1. Onthoud dat grote liefde en groot succes grote risico's met zich meebrengen. 2. Wanneer je verliest, verlies de les die je er van hebt geleerd niet. 3. Leef volgens deze regels: Respect voor jezelf, Respect voor anderen en neem verantwoordelijkheid voor al je daden. 4. Onthoud dat niet krijgen wat je wilt soms het beste is wat je kon overkomen. 5. Ken de regels, zodat je weet hoe je ze het beste kan overtreden. 6. Laat een kleine onenigheid niet een mooie vriendschap verpesten. 7. Wanneer je beseft dat je een fout hebt gemaakt, neem dan onmiddellijk actie om het te herstellen. 8. Neem elke dag wat tijd voor jezelf. 9. Sta open voor verandering, maar raak je normen en waarden niet kwijt. 10. Onthoud dat zwijgen soms het beste antwoord is.
11. Leid een mooi en waardig leven, wanneer je oud bent en terugkijkt kan je er nog eens van genieten. 12. Een liefdevolle sfeer in je huis legt de basis voor je leven. 13. Beperk je in meningsverschillen met geliefden tot het heden, rakel het verleden niet op. 14. Laat mensen delen in je wijsheid. Het is een manier om onsterfelijk te worden. 15. Behandel de aarde goed. 16. Ga één keer per jaar ergens heen waar je nog nooit bent geweest. 17. Onthoud dat in de beste relatie je meer van elkaar houdt dan dat je elkaar nodig hebt. 18. Meet de grootte van je succes aan wat je ervoor op hebt moeten geven. 19. Benader liefde en koken met roekeloze uitbundigheid. 20. Bedrijf minstens drie keer per week de liefde
17-10-2005 om 14:36
geschreven door julie (Arlette)
De man was moe, hij zag het leven niet meer zitten, hij zag zichzelf alleen maar zitten op zijn stoel. Hij had geen kracht meer om z'n tuintje om te spitten en kreeg een grenzeloos, vereenzaamd, leeg gevoel.
Toen heeft hij heel lang aan zijn kamerraam gezeten, alsof hij wachtte op een teken, een geluid van buitenaf dat hem weer nieuwe kracht zou geven, maar tevergeefs keek hij er elke dag naar uit.
Zo heeft hij héél lang aan dat stille raam gezeten, de tuin werd groen en toen weer grijs en toen weer groen, totdat hij godzijdank tenslotte heeft begrepen dat er geen teken kwam... dat hij het zelf moest doen.
TOON HERMANS
17-10-2005 om 14:33
geschreven door julie (Arlette)
Onszelf te zien zoals anderen ons zien is een zeer heilzame gave
De geneeskunde heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is
Na de stilte komt muziek het dichtst bij het verwoorden van het onuitsprekelijke
Verkeerde redenen zoeken voor wat men gelooft op grond van andere verkeerde redenen, dat is filosofie
Misschien is deze aarde de hel van een andere planeet
Iedere goede schilder verzint een nieuwe manier van schilderen
De mensen krijgen altijd datgene waar ze om vragen; de moeilijkheid is alleen, dat ze, voor zij het krijgen, nooit weten waar ze nu feitelijk om gevraagd hebben
17-10-2005 om 14:28
geschreven door julie (Arlette)
Zon, bergen en lavendel zijn maar een paar typische ingrediënten van de Provence. De Provence heeft ook een rijke geschiedenis. Denk maar aan de Romeinse overblijfselen . Daarvoor kan je terecht in Orange, Arles, Nîmes en nog vele andere plaatsen. Avignon is her en der bekend om zij "Palais des Papes" De Provence is niet alleen een paradijs voor elke toerist, ook kunstenaars vonden hier de nodige inspiratie voor hun meesterwerken. Picasso, Gauguin, van Gogh, Cézanne en de schrijver Daudet hebben deze prachtige streek vereeuwigd in hun doeken. De natuur is er zeer verscheiden langs de ene kant ruw en langs de andere kant toch een vleugje romantiek. De machtige Gorges, de Calanque's aan de Middellandse Zee, de vlakten van de Camargue, het glooiende landschap in het binnenland of de machtige Mont Ventoux, zijn stille getuigen van de veelzijdigheid van de Provence. Dit in combinatie met met de heerlijke lavendelgeur maakt de Provence een vakantieoord bij uitstek. Inderdaad de gastronomie in de Provence is een kleurrijk pallet van geuren en smaken. Je start met een pastis, geniet van een bouillabaisse in Marseille, bijt je tanden (echte of valse) stuk op een saucisson d'Arles, vergeet je dieet en geniet van al die Provençaalse lekkernijen. .Ik zit hier nu reeds te watertanden.
16-10-2005 om 15:45
geschreven door julie (Arlette)
Haar vader, Tomás Allende, de broer van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías. In 1981 hoorde Allende dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die uiteindelijk in een manuscript voor een roman ontaardde: Het huis met de geesten (La casa de los espíritus). De publicatie was een groot succes en het boek werd later verfilmd door Bille August.
Voornaamste werken (in het Spaans)
Het huis met de geesten ("La casa de los espíritus"(Plaza & Janés, Barcelona, 1982)).
"La gorda de porcelana" (Alfaguara, Madrid, 1984).
Liefde en Schaduw ("De amor y de sombra" (Plaza & Janés, 1984)).
Eva Luna ("Eva Luna" (Plaza & Janés, 1987)).
"Cuentos de Eva Luna" (Plaza & Janés, 1989).
Het oneindige plan ("El plan infinito" (1991)).
Paula (1994).
Afrodite ("Afrodita" (Plaza & Janés, 1997)).
Fortuna's Dochter ("Hija de la fortuna" (Plaza & Janés, 1999)).
Portret in Sepia ("Retrato en sepia" (Areté, 2000))
Herinneringen aan mijn Chili ("Mi País Inventado" (Areté, 2003))
Momenteel ben ik een boek aan het lezen van Isabel Allende, namelijk Het rijk van de gouden draak. De 15 jarige Alexander gaat met zijn exentrieke oma, de reisboekenschrijfster, mee naar het Verboden Rijk. Als Alexander met zijn vriendinnetje Nadia, dat ook mee is, op onderzoek uitgaat, worden ze het slachtoffer van een bende die de Gouden Draak heeft gestolen. Maar dankzij de hulp van een inheems meisje en de zoon van de koning en diens doeddhistische leermeester lukt het hen na vele avonturen de vijand te verslaan en het verboden rijk te redden. Isabel Allende heeft opnieuw een spannend avonturenverhaal geschreven waarin ze twee totaal verschillende culturen met elkaar confronteert.Op gevoelige wijze levert ze kritiek op de materialistische westerse samenleving, waarin men het gevoel voor spiritualisme en het conact met de natuur verloren heeft.
10-10-2005 om 16:42
geschreven door julie (Arlette)