"Muzenissen".be
koken en schrijven met "Minne"
Inhoud blog
  • Op bezoek.....;
  • uitvaart 03-01-09
  • Terug van weggeweest
  • Nationale feestdag
  • eventjes maar
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-end gedoe!
    Gegroet! Ik had het zo druk de dagen voor het lang week-end, iedereen trok ergens naartoe, ik bleef "gezellig thuis" en  ik had mijn P.C. niet onder de vingers gehad, zodat mijn mailbox overliep. Een ramp!! enfin ik overleef het wel.

    Het is weldra "Moederdag" en dan wordt ik door heel mijn gezin in de bloemen gezet. Voor mij is er nog altijd de schaduw van het verlies van mijn moeder, rond deze tijd is het 30 jaar geleden maar nog zo levendig die laatste momenten. Ik schreef toen het volgende :


      Afscheid van mijn "Ma"
       ___________________ 


    Toen je sterven ging, nam ik je in mijn armen
    en poogde zö je te onttrekken aan de dood.
    Ik wou, jouw reeds kille lichaam nog verwarmen,
    maar die andere kracht was veel te groot.

    In die laatste blik in je reeds uitgedoofde ogen
    zag ik in een flits mijn hele leven stromen.
    Ik zag héél veel liefde, maar ook een traan.
    dat was toen ikje, zonder het te willen, pijn had gedaan.

    Jij kon jouw leven niet langer vasthouden,
    Ik kon de dood niet langer tegenhouden.
    Ze nam je mee, weg van mij, voor altijd.
    Ze nam je mee naar de eeuwigheid!

                                                                        Fran.
                                                             uit "Sterven met Minne".


    "Moeders sterven, maar gaan niet dood"
    "Moeders leven in hun kinderen voort"
    "Zij gaan rusten bij de Heer"

    Als dit waar is waarom ......doet dan het afscheid zo'n zeer.?

                                                                                         Fran.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-05-2008, 11:32 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 maal feest
    Gegroet!  Een zalige Hoogdag! Een fijn 1 mei feest en een aangenaam "Rerum Novarum" !!
    Vroeger zei men dat God een socialist was omdat het meestal zonnig weer is( ) op 1 mei.Op Rerum Novarum dat samenvalt met Ons Heer Hemelvaart durfde het nog als een regenen. Vandaag vielen zéér uitzonderlijk deze feesten op één en dezelfde dag.
    Wel het heeft vandaag geregend, gewaaid, het was soms koud en als de zon er doorkwam was het warm!!!!!   God is werkelijk een heer in het verdelen van het weer!

    Het is ook de eerste dag van de meimaand. In Geraardsbergen, mijn geboortestad, is een bedevaartsoord op de beroemde Oudenberg. Het ganse jaar door komt er bezoek bij Maria, maar in de Meimaand is het er een begankenis van jewelste. De steile muur is niet alleen voor renners steil ook voor voetgangers vraagt het inspanning, maar de wandeling loont de moeite!!

    Ik schreef er een mijmering over:

                   Het is net of er op de weg naar de kapel van de Oudenberg
                              geen helling,geen trappen en geen drempels zijn.                                                     
    Naar onze grote kerken zijn die er wel!

    Ik kom naar hier, gewoon, zoals ik vroeger naar mijn "thuis" ging.
    Soms heb ik niets te vragen, maar altijd is er iets waarvoor ik wil danken.
    Ik krijg ook zoveel waavoor ik niet moest bidden.



    Dikwijls luister ik hier naar de stilte. Het is hier ontzettend rustig en  mooi op onze "berg".
    Ik ben steeds weer verbaasd wat het landschap te vertellen heeft.

    En dan , zoals vaak, sluit ik mijn ogen om dit alles in mij op te nemen, op te bergen.
    dan ruik, voel en smaak ik de stilte
    zoal God die geschapen heeft.

                                                                     Nog een fijne avond en een goede nacht!
                                                                                           Fran.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-05-2008, 19:11 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wartaal

    -------------- 

    Netjes opgevouwen, in de plooi,

    liggen mijn herinneringen,

    in het dagboek van mijn brein,

    bij mijn mijmeringen.

    Na een onweer in mijn hoofd,

    “Brainstorm” noemt men dat,

    liggen al die dingen overhoop ,

    net zoals nu zo wat.

    Ik ga dan al die dingen heel reëel aanzien.

    Dan heb ik nood aan schrijven

    en ontstaat er een verhaal misschien.

    Maar dan is er ook de kans dat ik surrealistisch word

    en dat, hetgeen daaruit stamt

    alleen door “Fran.” begrepen wordt.

    ------------------- 

                                             Fran.

                                           Uit   “Minnestrelend
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-05-2008, 13:21 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    25-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uienconfituur
    Gegroet! Vooraleer aan de slag te gaan met het echte werk van confituur maken alvast een receptje dat het hele jaar door, van past komt bij vele soorten vlees, gevogelte en wild.

    Uienconfituur.
    ___________ 

    Van een vriend en keukenpiet
    kreeg ik dit recept van uienconfituur.
    De exacte uitvoering was wel ontzettend duur
    want er kwam "Château Petrus" aan te pas.
    Maar ik weet wel dat dit als grap bedoeld was!!
    Want "Petrus" is zelfs te duur om te drinken,
    laat staan om er doodgewone uien in te verdrinken.
    .

    Je hoort over "Château Petrus" veel vertellen en er nog meer over snoeven, maar.....
    Bij mijn vriend de keukenpiet heb ik hem toch al een paar keer mogen proeven.

    Je maakt dus 1kgr. ajuin schoon en klein.
    Laat hem smoren in een soeplepel boter
    en dit keer niet krenterig zijn.
    Als de uien bijna gaar zijn, voeg je120gr. suiker bij en 2spls. wijnazijn.

    En nu komt het: een 1/4 fles rode wijn
    laat het een Pomerol, een St. Emilion, of een andere Bordeaux zijn
    Je voegt hem bij in verschillende fasen,
    Nu 2spls. grenadine en die kleur brengt je zeker in extase,
    zo, dat je ijlings om wat "Minne" snelt

    al stond dàt in het recept van de keukenpiet niet vermeld !



                                                                                       Fran.
                                                                         Uit "Koken met Minne 2"
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-04-2008, 12:06 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling
    Gegroet! Ik was dinsdag in Brussel en bezocht in het Museum voor het Kostuum en de Kant, in de violetstraat 12, de tentoonstelling " VAN NEW LOOK TOT EXPO 58 " .
     Echt de moeite waard  vooral voor mensen, zoals ik, die toen "Sweet seventeen" of twintigers waren.
    Je krijgt er een overzicht van de mode uit de jaren 50 . Sommige tentoongestelde stukken zijn in bruikleen gegeven , maar de meeste stukken zijn eigendom van het museum dat opgericht is in 1977.
    Het zijn creaties van beroemde couturiers, maar ook dameskleding en accessoires van Belgische modehuizen.
    Avondjaponnen, trouwjurken,mantels en mantelpakjes ( de "tailleurs" die toen zô in de mode waren)
    en vooral de "Cocktail " kleedjes ( wat is het spijtig dat die uit het modebeeld verdwenen zijn!)
    Hoeden , schoenen, handtassen sjaals   en nog veel meer!
    Er is ook een film  waarin mode-shows getoond worden uit Amerika, Parijs, Londen. Wat een elegance hadden die "mannequins" (ze liepen op de "catwalk" zonder hun benen in een spiraal te draaien).
    De nostalgie stak de kop op en ik heb mijn fotoalbum " uit de tijd van toen " doorbladert  en er kwamen heel wat mooie herinneringen naar voor!  Zo heb ik tweemaal genoten van de" New look en de expo 58" dit keer in mijn eigen museum.!!!!

                                                                                   Groetjes van Fran.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-04-2008, 23:02 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    21-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ludwina's Appeltaart
    Gegroet!  Een taartrecept dat niet te ingewikkeld is moet in ieder kookboek zitten:

    Als mijn dochter appeltaart bakt,
    zit ieder die dat weet, op wacht
    totdat ze zegt: "Vôila, ziedaar ze mag aangesneden worden, z' is klaar!"

    Ze gaf dit recept reeds aan "Jan en Alleman"
    zodat  je  "Ludwina's Appeltaart"  zowat overal proeven kan.
    Maar nergens smaakt ze als bij haar
    dat komt door de gezellige sfeer voorwaar.
    Behoor jij nu tot die mensen die het recept nog niet hebben maar het wel wensen,
    hier gaat het dan, mèt een tekening erbij.
    Dit is een geheugensteuntje, als je ouder wordt ben je daarmee blij.

    Schil de appels vlijm, vlijm scherp,
    ik zorg altijd dat ik de afval op de composthoop werp.

    Snij de appels in dobbelsteentjes als je van het goktype bent.
    Snij ze in kubusjes als je van het "rekenknobbel" -type bent.

    Doe in een stenen kom de bloem, de suiker en de melk.
    Voeg de appels bij en het is met fluwelen hand dat ik dat meng.
    Giet de pasta in een beboterde vorm.
    Zet in een verwarmde oven 180° is de norm.

    Als je nieuwsgierig bent: Kijk!   je ziet hoe alles kleurt.
    Pas dan komt de garnituur van de taart aan de beurt.
    De lepel boter en de lepel suiker die je spaarde,
    mag je mengen met het eigeel, voor je kunstwerk van onschatbare waarde!

    Nu moet de taart héél even onder de grill.
    omdat Ludwina dat voor hààr taart wil!

    Maar ook omdat het veel mooier oogt
    als je tot slot ook nog wat "Minne" strooit!



       6 lpls zelfr.bloem                      1  2  3  4  5  6 
       5 lplls suiker                               1  2  3  4  5
       4 lplls melk                                  1  2  3  4
       3 lpls boter                                      1  2  3  
       2 appels                                             1  2
        1 ei (geel)                                             1

                                                                                               Fran.
                                                                                      uit "Koken met Minne 2"


                                                                              
                                                            


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    21-04-2008, 21:39 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jong talent bekroond
    Gegroet! Gisteren werd Ewout De Geeter, 11jaar, (viool) laureaat van de wedstrijd waar ik een paar weken geleden over vertelde. Hij werd 3e met 85,4%  een hele prestatie, alwéér!!. De eerste laureaat haalde 88%. Aan allen :  hartelijke gelukwensen! Volhouden is de boodschap! Wij zullen zeker van
    hen nog horen!

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-04-2008, 21:02 geschreven door Fran.
    Reacties (1)
    18-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Soepvlees-lekkernij
    Gegroet! 
    .
    Soepvlees-lekkernij.
    _______________ 

    In een vorig recept beloofde ik te vertellen wat ik met het gekookte soepvlees deed.
    Was er nu geen vervolg geweest dan zat ik daarmee verveeld,
    want je beloften vervullen geest een goed gemoed
    en een gerust geweten doet goed!

    Ik maak het vlees, dat al eens heeft gediend voor de bouillon, heel, heel fijn
    in dat handige elektrische ding van mij.
    Ik voeg daarbij peterselie, bieslook, salie, ook een paar sjalotjes,
    alles fijn gemalen, daarvoor druk ik ook op een paar knopjes.
    Ik maak, dit keer zonder apparaat, een mayonaise,
    die door een flinke lepel mosterd de naam krijgt van Dijonaise.

    Als aperitiefhapje, of 's avonds op een broodje,
    in een tuinstoel met een glas Steenbrugge voor je.
    Geen oester, kaviaar of foie-gras die zo smaakt
    als je dit "second -hand" gerecht met Minne hebt klaargemaakt.

                                                                                 Fran.
                                                                  uit "Koken met Minne 2"









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-04-2008, 19:52 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    17-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezing:orgaan en weefseldonatie
    Gegroet! Gisteren volgde ik een lezing over orgaan- en weefseldonatie. Zeer leerrijk want het evolueert zo snel allemaal dat je rap achterstaat met de informatie die je leest in de krant.
    Het gebrek aan organen is momenteel de belangrijkste hinderpaal voor transplantaties. Er zijn immers onvoldoende donors om aan de behoefte te voldoen (alhoewel, in Belgë, iedere burger per definitie donor is, tenzij hij/zij bezwaar aantekent.)
    Er was ook een getransplanteerde die getuigenis gaf .
    Ook onder de toeschouwers zat een man met zijn echtgenote  en na de lezing en de getuigenis,  vertelde zij aan het publiek dat zij de eerste zelfhulpgroep oprichtte voor getransplanteerden en hun nabestaanden. Ze vertelde : " wij verloren één van onze dochters(20jaar)  in een verkeersongeluk.
    Had men mij toen gevraagd of wij haar lichaam wilden vrijgeven voor orgaandonatie, zou ik geweigerd hebben, mijn mooie meisje zomaar laten..... nee!
    Zes maanden later viel het verdict voor mijn man : een levertransplantatie of sterven.
    Hij moest uiteraard wachten tot een geschikte donor gevonden was. Kort: Hij kreeg een lever en genas!!! Dat is nu bijna 23 jaar geleden.!!!!!!!!!

    Om te eindigen vertelde ze nog dat ze op het kerkhof bij het graf van haar dochter telkens zegt:
    "Had ik toen maar  Ja  geantwoord dan was er nu misschien nog een stukje van haar dat voortleeft"

    Haar man stelt het nog altijd prima, zingt als Tenor in verschillende koren ,ook af en toe als solist.
     Hij legt regelmatig getuigenis af over zijn leven na de transplantatie. Hij was in 1985 pas de tweede levergetransplanteerde.

    Donor worden ook als "SENIOREN" is één van de mooiste gebaren van solidariteit.


                                                                Groetjes van Fran.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-04-2008, 21:19 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    16-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinfeest
    Gegroet!Ik kom net thuis en onderweg kwam ik langs een baan die ik een 15 tal jaren geleden regelmatig nam. Nu is het uitzonderlijk dat ik daar nog voorbij kom.
    Deze weg inspireerde mij toen tot het volgende geschrijf:

    Van barbecue tot "Tuinfeest"
    ______________________ 

    Deze morgen stond de "Sleedoorn" in bloei.
    Zachte witte bloemen tussen 't stekelige groen.
    Dit wonderlijke gebeuren kondigt de Lente aan.
    Warme dagen komen met rasse schreden aan.
    Tijd dus om een tuinfeest te organisezen
    en van de eerste warme zonnestralen te profiteren.
    Heden ten dage noemt men dat een "Barbecue".
    Luister, ik vertel hoe ik het doe.

    Ik zet in mijn tuin een tentje op
    voor het geval het toch nog regenen mocht.
    Ik dek lange tafels of zet kris kras door elkaar
    ronde of vierkante kleine tafels klaar.
    Ik dek ze met fleurige napjes
    de kussentjes op de zitjes zijn van dezelfde lapjes
    Ik persoonlijk koos voor viooltjesmotief, blauw en geel,
    die staan ook als "border" in de tuin, enorm veel!!
    Twee schragen met een plank erop, bedekt tot op de grond,
    vormen het buffet ,rechthoekig, ovaal of rond.
    Daarop wordt al het nodige bestek gezet:
    borden, vorken, messen en servietten..


    Geef je kreeft dan moet je ook "vingerbadjes" zetten.
    De glazen zet ik op een dienblad neer.

    Van bij de aanvang zorgt muziek voor sfeer.
    Kareffen met water, flessen met wijn,
    moeten steeds op tafel voorradig zijn.

    Als hapje bij de Champagne of bij het zelfgemaakte aperitef
    geef ik scampi's (zelfs geroosterde bloedworst al alternatief!).
    Ondertussen ligt op het vuur de, vooraf gekookte,  kreeft
    die een tweede kruidige aroma geeft.

    om het gebruikte bestek op te vangen
    heb ik op diverse plaatsen mandjes hangen.

    Na dit voorgerecht dat iedereen wel lust
    is een assortiment vlees een must.
    Côte à l'os en dik gesneden kruidige  "Gebakken ham"
    en "Barbecue-worst", daar houden de kinderen van.
    Het vuur onder controle, goed geparfumeerd,
    daarop komt ook de schapenbout, die werd gemarineerd,
    in olijfolie, verse boter, tijm,laurier, salie en look.
    Ik bak de schapenbout even in de oven, maar rauw mag ook.

    Warme  "Flageolets", een slasausje met noten
    allerhande koude groenten, met vinaigrette overgoten.
    Ach ja! Aardappelen in de schil of " en chemise"
    zelfs verpakt in zilverfolie is dit nu echt geen surprise

    Dat kan niet gezegd worden van het dessert
    dat door één van de gasten aangeboden werd.

    Mijn gasten genieten van spijs en drank dat zie je zo
    en van het vleugje Minne dat over alles zweeft, sowieso.

    Volledigheidshalve moet ik bekennen,
    en mischien kan U dit troosten:
    noch ik noch mijn man kunnen "roost'ren!!
    Maar wij hebben wel een vriend die dat uitstekend doet
    "César, doe dat maar voort, gij doet dat goed!"
     
                                                                        Fran.
                                                      Uit "Koken met Minne 1 "
                                                                        1994
    't Is met een traan in het oog dat ik dit afsluit niet zonder U te zeggen dat onze vriend César reeds een aantal jaren overleden is. Het aantal tuinfeesten is bij ons fel verminderd sedertdien  vooral omdat wij hem zo missen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-04-2008, 18:06 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    15-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Gegroet! Ik kom pas thuis van de koorrepetitie maar wil toch nog even een berichtje sturen:


    Ik kreeg de uitslag van de muziekwedstrijd waar enkele jonge mensen, uit de Geraardsbergse muziekacademie, aan deelnamen. 

      Riete De Taye, 10jaar , piano.Grote Onderscheiding 83%.

    Bernard Vander Meersch, 11jaar,piano. Grote Onderscheiding 85%.

    Jenna Vergeynst , 16jaar, viool. Onderscheiding 78%

    Ewout De Geeter, jaar, viool. Grootste Onderscheiding 90%;

    Een dikke proficiat aan deze getalenteerde jonge mensen !!!!!!!

    Ik hou U op de hoogte volgende week zit Ewout nog in een finale in een andere wedstrijd.

                                                                                              Groetjes van Fran.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-04-2008, 23:35 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    13-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirakels
    Gegroet! Eert en vooral wil ik vertellen dat één van de jonge kandidaten waarover ik het een tijdje geleden over had, in de vioolwedstrijd voor 11 jarigen, gisteren in de finale GROOTSTE  onderscheiding haal (90%) Proficiat Ewout De Geeter!!!!.
    Over de andere deelnemers heb ik nog geen informatie maar ik houd U op de hoogte!

    Een kleine overweging:

                                           Mirakels.
                                           _______

    Ik geloof nog altijd in mirakels.
    Niet in die spectaculaire, maar in die doodgewone kleine!
    Deze waar ik dagelijks van genieten mag,
    zoals bijvoorbeeld in het hectische verkeer,
    als ik ongedeerd thuiskom telkens weer.
                                                                  Fran.

    Groetjes!
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-04-2008, 21:22 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    07-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heimwee naar de zon.

    Gegroet!, alhoewel het vandaag weerom een koude dag was, vooral door de noord- of noord-oostenwind, zijn we toch bijna in  Mei. En dat deed mij denken aan het volgende gedicht.


    Kijk ik door het vensterraam naar een regenbui
    dan heb ik heimwee naar de zon, naar een bloementuin.
    Maar verdwijnt de kou weldra,
    is April op komst,
    zingt een merel vroeg zijn lied:  LENTE  in 't verschiet!!!

    Bloesems ziet men overal, waarheen men ook gaat.
    "Lente" zingt de nachtegaal in zijn mooiste taal.
    Mens en dier herleeft zowaar!

    Kom, wij gaan op pad! 
    Trek je mooiste kleren aan  want de zon is daar!

    De bomen staan weerom te bloeien
    de heide in pracht en in praal.
    De brem staat weer vurig te gloeien:
    Het moèt weerom LENTE zijn.
    De Bloemen in prachtige kleuren de wei overladen met groen.
    Het wonder staat wéér te gebeuren
    Dat geeft mij dat heerlijk gevoel.

    Fran.

    Deze tekst is ook "zingbaar" op de melodie van "Im Prater blühn wieder die Bäume" van Robert Stolz

    Groetjes! Fran.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-04-2008, 19:59 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    06-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème Brabançonne.
    Gegroet! De recepten die ik in mijn twee boeken opnam waren er o.a. van mijn ouders en oma,en van vrienden en kennissen. zoals het volgende:

    Crème Branbançonne.
    _________________ 

    Uit het kookboek van mijn vriendin Léonne
    komt het recept van " Crème Brabançonne.
    Een soepje dat er wezen mag
    en dat ik nog in geen restaurant op de spijskaart zag
    Althans niet onder,;deze naam,
    maar je ziet meteen:
    die soep komt uit Brabant vandaan!!

    We nemen meteen dat handige ding
    dat het geknoei met plank en mes verving.

    "Op een vloek" zegt men alhier, zijn al de groenten klein:
    het witloof, de ui, de selder en de prei.
    In olijfolie en wat verse boter, lijkt het magie en getover,
     want er komt een aroma uit de pan  
    dat je zelfs nog heel wat versterken kan,
    door het toevoegen van een 3dl-flesje Geuze
    en hier heb je de keuze:
    een "Geuze Lambiek" of een "Mort Subite"
    verstand van Geuze heb ik niet!

    Bij de slager haalde ik een stuk vlees voor de bouillon.
    dat komt nu bij de Geuze in de kom.
    Als het zacht is mag je kiezen: de mixer of de "passe-vite"
    Maar zo snel gaat soep "doordoen" ook weer niet.
    Laat  nog wat koken op een zachte vuur.
     De tijd om even te relaxen, z'on klein half uur.
    voor mij is dat relaxen toch wel relatief.
    Tijdens dit half uurtje is mijn geest nog altijd heel actief
    en weet ik precies wat ik met het vlees van de bouillon uithaal.
    maar dàt staat in een volgend verhaal.

    Met wat boter en wat bloem, maken wie een roux,
    en voegen die aan onze Brabançonne toe.
    In verse boter bak je wat zéér fijn gesneden witloof aan
    dat moet met room als garnituur, in de soepkom gaan.

    We vergeten niet om rijkelijk met Minne te kruiden.
    Dat houdt alvast de sleur, van elke dag, bij u buiten.

                                                     Fran.
                              Uit "Koken met Minne  1"


                                                         










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2008, 21:43 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zicht op zee.
    Gegroet! Mijn man ging maandag vissen op de zee,. Heel dikwijls ga ik mee, maar OP ZEE krijgen ze mij nog moeilijk mee ik ben namelijk ontzettend zeeziek, niet altijd, maar ik neem geen risico meer!
    Veilig achter het raam kijk ik naar de zee en dat gaf volgend "gedichtje":

    Zicht op zee.
    ------------- 

    In een boot op de zee,
    zit je gevangen in mijn raam.
    Ik kijk en roep je naam, maar nee, je hoort mij niet.
    De wind neemt mijn stem niet zo ver mee.
    Je bent te ver van mij vandaan om mijn roepen te verstaan..
    Je kijkt niet op, je hoort mij niet!..
    De zee heeft je weer al eens in haar macht.
    Toch was ze je altijd goedgezind want......
    't was eens de "Sea King" die je  aan land bracht.
    De zee wil niet dat jij verdrinkt ze brengt je terug bij hoge tij.
    Ze geeft je steeds terug aan mij. 
                                                             Fran. 
                                                    Uit "Minnestrelend"


    Het verhaal van die redding vertel ik ook eens een van de dagen.   Grietjes van Fran.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-04-2008, 21:56 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    02-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiskes geven
    Gegroet !Ik was verleden week in een rusthuis op bezoek en heel wat mensen kende ik daar omdat ze enkele jaren geleden, toen ze nog fit en gezond waren, naar de koffietafel van een bejaardenclub kwamen, waar ik in het bestuur was. Het was een soort serviceclub voor "minder jonge" zeg maar oudere mensen.
    Na de vele taken die ons bestuur had was er ook het bezoeken van zieken . Ik had de gewoonte om, als ik een zieke bezocht, bij het heengaan een kruisje te geven op het voorhoofd, en het werd zeer op prijs gesteld . Dat was een gewoonte die ik geërfd had van mijn oma en ouders. 
    Zo vroeg mij verleden week in het rusthuis weer iemand " Gij gaat ons toch een kruisje geven?
    dat heb ik dan ook gedaan.
     . Ik deed ook in die club waar ik het over had, de animatie en zodoende kwamen regelmatig  mijn gedichten aan bod . Een daarvan uit 1995 gaat over :

    "'t Kruiske"
    __________  

    Het eerste dat ik van Gezelle heb geleerd was van :

                        "'t Kruisken diep mij in den kop geschreven"

    't was met moeite dat ik toen begreep dat het in mijn geheugen was gebleven.

    Ik had een moeder die mij 't kruiske vragen leerde en ik had een vader die mij 't kruiske gaf.
    Zö dat ik het, zonder "slagen" verder aan mijn kinderen gaf.


    Ik geef nog steeds mijn zoon een kruiske als hij op zijn zware motor stapt.
    Ik zeg dan telkens: "Erik, breng het mij weder, ongeschonden , lijk ik het u gaf."

    Aan Ludwina deed ik het vôôr en nu doet zij mij na
    en leert ze mijn kleinkinderen vragen "Geef mij een kruiske , Oma!".

    Aan ons Tine geef ik dan ook een kruiske
    als ze 's avonds huiswaarts keert.
    Zij geeft mij een kruisje en een zoentje
    Ze zegt "Oma morgen kom ik weer".

    Ons babytje geef ik een kruisje
    als ze in haar bedje ligt en lacht
    God zegene je kleine Alice, slaap zacht".

    Aan mijn liefsteken geef ik ee kruisje
    's avonds, vöör we ons ogen dicht gaan doen.
    Ik krijg dan altijd een kruisje weder
    maar...... met een hele fijne zoen.
    Voor mij geen slagen "zoet en tere"
    't Is veel beter met een zoen.
    Ik vind het wel jammer voor Gezelle
    Zou hij dat ook geweten hebben toen?

                                                             Fran.1995.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-04-2008, 20:44 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    31-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.om voort te leven

    Gegroet! Ik las dit week-end  in de krant het overlijdensbericht van een jongen, Piet Van Isacker, hij was nog geen twaalf jaar. Onderaan het bericht las ik :
    Ik citeer:
    Wij houden eraan heel oprecht de medische en verpleegkundige teams van het U.Z. Gasthuisberg  te bedanken voor hun expertise en inzet. Zij hebben het Piet mogelijk gemaakt tot op het einde te vechten als een leeuw, en uiteindelijk via donorschap levenshoop te schenken aan  9  kinderen doorheen Europa.

    Wel vind ik dit, na al de heisa van de voorbije weken rond het pompeus opgezet sterven, een  hoopvolle gedachte dat dit voorbeeld zal nagevolgd worden vooral door jonge mensen.

     

    Het deed mij ook denken aan een gedicht dat ik 32 jaar geleden schreef toen mijn moeder zwaar ziek in  Leuven in het ziekenhuis lag. Ik zag toen een paar artsen die mij vertelden over  overplanting van nieren. En over mensen die zich kandidaat stelden  om na hun dood afstand te doen van hun lichaam;
    Na een paar dagen nadenken heb ik ook zo'n formulier ingevuld en ingestuurd. Ik was toen 40 jaar.

    Mijn gedicht was toen nog gedeeltelijk fictie, maar nu is het al lang achtehaald!

    Om voort te leven.
    _______________  

    De dag dat mijn hersenen niet meer functioneren
    laat dan geen apparaat mijn lichaam in leven houden.
    Laat miijn zielloos lichaam dienen om anderen beter leven te geven.

    Geef mijn ogen aan iemand voor wie de dag reeds nacht is.
    Geef mijn "gehoor" aan iemand  die nog nooit een baby hoorde lachen.
    Geef mijn stem aan iemand die nog nooit een liefdeliedje zong.
    Geef mijn lever aan iemand die te laat de A.A. ontdekte.
    Geef mijn hart aan iemand die te langzaam moet leven.
    Geef mijn nieren aan iemand die ,dag in dag uit, op dialyse moet.
    Geef mijn bloed aan iemand die het leven niet meer aan kon.
    Geef mijn huid aan iemand die het vuur trotseerde om een mens te redden.

    Als ge alles gegeven hebt wat bruikbaar was, begraaf de rest met alle slechte herinneringen aan mij
    en zeg aan iemand dat het uit vriendschap was reeds lang voor mijn dood.

                                                                                                   Fran. 09/1976









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-03-2008, 20:40 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeduivel
    Zeeduivel onder "Hoogspanning"
    _________________________   

    Een zeeduivel die onder hoogspanning staat!!
    Is het om een science-fiction verhaal waar het hier om gaat ?
    Nee, beslist niet, het is heel reëel al hoort men dat inderdaad niet veel.

    "Hoohspanning"   is namelijk Jenever van distillerie Mertens,
    en zonder deze sta je voor dit recept nergens;

    De marinade is gemaakt van Jenever en visbouillon, in een diepe ovale glazen kom;

    we maken de lotte nu droog en snijden die in mootjes.
    We leggen die porties op een rij, wij zeggen op "rootjes".
    Onze duivel der zee gaat nu baden;
    een uur of twee mag je hem zo rusten laten.
    Dan is hij vast dronken en jij mag hem weer drogen.
    en schuif hem nu vliegensvlug in een voorverwarmde oven.
    Het nat (marinade) doe je meteen door een zèèr fijne zeef.
    Ja laat wat inkoken en, dit is een raad die ik je geef:
    blijf constant in de buurt en blijf roeren,en..
     blijf van de jenever anders gebeuren rare toeren.Gooi zo nu en dan een klontje bote bij
    "Beurre échiré!   ..... of margarine de keuze daar tussen is vrij.

    Serveer met rijst of of zelfs "Pommes Dauphine"
    met fijn gestoofde prei en een vleugje Minne.

    Voor de liefhebbers die houden van iets geraffineerd
    wordt natuurlijk een "Bobijntje" Hoogspanning van Mertens geserveerd.

    En succes is meteen gegarandeerd.

                                                              Fran.
                                               uit " Koken met Minne1."



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    30-03-2008, 16:29 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harptalent
    Gegroet! Wij werden onlangs bij vrienden uitgenodigd en als welkom speelde de dochter (Ze zit nog in het l.o. dus nog zeer jong)HARP!  wat een verrassing! wij waren natuurlijk in de wolken ! (hemelse wolken). Sindsdien ben ik fan en zo kwam ik te weten dat de miziekacademie van Geraardsbergen een uitsekende lerares-harp in haar rangen heeft die optreedt onder de naam JANU.  ze heeft een dertilgtal leerlingen in de klas en die gaan samen met haar een Harpconcert geven in Sleidinge. Er zullen dus 30 harpspelers op het podium staan!!! Nadien treedt JANU ook nog solo op. Niets is haar vreemd: van klassiek over alle mogelijke genres naar musical met de leerlingen.
    Ze bespeelt ook Schotse harp,Zuid-Amerikaanse harp, Keltische harp en zelfs electronische.. Het beloofd, voor mij althans een ontdekking! Het concert gaat door op zondag 13 april in Sleidinge C.C. "De Stroming".

    Ik onderbreek even mijn dagelijks blogwerk, ik moet gaan zingen in de kerk!!!
    Straks breng ik een recept dat U ook op een wolkje zal brengen.   Groetjes! Fran.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-03-2008, 10:22 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti
    Gegroet! verschiet niet als je dit recept ziet het is een lang verhaal voor een zeer eenvoudig recept!
    Het komt uit "Koken met Minne 1".


    Spaghetti
    _________  

    Door mijn disgenoten van elke dag,wordt verteld
    dat mijn spaghetti als de beste van de hele wereld geldt!!
    Je bent nochtans heel wat gewend,
    als je , net als zij, op plaatselijke keuken bent gesteld.
    Het zijn genieters, ze eten graag, dat zie je want ze eten traag.
    Ze reisden reeds naar verre streken
    en waren misschien al uitgeweken,
    ware het niet dat mijn "kookkunst" hen weerhoudt
    en dat alles op liefde en minne is gebouwd.

    Ik geef dus ook dit recept met plezier aan U door,
    maar stuur mij geen verwijt omdat het zo eenvoudig lijkt.

    Ik koop "gewoon" gehakt, geen gemengd of speciaal,
    Ik zorg wel dat ik het bij een echte slager haal.

    Ik doe wat olijfolie in de pan en bak het vlees zo snel ik kan.
    dit wil zeggen op een hevig vuur, en ik begin te "pletten"
    Als alles fijn is mag je  op klein vuur zetten.
    Tomatenpurée vermeng je met bouillon of water
    en die roer je onder het vlees met een houten spatel.
    Laat staan op je kleinste vuur en op een "amiante"
    want het staat daar voor een tijdje "en attente".
    In een kom doe je wat olie en verwarmt ze licht
    daarin verwelk je de sjalot, die je met een mesje fijn hakte,
    of ben jij voor zo'n apparaatje gezwicht?
    Een lepel of  twee vloeiende bloem
    en roeren zoals in de tijd van toen.
    Je giet nu weer wat water, onder voortdurend roeren,
    totdat je saus bekomt, die elke lekkerbek zou ontroeren.
    Voor de kleur nemen we "concentré de tomates"
    en een soeplepel Hot Ketchup "pour ses aromates"

    En nu zal ik publiek biechten wat nog niemand weet::
    de kruiden koop ik in bokaal. Kant en klaar zoals dat heet.
    De spaghetti of capellini koop ik sowieso kant en klaar
    al kreeg ik dààrdoor nooit een ster, dat is waar.

    Na vijf minuten is de pasta zoals het moet,
    hem nog even laten rusten in het kookvocht dat bekomt hem goed.
    Serveer nu alles in afzonderlijke recipiënten,
    Laat ook hier je goeie smaak weer gelden.
    De pasta : op een ondiepe schaal weerom.
    Het vlees: in een iets diepere kom.
    De saus serveer je, als het even kan,
    in een goeie ouderwetse sausepan.

    Heb je dit alles in Terra-cotta blauw?
    aarzel niet,   gebruik dit gauw.

    Leg een tafelkleed in sneeuwwit linnen.
    Haal nog vlug wat bloemen binnen,
    Ach ja! je hebt nog wat gemalen kaas voorzien,
    Emmental of Gruyère of de twee misschien?
    Dan is alles "af " zoals je ziet.
    Maar vergeet het vleugje "Minne" niet!!!

                                                                   Fran.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-03-2008, 21:15 geschreven door Fran.
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!