Belgische bieren + bierviltjes
Inhoud blog
  • Brouwerij "Rodenbach"
  • Brouwerij " 't Duo"
  • Brouwerij "Wenbrew"
  • Brasserie "Warsage"
  • Brouwerij "Weldebrouck"

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings.  Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.


    Belgische bieren
    17-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Kerkom"

                                                                           BROUWERIJ  KERKOM 

    De Brouwerij Kerkom is een bierfirma en voormalige dorpsbrouwerij in Kerkom-bij-Sint Truiden, gesticht in 1878 door Evarist Clerinx.

    Evarist Clerinx studeerde  geneeskunde, maar in het voorlaatste jaar verkoos hij (professioneel) bier te gaan brouwen. Hij kocht hiertoe in Kerkom aan de weg Sint-Truiden - Hannuit - Namen de oude afspanning "La Renaissance" en bracht er een bierbrouwerij  in onder. In de beginperiode van Evarist werd alleen bier geleverd in tonnen. De distributie was kleinschalig: de afstand die een paard heen en terug in één etmaal kon afleggen.

    De Reus was erg in trek. Het was een bier van hoge gisting dat toen het best vergeleken kon worden met de Jack-op. De kwaliteit van het bier werd mede bepaald door de eigenschappen van het water van de Cicindriabeek, dat bij de bron werd afgetapt.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters de brouwerij op. In 1920 werd de productie terug opgestart en vanaf die dag werd Paul Clerinx, de zoon van de stichter ingeschakeld. Het zou echter tot 1932 duren voor men met 37.100 kg.mout de vooroorlogse productie kon overtreffen.

    Door het succes van concurrent Alken met zijn Cristal Alken en het overlijden van Evarist Clerinx, kreeg Brouwerij Kerkom rake klappen. En toch overleefde ze de  WO II.

    In 1952 trad Jean Clerinx in dienst van de brouwerij. Hij geloofde in een streekbier, maar zou de strijd na enkele jaren moeten opgeven. In 1968 nam hij de beslissing om de brouwactiviteit te staken. Zelf ging hij aan de slag bij Alken, de concurrent die zijn brouwerij had weggeconcurreerd.

    Bij zijn pensionering, in 1988, startte Jean Clerinx een nieuwe, kleinere ambachtelijke brouwerij en brouwde een donkerblond bitterig bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 5,5 %.

    Het kreeg de naam BinkAfbeeldingsresultaat voor winterkoninkske grand crutevens de spotnaam is van de Truienaars.

    Sinds 1999 leidt Marc Limet de brouwerij, die werd gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe biertanks bij en in 2000 werden twee seizoensbieren geïntroduceerd: de Bloesem Bink en het Winterkoninske. Hoewel reeds sinds jaren een brouwinstallatie klaarstaat, is er nog steeds geen officiële toestemming om te brouwen. Brouwerij Kerkom blijft dus een bierfirma. De bieren worden in opdracht gebrouwen door brouwerij Sint-Jozef te Opitter.

    Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" + 

    Hun bieren : Adelardus - Bink - Bloesem - Hopverdomme - Winterkoninske

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    • Bierviltjes en etiketten van de brouwerij :

                                                                        blabergsblondje

                                                                                   

                                                                                      -o-o-o-O-o-o-o-

    17-04-2018, 16:47 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Slaghmuylder"

                                                                          BROUWERIJ  SLAGHMUYLDER

                                                                                 

    Brouwerij Slaghmuylder is een brouwerij in het Oost-Vlaamse Ninove in België.

    Graanhandelaar Emmanuel Slaghmuylder richtte in 1860 een brouwerij op in de Sint-Jorisstraat in het historische stadscentrum. Op de houten vaten stond "ES" waaruit de familietraditie ontstond dat de de zonen in de familie werden bedacht met een naam die begon met een E.

    In 1884 nam zoon Ernest Slaghmuylder (1853-1921) het bedrijf over. Hij was gehuwd met Marie Van Roy (1867-1957), die de oudste zus was van burgemeester en brouwer Raymond Van Roy (1885-1951) uit Wieze; alsook de zus van Arthur Van Roy (1870-1952) een van de medestichters van Brouwerij Palm uit Steenhuffel.

    Na de dood van Ernest werd in 1924-1925 een nieuwe brouwerij gebouwd langs de Denderhoutembaan, aan de stadsrand, waar ze vandaag nog is gevestigd. De grond waarop de brouwerij werd gebouwd, behoorde eertijds tot de abdij van Ninove. Deze bood voldoende ruimte voor de productie van ondergistende bieren: de pils Slag Lager werd hier gebrouwen vanaf 1926. Ernests zonen Emile, Edmond en Edouard richtten samen met hun moeder in 1932 de naamloze vennootschap Brouwerij Slaghmuylder op.

    Tijdens de WO II werd overgeschakeld naar hoge gistigsbieren omwille van energieproblemen. Het duurde uiteindelijk tot in 1958 vooraleer men terug de pils begon te brouwen, aangevuld met de bieren Helles (export) en Tafel-Hell .  De brouwerij heeft verschillende cafés in en rond Ninove in eigendom, waardoor ze zich steeds van afzet heeft kunnen verzekeren.

    In de jaren zestig van de twintigste eeuw nam de vierde generatie Slaghmuylders de roerstok over: Philippe (zoon van Emile), Everard (zoon van Edouard), en Michel (zoon van Edmond), verantwoordelijk voor het brouwproces.

    De brouwerij is niet beschermd als monument, maar staat sinds 1978 wel op de Inventaris van het Bouwkundig erfgoed.

    Vanaf 1979 begon Brouwerij Slaghmuylder op verzoek van de Brouwerij De Drie Linden uit Brasschaat met het brouwen van de Witkap Pater .  Vanaf 1981 deed ze dit volledig voor eigen rekening en in drie varianten, de Stimulo, de Dubbele Pater en de Tripel   . Hierna volgden nog andere hoge gistingsbieren zoals Ambiorix

            en Stropken.  Sinds 1988 wordt Witkap uitgevoerd naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

    In Ninove, de thuishaven van de brouwerij, bevond zich de abdij van Sint Cornelius en Sint Cyprianus, een norbertijenabdij,, waarvan enkel de kerk en een aantal ruïnes nog resten. De norbertijnen worden ook witheren genoemd omwille van hun witte habijt. Hoewel de naam Witkap de indruk wekt te verwijzen naar deze abdij, is dit niet het geval. Het habijt van de pater op het etiket is geen wit norbertijnenhabijt. De naam verwijst naar de witte kappen die de trappisten dragen tijdens erediensten.

    Het amberkleurige bier Greut Lawauitj, voor het eerst geschonken in 2004 ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap van Bellemannen, wordt thans verkocht als Witkap Pater Special.

    In de jaren 2005-2009 trad de vijfde generatie aan in het familiebedrijf. Het brouwproces is thans in handen van Luc Verhaegen, eerder brouwingenieur bij Van Roy, De Koninck en De Landtsheer. De brouwerij vierde in 2010 haar 150-jarig bestaan.

    Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" + de site van de brouwerij, nl.  http://www.witkap.be + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.  

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes en etiketten van de brouwerij :       


                                                                         

                                                                                        -o-o-o-O-o-o-o-

    17-04-2018, 16:37 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Vandenheuvel"

                                                                  BROUWERIJ  VANDENHEUVEL

                                                                       

    Brasserie L'Imprimerie is een Belgische huisbrouwerij te Ukkel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De huisbrouwerij werd in 2003 opgericht door Guy-Philippe de Ribeaucourt, zoon van de laatste eigenaars van Brouwerij Vandenheuvel, met de bedoeling de oude bieren van deze brouwerij terug te laten herleven. Brouwerij Vandenheuvel was een halve eeuw geleden één van de grootste brouwerijen in België. De brouwerij werd gekocht door het Britse Watneys en vervolgens eind  1974 gesloten. De recepten van de huidige bieren Ekla Super PilsStout Vandenheuvel en Double Export zijn gebaseerd op de recepten van 1845 van de oude brouwerij, maar worden nu bovengistend gebrouwen. Het witbier is een origineel recept van brouwmeester Patrick Bastin.

    Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" + de verzameling van mijn goede vriend en medewerker Walter vanhuyck

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes van de verdwenen brouwerij :

        

         

           

                                               

                                                                                     -o-o-o-O-o-o-o-

    17-04-2018, 16:12 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie de l'Abbaye des Rocs

                                                                           BRASSERIE DE L'ABBAYE  DES  ROCS

                                                                                     

     Brasserie de l'Abbaye des Rocs is een kleine Belgische brouwerij opgericht in 1979 en gelegen aan de chaussée le Brunehault, nr 37 in het Henegouwse dorp Montignies-sur-Roc, een deelgemeente van de gemeente Honnelles.

    De brouwerij richt zicht grotendeels op export richting Verenigde Staten via D&V International in Florida en brouwt veelal op bestelling.abbaye-des-rocs.com/ + de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Enkele etiketten van de brasserie :

             

                        

                                                                       

                                                                                      -o-o-o-O-o-o-o-

    17-04-2018, 11:33 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    16-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Het Alternatief"

                                                                    BROUWERIJ  HET ALTERNATIEF

                                          

      Brouwerij Het Alternatief is een Belgische bierfirma, gelegen aan de Mechelsesteenweg 65 in het West-Vlaamse Izegem.


    De bierfirma werd in 2005 opgericht door bierliefhebbers Christine Opsomer en Piet Salomez. Piet Salomez volgde een cursus voor hobbybrouwers bij Brouwerij Alvinne en brouwde zijn eerste bier voor een wedstrijd voor amateurbrouwers. Dit bier werd winnaar in de categorie “blond” en kreeg de naam Hik blond. Een eerste brouwsel van 400 liter werd gebrouwen door Piet in de brouwerij van Alvinne te Ingelmunster en gecommercialiseerd. Er worden door Het Alternatief momenteel 8 verschillende bieren op de markt gebracht. Omdat men nog niet over een eigen brouwinstallatie beschikt worden de bieren gebrouwen bij brouwerij Alvinne of brouwerij De Graal te Brakel.

    Brouwerij Het Alternatief ondersteunde ook Brouwerij De Plukker (zie album bij Facebook) uit Poperinge voor het op punt stellen van hun bier "Single Green Hop" 2012.

    Bieren :Ambetanterik, stout - Bittere Waarheid, blond - Den Alternatief, blond -Eerwaarde Pater, donkerbruin - Phaedra, amber - Hik blond, blond - Hik bruin, - Piet-Agoras, amber - Platteau, blond gelanceerd in 2014 - Tatsevoet, speciale belge - 

    Bronnen : Wikipedia en de site van "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten en ook uit de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

    Enkele etiketten van de brouwerij :                                                                                    


         
        

        

                                                                                      -o-o-o-O-o-o-o-

    16-04-2018, 13:42 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Anthony Martin"

                                                                             ANTHONY MARTIN

                                                                       

    John Martin is een Belgisch bedrijf actief in de drankenhandel en de bierbrouwerij. Het werd in 1906 opgericht door de uit Engeland afkomstige John Martin (1886-1966). De huidige bedrijfsleider, Anthony Martin, is diens kleinzoon.

    Het bedrijf specialiseerde zich in het invoeren van Britse en Ierse bieren (Guinness, Bass,Gordon scotch ale), dikwijls in een speciale versie voor de Belgische markt.

    Daarnaast kwam er de productie van limonades (met name Schweppes, onder licentie) te Genval. Het kasteel aan het Meer van Genval waar tot 1981 de limonadefabriek in was gevestigd, wordt later omgevormd tot het vijfsterrenhotel Château du Lac. Het vormde de wieg van de hotelgroep Martin's Hotels, geleid door een andere kleinzoon van de oprichter, John C. Martin.

    In 1993 werd de lambiekbrouwerij Timmermans   uit Itterbeek overgenomen. (zie bij Brouwerij Timmermans, met o.a. Bourgogne de Flandres - Timmermans Geuze -Kriek                                                                            - Fruitbier en Lambicus Blanche).

    Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten + de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.

    Bieren van de brouwerij : Waterloo - Dominus - Diabolici - Gordon en Guinness 

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -                                                                                                            

                




        


          

                                                                                    -o-o-o-O-o-o-o-

    16-04-2018, 13:10 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Wolf"

                                                                                  BROUWERIJ  WOLF

    Brouwerij Wolf (voorheen Brouwerij Lupus) is een Belgische bierfirma en voormalige brouwerij in Aarschot.

    Brouwerij Wolf werd in 2008 opgericht in Begijnendijk, maar al snel werd er uitgeweken naar Aarschot. , De oorspronkelijke naam van de Brouwerij Lupus verwijst zowel naar wolf (Lupus)Afbeeldingsresultaat voor brouwerij lupus als naar hop (Latijn Humulus Lupulus)., De eerste bieren werden op 21 februari 2009 gelanceerd.  , Lupus was oorspronkelijk een bierfirma, maar in 2010 werd een eigen brouwinstallatie in gebruik genomen, waarin Wolf 9 wordt gebrouwen. Deze installatie wordt ook gebruikt voor het brouwen van contractbieren. Voor de andere bieren Wolf 7 en Wolf 8 is er een samenwerking met Brouwerij Het Anker Afbeeldingsresultaat voor brouwerij het anker.

    In 2003 besloot Peter Van der Borght om zelf bier te gaan brouwen. Hij volgde een brouwerijcursus en ging experimenteren. Wat later sloten drie vrienden, Luc Sempels, Paul Van der Borght en Jo Discart, zich bij hem aan. Op 13 mei 2008 werd Brouwerij Lupus Belgium officieel opgericht. Bart Maryssael kwam er kort nadien bij. Later verlieten Luc Sempels en Paul Van der Borght de zaak. Oorspronkelijk startte de brouwerij in Begijnendijk, maar al snel werd uitgeweken naar Aarschot.
    De vroegere naam van de brouwerij (Lupus) verwijst naar de wolf (“lupus” in het Latijn), maar evenzeer naar hop, een essentieel ingrediënt voor bier. De Latijnse naam voor hop is “Humulus Lupulus”. De naam van de brouwerij werd later gewijzigd naar de huidige naam. Op 21 februari 2009 werden hun bieren officieel gelanceerd. Op de etiketten staat steeds een huilende wolf.
    Aanvankelijk lieten ze hun bieren brouwen bij Microbrouwerij Achilles te Itegem (bekend van onder meer de Serafijn-bieren)Afbeeldingsresultaat voor microbrouwerij achilles. (zie ook bij Brouwerij "Serafijn")

     Maar in september 2010 namen ze een eigen brouwinstallatie in gebruik. Daarin wordt van de eigen bieren voorlopig enkel Wolf 9 gebrouwen (naast een aantal bieren in opdracht van anderen). Sinds begin 2011 werd maandelijks 1000 liter Wolf 9 gebrouwen. Eind 2011 werd een nieuwe tank van 3600 liter in gebruik genomen, zodat de productie vanaf januari 2012 fors werd opgedreven. Sinds 2010 wordt ook samengewerkt met ouwerij Het Anker te Mechelen, waar Wolf 7 en Wolf 8 worden gebrouwen. De Wolf-bieren zijn Vlaams-Brabantse streekproducten.]

    Anno 2014 zijn de bestuurders Peter Van der Borght, Bart Maryssael en Wouter Cuppens.

    Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl. : http://www.brouwerijlupus.be + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten + de viltjes komen uit de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes en etiketten van de brouwerij :

                                   

       

                                                         

                                                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

    16-04-2018, 12:51 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "De Dolle Brouwers"

                                                              BROUWERIJ "DE DOLLE BROUWERS"

                                                                     

    De Dolle Brouwers is een Belgische brouwerij in Essen in de gemeente Diksmuide.

    De brouwerij bestaat onder de huidige naam sinds 1980. Dat jaar nam een viertal vrienden de kort daarvoor gesloten brouwerij Costenoble over. De naam De Dolle Brouwers is afgeleid van het fietsclubje van de vrienden, De Dolle Dravers. Van het viertal is alleen de huidige brouwer Kris Herteleer nog actief in de brouwerij.

    De brouwerij heeft landelijke en internationale bekendheid met bieren als OerbierArabier en Stille Nacht. Alle bieren zijn bovengistend met nagisting op fles. De jaarlijkse productie ligt rond de 1000 hectoliter of ongeveer 300.000 flesjes. Kenmerkend zijn de opvallende, door Herteleer ontworpen etiketten.

    Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Etiketten van de brouwerij :

           

           

                                                                                 -o-o-o-O-o-o-o-

    16-04-2018, 11:52 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Cantilllon"

                                                                      BROUWERIJ  CANTILLON

    Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van lambiek in Brussel. De brouwerij ligt in Anderlecht vlak bij het station Brussel-Zuid, aan de Gheudestraat 56 te Anderlecht. De brouwerij werd in 1900 opgericht door Paul Cantillon en is nu nog een familiebedrijf. 

    Bronnen : Wikipedia + sites van "Belgische bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten en "Bierkwartier".

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    De etiketten van de brouwerij werden alle verwijderd door seniorennet, doch zijn nog te bekijken op het Facebook van "Alfons Van Camp" in het album "Brouwerij Cantillon".

                                                                                   -o-o-o-O-o-o-o-

    16-04-2018, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Dijkwaert"

                                                                          BROUWERIJ  DIJKWAERT

     Brouwerij DijkWaert is een Belgische brouwerij in de Olmenlaan nr 7 te Herentals, provincie Antwerpen.

    Zaakvoerders zijn Carine Van Dyck en haar man Hans Wierts.

    De naam van de brouwerij komt van de familienamen van de eigenaars: het echtpaar Carine Van Dyck (vandaar “Dijk”) en de van Nederland afkomstige Hans Wierts (in het Duits “Wirt”, wat waard betekent; dit werd omgezet in “Waert”). Van beroep zijn geen van beide brouwer. Hans Wierts is informaticus en Carine Van Dyck verpleegkundige.
    De brouwerij startte officieel op 7 april 2010.
    DijkWaert maakt niet alleen bier, maar verschillende artisanaal bereide dranken: bier, wijn, likeuren, kruidendrank en siropen. fie - 

    Enkele van hun bieren : Eeuwige liefde - fruitig bierke - goeie koffie -Mc Thals - Mc Thals oaked, peated, 1886, witte - vurig bierke - Xmas in Thals.

    Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Enkele etiketten van de brouwerij :

                                                   

       

      

      

                                                                                        -o-o-o-O-o-o-o-

    16-04-2018, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    15-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Humulus

                                                                         BROUWERIJ  HUMULUS

                                                                              foto van Alfons Van Camp. 

    Dorpsbrouwerij Humulus is een Belgische microbrouwerij te Arendonk in de provincie Antwerpen.

    De microbrouwerij werd opgestart in april 2011 naar aanleiding van de geplande feestelijkheden “800 jaar Arendonk”. Dirk Vissers was samen met zijn schoonvader al jarenlang amateurbrouwer. Er wordt gebrouwen met een brouwinstallatie van 250 liter. Verder zijn er drie gist- en lagertanks van 750 liter elk. In november werd het eerste bier Arendonker Bruin op de markt gebracht. Bij de start van de feestelijkheden begin 2012 werd dit bier tot “officieel dorpsbier” uitgeroepen. Later in 2012 werd het tweede bier gelanceerd.

    Sinds 2015 is de productie van de Arendonker-bieren overgenomen door Brouwerij Anders!(zie ook bij het album van de brouwerij Anders)in Halen. Dit onder toeziend oog van dorpsbrouwerij Humulus. Sindsdien houdt de dorpsbrouwerij zich bezig met het brouwen van gelegenheidsbieren, zoals de Vraai Plezante, naar aanleiding van het evenement 'Vraai Plezant', op de Voorheide Een ander bier is de Pitbull 88, verwijzend naar het alcoholpercentage (8,8%), en het oprichtingsjaar (1988) van de Arendonkse rugbyclub Pitbulls.

    Bron : Wikipedia en verzameling van onze vriend en medewerker Walter Vanhuyck

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltje en etiketten van de brouwerij :



                                        

                                                                                          -o-o-o-O-o-o-o-

    15-04-2018, 13:55 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enigma Belgian Brewery

                                                                        ENIGMA  BELGIAN  BREWERY

                                                                                       

    Enigma is een recente brouwerij, gelegen aan het Schreverland, te 35550 Heusden-Zolder,  die zich toespitst op het vinden van nieuwe giststammen en hop variëteiten. Op deze manier willen ze opwindende bieren creëeren, zoals Hades - Dragora - Lupulin Monster - Tamera - Black fuel - Ragnaröc.

    Enigma betekent : raadsel

    Bron : Wikipedia en de afbeeldingen komen van de site van Senigma Belgian Brewery.

          

            

                                                                      

                                                                                           -o-o-o-O-o-o-o-

    15-04-2018, 13:54 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Zeeberg

                                                                         BROUWERIJ  ZEEBERG


                                                              

    Brouwerij Zeeberg was een grote Belgische brouwerij aan de Dender in de Oost-Vlaamse stad Aalst. Het bedrijf is bekend als de plek waar de Vlaamse auteur Louis Paul Boon als schilder in de 'vrieskelders' werkte van 1930 tot 1940 en als inspiratiebron voor de roman Menuet (1955). De luxepils Bergenbier was vermaard; de merknaam en etiketillustratie worden door AB Inbev nog steeds gebruikt in Roemenië.

    Brouwerij Zeeberg werd opgericht in 1861 door bierhandelaar August Van der Schueren.

    In 1936 fuseerde Brouwerij Burny Frères met Brouwerij Zeeberg.

    De brouwerij stopte haar activiteiten in 1975. De gebouwen werden bijna volledig gesloopt en de terreinen ingenomen door de glucosefabriek Amylum (thans Syral). De leegstaande art deco loods (zie foto) verdween voor de verbreding van de Zeebergbrug over de Dender.

    Aan de Denderzijde van het Syral-terrein is nog steeds het woord "Zeeberg" op een gevel te vinden. 

    Enkele van hun bieren : Anker Spéciale - Bavière - Bergenbier - Bock - Zeeberg - Kerst Ale.

    Bron : Wikipedia en verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes en etiketten van de brouwerij :


    foto van Alfons Van Camp.  foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.

                                                                         

                                                                                                   -o-o-o-O-o-o-o-

    15-04-2018, 13:53 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Alvinne"

                                                                              BROUWERIJ  ALVINNE

         Brouwerij Alvinne is een Belgische brouwerij gevestigd in het West-Vlaamse Moen, een deelgemeente van Zwevegem, aan de Vaartstraat nr 4a.


    Naamverklaring door de oprichters: De naam van de brouwerij verwijst naar de Middelnederlandse literatuur, de Ierse elfensprookjes en Grimms mythologie. Men kende er alven en alvinnen, beeldschone gevleugelde vrouwen, maar evenzeer gevallen engelen die den mensch ten val zochten te brengen door hem bede wakende en in drome te verleiden. De verhalen over alvinnen die gezien werden in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen, waaronder dat van Ingelmunster, overtuigden de oprichters van de naamkeuze. De mythische kracht van de alvinnen, het op hol doen slaan van de harten van mannen en vrouwen, proberen de brouwers te verwerken in de recepten van hun bieren en activiteiten.

    De brouwerij werd opgericht als een vzw door Glenn Castelein en Davy Spiessens. Marc De Keukeleire werd op 1 januari 2010 de derde vennoot, die zijn eigen gist introduceerde, namelijk de Morpheusgist, waarmee nu alle Alvinnebieren gebrouwen worden.

    Hun eerste bier, Alvinne Blond, werd al snel gevolgd door een Blond Extra, Bruine en Tripel-variant. Alvinne was tot 2011 een picobrouwerij. Dit hield in dat er slechts in kleine hoeveelheden, een kleine vier hectoliter per keer, werd gebrouwen. De aldaar gebrouwen bieren zijn dan ook slechts in een handvol gespecialiseerde biercafés of in de brouwerij zelf te koop. Tot 2007 was de brouwerij gevestigd in Ingelmunster, daarna verhuisde ze naar Heule.

    In 2011 verhuisde de brouwerij van Heule naar Moen, waar langs de oever van het kanaal Kortrijk-Bossuit een oud industrieel gebouw gekocht werd. Vanaf juli 2011 startte de productie daar in de nieuwe installatie en op 17 oktober vond de officiële opening plaats.

    De brouwerij is gespecialiseerd in craft beer en de bieren zijn verkrijgbaar in meer dan 30 landen in Europa,

    Bronnen : Wikipedia + de site van "Belg en Bier" voor de afbeeldingen van de etiketten.

    - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - --  - - - - - - - - - - - - - 

    Enkele etiketten van de brouwerij :     

        

           

          

          



              

          

          

          

                                      
                                                                                    -o-o-o-O-o-o-o-

    15-04-2018, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Belle-Vue"

                                                                           BROUWERIJ  BELLE-VUE              

                                                                     

    Brouwerij Belle-Vue is een Belgische brouwerij, gelegen aan de Bergensesteenweg nr 144 in Sint-Pieters-Leeuw. Het is een vestiging van InBev Belgium, de Belgische tak van AB InBev.  De brouwerij is voornamelijk bekend om zijn lambiekbieren.

    Philémon Vanden Stock (1886-1945), een caféhouder afkomstig uit Itterbeek., besloot in 1913 zelf fond-geuze te maken.  In 1927 kocht Philémon Vanden Stock het, nog steeds bestaande, café-brasserie "Belle-Vue" uit 1890 aan de Paul Jansonlaan te Anderlecht.. De naam van dit café werd later ook de merknaam van de bieren van de familie Vanden Stock en vanaf 1949 ook de naam van het bedrijf.

    In 1943 werd Vanden Stock brouwer, door de overname van brouwerij Frans Vos-Kina in Sint-Jans-Molenbeek. In augustus 1944 werd hij echter door de Duitse bezetter gearresteerd en vervolgens gedeporteerd naar Neuengamme en vervolgens Sandbostel,, waar hij in mei 1945 overleed.

    De leiding van het bedrijf werd overgenomen door zijn zoon Constant Vanden Stock, later bekend als voorzitter van voetbalclub RSC Anderlecht, en schoonzoon Octave Collin. Onder hun leiding werd begonnen met de productie van gezoete lambiekbieren, gepasteuriseerd en gesatureerd, en gebotteld in kleine 25-cl flesjes met kroonkurk: de "capsulekensgeuze" die snel populair werd en de traditionele geuze verdrong.

    Groei in het bedrijf kwam er ook door de overname van verschillende concurrenten in de streek. In 1952 werd de de lambiekbrouwerij De Coster uit Groot-Bijgaarden overgenomen, in 1955 brouwerij Timmermans uit Sint-Pieter-Leeuw. Terwijl Constant zich steeds meer met RSC Anderlecht bezighield (vanaf 1971 als voorzitter), was de dagelijkse leiding in handen van zijn zoon Roger en zijn neef Philippe Collin.

    In 1969 nam Belle Vue de Brasseries Unies De Boeck-Goossens over, dat zelf al een fusie van 8 bedrijven was, waaronder de laatste lambiekbrouwerijen van Brussel-stad. In 1970 werd ook Brabrux overgenomen, dat eveneens een fusiebedrijf was van verschillende brouwerijen uit de streek: Van Haelen (Kalevoet), De Keersmaeker (Wolvertem), La Bécasse (Anderlecht). Ten slotte werd in 1975 ook Brouwerij De Neve uit  Schepdaal overgenomen, waar nog traditionele fond-geuze werd gemaakt.

    De familie Vanden Stock sloot in die jaren een overeenkomst met  Artois dat de bieren ging verdelen, in ruil voor een minderheidsparticipatie. Uiteindelijk werd Belle-Vue in 1991 een onderdeel van Interbrew, nu Anheuser-Busch InBev.  

    Bron : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl. : http://www.inbev.be/NL/index.htm + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier".

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    De bierviltjes en etiketten van de brouwerij komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck. 

              

             

          

            

       

              

                                    

              

      
                


                                                                                     -o-o-o-O-o-o-o-

    14-04-2018, 11:31 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Brugs Bierinstituut

                                                                         ' T BRUGS BIERINSTITUUT                                                             

    Basilius is een Belgisch bier van hoge gisting.
    Het bier wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi voor "'t Brugs Bierinstituut".

    Hun bieren : Basilius - De Witte Zwaan - De Zwarte Zwaan - De Ijzeren Arm- Galbert Van Brugge.

    Bron : Wikipedia en verzameling van onze vriend en medewerker Walter Vanhuyck + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier".

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes en etiketten van de brouwerij :


     foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

                                                                                       -o-o-o-O-o-o-o-                                                  

    14-04-2018, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "De Schieve"

                                                                        BROUWERIJ  DE SCHIEVE

                                                                           

    Brouwerij De Schieve, is gevestigd aan de Oosthamsesteenweg 98, te Balen.

    Brouwerij De Schieve is een uit de hand gelopen hobby van Frank Mannaerts en zijn vrouw Inge Kerckhofs. “Onze ambachtelijke brouwerij in uiterste puntje van Olmen is ontstaan na een jaar of tien experimenteren en twee jaar brouwerijschool in Gent”, zegt Frank fier. “De brouwerij is genoemd naar ‘de bende van de Schieve’ die volgens de overlevering onze streken teisterde in de 17de eeuw. Ze verdeelde de opbrengsten van hun rooftochten onder de minderbedeelden.”

    “De etiketten van de bierflesjes zijn trouwens echte pareltjes, ontworpen door lokale kunstenaars,” geeft Frank nog mee.

    Bron : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

    Enkele etiketten en viltjes van de brouwerij :

                                     

                              

                                                                

                                                                                     -o-o-o-O-o-o-o-

    13-04-2018, 13:53 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteelbrouwerij "Ter Dolen"

                                                                  KASTEELBROUWERIJ  TER DOLEN

                                                                         

    Het bier wordt gebrouwen in Kasteelbrouwerij De Dool, Eikendreef 21 te Houthalen-Helchteren. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 2008. Op de etiketten staat het kasteel Den Dool.

    In 1994 wordt het eerste bier Ter Dolen Blond gebrouwen bij deze brouwerij, meteen het allereerste abdijbier van Limburg. In 1997 volgde Ter Dolen Donker en twee jaar later Ter Dolen Tripel. Ten slotte kwam in 2003 Ter Dolen Kriek op de markt.

    Bronnen : Wikipedia + de site van de Kasteelbrouwerij nl. : http://www.terdolen.be/ + het viltje en etiketten komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter Vanhuyck en ook van de site "Belgische Bieren - Belg en Bier".

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Enkele etiketten en viltje van de kasteelbrouwerij :

                                               

            

                

         

    Uitgegeven voor vzw Kievitfonds te Hasselt            voor vzw Geistingen Vinkenbier             Voor Vzw Kievitfonds te Hasselt

                                                                                     -o-o-o-O-o-o-o-

    13-04-2018, 13:20 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "The Musketeers"

                                                                        BROUWERIJ  THE MUSKETEERS

                                                                                   

    Deze brouwerij is gelegen in de Tramstraat nr 8 te Ursel.

    In 2000 werd Brouwerij The Musketeers opgericht door vier vrienden-brouwingenieurs. Toen werd een eerste Troubadour-bier gelanceerd. Twee van de Musketeers (Kristof De Roo en Stefaan Soetemans) gingen verder met de ontwikkeling van de firma en brachten nog andere bieren op de markt,o.a. "Antigoon". Internationale erkenning bleef niet uit. 

    Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl. : http://www.troubadourbieren.be/ + de site van "Belg en Bier" 

    De viltjes komen uit de verzamelingen van onze beste vrienden en medewerkers Walter Vanhuyck en Albert Gelens .

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Enkele viltjes en etiketten van de brouwerij :

                                          foto van Alfons Van Camp.  foto van Alfons Van Camp.                                                                             

                                                                 foto van Alfons Van Camp.

    ANTIGOON
    Een wrede reus Antigoon en arme schippers. Wie niet betaalt, mag de Schelde niet oversteken. Tot de reus wordt overmeesterd door soldaat Brabo en de reuzenhand zelf in de rivier belandt. Een intense Antwerpse legende, net als zijn bier: een volle aanzet met een zachtbittere afdronk.

    Antigoon is een speciaalbier uit de Belgian Legends Series van brouwerij The Musketeers: een bier dat doet praten.

        

          


        

                                                                                       -o-o-o-O-o-o-o-

    13-04-2018, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Fisser"

                                                                              BROUWERIJ  FISSER

                                                                                        

    Ne Flierefluiter is een Belgisch bier dat ook wel Westelse tripel genoemd wordt. Het wordt in opdracht van drankhandel en bierfirma Fisser uit Zammel (Geel), Westerloseseg 38 gebrouwen, oorspronkelijk door brouwerij De Smedt te Opwijk, later bij Brouwerij Anders! te Halen. Het bier wordt vooral verdeeld in de omgeving van Westerlo, maar ook daarbuiten.

    In 1982 startte men met het brouwen van een blond doordrinkbier met een alcoholpercentage van 7%. Ne Flierefluiter was toen een etiketbier van Affligem Blond.[1] Sinds 2001 maakt men een compleet ander brouwsel, naar eigen zeggen volgens een oud Kempisch recept. Het gaat nu om een tripel met een alcoholpercentage van 8,5%. Vanaf juni 2012 werd Ne Flierefluiter Eeuwling op de markt gebracht. Naast het bier bestaat er ook een Flierefluiter jenever.

    Het bier wordt gepromoot als streekbier van Westerlo. Vandaar ook "Westelse tripel". Flierefluiters is de spotnaam van de inwoners van Westerlo.

    Bron : Wikipedia + verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier".

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Enkele etiketten van de brouwerij :

          

             

         

          

                                                                        

                                                             -o-o-o-O-o-o-o-

    12-04-2018, 14:09 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 10/04-16/04 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!