nog een mooie momentopname van Alex met de Maico. Jennes reed van 1960 tot begin 1965 bij de BLB en boekte tijdens deze periode 25 mooie overwinningen, wat hem zoals ik al schreef, in 1963 de titel van Belgisch kampioen bij de junioren opleverde.
ik schreef het al, Alex begon aan zijn crosscarrière in 1960 op 15 jarige leeftijd bij de BLB junioren in Paal.
in 1965, hij was er toen 20, stapte hij over naar de BMB (de grote bond zoals we dat noemden) en reed er zijn eerste cross in Donk - Halen op 14 / 3 /1965.
tijdens de 6 jaar BMB reed hij als senior in de 500 cc klasse 15 overwinningen bij elkaar wat een zeer mooi resultaat was.
op de foto Alex Jennes, een en al beheersing, met de Triumph 500 2 cilinder in duel met Jos Ribbens (Jef Ribbens liet me weten dat het Jos Ribbens is die op de foto staat, en niet Louis zoals er eerst stond, met dank aan Jef Ribbens) op Metisse Goldstar.
foto en info Marnix Vanslembrouck
PS: ik heb Alex intussen een plaatsje gegeven op de "Wall of fame" (spoel maar eens naar beneden aan de rechterkant)
hier nog en mooie aktiefoto met de Triumph 500 tijdens zijn BMB periode, die de typische stijl van Alex Jennes, mooi in beeld brengt.
Alex keerde op 7 / 3 / 1971 terug naar de BLB, tijdens deze BLB periode hing hij een paar keer de motor aan de spreekwoordelijke "haak" maar de crossmicrobe liet hem niet los en hij was na enige afwezigheid terug te vinden op talrijke BLB crossen.
na zijn 2de BLB periode reed Alex Jennes nog tot 6 / 3 / 1988 als vrije tijdsrijder bij de VLM, hij had er dan een crossloopbaan van 28 jaar opzitten met talrijke overwinningen en ereplaatsen, met successen en met tegenslagen maar zo is het leven, een lach en een traan, maar we zijn er zeker van dat er na de traan weer een lach komt.
ik heb nog een aantal foto's van Alex en daarvan zal ik er later af en toe een op de blog plaatsen als herinnering aan de sympatieke crosser Alex Jennes.
op de foto zie je Alex Jennes aan het werk in Vosselaar in 1987, de zwarte lederen broek en de donkere trui hebben plaatsgemaakt voor een trendy witte outfit van "Denicol" ik zat er misschien toch niet zover naast toen ik hem vroeger vergeleek met de filmakteurs van toen.
bij dit laatste luikje wil ik Ludo Verbeuken danken voor de foto's van Alex, Marnix Vanslembrouck voor het opzoeken van de data/foto's en Daniel van Laenen voor zijn reacties via de blog.
enige tijd terug kreeg ik een mailtje van Rik Claeys verslaggever voor "De Motorsportgazet" waarvoor Rik het internationaal zijspancrossen verslaat met de mededeling dat men een tentoonstelling aan het voorbereiden is ter ere van Roger Vanlerberghe uit Klerken (WVl)
deze tentoonstelling wordt opgezet door een aantal enthousiaste crossfanaten uit Klerken en omstreken en ook omdat het nu in 2007 precies 50 jaar geleden is dat Roger Vanlerberghe kampioen van België werd voor zijn eeuwige concurenten Frenay, Liekens en Brems.
de tentoonstelling zal doorgaan in Klerken waar Roger nog altijd woont en wel op 10 / 11 / en 12 Augustus 2007.
alle info, anekdotes of fotomateriaal ivm Roger Vanlerberghe zijn zeker welkom.
hier zien we Roger Vanlerberghe (22) met de FN side car in een felle strijd met zijn directe concurrenten Liekens (36) en Frenay (19) tijdens een cross in 1957 het jaar dat hij kampioen van België werd bij de side cars.
op de foto Roger Vanlerberghe uit het West Vlaamse Klerken tijdens de cross van Houlpaix op de FN zijspancombinatie in 1956. in de motorboekjes van toen stond er geschreven dat Roger zeer veel vooruitgang had geboekt en dat hij een lastige klant was voor oa Liekens , Brems en Frenay die toen de vaste waarden in het sidecargebeuren waren.
in Houlpaix werd Vanlerberghe 4de na Frenay, Brems en Liekens.
van Peter Rietman kreeg ik een aantal zeer mooie foto's uit 1948 die genomen werden tijdens de landenwedstrijd in Imola Italië, waar Nederland, België en Italië het tegen elkaar opnamen.
op de foto de 3 Nederlandse deelnemers: vlnr Rietman, Jansma en Van Heukelom, allemaal op Matchless crossmachines.
hier nog een foto van de Nederlandse equipe met links een vreemde eend in de bijt.
Hennie Rietman krijgt nog wat goede raad mee voor ze van start gaan.
(de vreemde eend is intussen herkend als niemand minder dan de Belg Marcel Meunier en hij werd in 1950 Kampioen van België in de 500 cc klasse, met dank aan Peter Rietman)
de trofee die het Nederlandse team mee naar huis mocht nemen, en voor ik het vergeet, het Belgisch team bestond uit Marcel Meunier, Nic Jansen en de derde, ja wie het weet mag het zeggen ?
Aloïs de Kort wordt de terechte opvolger van Leon Liekens genoemd, hij werd namelijk 6 maal kampioen van België in de zijspanklasse in 1970, 71, 72, 73, 74, en 76.
in 70 en 71 was dat met Louis de Laat, in 72, 73 en 74 was de man in het bakje Pierre van Hoof en in 1976 werd hij voor de laatste keer kampioen met de hulp van Leon Lariviere.
foto: Rudi Put (de foto is van 1970 met Louis de Laat in het bakje)
tijdens een cross in 1956, Lucien Donnay op de FN met het nummer 8 en August Mingels in het zadel van de FN met het nummer18, mooie beelden van weleer van 2 coryfeeën uit de Belgische motorcross geschiedenis.
via Leopold Nouwen en Marnix Vanslembrouck vernam ik onlangs dat Lucien Donnay een tijdje terug overleden zou zijn.
August Mingels is reeds in 1973 overleden aan de gevolgen van een verkeersongeval, hij werd amper 52 jaar.
op de vorige foto zag je Mingels en Donnay aan het werk op de FN's, dat het goede motoren waren met een winnaarspotentieel dat wisten onze Noorderburen natuurlijk ook en vaak reden ze op een FN naar de overwinning.
hier een reklamefoto van Hennie Rietman op een FN in 1956, wat er bijzonder opvalt is dat er toendertijd al werd gesproken over een FN financieringssysteem .
deze foto hebben we al een keer gezien op de blog maar ik herhaal ze een keer omdat er omtrent deze foto wat informatie is binnengekomen.
uit Nederland kreeg ik een mailtje van Peter van Hassel met de vermelding dat hij deze "Husky"gerestaureerd had voor Peter Willems.
Peter kon deze machine uit 1960/61 op de kop tikken in Zweden en bracht hem mee naar Nederland.
mooi werk van Peter en Peter, zo zie je maar wat er allemaal achter een foto kan zitten en er zit nog meer achter want over Peter Willems lees ik toch een en ander in de motorcrossboekjes uit de jaren 70, ik vat het even samen.
de in de jaren 70 in IJsselstein wonende Peter Willems werd de coming-man genoemd in het toenmalige crossgebeuren in Nederland hij had intussen het nummer H14 verworven en reed met Husqvarna bij de internationalen 500cc waar hij goed meeging met het internationale gezelschap zoals daar waren: Pierre Karsmakers(Nl), Gerrit Wolsink(Nl) , Frans Sigmans(Nl), Willy van Loon (Belg), Sven Lindström (Zwed) Harrie Vromans(Belg), Frits Selling (Nl), Chris Horsfield (GB) en Vic Allan (Schotl) en nog vele andere, te veel om hier neer te pennen.
foto: Peter Rietman info Husqvarna restauratie: Peter van Hassel
Gilbert de Roover broer van Julien, had zijn bijnaam "de Lange" te danken aan zijn "lange" gestalte, dat belette hem echter niet om snel over het parcours te swingen.
Gilbert werd in 1975 2de in het wereldkampioenschap 125 cc op Zündapp.
gelukkig zijn er nog mensen die af en toe een crosser restaureren zodat ze bewaard blijven voor het nageslacht, alleen is de vraag of ze daar nog aandacht zullen voor hebben, die jonge gasten, en ze niet liever achter de computer een spelletje zullen spelen.
Michel Biesemans uit Lommel is een van die mannen die af en toe aan het sleutelen slaat, met mooi resultaat tot gevolg, proficiat Michel en nu ook nog de Greeves en de BSA crosser en dan is het allemaal in orde.
op de foto de gerestaureerde Maico MC 250 cc van 1974
ik heb er voor de liefhebbers een site met gerestaureerde crosser bijgevoegd.