Recepten met tomaat
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch) Klaar in 10 minuten
Bereiding Snijd één Flandria- tomaat en een halve Flandria-courgette in dunne plakjes. Snipper 1 sjalot fijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel notenolie, 1 koffielepel balsamico-azijn, 1 geperst knoflookteentje, 1 eetlepel pijnappelpitten, peper en zout. Schik de plakjes groenten op een bord, overgiet ze met de dressing en laat 5 minuten trekken in de koelkast.
Geroosterde tomaten Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
- 8 losse Flandria-tomaten
- 6 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie extra vergine
- 60 g gemalen Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels verse tijm
- zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze: Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd ze horizontaal doormidden. Bestrooi de snijkant met zeezout en zwarte peper. Pluk de knoflookteentjes en stamp ze fijn in een vijzel. Verwarm de olijfolie in een pannetje, voeg het fijngestampte knoflook toe en laat 1 tot 2 minuten zachtjes fruiten tot het knoflook net bruin begint te worden. Neem de pan van het vuur en giet de knoflookolie in een kommetje. Strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat knoflookolie. Leg er de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Laat ze 3 tot 5 minuten roosteren op een niet te hevige gloed tot ze bruin beginnen te worden. Draai ze na 2 minuten roostertijd een kwartslag zodat ze een decoratief ruitjespatroon krijgen. Draai de tomaten met een knijper ondersteboven en strijk de geroosterde zijde in met de knoflookolie. Laat ze nogmaals 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is. Schik de geroosterde tomaten op een schaal en bestrooi ze met de gemalen kaas en de verkruimelde tijm. Dien meteen op met bruinbrood of couscous.
Thaise tomatensoep Nodig voor 4 personen:
- 1 kg Flandria-tomaten
- 400 ml kokosmelk (blik)
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 stukje verse gember
- 1 koffielepel kerriepoeder
- 1 bosje lente-uitjes van Flandria
- peper en zout
Bereiding: Pel de tomaten op de klassieke manier: breng water aan de kook en laat de tomaten 30 seconden in het kokend hete water liggen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze schrikken onder koud water. Je kind kan nu gemakkelijk de pel van de tomaten wrijven. Snijd de tomaten in stukken. Doe ze met de kokosmelk, de blokjes bouillon, de in stukjes gesneden gember en het kerriepoeder in een pan. Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Mix de soep, proef ze en breng ze op smaak met peper en zout. Maak de lente-uitjes schoon. Snijd de uitjes fijn en snijd het grootste deel van het loof in ringetjes. Verdeel de soep over de borden en bestrooi met de lente-uitjes.
|