Ik ben Lia Govers
Ik ben een vrouw en woon in Turijn (Italie) en mijn beroep is kantoorbeambte m. talenkennis, free-lance vertaalster, nu niet langer werkend.
Ik ben geboren op 22/01/1952 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen, lezen, familie, vrienden, trips, films, sport .
Op mijn 20e jr voorgoed naar Italie vertrokken. In NL de Pedagogische Akademie gedaan en in Italie ook in Pedagogiek afgestudeerd. Heb deze studie nooit voor werk gebruikt. Voor 1999 ben ik 4 jr lang 'paranoid schizofreen' geweest.
levensproblemen Genezen van 'schizofrenie' is mogelijk!
17-12-2009
Psychiatrie in Nederland en Belgie
Voor- en nadat mijn boek bij uitg. Free Musketeers verscheen, ben ik in enorm veel emailcontact gekomen met universiteiten, psychotherapeuten, GGZ-instellingen in Nederland én Belgie. Het is vreemd, maar waar: het schijnt dat Belgie heel wat méér vooruit is in een 'psychodynamische' benadering (studie) en behandeling van de zgn. 'schizofrenie'. Dat heb ik bovenal uit contacten met de Universiteit te Leuven, maar ook die te Antwerpen gemerkt. Ik kreeg persoonlijk ook positievere reacties en interesse van hùn kant te horen. Verder schijnt er te Kortenberg (is het precies daar .. ?) een goed centrum te zijn, waar men deze personen ook op lange termijn opneemt en volgt. Wordt in Belgie niet vooral de theorie van Jaques Lacan gevolgd?
Toevallig doorblader ik zonet eventjes het boek 'De jongen die opgroeide als hond' van Bruce Perry en daarin vind ik het hoofdstuk 'Huidhonger' dat mij bij het lezen deed herinneren aan het al door mij gelezen boek 'Il linguaggio della pelle' ( = Tastzin) van Ashley Montagu. Ik schreef hierover al wat in de afgelopen weken. Erg interessant, ook dit hoofdstuk, en ook de door Berry gevonden 'therapeutische moeder'.
Vanochtend werd ik half-wakker met deze zgn. droom symbolen:
Vanochtend, een poos voordat ik kompleet wakker werd, zag ik opeens alleen een hand die aarde omhoog schepte. Een flash-droom, zogezegd. En aarde is een van de eerste beschreven droomtaalsymbolen of elementen, die ook in het boek Droomwerk van Aad van Ouwerkerk (en dus Jung) wordt aangehaald. [Ben ik soms een gewaarwordingstype (aarde)?]
Niet al te veel later zag ik in een korte flash het fotootje van het 25-jarige trouwfeest van mijn ouders (beiden voor de deur van ons huis), zoals ik het ook hier op mijn weblog heb geplaatst. Weinig materiaal, alléén deze 2 beelden, maar een overduidelijke boodschap, zou ik zo zeggen: aan de reintegratie hiervan moet ik werken, dunkt mij. Binnen mijzelf beter 'op orde komen' met of 'in juiste proporties zien' hoe de rol van mijn moeder (en vader?) en hààr (hun?) problemen en zgn. verantwoordelijkheden waren. Zal ik dit gedroomd hebben i.v.m. met het beeindigen van het lezen van hoofstuk 7 van het boek van Harold Searles? Gisteravond heb ik ook nog een paar blz. van hfd. 8 gelezen.
Hier haal ik een stukje aan uit het boek van Roberta Temes 'Getting your life back together when you have schizophrenia', een enorm akritisch en typisch amerikaans boek:
In Chapter Eleven, in de '21 steps toward recovery':
"Step 9 'Let him keep smoking': "Yes, we all know that smoking is bad for your health. But almost 90 percent of schizophrenic patients are nicotine dependent (George 2000). That's not a coincidence. It is because nicotine is utilized by the brain in a way that gives comfort to a person who has schizophrenia."
Hebben sommige onderzoekers niets beters te doen? Erg interessante onderzoeken! En dit zijn onderzoeken, waar afgestudeerde mensen zich serieus mee bezig houden.
Ik kreeg anderhalf jaar geleden van mijn ex-psychiater het boek 'Getting your life back together when you have schizophrenia' in handen, natuurlijk niet op mijn aanvraag. Volgens mij wilde hij zo echt mijn reactie uitlokken. Het is echt een onwetenschappelijk boek. Na het lezen ervan reageerde ik door hem een lijst met reacties te sturen, waaronder ik v.w.b. mijn eigen schizofrene periode eventjes dit aanhaal:
In Chapter Eleven, in 'the Collaborative cure' bestaat step 16 uit: 'Talk to the Police' : So that they will cooperate!
Nog zoiets voor en van de kant van akritische mensen! Ik heb in mijn verhaal ook niet alle details aan kunnen en willen halen, maar als men eens wist met hoeveel belemmeringen ik in mijn contacten met de politie toen te maken heb gehad! Ik kan ook niet alles aanhalen. En ook buiten een duidelijk 'schizofrene' periode om: vertrouw je blindelings politiemannen? Zijn die bij uitstek 'goede' (correcte) mensen?
Uit het boek 'Gifts from a course in Miracles' haal ik deze stukjes aan:
"Reality brings only perfect peace. When I am upset, it is always because I have replaced reality with illusions I made up." en "Perception is a mirror, not a fact. And what I look on is my state of mind, reflected outward."
Tussen mijn bezigheden, vooral in de komende weken, zit er nu ook die om met suggesties, ideeen enz. mee te werken aan de organisatie van de 'Derde reunie (2 dagen) voor stemmenhoorders', die in november 2010 te Milaan plaats zal vinden. Vanochtend kreeg ik 'n interessant engelstalig artikel binnen met 'n bijdrage van Rufus May als ervaringsdeskundige, die samenwerkt met de research in Engeland.Om dat goed te lezen, heb ik ook tijd en concentratie nodig. Verder komt dr. Macario (psychiater) aanzetten met vele ideeen, die ook overwogen moeten worden. En wij zijn uitgenodigd vooral in deze periode bijdragen te leveren omdat de aanvraag van financiering in de maand januari 2010 vervalt. Interessant, hoor, maar het neemt wel je tijd in beslag.
Een gedicht van H. Marsman, aangehaald uit de bundel 'Dichters van deze tijd':
HOLLAND
De hemel grootsch en grauw. daaronder het geweldig laagland met de plassen; boomen en molens, kerktorens en kassen, verkaveld door de slooten, zilvergrauw.
dit is mijn land, mijn volk; dit is de ruimte waarin ik wil klinken. laat mij één avond in de plassen blinken, daarna mag ik verdampen als een wolk.
Zoals vele nederlanders of belgiers die in het buitenland wonen wel zal overkomen, wordt ook mij vaak de vraag gesteld of ik geen heimwee naar Nederland heb. Ik heb die natuurlijk ook gehad, niet alleen naar het gezelschap en het leven met familieleden en vrienden, maar vooral ook naar nederlandse landschappen. Ook wel naar mijn geboortedorp Bergen (N.H.), maar ik ben na 2000 wel zo'n 6 of 7 keer dààr geweest, dus voorlopig is dat wel weer gesust, wat Bergen en omgeving betreft.
Ik zal ook niet aldoor gedichten, vooral nederlandstalige, aan kunnen blijven halen. Dus stop ik er af en toe ook andere aanhalingen tussen. Met betrekking tot wat ik gisteren schreef over de schaduw (ons onbewuste), haal ik hier wat zinnen uit het boek 'Bevriend met je schaduw, je onbeminde zijde' van Jean Monbourquette aan: " 'Je kunt niet over je schaduw springen', zegt het spreekwoord. Je kunt je inderdaad niet van je schaduw ontdoen. Als je die uit je leven weg wil, wreekt zich dat: hij dient zich met verdubbelde kracht op een andere manier weer aan. Hij neemt de vorm aan van angst, schuldgevoel, schrik, depressie." (blz. 115)
Alles is relatief, maar voor mijn manier van doen, is er de komende week aardig wat extra's te doen: nog ca. 100 bladzijden van de engelse vertaling van mijn autobiografische verhaal controleren, vòòrdat de vertaalster ca. 3 weken vertrekt voor een vakantie naar Australie; laatste kerstkaarten schrijven en versturen (worden steeds minder); woensdag samen met mijn ex-kantoorcollega en goede vriendin buiten eten, bijpraten enz.; donderdag mijn wekelijkse etentje en ontmoeting buitenshuis met de 49-jarige man, die mijn zelfde problematiek had (zie Archief van de eerste weken); vrijdagavond komt een bevriend echtpaar bij ons thuis eten; laatste cadeau's voor zoon en man inpakken (hier vieren wij de Kerst met uitwisseling van cadeau's); nog extra winkelen (?). En dit buiten de normale gang van zaken om.
Iets prachtigs, de menselijke psychiatrie. Je voelt je eindelijk begrepen, je wordt enorm geholpen om sterker in je schoenen te staan als ooit voorheen. Ik wens het velen echt van harte toe: zo'n benadering te vinden als ik die heb gehad. Maar het opent ook het zicht op wat had kunnen zijn ... , maar nooit meer zal zijn. Verloren, betere en rijkere, diepgaandere menselijke levensmogelijkheden. Pro en contra... Net als de laatste zin van het gedicht 'Sotto voce' van M. Vasalis, dat ook in mijn archief aanwezig is, geldt ook hier, af en toe: "Arm en beschaamd zoo arm te zijn", wat dus niet alleen toen t.o.v. hevige gevoelens uit die schizofrenieperiode gold, maar ook nu weer v.w.b. andere gevoelens.
Gisteren samen met mijn ex-psychiater en zijn jongste zoon naar Milaan geweest, om opnieuw deel te nemen aan de vergaderingen om in november 2010 de 'Derde nationale dag voor stemmenhoorders' te organiseren. Voor de vergadering eventjes langs de Duomo en nog wat monumenten in het centrum gegaan, daar die jongen Milaan nog nooit bezocht had. Ik heb gemerkt dat Tibald, mijn ex-psychiater, superefficient is in het gebruik van trein, metro, kaartjes-inkoop enzovoort. Ik liep alleen maar snel met of achter hen aan en riskeerde op het einde zelfs tussen een metro-deur bekneld te raken. Zò snel en efficient ben ik persoonlijk echt niet, hoor: zelfs in mijn betere tijden deed ik het kalmer aan, maar ja, zìjn beroep en zijn enorm vele reizen dwingen hem daar uiteindelijk toch wel toe. Gossie, wat er allemaal niet komt kijken voor de organisatie van zo'n gebeurtenis. Dit is al de 2° vergadering en ik merk dat er alleen nog maar méér ideeen bijkomen, omdat er enkel meer personen bij waren. Nog niet al te veel details extra, maar er ontstaan problemen, waaronder: de financiering; het zullen 2 dagen worden i.p.v. 1; het tema van de 'stemmenhoorders' moet centraal blijven; ook de S.I.E.P. (ital. psychiatrisch epidemiologisch researchorganisatie) zal er bij betrokken worden; misschien de aanwezigheid van 'n engelse 'ervaringsdeskundige' (Rufus May misschien..?), die al samenwerkt binnen de psychiatrieresearch om deze mogelijkheid ook hier te starten; stigma bevechten; de rol van vrijwilligerswerk hier; organisaties ITACA en OPLA; prof. M. Romme en Sandra Escher zullen er zeker zijn; uitleg van wat 'recovery' betekent; korte speechen van (ex-)'stemmenhoorders over hun genezingsproces; wie zal als segretariaat voor de organisatie zorgen; dr. Cirri van de radio (was er niet) er nog bij betrekken, daar hij wel geinteresseerd was enzovoort.
Hier een gedicht van Simon Vinkenoog, dat ik uit de bundel 'Komrij's nederlandse poezie' aanhaal, dat ook véél te maken heeft met de thematiek van de zgn. geesteszieken', waaronder dus ook 'schizofrene' mensen vallen. Hier het gedicht:
IK, SCHADUW
Een ander ben ik, gestoken in mijn kleren, die met mijn naam wordt aangesproken.
Hij woont in hetzelfde huis als ik, wij slapen met dezelfde vrouw en lezen terzelfdertijd dezelfde boeken.
's Morgens wordt hij in mij wakker, staat met mij op, wast zich en scheert mij, wij nemen samen afscheid, lopen samen door de straten.
Hij werkt, hij denkt, hij eet voor mij, uit mijn mond komen ook zijn woorden. Soms overvalt hij hersenschuddend mij en grijpt de kans aan, in mij rond te moorden.
Ik haat hem: hij verraadt mijn geheimen. Wat ik niet zeggen wil schreeuwt hij voluit van de daken.
Ik weet niet meer wie ik ben, ik weet niet waar hij mij zal leiden, maar als ik niet meer leef neem dan gerust zijn handschrift voor het mijne.
De 'schaduw', onze schaduw, want dit betreft iedere mens, is ons onbewuste. En deze aanwezigheid in ons is en/of blijft vele mensen een leven lang een raadsel. Zelfkennis is moeilijk te vergaren in het leven en dit is een continue taak als men die al wil bereiken. Wat nu zijn rol speelt in de 'geesteszieken' zijn juist onverwerkte problematieken, die zich in hun (ons) zgn. 'vreemde' gedrag uiten. En dit zijn allen, 'schizofrene' fantasieen inbegrepen, uitingen van ons onbewuste, die ons uiteindelijk laten merken dat zij 'dringen' naar een bewustere verwerking. Dit is, erg beknopt, nu dat waar de 'psychoanalyse' zich vooral mee bezig houdt. Natuurlijk heeft de psychoanalyse niet alléén interesse voor de psychopathologische manifestaties, maar voor alle manifestaties ervan, dus is hierin de zgn. 'gezonde' én 'zieke' bevolking begrepen.
Gistermiddag werd niet de film 'Minority Report' van Philip Dick geprojecteerd, maar 'Paycheck'. Ik ben niet iemand die van allerlei genre 'science fiction' houdt, maar deze film van P. Dick vond ik echt goed en interessant. Ik zelf zag er, ook vooraf wetend dat hij tijdens zijn leven een 'schizofrenie'-diagnose heeft gehad, wel elementen in terug, die ik via mijn vele verschillende lecturen én eigen ervaring van 'schizofrene' fantasieen weet. Ik verwijs voor evt. verdere informatie naar Wikipedia op Internet. Ik wil zelf wel wat van zijn originele romans lezen en wat meer over hem te weten komen. In januari zullen er nog 2 films van hem hier geprojecteerd worden.
Vandaag zal er weinig van mijn kant op dit weblog verschijnen omdat ik een reunie te Milaan heb voor de organisatie van de 'Derde nationale dag van stemmenhoorders', die volgend jaar november te Milaan zal worden gehouden. Ook prof. Marius Romme en Sandra Escher zullen er volgend jaar zijn, verder Cristina Contini, dott. Marcello Macario en nog anderen. Ook ik zal mijn speech dan houden. Ik geloof dat men hier ook wil proberen het initiatief te herhalen, dat Romme en Escher jaren geleden in Nederland uitvoerden: de mensen via de radio uit te nodigen - door ze toch anoniem te laten - zich door bellen te melden en te praten over de stemmen die zij horen, ook over de aard van die stemmen. Het schijnt héél wat vaker voor te komen als gedacht en ook vaak zonder dat men met de psychiatrie in contact komt of dat het pathologisch wordt. De hele dag naar Milaan: toch nog 4 uur met de trein, hoor, tussen heen- en terugreis.
Buiten de 22, in mijn autobiografische boek aangehaalde boeken, die ik heb gelezen en die allen het argument 'schizofrenie' direct of indirect betreffen, heb ik ook nog de volgende boeken gelezen, vòòr, tijdens of nà mijn schrijfproces: - 'Dante's Cure: A Journey Out of Madness' van Daniel Dorman; - 'Wie is van hout' van Jean Foudraine; - 'Leven met schizofrenie' van Rigo van Meer (mijn oordeel: 1 ster i.p.v. 5); - 'A Fight to Be' van Ronald Bassman; - 'Getting your Life back together when you have schizophrenia' van Roberta Temes (mijn oordeel: 1 ster i.p.v. 5); - 'Inferno' van August Strindberg (pracht egodocument van een 'schizofrenie'-ervaring); Verder ben ik bezig met het lezen van 'Collected Papers on Schizophrenia' van Harold Searles, met 'Schizophrenic Disorders' van Ping-Nie Pao (moet ik af en toe wel op zij leggen daar het zware stof is, die ik langzaam moet laten bezinken) en 'Psychic Retreats' van John Steiner. Van vele van bovenstaande en andere boeken vindt men een beschrijving onder boekenplank.nl. Als men daar onder 'Jullie Boekenplank' onder de ledenlijst mijn naam opzoekt, vindt men bijna van alle door mij gelezen boeken een beschrijving. Let wel: dit is niet allemaal voor iedereen geschikte leesstof. Sommigen zullen de psychoanalytische literatuur niet al te veel of al te gemakkelijk begrijpen en anderen zullen bepaalde specialistische lectuur ook beangstigend kunnen vinden. Verder heb ik ook recent het italiaanstalige boek 'Schizofrenia' van Gaetano Benedetti gelezen. Thuis heb ik ook nog zijn boek 'Psicoterapia come sfida esistenziale' en het boek 'Quale psicoanalisi per le psicosi' van A. Correale en L. Rinaldi, maar deze 2 moet ik nog lezen. Via Internet heb ik ook vele 'first person accounts' van schizofrenie gelezen.
Ik voeg linksboven het embleem van 'Goofy' toe. Toen broer 'kleine Hans', waaraan ik ook zo gehecht ben, naar de lagere school ging, werd hij op school 'Goofy' genoemd, roepnaam die te voorschijn kwam met een speling op onze achternaam Govers. Vanaf die tijd hebben bijna alle Goverszussen en broers dit embleem als typisch voor onze familie aangenomen. Vandaar 'Goofy' hier.
Philip Dick is erg bekend om zijn science fiction films en boeken. Philip Dick kreeg tijdens zijn leven ook een 'schizofrenie'-diagnose en het schijnt dat hij zijn persoonlijke belevenissen desomtrent ook in films verwerkt heeft. Misschien ga ik vanmiddag kijken naar de projectie van zijn film 'Minority Report". In ieder geval signaleer ik hem hier voor evt. andere geinteresseerden. Mijn ex-psychiater is een liefhebber van zijn boeken en films en heeft een serie filmprojecties en lezingen georganiseerd in de GGZ-zone, waar ik eerst woonde, tijdens mijn 'schizofrene' tijd. Ik ben vanwege deze manifeste problematiek van mij namelijk van eind 1995 t/m half 1999 van mijn man gescheiden geweest.
Een korte note hier voor evt. geinteresseerden: van het gisteren op dit weblog genoemde boek 'Leven met schizofrenie' van Rigo van Meer heb ik een uitgebreidere beschrijving/recensie gegeven onder 'mijn boekenplank.nl' . Wat ik erover onder bolcom.nl schreef is maar weinig spul.