Ook in de boeken van de ASG-bib vind je wel eens wat. Uit een krant of tijdschrift geknipte recepten en advertenties bijvoorbeeld. Of een klein getypt blaadje met het recept voor gaufres de guerre. Het zat tussen de tweede editie van Toute la cuisine ménagère van Gaston Clément uit 1942. De ingrediënten: 1 kilo aardappelen, 1 pond meel, 1 ei, 2 kleine doosjes bakpoeder Imperial, 2 kleine pakjes vanillesuiker Imperial en 2 kopjes kristalsuiker. Het recept eindigt als volgt: "Puis les manger et ne pas oublier de m'en apporter à gouter."
Reacties op bericht (1)
14-02-2006
olie uit ossenpooten
Olie uit ossenpooten uit oorlogsbereidingen
Vakboek voor runds- en varkensbeenhouwers 1943
Wanner men olie uit ossenpooten wenscht te trekken zal men bij voorkeur
pooten nemen van oude dieren.Gewone dieren leveren ongeveer 250 gr olie,jonge dieren bijna geen,oude dieren 450 gr.
Men begint met huid en pezen van de pooten af te snijden.De pooten worden eenige uren in water gelegd om al het bloed te laten uitrekken .De groote mergpijpen worden doorgezaagd en doorkliefd.De teenkootjes worden insgelijks doorkliefd.Waarna men het geheel in water of zuiveren bouillon zonder vet laat koken,desnoods een nacht laat doortrekken.
De olie drijft alsdan boven.Men schept ze af en laat ze verkoelen.Verkoelde olie blijft vloeibaar,bouillon niet.Men giet de olie van de opgesteven bouillon af.
Moest echter de bouillon niet vast genoeg zijn ,dan laat men hem wat meer opstijven door verder uitkoken.door toevoeging van sterke gelei of gelatinepoeder of door de pooten met de pezen te laten koken.
De olie een weinig verwarmen en filteren.Gebruik daarvoor filtreerpapier of een doek.Goed oppassen dat er geen vet is in den bouillon,zooniet vermengt het vet zich met de olie.
Is er evenwel toch een weinig vet met de olie vermengd,dan zal men het geheel tusschen de 14 à 18 graden verwarmen en door een doek gieten.De olie welke vloeibaar is loopt door het doek,het vet dat nog opgesteven is blijft in het doek zitten.
14-02-2006, 16:49
Geschreven door karel adriansens