Driejaarlijkse Internationale Hoppestoet
Tal van groepen, veertienhonderd figuranten en een tiental wagens door paarden getrokken vormen een kleurrijk kijkstuk rond deze unieke plant. Reeds in 786 stimuleerde Pepijn De Korte de hopcultuur, doch vooral de monniken verspreidden de hopteelt in onze streek. Jan Zonder Vrees, hertog van Bourgondië, stichtte in 1409 de Hoporde: een hoge onderscheiding voor wie kwaliteitshop leverde.
Het Hommelpapfeest sloot vroeger het plukseizoen af. Dan aten en dronken de plukkers in de schuur van de boer. Bij sommige boeren speelde ook een accordeon en werd er gedanst. Wie hop zegt ... denkt aan bier en tijdens het Hommelpapfeest in de feesttent op de Paardenmarkt, onmiddellijk na de stoet, zijn de glazen nooit leeg. Vroeger werd de hop met de hand geplukt. De mensen, zowel volwassenen als kinderen, zaten van 's morgens vroeg tot 's avonds in het hoppeveld. Nu gebeurt dat machinaal.
|