Na een experiment met proefmuizen en verschillende diëten merkten Amerikaanse onderzoekers dat de muizen die voedsel op hun bord kregen, verrijkt met antioxidanten uit de schil van druiven, minder fragmentatie vertoonden van spier- en zenuwcellen. Dat wijst op vertraging van het verouderingsproces. Maar om dan te concluderen dat wijn helpt tegen verouderen? Om aan de dosis te geraken waarbij dit effect werd aangetoond bij muisjes, zou een mens dagelijks minstens 2.000 liter rode wijn moeten drinken.
De geurstokjes deden hun intrede op veel studentenkoten nadat Britse onderzoekers concludeerden dat het aroma van rozemarijn gunstig bleek voor het werkgeheugen. Daarvoor deden ze een proef met 40 lagereschoolkinderen. Het actieve bestanddeel in rozemarijn - 1,8-cineool - zou via de longen de afbraak van acetylcholine, de boodschapperstof in ons geheugen, verhinderen. Mooie hypothese, maar niet te onderbouwen met een test met maar 40 kinderen, van wie ook zij met een beter geheugen in de rozemarijn-groep konden belanden.
Van chocolade word je slimmer
Het klonk als muziek in de oren toen onderzoekers uit de VS hun bevinding - dat mensen die chocolade eten, slimmer scoren in cognitieve testen - wereldkundig maakten. Het was een opmerkelijke bevinding in een groot onderzoek naar hart- en vaatziekten. Helaas. Dat de proefpersonen die geen chocolade aten, minder scoorden bij geheugen- en concentratietesten kon ook gewoon toeval zijn.