In het tijdschrift 'Gastronomica - The journal of Food and Culture' (2005, vol. 5, nr. 2, p. 27-36) beschrijft Alma Marin wat zij en haar gezin aten tijdens de oorlog in (het huidige) ex-Joegoslavië, van 1992 tot 1996. Brood, bonen en rijst waren de belangrijkste voedingsmiddelen. Van rijst maakte zij soep, kaas en wijn. In 1993 serveerde ze op oudejaarsavond een 'bonenmenu': bonentaart, bonensalade, bonenpaté en bonencake.
Soms werden lunchpakketten van het Amerikaanse leger uitgedeeld. Het flesje Tabasco dat erin zat werd erg gewaardeerd: het gaf smaak en kleur aan de bonenschotels en rijstsoep die dagelijks op het menu stonden.
Werden er in uw familie tijdens de Tweede Wereldoorlog bepaalde ingrediënten of producten gebruikt om extra smaak te geven aan gerechten?
Koken in oorlogstijd: het lag niet voor de hand. Om degene die achter het fornuis stond te helpen, verschenen tijdens de Tweede Wereldoorlog kookboekjes geschreven op maat van 'de omstandigheden'. Deze boekjes vormen een belangrijke informatiebron om een beeld te krijgen van wat er in die tijd op tafel kwam / kon komen. Maar om dit beeld te vervolledigen en leven in te blazen, willen we een beroep doen op u. Op uw eigen herinneringen of op die van uw familieleden. In welke vorm kwam er mayonaise op tafel? Werd er gekookt met een hooikist? Gingen er onderdelen van varken of koe verloren of werd werkelijk alles verwerkt?
Via deze blog willen we uw herinneringen aan de keuken van de Tweede Wereldoorlog verzamelen. Als u boeken of receptenschriftjes uit deze periode bezit, mag u ons hierover eveneens berichten. We zullen regelmatig nieuwe thema's aansnijden. 'We' is de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw, kortweg ASG. In een volgend bericht leest u meer over onze werking.
Uw reacties zijn belangrijk onderzoeksmateriaal. Mogen we u vragen om telkens aan te geven of het om uw eigen herinneringen / ervaringen gaat of om verhalen die u van anderen hebt gehoord? Vermeld aub ook het geboortejaar van de persoon die 'getuigt', het jaar / de periode en de plaats (gemeente) waarover u het hebt, met eventueel een kleine situatieschets (landbouwersgezin, burgerij, beroep...).
Geef het adres van deze blog zeker door aan mensen van wie u denkt dat ze iets kunnen vertellen over de oorlogskeuken. U kan dit bericht doorsturen door op het enveloppe-icoontje onderaan het bericht te klikken. Wij kijken alvast uit naar uw reacties!