Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
01-05-2018
Brouwerij "Cnudde"
BROUWERIJ CNUDDE
Brouwerij Cnudde is een familiale Belgische brouwerij gelegen in de Fabriekstraat nr 8, in het Oost-Vlaamse dorp Eine, deelgemeente van de stad Oudenaarde.
August Meheus uit Aarsele huwde Stephanie De Lepeleire uit Eine en was zeepzieder in de Fabriekstraat 5. Hun 2 zonen Hector Isidoor en Aimé begonnen tevens met een brouwerij. Kort na 1886 na het overlijden van Hector Isidoor stopte Aime met de zeepziederij en werd enkel de brouwerij verder gezet.
De brouwerij Cnudde werd in 1919 gekocht door Alfons Cnudde om er de bestaande brouwerij van Hector en Aimé Meheus verder te zetten. Alfons werd in 1933 opgevolgd door zijn zoon Omer. Deze werd op zijn beurt in 1948 opgevolgd door zoon Louis. Adolf Mornie was brouwer van dienst gedurende de periode 1944 en 1948 bij de generatiewissel tussen Omer en Louis.
In 1953 werd de brouwerij verbouwd om het verouderde materiaal te vervangen. In 1988 werd het trekken op flesjes gestopt. In 2009 werd hier gedeeltelijk op teruggekomen. Vanaf 1993 is Louis op pensioen en zijn zonen Lieven, Steven en Pieter nemen de zaak over. Voor deze vierde generatie is het brouwen van bier een deeltijdse betrekking.
Bronnen : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gevestigd te Kortrijk, aan de Mellestraat 138
De artisanale Brouwerij De Feniks zag pas midden 2016 het levenslicht, maar heeft met meesterbrouwer Gino Vantieghem (Unibroue, Liefmans Breweries) meer dan 25 jaar internationale en sterk bekroonde brouwervaring onder dak. Op deze pittoreske locatie in Heule gingen al drie brouwerijen van start, Alvinne, Eutropius en nu dus De Feniks. Bij De Feniks brouwen ze eigenzinnige biertjes met al even eigenzinnige namen waar altijd een verhaal aan vast hangt. Selfish Session Golden Ale, That’s Miss Brown to You Brown Ale, Hérétique Strong Dark Abbey, Ceci N’IPA… India Pale Ale, All Good Things Are 3 Tripel en Jazz’ Black Oatmeal Delight. Een van de troeven van De Feniks is het brouwen op maat (Brew Your Own Recipe) voor verenigingen, sportclubs, bedrijven en privé personen. De brouwerij brouwt ook Limited Edition bieren die telkens maar korte tijd te verkrijgen zijn.
Bronnen : de sie van de brouwerij, nl https://brouwerijdefeniks.be/ + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
De Proefbrouwerij (eigendom van de bvba Andelot) is een Belgische bierbrouwerij gevestigd in het dorp Hijfte, Lochristi.
Deze brouwerij is de plaats waar andere brouwers nieuwe bieren laten ontwikkelen en eventueel brouwen. Daarnaast komen er ook opdrachten van personen en verenigingen die een eigen bier op de markt willen brengen. De Proefbrouwerij werd opgericht in 1996 door het echtpaar Dirk Naudts en Saskia Waerniers. In totaal worden er jaarlijks meer dan 200 verschillende bieren gebrouwen, daarmee wordt een capaciteit van plusminus 35.000 hectoliter per jaar (2010) bereikt.
Bronnen : Wikipedia + de site van de proefboerderij nlg. : http://www.proefboerderij.com/ + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Van Milders (H.R.T. 1814) was een bierbrouwerij in de Belgische stad Geel. De brouwerij bevond zich in het centrum van de stad, dicht bij de Sint-Amandskerk.
De brouwersfamilie Van Milders had oorspronkelijk een brouwerij in Liezele. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd een groot deel van Liezele met de grond gelijk gemaakt door het Belgische leger. Dit gebeurde om het Fort van Liezele een beter schootsveld te bezorgen. Hierbij ging ook de brouwerij verloren. Met de vergoeding voor oorlogsschade kocht de familie nadien een brouwerij in Geel.
Bieren De bieren die gebrouwen werden door Van Milders waren o.a.: Kiltpils - Kilt Royal - Export Helles (Royal) - Export Hedelpils - Geelse Bruine - Geelse Gersten - Tongerlo - Breydel - Jubelbier - Bronni Alt Bier - Interbrau Export Pilsener
In 1972 werd de brouwerij overgenomen door Wielemans-Ceuppens. Het gebouw werd gesloten en in een later stadium volledig afgebroken. Brouwerij Wielemans-Ceuppens werd later op zijn beurt overgenomen door Stella Artois. Buiten enkele foto's rest er vandaag niets meer van het oorspronkelijke gebouw. Op de plaats bevindt zich nu al vele jaren een groot appartementencomplex.
Tongerlo De abdijbieren van Tongerlo werden voor het eerst op de markt gebracht door Brouwerij Van Milders. In 1954 werd er hiervoor met de Norbertijnen een licentiecontract ondertekend. Nadat de brouwerij in handen kwam van Stella Artois, werd het merk verkocht. Uiteindelijk kwam het in 1989 bij Brouwerij Haacht terecht.
Bronnen : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.+ 3 viltjes van de site "Tweede Hands"
Brouwerij Wilderen is gelegen in de Wilderenlaan nr 8 te Wilderen en brouwt zijn bieren met liefde en veel geduld voor het vak:
Amor Patientia Labor
In de smaakbeleving van onze bieren streven wij naar kwaliteit en authenticiteit. Met uiterste zorg werden de mouten, fijne en edele hopsoorten, en de kruiden uitgekozen.
Onze bieren zijn te verkrijgen in 33cl. apo flessen in kratten van 24 en op vaten van 20 liter voor horecagebruik.
Brouwerij Wilderen levert haar dranken aan de groothandel. Zij op hun beurt aan horeca en particulieren.
ne naam Tartaruga is gebleven voor het brouwen van het eerste bier in 2013. Sindsdien brouwt Patrizio zijn bier in samenwerking met NovaBirra.
In januari 2015 werd "Tartaruga Fine Brewing" geboren!
Om het kwaliteitsniveau zeer hoog te behouden heeft Patriziobrouwerij De Ranke (zie ook album van De Ranke op FB) te Dottignies gekozen om daar zelf het volledige gamma van zijn bieren te brouwen.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. : http://www.birra-tartaruga.com/ + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie La Barbiot is een Belgische artisanale microbrouwerij, gelegen aan de rue du Coron, nr 27 te Ville-sur-Haine (Le Rœulx) in de provincie Henegouwen.
Groentenboer Roger Barbiot besloot tot het starten van een brouwerij in 2001 en vanaf december 2004 was de officiële oprichting een feit. In 2005 werden de eerste twee bieren La Barbiot Blonde & Ambrée op de markt gebracht, op basis van recepten waar een achttal jaren mee geëxperimenteerd was. Barbiot gebruikt enkel mout, water, gist en hop en suiker bij de nagisting op fles. Er wordt 700 liter per maand gebrouwen. Op de etiketten van de bieren staat de afbeelding van de nabijgelegen scheepslift van Strépy-Thieu.
Bieren La Barbiot Ambrée, amber, 9,5% La Barbiot Blonde, blond, 7%[1]
Bronnen : Wikipedia en de site van de brasserie nl. : http://brasserie-la-barbiot.wikeo.be/ + de site van de "Belgische bieren - Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
De Objectieve Kaaischuimers is een bierproeversvereniging.
Wat is nu objectief bierproeven?
Wij geloven dat er geen slecht bier bestaat. Indien er een bier is dat u niet lust, betekent dit dat het bier niet in UW smaakcategorie valt. U hoeft dus niet te zeggen: “Bweik, dat is mottig, slecht, …” Want misschien lust uw buur, collega, partner, … dit bier wel.
Denk maar aan de aloude volkswijsheid: Over smaken en geuren valt niet te twisten. Deze wijsheid is in de zomer van 2003 wetenschappelijk getest. De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie “Ieder mens heeft zijn eigen unieke patroon dat bepaalt wat men ruikt en proeft.”
Wanneer u dus aan uw buur vertelt dat het een slecht bier is, gaat hij het waarschijnlijk niet proeven terwijl hij het misschien wel graag drinkt. Indien u zegt: “Het is mijn smaak niet”, zal hij het misschien wel proeven.
DUS: Er bestaat geen slecht bier, het is gewoon uw smaak niet!
De Objectieve Kaaischuimers is een bierproeversvereniging die een onderdeel uitmaakt van de overkoepelende confederatie van objectieve bierproevers, zijnde Zythos.
De Beringse Bier Brouwers zijn gevestigd op de Hasseltsesteenweg 108 te Beringen.
Het verhaal van hun bier: Er was eens een... ...een man, hij woonde in de schaduw van de Beringse schachtbokken. Hij noemde zich Berings mooiste slager. Meestal maakte hij worstjes van varkens, maar ooit maakte hij van één worstje terug twee varkens.
Vele jaren verstreken, de mijnen werden ondertussen allen gesloten. Maar de twee varkens leefden nog lang en gelukkig.
Op een dag kreeg het oudste varken het lumineuze idee om samen een brouwcursus te gaan volgen. En zo geschiedde.
Hun brouwerstalenten werden verder ontwikkeld in de pensenketels van hun vader. Langzamerhand groeide de drang om een streekbiertje uit te brengen. En met de hulp van enkele bekende brouwers werden de recepten verder op punt gesteld.
Eerst ontstond het "Bèrrings Blauwbier". Een amberkleurig biertje met Beringse Blauwbessen.
Enkele jaren later, tijdens de open monumentendag op de Beringse mijnsite, stelden de twee varkens vast dat er nog geen mijnwerkersbier bestond. En zo groeide het idee om een tweede Bèrrings bier te brouwen. Het bier moest verwijzen naar de "KOOLPUTTERS" en zou ZWART, STRAF en STERK zijn.
Zo ontstond enige tijd later het "Bèrrings Koolputtersbier" of kortweg ne "Koolputter".
Bronnen : de site van de Bier Brouwers nl. : http://www.koolputters.be/ +de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten + de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
In december 2013 lanceerde de Lierse biervereniging ‘Bierke Plezierke’ haar eerste bier: ‘den Tits’. Het werd een echt succesverhaal, want de bestellingen stroomden binnen en het lekkere blondje werd in verscheidene cafés en brasserieën een vaste waarde op de bierkaart. Omdat ‘den Tits’ met zijn naam in het vaarwater van een andere bierhandelaar kwam, zagen de bierliefhebbers zich genoodzaakt om de naam van hun bier aan te passen. Voortaan gaat het verder de wereld veroveren als ‘Den Strooien Hoed’.
‘Het bier is 100% hetzelfde’, aldus Michael Broes, voorzitter van Bierke Plezierke. ‘We zijn stellig overtuigd van de kracht van de naam en van het concept en we hebben dan ook resoluut gekozen om het sterke verhaal achter ‘den Tits’ niet verloren te laten gaan. De traditie van het dragen van de tits – een platte strohoed met zwarte band – wordt niet alleen via het Lierse verenigingsleven al sinds jaar en dag levendig gehouden, maar ook in Antwerpen en Mechelen. In combinatie met het nieuwe logo, kunnen onze klanten de naamsverandering best smaken. Het belangrijkste is natuurlijk het feit dat ‘Den Strooien Hoed’ als ambachtelijk blond bier van hoge gisting, volgens hetzelfde recept wordt gebrouwen en gebotteld in Lochristi.
Bierke Plezierke zal weer aanwezig zijn op de Lierse verenigingenmarkt en tijdens Lier Centraal. Naar goede gewoonte kunnen de leden deelnemen aan een brouwerijbezoek en wordt in het najaar een quiz georganiseerd. Het jaar wordt afgesloten op de Lierse kerstmarkt met een unieke selectie Belgische bieren van ’t vat.
Meer informatie over de biervereniging, het bier en de activiteiten zijn terug te vinden via http://www.bierkeplezierke.be/
Bronnen : Wikipedia en de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het Nieuwhuys mogelijk het oudste stenen gebouw van Hoegaarden.
Lekkere bieren, aangepaste muziek en eventueel een hap(je)
dat is het Nieuwhuys vandaag. Het is gelegen in de Ernest Ourystraat nr 2 te Hoegaarden
Bronnen : de site van de brouwerij nl. : http://www.nieuwhuys.be/ + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgeelde etiketten.
Het mag dan een eeuwenoude ambacht zijn, Brouwerij Engilsen is een nog jonge, 100% ambachtelijke brouwerij gelegen in Engsbergen, op het drieprovinciënpunt van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Op een boogscheut van de Abdij van Tongerlo, brouwt Frederik Gils zijn Dief! bier.
Hun adres = Lindenstraat 36, Tessenderlo
Bij Brouwerij Engilsen is het nl. zo dat er nog echt bier wordt gebrouwen. Van de hop tot het Dief! bier, alles gebeurt bij ons met de hand. Naast onze hoofdactiviteit, het brouwen van Dief!, heeft Brouwerij Engilsen zich ook toegelegd op het produceren van speciaalbieren op vraag.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl . www.brouwerijengilsen.be + de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Caulier is de naam van een reeks Belgische bieren van hoge gisting.
Het merk Caulier is afkomstig van de vroegere Brouwerij Caulier uit Brussel. Deze participeerde in de
Brasserie de Ghlin en ging begin jaren 1970 ten onder. De gelijknamige Brasserie Caulier uit Péruwelz kreeg het merk in handen in 2006. Deze brouwerij maakte ook een suikervrij bier voor de bierfirma Bien-Être Developpement. Toen de brouwerij uit Péruwelz in 2008 failliet ging, nam deze bierfirma het merk over, en doopte zich om tot Caulier Developpement, vervolgens tot Caulier Sugar Free (2013).
De suikervrije Caulier-bieren worden sinds 2009 in opdracht gebrouwen in de Proefbrouwerij te Hijfte. Intussen bestaan er verschillende varianten.
Bron : Wikipedia + verzameling viltjes van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Brouwerij Timmermans is een Belgische brouwerij van lambiek in het Vlaams-Brabantse Itterbeek.
Reeds in 1702 was hier een brouwerij, genaamd "De Mol" in de volksmiekond "Het Molleken". Tot in 2010 werd aangenomen dat de brouwerij oorspronkelijk werd opgericht in 1781 door Hendrik Vanheyleweghen uit Dilbeek.
In 1911 nam Frans Timmermans, een brouwerszoon uit Zuun, de brouwerij over van Paul Walraevens, en trouwde hij met diens dochter Celina. Timmermans saneerde het bedrijf, dat onder meer een boerderij en een fruitkwekerij omvatte, en behield de brouwerij, het café en een mouterij die nog tot 1960 in gebruik zou blijven. Frans Timmermans werd nadien nog burgemeester van Itterbeek van 1929 tot 1955. Hij bestuurde de gemeente vanuit de brouwerij, in plaats van het gemeentehuis.
De leiding over de brouwerij werd in 1959 overgenomen door Raoul en Jacques Van Cutsem, kleinzonen van Frans Timmermans. Het bedrijf werd een vennootschap in 1962. In 1984 kocht de sigarettenpapierproducent Rizal zich in. In 1989 werd een moderne bottelarij geopend. Rizla verkocht in 1993 zijn meerderheidsbelang aan de bierfirma John Martin uit Genval.
De brouwerij heeft een aparte status binnen de John Martin-groep die zijn andere bieren invoert of bij andere brouwerijen laat produceren, en bij Timmermans laat bottelen.
Brouwingenieur is Willem Van Herreweghen, ooit aan de slag bij Brouwerij Palm en oprichter van Geuzestekerij De Cam. De brouwerij had in 2006 een productiecapaciteit van 15.000 hectoliter en was daarmee een van de grootste lambiekbrouwerijen. Circa 40% van de productie is bestemd voor de export.
In de brouwerij is sinds 2009 een biermuseum geopend. Het gebouw is in 2012 geïnventariseerd als onroerend erfgoed.
Bieren door de brouwerij geproduceerd : Kriek en Bourgogne de Flandres
Bronnen : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck. + de site van de Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de etiketten.
Brouwerij Mort Subite, voorheen Brouwerij De Keersmaeker, is een bierbrouwerij in Kobbegem, gelegen aan de Lierput 1, in de Belgische gemeente Asse.
Een eerste vermelding van deze boerderij-brouwerij stamt uit 1604 en de eerste vermelde brouwer was Joris Van Der Hasselt in 1686. Generaties later, in 1869, nam Felix Jan De Keersmaeker (1840-1912) de brouwerij over van Jan Baptist Bastaerts (1787-1869).
Zijn zoon Hubert De Keersmaeker(1896-1945) - burgemeester van Kobbegem - bracht tijdens het interbellum het bovengistende bier Hert Ale op de markt, in de jaren 50 gevolgd door het ondergistende Kob Pils.
Het bedrijf was toen in handen van gebroeders André en Paul De Keersmaeker, die later staatssecretaris in de Belgische federale regering werd.
In 1970 nam De Keersmaeker " A la Mort Subite", een bekend Brussels café met geuzestekerij, over van de gebroeders Vossen. De naam Mort Subite komt van het dobbelspel pietjesbak . De verliezer van dit spel wordt een "dode" genoemd. Als er weinig tijd meer was, speelde men een verkorte versie: de "Mort Subite". In het café van Vossen raakte dit spel ingeburgerd, waarna besloten werd het café ook die naam te geven.
Sinds de overname zijn lambiek, geuze en fruitbieren de belangrijkste producten uit het assortiment, onder de naam Mort Subite. In 1989 werd ook de brouwerij Eylenbosch uit Schepdaal overgenomen.
Toen de gebroeders De Keersmaeker hun aandelen aan de groep Alken-Maes verkochten, werd deze de nieuwe eigenaar. Sinds 2008 is deze brouwerijgroep op zijn beurt een onderdeel van het Nederlandse Heineken.
Bron : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck
Brouwerij Liefmans is een Belgische brouwerij, opgericht in 1679 door de familie Liefmans, lange tijd eigendom van de brouwerij van Dentergem en thans onderdeel van Duvel Moortgat. Zij is gelegen in de Oost-Vlaamse stad Oudenaarde..
Rond 1679 vestigt een zekere Jacobus Liefmans zich als brouwer in Oudenaarde. De brouwerij is dus meer dan 300 jaar oud. Het speciale brouwprocedé gebeurt volgens een 300 jaar oud recept. Al het oude brouwmateriaal zoals de kookketels, koelschepen en baudelotkoelers zijn nog in rood koper, wat typisch is voor Engelse brouwerijen.
In 1990 werd brouwerij Liefmans overgenomen door
Brouwerij Riva uit Dentergem .
In 2002 werd Riva op haar beurt overgenomen. De nieuwe overnemers besloten de hele brouwerij "Liefmans" te noemen in plaats van Riva.
In december 2007 verklaarde de rechtbank van koophandel te Kortrijk brouwerij Liefmans, met vestigingen in Oudenaarde en Dentergem, failliet.
In juni 2008 volgde de verklaring dat de brouwerij door Duvel Moortgat uit Puurs werd overgenomen. De volledige transactie, met inbegrip van het onroerend goed, bedroeg € 4,5 miljoen.
In juli 2009 brengt Liefmans een nieuwigheid uit. Hun nieuwe fruitbier kan ook met ijsblokjes worden geserveerd.
Bron : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Brouwerij Lindemans is een Belgische brouwerij van Lambiek, gelegen in Vlezenbeek, Sint-Pieters-Leeuw.
In 1822 (zes generaties geleden) werd de brouwerij Lindemans opgericht als een lambiekbrouwerij op een boerderij in Vlezenbeek. In 1930 werden de landbouwactiviteiten stopgezet, zodat de familie Lindemans zich volledig kon concentreren op het brouwen van geuze en kriek. In 1978 begon de brouwerij met het brouwen van Faro, een typisch Brussels bier. Kort daarna, in 1980, volgde Framboise. In 1986 creëerde Lindemans vervolgens Cassis en in 1987 Pêcheresse (ook wel perzikenlambiek genoemd). In 2005 werd nog Apple toegevoegd aan het assortiment.
Lindemans brouwt lambiek volgens de methode van spontane gisting. Op basis van deze lambiek maakt de brouwerij haar eigen speciaalbieren. De productie groeide in 25 jaar van 5.000 hectoliter naar 50.000 hl. In 1991 werd naast de oude brouwerij een nieuwe brouwzaal opgericht waarvan de capaciteit driemaal hoger lag. In 2013 begonnen de werken voor een nieuwe uitbreiding met onder andere een nieuwe bottelarij. Lindemans heeft, samen met Orvalen groot aandeel in de export van Belgische bieren naar de USA.
Bron : Wikipedia + verzameling van mijn goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Vieux Temps is een Belgisch biermerk, gebrouwen door Anheuser-Bush InBev te Leuven.
Oorspronkelijk werd het bier gebrouwen door brouwerij Grade te Mont-Saint-Guibert. In 1971 nambrouwerij Artois een participatie in de brouwerij en in 1996 werd de productie van Vieux Temps er stopgezet en overgebracht naar Leuven.
Bron : Wikipedia + viltjes uit de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Brouwerij Omer Vander Ghinste, van 1976 tot 2014 Brouwerij Bockor geheten, is een Belgische familiebrouwerij te Bellegem (deelgemeente van de stad Kortrijk).
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste een huis met brouwerijgebouwen voor zijn zoon Omer. Dit betekende de start van de familiebrouwerij. Het eerste bier dat gebrouwen werd, was Ouden Tripel (het huidige Vanderghinste oud bruin). Omer Vander Ghinste huwde daarna met Marguerite Vandamme, kleindochter van Felix Verschuere, die eigenaar was van Malterie en Brasserie Le Fort.[Door het vroegtijdig overlijden van haar ouders en grootvader erfde Marguerite in 1911 het bedrijf van haar grootvader. Dit betekende een plotse, forse uitbreiding voor de brouwerij van Omer Vander Ghinste. (In 2013 werd het bier Brasserie LeFortuitgebracht als eerbetoon aan deze vroegere brouwerij.) In die tijd hadden bieren nog geen echte naam. Daarom werden ze bieren Omer Vander Ghinste genoemd. Dezelfde Marguerite gaf de raad alle eerstgeboren jongens in de familie om praktische redenen "Omer" te noemen: de brouwerij plaatstelas-in-loodramen in de cafés met daarin verwerkt "Bieren Omer Vander Ghinste". Als de naam Omer behouden bleef, konden de ramen ook blijven.
In 1911 werd in de Doorniksewijk te Kortrijk een uitbreiding gebouwd onder de leiding van architect Jan Vanhoenacker. Hierin waren kantoren en een afvullerij gevestigd.
Vanaf 1931 werd gebrouwen onder de opgerichte nv Groote brouwerij Omer Vander Ghinste. In 1934 is de lancering van "Bockor", een samenstelling van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint. Bockor Pils staat voornamelijk sterk in het zuiden van West-en Oost-Vlaanderen. Het bier werd in 1938 onderscheiden met de gouden medaille op het Internationaal Voedingsinstituut te Amsterdam. In 1977 werd de brouwerij naar dit pilsmerk vernoemd.
Bij het overlijden van Omer remi Vander Ghinste in 1961 wijzigde de nv in een pvba en werd er ook gestopt met zelf te mouten. De mouterij werd in 1964 gesloopt om plaats te maken voor magazijnen.
Anno 2013 bedraagt de omzet circa 42.000 hl/jaar.
De brouwerij kondigde in 2014 aan dat ze zich weer tot Brouwerij Omer Vander Ghinste zou omdopen. De familie Vander Ghinste, intussen aan de vijfde generatie toe, wil het familiekarakter meer in de kijker stellen.
Bron : Wikipedia + viltjes en etiketten uit van de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck
Brouwerij Roman is een familiale Belgische brouwerij, opgericht door Joos Roman in 1545 en gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Mater, deelgemeente van de stad Oudenaarde, aan den Hauwaert 105.
In het jaar 1545 bevond er zich daar, langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk, een afspanning. Uitbater van de "Clocke" was Joos Roman, de baljuw van de streek en "pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. Sindsdien hebben 14 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier (sinds 2003: Adriaen Brouwer ) en kwam na de Tweede Wereldoorlog terug met de succesvolle
Romy Pils.
Zo duurde het tot 1954 vooraleer de brouwerij haar assortiment uitbreidde met softdrinks en waters. In de jaren 80 van 20e eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber (1983), een bier vergelijkbaar met Duvel. In de jaren 90 van 20e eeuw volgden een reeks abdijbieren 'Ename' en 'Mater Witbier' , een troebel tarwebier. Later volgden ook nog 'Black Hole' (2005) 'Adriaen Brouwer Dark Gold' (2008) en 'Gentse Strop' (2012). Sinds 2013 komt er ook een jaarlijks kerstbier op de markt: 'Adriaen Brouwer Wintergold' . De huidige bedrijfsleiders zijn Carlo en Lode Roman (14e generatie).
Bron : Wikipedia.+ de etiketten en viltjes uit de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.