Voor degene die regelmatig mee leest over mijn "Paradijsje" lijkt het mij wel leuk als ik even laat weten wie ik ben.
Mijn naam is Johanne. Ik woon in Nederland, samen met mijn hondje Yke (een border terrier) en mijn rode kater, Gerritje genaamd. Ik ben 59 jaar en één van mijn hobby's is het zien en genieten van alles wat groeit en bloeit.
Al een paar jaar hou ik op de computer een dagboek bij over mijn tuinbelevenissen.Dat doe ik in Word, dus niemand kan meelezen. Ik vind het erg leuk om te doen, ook heel leuk om er foto's bij te 'plakken' die gemaakt zijn van de bloemen en de planten uit mijn tuintje. Wat ik ook fijn vind is dat ik in het rustige winterseizoen alles nog eens op m'n gemak kan nalezen, maar ook weer opnieuw genieten en plannen kan maken voor het volgende voorjaar en de zomer.
Ik ben nu met deze weblog begonnen omdat je op deze manier met mensen, die ook deze passie hebben voor bloemen en planten, wat ideetjes kunt uit wisselen, het plezier kunt delen en samen kunt genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft.
Daarom hoop ik voor degene, die regelmatig een "wandeling" komt maken in mijn tuin, dat zij met net zo veel plezier dit alles zullen lezen en mee genieten, als ik al jaren doe met mijn eerdere tuindagboeken.
Wie op- of aanmerkingen heeft of vragen, ik hoop het van jullie te horen. Mijn e-mailadres staat in de kolom hieronder en in de rechterkolom.
Hartelijke groet, Johanne
E-mail aan Johanne.
Als je een e-mail naar mij wilt sturen,
klik op onderstaande knop.Je krijgt
altijd antwoord.
Hartelijk dank!
Johanne
Nadat ik een groot deel van de zomer van 2003 de vijver dagelijks moest bijvullen, omdat er een lek in zat, heb ik besloten om de vijver weg te doen. Ik vond het heel erg jammer, maar het kon niet anders. In het stukje van zaterdag 27 mei 2006 heb ik ook nog iets geschreven over de vijver. Mijn kinderen, die toen nog maar 12 en 14 jaar waren, hebben alles zelf gedaan. Een tekening gemaakt hoe het moest worden. Ook het gat voor de vijver zelf helemaal uitgegraven. Van een deel van die aarde hebben zij een verhoging gemaakt en dat beplant. Daar na het gat voor de vijver bekleed met oude kleden en doeken en toen het vijverfolie erin gelegd. Toen kon het leuke werk beginnen. Van een vriendin kreeg ik o.a. een stek van haar witte waterlelie die jaren heeft gebloeid met schitterende bloemen. Ieder jaar kwamen er meer waterlelies bij. De vijver heeft ruim 16 jaar goede diensten bewezen en we zijn er al die tijd heel blij mee geweest.We hebben er intens van genoten. Toen ik de beslissing had genomen dat het echt niet meer kon met de vijver heb ik mij maar verzoend met het idee om nu een andere "droom" te verwezenlijken op die plaats (een zonnig gedeelte van de tuin) Een "Paradijsje" te maken waarin plaats zou zijn voor heel veel bloeiende planten en ruimte om bloemen te zaaien. Met veel hulp en na veel 'rommel' is het gelukt.
Hieronder een klein overzicht met wat foto's hoe dit tot stand kwam.
De foto's die hieronder staan zijn van verschillende jaren.
Mijn tuintje is mijn "passie".
Heel eenvoudig, maar wat is het fijn om daarvan te kunnen genieten. Wie wil kan even komen kijken en meegenieten.
Hartelijk welkom!
07-08-2006
De gieters hebben vakantie
Maandag 7 augustus Zoals ik in het vorige stukje al schreef, met de gieters tijdens al die weken hittegolf de planten voldoende nat houden, was haast geen doen. De gieters hebben hun best gedaan, aan hen heeft niet gelegen. Zij hebben overuren gedraaid, vandaar nu 'vakantie'!!! Ze stonden 's-morgens vroeg al gevuld met water om de eerste ronde te doen. Dan werden ze meteen weer gevuld voor tussen de middag en bij heel heet weer ging ik 's-avonds nog een rondje doen. Het water was vaak echt warm en dat is ook niet gek als je staat te broeien in de zon in zinken gieters. Nu hebben ze dus een poosje 'vakantie.' Ik heb in een van de kleine gieters een stek gelegd van het 'lievevrouwbedstro'. Die ligt klaar om naar een vriendin te gaan. En met een beetje geluk kun je de regendruppels in het water van de rechtse gieter zien vallen. Ik hoop morgen weer terug te komen voor een volgend stukje.
Maandag 7 augustus Gelukkig ben ik weer terug van weg geweest!!! Door omstandigheden loop ik wat achter met mijn foto's en berichtjes over het wel en wee van mijn paradijsje. Ik kreeg via, via, al te horen dat mensen mijn verhaaltjes misten. En dat is eigenlijk wel heel leuk om te horen. Een teken dat mijn verhaaltjes door verschillende mensen toch graag worden gelezen. Maar soms zijn er bij mij omstandigheden waarop alles op een zeer laag pitje staat door gebrek aan energie. Zo nu ook. Maar ik zal het proberen goed te maken. Echt goed maken is het niet, want ik begin met een niet zo vrolijke foto. Twee weken terug snakte we naar zo'n plaatje, dus plaats ik hem toch maar. De precieze dag waarop deze foto is gemaakt weet ik niet meer, wel weet ik dat dit de eerste echt héél harde regenbui was in mijn dorp en dus ook veel water in mijn paradijsje. Ik heb er van genoten. Ik ben begonnen met een stel foto's te maken door de ramen heen en daarna een paar door een kier van de deur. Deze is door de ramen heen en dan valt het resultaat me reuze mee. Voor mij is het ook steeds een verrassing wat er tevoorschijn komt omdat de camera nieuw is. Ik vind het leuk dat je goed kunt zien hoe hard het regent en hoe vuil alle zinken emmers zijn geworden door het opspattende water. Maar we wilde regen, dus dat hoort er dan ook bij. Het heeft de tuin heel goed gedaan, je zag alles opknappen. Daar kun je met de gieters niet tegen op.
Zondag 30 juli Tegen de avond vrij plotseling een flinke regenbui gehad met ook wat onweer erbij. Het leek alsof het onweer nog flink zou losbarsten, maar die heeft zich zeer beschaafd gedragen. Wat vind ik het fijn dat het nu echt geregend heeft. Vanmorgen voelde ik voor het eerst dat het wat frisser was buiten, maar dat duurde niet lang. Nu lijkt het (ik zit naast de open deur die ik lekker open heb laten staan tijdens die harde bui) echt wat opgefrist. Heerlijk! De tuin ziet er meteen weer wat beter uit. Het zal bij jullie wel net zo zijn als bij mij, je kunt nog zoveel met gieters lopen, het mooie gaat toch sneller van de planten af met zo'n lange, zeer warme periode. De roos die op deze foto staat heb ik de naam Pink Abudance Harfrothy meegeven. Die naam heb ik niet zelf verzonnen, dit komt van een kaartje wat ik vond bij de de gegevens van alle rozen die ik heb. Ik heb laatst al geschreven dat ik waarschijnlijk wat namen/rozen door elkaar heb gehaald. Ik ben nu uitgegaan van de kleur van deze roos en de tekst die in het Engels op het kaartje staat. Ik heb op Google gezocht en in mijn tuinendagboeken van de vorige jaren. Ik weet dat het een Floribundaroos is en dat hij een heerlijke geur heeft. Via Google ben ik niets wijzer geworden, wel in mijn tuinendagboek van 2005 heb ik het een en ander geschreven over "deze" roos. Als ik er verder iets meer van weet dan zal ik dat zeker schrijven. Het is eigenlijk totaal niet van belang de naam van een roos, maar ik vind het zelf zo leuk om de namen wel te weten. Eén ding is zeker, het is een prachtige, heerlijk geurende roos.
Vrijdag 28 juli Het is zover, ik kon gisteren en vandaag gaan bramen "oogsten"! De eerste dag waren het er vijf (die heb ik bewaard in de koelkast en daarna zagen die er meteen een stuk minder mooi uit). Vandaag weet ik niet meer hoeveel het er zijn, het waren er zoveel ik raakte de tel kwijt!!! Tel ik nog wel even na op de foto. Maar ze zien er prachtig uit, zijn groter dan vorig jaar en de smaak is hetzelfde als vorig jaar...enigszins zuur. Maar ze komen uit eigen tuin en dat telt voor mij. Dus zijn ze vandaag op mijn toetje gegaan en ik heb er van genoten.
Donderdag 27 juli Op deze foto (zo zie je alles als je door het hek de carport binnen komt) kun je nog iets beter zien hoe hard de uitlopers van de Passieplant zijn gegroeid. De takken zijn zo lang dat ze (voordat ik het in de gaten had) al op de grond hingen. Omdat onder de klok een etagière staat met wat kruiden en planten, heb ik een deel van de uitlopers langs die etagière naar boven gehaald en om de klok gebonden. Maar zoals ik in het berichtje hiervoor al schreef, hiermee moet het genoeg zijn. Ik heb op die etagière een oude snoeischaar liggen die nog van mijn vader is geweest. Ik krijg hem bijna niet meer open, maar omdat de takken van de passieplant zo dun zijn, kan ik de takken er nog wel mee afhalen. Dus vanaf vandaag zijn alle uitlopers die nog langer worden verplicht om langs de "kapper" te gaan, ik kan beter schrijven, de "kapper komt aan huis!!!"
Donderdag 27 juli Voorheen heb ik wel eens geschreven dat ik allerlei oude gebruiksvoorwerpen, beelden en "rommeltjes" in mijn achtertuin en ook aan de voorkant in de carport heb staan en hangen. Zelfs een klok heb ik er hangen. De ranken aan de passieplant zijn alweer zo lang geworden dat ik ze nu regelmatig af knip. Ik wil het niet meer zo laten verwilderen als vorig jaar. Toen kwamen de takken tot vooraan in de carport bij de schuurdeur en zelfs in de schuur bloeide op een gegeven moment een passiebloem. Aan de andere kant klommen ze de seringenboom van de buren in. Dat wil ik niet meer. Ik hou het nu beter in de gaten. Nu groeien de takken ook al (vanaf mijn zithoekje) de muur om bij de klok en heb ik besloten, een paar takken rond de klok laten zitten en de rest knip ik af. Vandaar dat ik nu een foto heb gemaakt met de takken rond en over de klok. Aan de rechterkant zie je de takken van de Trompetplant ook al naar de klok toegroeien. Dat wordt nog dringen!! Nog leuker natuurlijk als er straks bloemen in zitten. Mezelf kennende, maak ik dan echt wel weer foto's en laat ik dat jullie zien. Nu moeten jullie het even doen met de takken en de klok natuurlijk.
Woensdag 26 juli Gisteren, vroeg in de avond heb ik genoten van de Bijen en Hommels die, voordat ze gingen slapen hun buikje nog eens rond kwamen eten. Zou ik "last" hebben van iets te veel fantasie??? Ik weet dat vogels, vooral in de winter voordat het echt donker wordt, hun buik echt komen vol eten om de nacht goed door te komen. Ze moeten uiteindelijk ook maar zien te overleven in de buitenlucht. Terwijl wij dan lekker nog eens onder de wol of ons dekbed kruipen. Hoe dat met die Hommels en Bijen gaat weet ik niet. Die leven in een heel ander seizoen dan de koude winters voor de vogels. Het viel me echt op dat er om die tijd nog zoveel Bijen en Hommels ijverig aan het zoeken waren naar nectar, ze vlogen van bloem naar bloem. Waarschijnlijk komen ze een nieuwe ronde maken als de ergste hitte weg is. Ik heb meteen mijn camera gehaald en een hele tijd staan klikken. Het resultaat viel me tegen. Ik moet echt nog wennen aan deze camera. Ik heb nog lang niet met alle instellingen geoefend. Evengoed ben ik er erg blij mee. Want er staat in ieder geval één Bij en één Hommel tegelijk op de foto en daar hoopte ik ook op.
Woensdag 26 juli De Hibiscus geeft weer zijn/haar "feestje" en ik ben altijd van de partij! Heeft wel voordelen hoor, als je nooit op vakantie gaat. Ik vind het een genot om naar al die bloemen te kijken. De rest van de tuin heeft een flinke deuk opgelopen door de lange warmte periode en dan is het extra "feest" nu de Hibiscus zo uitgebreid met haar bloemenpracht tevoorschijn komt. De Bijen en de Hommels zijn de eerste gasten. Zij blijven af en aan vliegen, overdag en ook vroeg in de avond komen zij nog een poosje terug om mee te feesten. Deze struik heb ik niet zelf in de tuin gezet. Zoals ook de vele bomen die er in staan en stonden. Toen ik 19 jaar geleden hier kwam wonen stonden er nog veel meer bomen. Hoe jammer ik het ook vond, ik heb een jaar of 6 geleden toch wat bomen moeten laten omkappen. De Goudiep kreeg een ziekte en moest wel weg. (die is vanaf de stronk nu aan het uitlopen, heel mooi die kleur van het blad). De grote Seringenboom, waar ik zo gelukkig mee was, was totaal uit zijn krachten gegroeid en gaf nog nauwelijks bloem en hij was ook véél te groot voor zo'n kleine tuin. En een Conifeer die totaal verdrukt werd door de andere (nog grotere) conifeer. Je moet soms drastische maatregelen nemen om de rest van de planten en bomen te beschermen. Ik ben er niet goed in, zou het liefst alles laten staan. Maar je verstand moet het dan winnen van je gevoel en dat is uiteindelijk ook gebeurd.
Maandag 24 juli Deze zinken emmer met "dubbele" vlijtig Liesjes deed zijn naam geen eer aan. Je mag toch verwachten dat de plant dubbel vlijtig zou zijn. Maar niks hoor, de bloem is dubbel en verder liet hij/zij het af weten. Volgens de winkelier bij wie ik hem kocht, kon hij heel goed in diepe schaduw staan. Niet dus, hij heeft een "moeilijke" tijd achter de rug onder de boom, het wilde niks. Ik heb hem goed in de gaten gehouden en de knoppen bleven er aan zitten. Zo heb ik hem, dik in de knop, een stuk naar voren gehaald. Eerst een poosje in de zon, maar daar kan hij eigenlijk helemaal niet tegen. Toen iets minder zon en nu is het af wisselen. De ene keer meer zon en de andere keer wat minder. Vanmiddag stond hij er zielig bij en heb ik hem (tegen de voorschriften in) toch maar meteen water gegeven. Wel water dat al lekker op temperatuur was. Dat is een uur geleden en hij staat er nu al weer fris en vrolijk bij. Ik heb mijn goede daad weer gedaan voor vandaag!
Maandag 24 juli Van de paar tomaten die aan de tomatenplant zitten is de eerste rijp. Ik vind het helemaal geweldig. Als je 20 tomatenplanten hebt weet ik niet hoe het voelt als de eerste rijp is. Omdat er bij mij maar een plant staat, vind ik het heel speciaal. Waarschijnlijk ben je er dan net zo blij mee, alleen is de hoeveelheid anders. Het is jaren geleden dat ik tomatenplanten in mijn tuin had. En ik vind het weer net zo leuk als voorheen. Dus voordat deze (in mijn ogen "prachtige" tomaat) op tafel komt, wilde ik hem toch even op de foto vastleggen. Wat een oogst!!! Maar wie het kleine niet eert.......is het grote niet weerd!!! Althans in Nederland, ik weet niet of jullie in België dit gezegde ook kennen. In ieder geval mag deze tomaat vanavond, vers uit eigen tuin, bij mij op de sla.
Maandag 24 juli Eén voordeel is er wel met deze temperaturen als je zaad van de uitgebloeide bloemen wilt opvangen en bewaren, wat gaat het snel en wat droogt het hard. Het nadeel van deze temperatuur is dat alle planten zo gauw zijn uitgebloeid. Maar het is niet anders en we hebben één troost, het is in heel Europa zo. Gisterochtend verschillende planten gesnoeid (had ik al geschreven geloof ik, maar och, de leeftijd!!!) Vaak laat ik de uitgebloeide bloemen aan de plant zitten als de bloemen min of meer tegelijk zijn uitgebloeid. Zoals ook bij de Salvia Nemorosa. Maar omdat het nu zo vroeg is en alle uitgebloeide bloemen erbij hingen als een een baal stro, heb ik er toch de snoeischaar in gezet. Het kijkt nu toch wel wat fraaier vind ik. En daardoor kwam ik op het idee om van deze uitgebloeide bloemaren het zaad ook maar op te vangen. Ik weet werkelijk niet of deze plant zich ook laat vermeerderen uit zaad. Maar dat merk ik wel. Ik probeer het gewoon en dat wordt dan de grote verrassing. Verder heb ik wat zaad kunnen opvangen van de Duizendschoon. Die moet ik snel gaan zaaien (wil ik volgend jaar al bloemen hebben) want die is tweejarig. En ook nog wat van de Stokrozen en het Kaasjeskruid. Ik heb een heel oud zeefje wat ik bewaar om de zaden van de aanhangende bloemresten te scheiden. Een heel klein kannetje om daar de gezeefde zaden in te doen. Zo kan ik dan heel gemakkelijk de zakjes met de zaden vullen. Ik vind het altijd leuk werk, ik voel me dan net zo rijk als met een nieuwe plant. Ik moet alleen uitkijken dat de kat niet stiekum op het aanrecht springt (mag hij niet!) om aan alles te snuffelen. Dan ligt de boel door elkaar en ik denk niet dat ik het dan nog goed gesorteerd krijg. Zover gaat mijn "kennis" niet.
Zondag 24 juli Deze zomer ben ik begonnen met het drogen van rozenblaadjes. Het is heel gemakkelijk en je houdt iets langer de geur van de zomer vast. Ik was het al langer van plan toen een vriendin vertelde dat zij dat ook deed en het zo goed ging. Het beste is om de rozen vrij snel af te plukken. Maar ik vind dat zo jammer, dus wacht ik toch iets langer. Uiteraard alleen met rozen die geuren. Ik haal dan wat beschadigde rozenblaadjes eruit en leg ze op een mooi schaaltje. Gisteren heb ik weer een paar rozen afgeknipt die al bijna gingen uitvallen, maar er zat nog wat geur aan. Dus heb ik ze toch maar bij de al gedroogde blaadjes gelegd. Hoe lang ze de geur vast houden weet ik niet, maar nu is het leuk. Ik dacht eerst dat ik de blaadjes van de verschillende soorten rozen apart moest houden, maar het leuke is, de geuren maken bij elkaar één geur. Ik noem het maar zomergeur. En met dit weer rozenblaadjes drogen, je kunt er bijna op wachten!
Zaterdag 22 juli De hibiscus bloeit. Het is ieder jaar een feest met zoveel bloemen. Afgelopen maandag zag ik de eerste bloemen en voordat je het weet zit hij vol bloeiende bloemen. Hij zit nog vol met knoppen, niet te tellen hoeveel dat er zijn. Jammer dat de bloemen maar één dag bloeien, maar de kleur en de hoeveelheid maken dat weer goed. Er zijn veel mensen die steeds roepen dat alles zoveel eerder bloeit door het warme weer. Ik heb het nagekeken, maar in het tuindagboek van 2005 stond de hibiscus ook in de derde week van juli in bloei. Wat dat betreft is er niets verandert. Ik denk dat de bloemen en planten wel de achterstand van de koude lente hebben ingehaald en dat ze daardoor weer bloeien in hun normale periode. Ik weet niet of het bij jullie anders is, maar hier in Nederland is het vrij gelijk met vorig jaar.
Vrijdag 21 juli Dit potroosje bloeit al een hele tijd. Ik kan vaak bij de supermarkt zo genieten van die kleine potroosje die eigenlijk bedoeld zijn om in huis te zetten. Binnen in huis kan ik ze niet goed houden. Wat ik niet goed doe weet ik niet, maar vaak zijn ze binnen een week al verpieterd en hangen er heel zielig bij. Door hem dan buiten te zetten en alles wat slap hangt eraf te snoeien wil het nog wel eens dat het plantje het overleefd en het jaar daarop weer mooi terugkomt. Tegenwoordig (als ik de verleiding niet kan weerstaan) om zo'n potroosje te kopen, zet ik hem meteen buiten neer. Daar doet hij het goed. Dit potroosje heb ik vorig jaar en misschien nog wel eerder gekocht, ook in een supermarkt. Ze zijn regelmatig in een aanbieding en dan heb je voor heel weinig geld een heel leuk plantje met vaak heel lieve kleine roosjes er aan. Deze dus ook en hij komt nu al voor het 2e of 3e jaar terug. Ik vind wel dat de roosjes erg hangen en eigenlijk zou hij op een muurtje moeten staan. Omdat de roosjes niet echt tot hun recht kwamen heb ik er een oude bloempot onder geplaatst. Staat nog leuk ook vind ik.
Woensdag 20 juli Een paar weken geleden kreeg ik van een mevrouw een reactie op een overzichtsfoto van de tuin waarin ze schreef: "het lijkt wel een kaart"! Door haar kwam ik op het idee om een "kaartje" te maken voor jullie allemaal en tevens een hartelijke groet!
Woensdag 19 juli De Hortensiaplant waar deze bloem aan zit staat er zielig bij. Ik zal jullie besparen om uitgebreid te 'moeten' lezen hoe deze hortensiaplant er uit ziet, want het is in één woord, een hoopje ellende. Maar hij heeft het toch gepresteerd om er één bloem aan te krijgen en die is klein maar ziet er goed uit. Daarom alleen al vind ik dat deze bloem op mijn blogje mag staan. En volgend voorjaar gaat de snoeischaar drastisch in de plant, de takken om en om snoeien en proberen er weer iets fraais van te maken.
Stamroos Leonardo da Vinci bloeit voor de 2e keer.
Woensdag 19 juli De stamroos Leonardo da Vinci bloeit voor de 2e keer. De bloemen weliswaar wat kleiner dan de 1e ronde, ook weinig geur, maar hij bloeit volop met veel rozen. Vorig jaar heb ik hem pas gekocht toen hij waarschijnlijk al aan zijn 2e bloei bezig was, voor mij is dit dus nieuw. Ik vind het geweldig dat hij weer opnieuw in bloei is gekomen, Ondanks deze hitte blijft hij bloeien. Hij heeft er moeite mee, want als de zon tussen de middag op zijn/haar rozen staat te branden, gaan de bloemen toch enigszins slap hangen. Niet gek als je bedenkt dat hij/zij precies de middagzon krijgt en die blijft schijnen op de roos tot dat de zon onder gaat. En al staat hij niet vast in de grond, hij staat in een oude weckketel. Verplaatsen (zoals ik met sommigen andere rozen doe) kan ik bij die grote plant niet. Het enige wat ik hem/haar kan geven is meerdere keren water op een dag. En dankbaar bloeit hij door, ik vind het geweldig.
Dinsdag 18 juli Gisteren kreeg ik plotseling hulp in/uit "hogere" sferen. Mijn schoonzusje Emmy kwam even aan en wilde voor mij de Trompetplant wat opbinden. Die plant is zo enorm gegroeid en ik heb er al eerder over geschreven dat hij nu ook flink groeit en bloeit aan de buitenkant van het hek. Daar krijg ik leuke reacties op, want het staat heel vrolijk die gele trompetachtige bloemen. Aan de binnenkant van het hek, de carport dus, is hij ook zo enorm gegroeid dat er echt wel het een en ander aan takken opgebonden moest worden. En Emmy was weer zo lief dat zij de huishoudtrap pakte en binnen 10 minuten hingen alle takken er weer heel wat beter bij. Nu kan ik de lichtgele stokroos ook weer zien. Er zitten nog knoppen in, hopelijk krijg ik nog een toegift van bloemen. Ik houd jullie wel op de hoogte.
Dinsdag 18 juli Het is zo'n leuke plant, de Ballonplant. Op deze foto is goed te zien waaraan hij zijn naam heeft te danken. Toen ik deze plant voor het eerst zag was ik er meteen helemaal weg van. Ik heb er meteen een paar plantjes van gekocht. Mijn schoonzusje die erbij was kocht er ook een paar. Het jaar daarna kwamen ze bij mij allemaal terug en bij haar maar eentje. We wisten alletwee ook wel dat je wel geluk moet hebben om ze de winter te laten overleven. Maar dit jaar kwamen bij haar de plantjes terug en bij mij is er maar eentje teruggekomen. Wel een waar ik erg blij mee ben, hij staat in een zinken emmer, heeft de ruimte en is ook al wat groter geworden. Wat kleine kiemplantjes er omheen die aan zijn komen waaien, o.a. wat akelei en campanula en in het midden prijken de ballonnen. Alweer genieten, het houdt niet op!
Dinsdag 18 juli Van dit tafereeltje stond ik vanmorgen wel te kijken. Ik zag vanaf de woonkamer dat er een Hommel in een van de stokroosbloemen zat en ik wilde proberen zachtjes naar buiten te gaan om daar een foto van te maken. Het vreemde was dat hij steeds bleef zitten in diezelfde bloem en toen ik zachtjes tegen de stok van de stokroos tikte bleef hij nog zo zitten. Dus levenloos. Wat me wel opviel is dat hij veel stuifmeel op zijn/haar lijfje heeft zitten. Ik heb dit nog nooit gezien. Ik weet dat er hommels en bijen zijn die zichzelf dronken kunnen drinken aan nectar. Bij mij in de buurt staan een paar Lindebomen die rond deze tijd een verrukkelijk geurende bloesem hebben. De bloesem vind ik niet eens zo mooi om te zien maar de geur is heerlijk. Ik blijf vaak, als ik een stukje met mijn hondje loop, even onder de boom staan om extra te genieten. Onder die boom liggen dan regelmatig heel veel dode hommels en bijen. Ooit heb ik gelezen dat bijen zich dronken kunnen drinken aan de nectar en zich dan werkelijk dood kunnen drinken. Zou deze hommel dan teveel hebben gesnoept? Maar dat hij dan zo blijft zitten (hangen) in de bloem heb ik inderdaad nog nooit gezien. Ik ben via Google op zoek gegaan naar wat meer info. Onderstaande link legt wel iets uit. Voor degene die het interessant vinden om er wat meer over te weten kunnen daar op "bezoek" gaan.