Voor degene die regelmatig mee leest over mijn "Paradijsje" lijkt het mij wel leuk als ik even laat weten wie ik ben.
Mijn naam is Johanne. Ik woon in Nederland, samen met mijn hondje Yke (een border terrier) en mijn rode kater, Gerritje genaamd. Ik ben 59 jaar en één van mijn hobby's is het zien en genieten van alles wat groeit en bloeit.
Al een paar jaar hou ik op de computer een dagboek bij over mijn tuinbelevenissen.Dat doe ik in Word, dus niemand kan meelezen. Ik vind het erg leuk om te doen, ook heel leuk om er foto's bij te 'plakken' die gemaakt zijn van de bloemen en de planten uit mijn tuintje. Wat ik ook fijn vind is dat ik in het rustige winterseizoen alles nog eens op m'n gemak kan nalezen, maar ook weer opnieuw genieten en plannen kan maken voor het volgende voorjaar en de zomer.
Ik ben nu met deze weblog begonnen omdat je op deze manier met mensen, die ook deze passie hebben voor bloemen en planten, wat ideetjes kunt uit wisselen, het plezier kunt delen en samen kunt genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft.
Daarom hoop ik voor degene, die regelmatig een "wandeling" komt maken in mijn tuin, dat zij met net zo veel plezier dit alles zullen lezen en mee genieten, als ik al jaren doe met mijn eerdere tuindagboeken.
Wie op- of aanmerkingen heeft of vragen, ik hoop het van jullie te horen. Mijn e-mailadres staat in de kolom hieronder en in de rechterkolom.
Hartelijke groet, Johanne
E-mail aan Johanne.
Als je een e-mail naar mij wilt sturen,
klik op onderstaande knop.Je krijgt
altijd antwoord.
Hartelijk dank!
Johanne
Nadat ik een groot deel van de zomer van 2003 de vijver dagelijks moest bijvullen, omdat er een lek in zat, heb ik besloten om de vijver weg te doen. Ik vond het heel erg jammer, maar het kon niet anders. In het stukje van zaterdag 27 mei 2006 heb ik ook nog iets geschreven over de vijver. Mijn kinderen, die toen nog maar 12 en 14 jaar waren, hebben alles zelf gedaan. Een tekening gemaakt hoe het moest worden. Ook het gat voor de vijver zelf helemaal uitgegraven. Van een deel van die aarde hebben zij een verhoging gemaakt en dat beplant. Daar na het gat voor de vijver bekleed met oude kleden en doeken en toen het vijverfolie erin gelegd. Toen kon het leuke werk beginnen. Van een vriendin kreeg ik o.a. een stek van haar witte waterlelie die jaren heeft gebloeid met schitterende bloemen. Ieder jaar kwamen er meer waterlelies bij. De vijver heeft ruim 16 jaar goede diensten bewezen en we zijn er al die tijd heel blij mee geweest.We hebben er intens van genoten. Toen ik de beslissing had genomen dat het echt niet meer kon met de vijver heb ik mij maar verzoend met het idee om nu een andere "droom" te verwezenlijken op die plaats (een zonnig gedeelte van de tuin) Een "Paradijsje" te maken waarin plaats zou zijn voor heel veel bloeiende planten en ruimte om bloemen te zaaien. Met veel hulp en na veel 'rommel' is het gelukt.
Hieronder een klein overzicht met wat foto's hoe dit tot stand kwam.
De foto's die hieronder staan zijn van verschillende jaren.
Mijn tuintje is mijn "passie".
Heel eenvoudig, maar wat is het fijn om daarvan te kunnen genieten. Wie wil kan even komen kijken en meegenieten.
Hartelijk welkom!
30-08-2006
Stilleven.
Woensdag 30 augustus Dit bij elkaar geplaatste 'rommeltje' veranderd regelmatig. Het staat op een tafeltje wat ik jaren terug van een schoonzus heb gekregen. Gewoon een paar kruislatten met een blad hout er op. Het heeft eerst bij haar en nu bij mij al heel lang dienst gedaan. Het blad begint los te laten en zelfs de lagen waaruit het blad bestaat komen los van elkaar. Maar dat heeft ook zijn leuke kanten, want vorig jaar groeide er mossen en paddestoelen in. Het laatste jaar heb ik weinig veranderd en dat is ook wel te zien. Ik vind het altijd leuk als de spulletjes die erop staan er wat oud uitzien. Nu...... daar heeft de regen van de afgelopen tijd aardig aan mee geholpen. In het voorjaar heb ik op het gipsen hoofd nog wat yoghurt gesmeerd (wat mee helpt om iets van steen eerder oud te doen lijken) en die 2 dingen bij elkaar, de yoghurt en de regen hebben hun werk wel gedaan. Bijna alles is nu groen. In de herfst komen er weer wat kleine lampjes bij en af en toe de waxinelichtjes aan. Dan is het bij elkaar, hoe rommelig en oud ook, toch heel leuk om naar te kijken.
Woensdag 30 augustus Het is bijna zover, ik kan gaan 'oogsten'. In het voorjaar schreef ik zo enthousiast dat ik, voor het eerste jaar, appels had aan mijn appelboompje. Het waren er wel 10. Ik vond het helemaal geweldig. Maar na een tijdje hing er nog maar eentje aan. Die ene heeft dan ook wel heel extra zijn best gedaan, hij ziet er schitterend uit. Ik heb me steeds afgevraagd waardoor die beginnend appeltjes toch van de boom waren gevallen, ik heb er ook maar een paar terug gevonden op de grond. Laat ik nu gisteren een artikel lezen in een tijdschrift wat ik heb gekregen dat ging over appelbomen. Daarin stond iets over de natuurlijke rui van de appelboom. Het schijnt zo te zijn dat appelbomen, misschien wel alle fruitbomen dat weet ik niet, hun teveel aan vruchten eraf gooien als ze die toch niet tot volle wasdom kunnen laten komen. Ik vond het een leuk artikel en heb er weer iets van geleerd. Dit jaar dus één appel, maar wel een mooie. Ik heb hem gauw op de foto gezet voordat hij uit zichzelf valt door alle nattigheid.
maandag 28 augustus In het vorige stukje schreef ik dat sommigen planten er opnieuw best mooi bij staan. Dat telt voor bepaalde planten, andere planten staan er wel fris bij, maar de bloemen hangen er 'zielig' aan en ook hangen verschillende soorten bloemen te rotten aan de plant. Je kunt met dit weer wel zien dat de ene plant veel meer tegen overdadige regen kan dan de andere. Want overdadig is nog zachtjes uitgedrukt. En ik heb hier in midden Nederland, wat ik al eerder schreef, nog niet te klagen. In andere delen van Nederland en ook in België is er al veel meer regen uit de lucht gevallen. Toch heb ik gisteren een foto gemaakt van het stuk border waarop ik uitkijk vanuit de woonkamer. En de woonkamer is toch het gedeelte van het huis, waar ik het grootste deel van de dag verblijf. Het vlijtig liesje, dat zo'n moeilijk start heeft gehad, staat er behoorlijk goed bij. Maar de laatste twee dagen heeft hij/zij het ook wel moeilijk met deze hoeveelheid regen. Hij staat in een zinken emmer met flinke gaten onderin voor de afwatering. Maar volgens mij staat hij toch met natte voeten. Ik denk dat ik hem zo maar voor eventjes verhuis onder de tuintafel. Dan kan hij even op adem komen en de 'voeten' laten opdrogen.
Maandag 28 augustus Ik hoef denk ik niemand te vertellen dat er de afgelopen tijd al heel veel regen uit de lucht is gevallen. Het ene deel van Nederland meer dan het andere, maar altijd veel. En van onze zuiderburen hoor ik precies hetzelfde, het valt met bakken uit de lucht. Misschien ben ik daarom wel extra blij dat er weer meer planten in bloei staan dan voorheen. Veel planten trekken weer een beetje aan en komen met bloemen tevoorschijn. Sommigen met een paar bloemen, heel voorzichtig. Maar er zijn erbij die volop in bloei staan. Vooral de Pieris (achteraan op de foto) doet het deze zomer voor de 2e keer beter dan de 1e keer. En om weer echt kleur te krijgen in de tuin staat de hemelsleutel (sedum) op helemaal openspringen. Ik wacht al op de vlinders die daar op bezoek zullen komen. Het is een echte vlinderlokker. Maar daar zullen we de zon bij nodig hebben. Als je niet beter weet lijkt het af en toe of de herfst al in aantocht is. Zelf hou ik van de herfst, maar dit is wel erg vroeg. Daarom hoop ik voor iedere tuinliefhebber dat ook bij jullie de planten weer toe zijn aan hun 2e of 3e bloei en dat we daar lang van kunnen genieten. Op deze foto zie je de border aan de achterkant, opzij van de tuin. In het berichtje dat hierna komt zal ik een foto plaatsen zoals ik naar buiten kijk vanuit de woonkamer.
Maandag 28 augustus Vorige week schreef ik een stukje over de vogels in de tuin waarbij ik vroeg of de vogel op de foto een mus zou zijn of een ander vogeltje. De reacties waren leuk, ik kreeg zelfs foto's toegestuurd van een mannetje en vrouwtjesmus, nog hartelijk dank daarvoor! Net zoals ik twijfel of het wel een musje is, is dat onder een paar lezers blijkbaar ook. Sommigen lezers dachten dat het wel een mus was, maar ook kreeg ik een reactie dat het waarschijnlijk om een vinkje gaat. Het leuke ervan is dat ik in ieder geval heb geleerd dat de vink bij onze zuiderburen ook suskewiet wordt genoemd. Ik heb meteen gekeken bij Google en het blijkt dat de vink zo wordt genoemd omdat hij in zijn roep de klank uitbrengt van 'suskewiet'. En ik ben er nog niet uit. Het was mij de afgelopen maanden al opgevallen dat er vogelgeluiden waren in mijn tuin of heel nabije omgeving, die ik niet herkende. Ook niet van eerdere zomers. Ik vond het leuk, kon er echt van genieten, ze waren er druk mee. En nu ik regelmatig deze vogeltjes zie en het combineer met het geluid dat ik zoveel heb gehoord, zou het inderdaad om vinkjes kunnen gaan. Gisterochtend waren ze er weer. Ze zijn vaak met z'n tweetjes, maar tot nu toe krijg ik er maar eentje op de foto, en weer door het raam!!! Wat ik wel heb gezien is dat ze een heel mooi lichtbruine borst hebben. Toch ook weer anders volgens mij dan bij een mus. Ik maak er geen wedstrijd van, geniet van alle vogels in mijn paradijsje en blijf uitkijken. Wat ik er extra leuk van vind is dat ze in ieder geval heel dichtbij zitten en dat doet me plezier. Ze zijn welkom!!!
Zondag 28 augustus Tijdens het rondje tuin en na het foto's nemen van de roos 'Mary rose' van het verhaaltje hiervoor kwam ik een lieveheerbeestje tegen. Hij zat er op z'n gemak, alsof het vlak daarvoor niet heel erg hard had geregend. Daardoor kreeg ik de kans een paar foto's achter elkaar te maken. Het is net of zijn/haar schild nog dieper rood is dan anders. Misschien dat zijn 'jasje' een extra wasbeurt heeft gehad door de regen. Met wat fantasie gebeurt er toch altijd wel iets leuks in en rond de tuin. Hoe dan ook, hij/zij staat op de foto en dat is me voorheen nooit gelukt.
Zondag 27 augustus Het lukte me door omstandigheden de laatste dagen niet om regelmatig op het blog te schrijven. En ik doe dat zo graag. Want al is het geen goed weer, de natuur geeft toch iedere dag wel iets om over te schrijven. Ik haal de scha wel in en schrijf rustig weer verder. Vandaag heeft het in mijn omgeving flink hard geregend. En laat nu vlak na het middaguur de zon doorkomen. Ik ben meteen met mijn camera naar buiten gegaan en heb op mijn gemak een rondje door de tuin gelopen. Wat is dat heerlijk, alles fris en prachtig groen. Ik weet het wel, de zon zou van mij nu ook wat langer mogen schijnen, maar het is niet anders. Het rondje tuin was er vandaag niet minder om. Ik heb veel foto's gemaakt die ik de komende week wel zal plaatsen, iedere keer wat. Ik heb een prachtige roos gezien, zo'n mooie lichtroze kleur en ik kon het natuurlijk niet laten om er aan te ruiken. Door de regen komt de geur misschien nog wel beter tot zijn recht, het is een heerlijke geur. Dat moet je eigenlijk ook kunnen opvangen en hier plaatsen. Ik kan gewoon stil worden van zo'n prachtig stukje natuur. Zomaar zo'n schitterende roos uit het 'bijna' niets. Ik heb wel moeite gehad hem op de foto te krijgen. De roos was zo zwaar van de regen dat hij alleen maar naar beneden wilde hangen. Ik heb hem met mijn hand gesteund en met wat snijwerk in het foto bewerkingsprogramma heb ik de roos toch op de foto. Hier is hij/zij, een David Austinroos 'de Mary roos'. Jullie mogen mee genieten!
Woensdag 23 augustus Voordat ik een tijdje geleden de Datura helemaal heb afgeknipt en in stukken in de container heb gedaan, ben ik toch maar eerst met de camera naar buiten gegaan. Ik blijf het moeilijk vinden om de bloemen van de die plant goed op de foto te krijgen, maar ik wil hem toch nog een keertje laten zien. En voor mezelf vind ik het wel leuk om van alle delen van de plant nog wat foto's te hebben. Hij was de laatste periode zo hard gegroeid, hij moest echt weg. Het is goed dat hij weg is, want toen ik met de ouders had gesproken over het feit dat de plant, de zaaddozen en alles aan de plant zo giftig was, heeft dat op een bepaalde manier nog meer aantrekkingskracht op kleine kinderen. Je denkt goed waarschuwen, dan blijven ze er wel af. Maar later kwamen er kinderen uit mijn buurt vertellen dat die en die de stam van de plant hadden aangeraakt. Nu zullen ze daar niets van krijgen, maar je ziet, hoe klein ze ook zijn, toch graag stoer willen doen ten opzichte van vriendjes en vriendinnetjes. Ik ben blij dat de plant weg is. Voor het eerst heb ik geprobeerd een onderdeel van de plant in de foto te plakken. Zodat je nu de bloem, de zaadbol na de bloei en daarna de ingedroogde zaadbol met rijpe zaden kunt zien. Ik heb wat zaden bewaard en wat zaaddozen. Ik leg de zaaddozen in een schaaltje in de carport op het kastje of op de etagière. Daar komen geen kinderen en dat staat nog wel decoratief. Mocht iemand zaden willen, laat het maar weten, het is een mooie sterke plant. Maar mensen met kinderen of kleinkinderen raad ik het niet aan om deze plant in de tuin te zetten.
Woensdag 23 augustus Zoals ik gisteren al schreef, het was plotseling een mooie dag en ook vandaag was prachtig. Heerlijk zo'n dag die niet zo heel erg warm is, droog en bijna de hele dag een vrolijke zon aan de hemel. Dat zijn de mooiste dagen vind ik, vooral ook omdat het niet zo heel erg heet is. Gisteren heb ik een rondje door de tuin gelopen zoals ik al schreef in mijn vorige stukje en van veel planten de uitgebloeide bloemen er uit gehaald. Met al die natte dagen achter elkaar wil ik dat nog wel eens 'vergeten'. Het trekt me niet echt om in de regen de uitgebloeide bloemen weg te halen en dat is na een periode met veel natte dagen dan ook wel te zien. De uitgebloeide bloemknoppen hangen rottend aan de planten. Geen tuin om vrolijk van te worden. Maar het is niet anders. In die heel erg hete periode vond ik de tuin op het laatste ook niet echt mooi meer. Dan kijkt het nu eigenlijk beter. Want al hebben we na deze afgelopen weken wel genoeg van de regen, de planten zijn wel goed opgefrist. En als dan de zon er door wil komen zoals de afgelopen paar dagen, dan ziet alles er weer mooi uit. Ik heb een zinken emmer onder de tuintafel staan en gooi daar alles in wat weg kan. Ook als ik tussendoor wat takken van de klimop af knip en dus ook de uitgebloeide bloemen. Rond de emmer met de vlijtig liesjes (die het trouwens meer dan geweldig doen nu) liggen alle uitgebloeide bloempjes op de grond. Die vallen er snel af na de bloei en het is daar een flink rommeltje. Maar ik ben niet meer zo netjes omdat ik het toch niet goed kan opruimen. Dus laat ik het zo veel mogelijk liggen. Vroeger liep ik met stoffer en blik door de tuin nadat het flink had geregend. Al het zand wat was opgespat door de regen veegde ik met de stoffer van de emmers en potten en daarna alle rommel van de grond opvegen. Maar als je dat niet meer goed kunt laat je het vanzelf wel liggen. Ik heb geleerd te kijken wat nog wel mooi is en kijk op andere hoogte. Niet teveel letten op wat allemaal op de grond is gevallen, maar kijken wat weer groen is en opnieuw of nog bloeit. Heel soms erger ik me wel hoor, maar dat is gelukkig snel over. Ik heb nauwelijks nog plukbloemen in de tuin, ik vind zondermeer dat er weinig planten nu bloeien in mijn tuin. Gelukkig bloeit de hibiscus volop en die steelt al weken de show. Alleen kan ik die niet in een vaas zetten. Met moeite heb ik het voor elkaar gekregen een héél klein bosje bloempjes te knippen in de tuin en dat bij de kleine foto van mijn moeder en mijn grootmoeder te zetten. Je kunt het niet eens een boeketje noemen. Maar ondanks dat het zo'n mini-bosje is, vind ik het wel leuk. Ik hou van die 'bij elkaar geraapte' bosjes bloem(pjes) uit eigen tuin.
Dinsdag 22 augustus Het vorige weekend zag ik dat de roos Queen Elisabeth opnieuw twee knoppen had. Het verwonderde mij, want de plant zelf zag er helemaal niet zo goed uit. De plant heeft duidelijk een ziekte, waarschijnlijk een schimmel vanwege de grote hoeveelheid regen die er de laatste weken is gevallen. En dan mag ik nog niet klagen, want in het noorden, het zuid-westen en de achterhoek is veel meer regen gevallen dan in zuid-oost Nederland. Daar zal het dan nog veel natter zijn. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat we een paar weken geleden snakte naar een paar flinke buien. Het verschil is extreem, maar gelukkig hebben we dit niet zelf in de hand. Ondanks al het natte in de tuin, toch nog een toegift van de Queen Elisabeth. De roos was nog een deel in de knop, maar omdat er steeds opnieuw veel regen wordt voorspeld heb ik de roos op dat moment maar op de foto gezet. Je weet nooit of het daarna nog lukt. Maar goed ook, want de laatste dagen ben ik de tuin niet in geweest en vanmorgen zag ik de bloem niet meer. Het was vanmorgen wel droog en zelfs de zon kwam eventjes kijken. Ik heb zelfs buiten een kop koffie kunnen drinken, heerlijk! Meteen een rondje door de tuin gelopen, daar hoop ik morgen nog een stukje over te schrijven.
Zondag 20 augustus Hier de door mij gisteren beloofde roze dahlia. Hij is een beetje verpieterd door alle regen, maar er komen wel weer nieuwe bloemen. Hij zit nog goed in de knop. Ik ben al erg blij dat hij nu bloeit in een, wat ik noem, echte dahlia tijd. Aan de voorkant heb ik in een oude weckketel vrij laat in de zomer, nog een zakje dahliaknollen gepoot. Ze begonnen al uit te lopen zonder aarde. Ik heb ze toen een tijdje zo in die weckketel laten liggen, wel op aarde, maar ik had niet meer aarde in huis. En ze liepen steeds verder uit. Het was toen al zo warm, af en toe ging ik er maar met de tuinslang of de gieter overheen. Dat is echt slordig tuinieren. Maar het lukte me niet met die hitte om aarde te kopen en ze onder de aarde te stoppen. Hieraan kan ik nu zien hoe sterk ze zijn. De knollen zijn heel goed uitgelopen en staan volop in knop. Dan moet de Aldi toch een behoorlijke goede kwaliteit hebben geleverd. Ik ben benieuwd naar de kleuren. Daar komt over een paar weken wel een foto van.
Zaterdag 19 augustus Dit jaar ben ik alweer erg laat geweest met de Dahlia's in de tuin te zetten. Andere jaren liet ik ze voortrekken, wat een stuk scheelt in de tijd van de bloei. Maar dat vind ik niet zo erg, ze bloeiend dan bij mij erg vroeg en tegen het eind van de zomer stoppen ze met bloeien. Ik vind het in de maand augustus/september leuker om de dahlia's te zien bloeien dan wat ik andere jaren wel heb gehad al in de maand mei. Deze Dahlia's heb ik in het voorjaar gekocht bij de Aldi. Wat ik vreemd vind is dat ik een zakje heb gekocht met allerlei roze tinten en nu zit er een spierwitte bij. Niet dat ik het erg vind, want het is een prachtige bloem. Van die roze plaats ik na dit berichtje wel een foto. Ik heb alle dahlia's uit dat zakje bij elkaar in een zinken emmer gezet, dat vind ik voor mezelf gemakkelijker om na de herfst uit de tuin te halen. Ze doen het best aardig, alleen heb ik de indruk dat de stelen van de bloemen wat korter blijven. Maar ook dat is niet erg, het staat fleurig en daar gaat het om.
Vrijdag 18 augustus Dit is de plant (Calamintha Nepeta) die ik in een hoekje van de tuin vond, in die heel warme periode weg gezet voor de schroeiende zonnestralen. Ik heb hem daar goed water gegeven, dus die hoek heeft de plant wel goed gedaan. Maar deze week zag ik dat hij volop in bloei stond. Dan verdient hij toch wel een betere plaats dan zo'n afgezonderde schaduwhoek. En het blijkt een Bijentrekker te zijn, want onafgebroken kwamen er Bijen op af, zowel kleine als grote. Een aanwinst voor de tuin. Ik wacht nu tot de herfst, om ook die plant in de vaste grond te zetten. Hij staat er nu zo goed bij, die redt het nog wel even. Bovendien staan er nog meer planten te wachten, maar ook die redden het nu wel.We kunnen nog genoeg weken krijgen met heel mooi weer, maar een periode zoals we hebben gehad met weken achter elkaar een hittegolf, dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ik ben een paar dagen geleden op een krukje gaan zitten met mijn fototoestel en heb eerst zitten genieten van de bijen. Heerlijk dat gevlieg en gezoem om je heen. En gelukkig is het me gelukt om één Bij goed op de foto te krijgen.
Vrijdag 18 augustus Nog een keertje een bloem laten zien van de trompetplant (campsis radicans). Hij heeft nog nooit met zoveel bloemen gebloeid dan dit jaar. Het klop inderdaad, dat deze plant een aantal jaren nodig heeft om tot volle bloei te komen. Dat had ik al vaker gehoord, maar het duurde echt heel lang. Toch het wachten waard geweest. Gelukkig vond ik de kronkelige takken al leuk, dus heb ik hem maar laten staan. Nu bloeit hij dus royaal, zowel binnen als buiten de poort. Op de bloemen zitten vaak wat mieren. De luis die er ongetwijfeld moet zitten, krijg ik er niet uit, dus helpen de mieren een beetje. Ik blijf het een prachtig gezicht vinden om bij thuiskomst verwelkomt te worden door zulke bloemen.
Donderdag 17 augustus Al heel wat keren heb ik geschreven over mijn carport. Het klinkt best raar, want in een carport hebben de meeste mensen hun auto staan. Omdat ik geen auto heb is het heel leuk om in die carport het een en ander neer te zetten. Het is begonnen met wat eenjarige bloemen in potten en bij de schuur een bramenstruik die was 'aan komen waaien'. Zo is het door de jaren heen een verlengstuk van mijn heel kleine voortuintje geworden. Nou ja, voortuintje, dat is ook maar een stoepje. Wat ik er nu van heb gemaakt heb ik zelf veel plezier van. En nu de passieplant weer zo hard is gegroeid met de bijbehorende bloemen en ook de trompetplant met alle bloemen, neemt dat ook een stuk inkijk weg. Ik vind het zo leuk als ik aan kom lopen of rijden, ik (en anderen mensen die komen) worden verwelkomt door heel veel hangende takken van zowel de passieplant als de trompetplant. Van beide planten zijn het kronkelige, speelse takken en dat maakt het effect heel leuk. Het maakt het erg gezellig binnenkomen. En ook uit de keuken is het een heel mooi gezicht om al die takken met bloemen te zien. Vlak voor het keukenraam (een rare plaats, ik weet het) staan de stokrozen nog steeds hun best te doen. Vanuit de keuken kan ik de bak met rozen niet zien, die staat als je het huis uit komt aan de rechterkant van de voordeur. Maar daar ruik je de rozen wel heel goed. Ook als je de carport binnenkomt en naar de voordeur loopt. Veel rozen zitten er momenteel niet in, maar wel knoppen, dus er komt nog wel iets aan. De roos Winchester Cathedral bloeit tot aan de vorst, dus dat beloofd nog wat. En dat is dan één van de rozen die heerlijk ruikt. En niet te vergeten mijn zithoekje nog waar ik af en toe koffie of thee drink als het erg warm is. Als je goed kijkt kun je op de foto het heel oude houten hobbelpaard zien. Ik hoop dat de slingerende ranken van de passieplant (met knoppen inmiddels), op die plek ook nog gaan bloeien. Alles bij elkaar ben ik heel blij met deze binnenkomst.
Woensdag 16 augustus bericht 1 Als ik aan de computer bezig ben zit ik precies naast de buitendeur en als ik mijn stoel een halve slag draai zit ik aan mijn grote tafel. Zo noem ik de eettafel altijd. Die heb ik altijd uitgetrokken staan met van alles erop waarmee ik bezig ben. Op beide plekken krijg ik alles mee wat zich afspeelt in de tuin. En als ik 's-middags noodgedwongen even moet rusten op mijn ligstoel kijk ik ook precies de tuin in en zie vanaf die plaats, buiten de vogels, ook de vlinders, de bijen en de hommels. Heerlijk vind ik het om de woonkamer de laatste jaren zo te hebben ingericht dat ik van alle plekken waar ik veel ben, zoveel van de tuin kan genieten. Momenteel zie ik nauwelijks hommels, maar wel vlinders (alleen de witte) en bijen zag ik vanmiddag ook weer druk bezig. Ik ben er met mijn camera zo dichtbij gaan zitten dat die Bij onrustig werd. Toen heb ik hem/haar toch maar wat meer ruimte gegeven. Die foto hoop ik deze week ook te plaatsen.
Woensdag 16 augustus bericht 2 Al vaker heb ik deze zomer, buiten alle andere vogels, 'mussen' in mijn tuintje gezien en ik vermoed dat er ergens in de tuin een nest heeft gezeten. Vanmiddag was het weer 'speelkwartier'. Zo noem ik het altijd als er een stel vogels al kwetterend heen en weer vliegen. Vanmiddag waren er meesjes en wat merels en volgens mij mussen. Maar omdat die 'mus' wat gestreept was aan de zijkant twijfelde ik even. Er zullen onder jullie ongetwijfeld mensen zijn die meer verstand hebben van vogels dan ik, dus is mijn vraag, weet iemand of dit een mus is? Ik vind mussen zo leuk, lekker gemakkelijk, overal wat mee pikkend en heleboel 'babbels'. Deze foto is ook gemaakt door de deur èn de hordeur. Als ik dat niet had gedaan waren ze weg geweest en dat vond ik jammer. Of het nu wel of geen mus is, vind ik niet van belang, maar gewoon leuk om te weten. Ik hoop dat de foto duidelijk genoeg is om dit te zien. In het volgend berichtje zal ik nog een foto van dit 'musje' plaatsen.
Dinsdag 15 augustus Al een hele tijd kijk ik iedere dag even bij de klok en de lantaarn in de carport of er passiebloemen bloeien. Op de muur waar ik tegenaan kijk als ik de voordeur uit kom, bloeien er genoeg, zelfs met dit weer. Maar juist op die plek rondom de klok en/of de lantaarn moet ik net op tijd bij zijn. Vaak ben ik te vroeg of net te laat, wat ik zie aan de knoppen die dan net weer dicht zijn gegaan. Een paar dagen geleden bloeiden er twee tegelijk. Ik wilde diezelfde middag foto's maken en toen ik na een uur met de camera naar buiten kwam, waren de bloemen weer dicht, het was een heel donkere dag. Heel jammer, want de bloemen hingen perfect rond de klok. Voorbij is voorbij. Nu mag deze passiebloem op het blog. Wat is het een ander gezicht om de klok en de lantaarn zo te zien met de slingerende takken van de passieplant om alles heen. Van de winter zal ik een foto laten zien als de kaars brandt, dan heb je ene totaal ander effect. Beide is leuk. Ik ben blij dat ik de slingerende takken heb laten groeien. Tot het oude tafeltje wat er staat. daar heb ik nog een slinger takken langs de lade geleid. Ik hoop dat daar ook nog bloemen gaan bloeien. De knoppen zitten er wel, ik ben benieuwd.
Maandag 14 augustus De viooltjes planten die ik begin juni in Hernen op de tuinenmarkt heb gekocht doen het geweldig. Ik heb wel vaker viooltjes gekocht die de naam hadden een vaste plant te zijn en steeds zouden doorbloeien en dan ook nog beloven dat ze het jaar erop terug zouden komen. Wat een verschil met deze. Dit viooltje doet wat 'het' heeft beloofd. Het bloeit onafgebroken, de ene keer met wat meer bloempjes, de andere periode wat minder, waarschijnlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar of ik nu de uitgebloeide bloempjes eruit knijp of dat soms met de schaar wat drastischer doe, omdat ik de uitgebloeide bloemen te lang heb laten zitten door omstandigheden, ze blijven bloeien. Wat een dankbare plant en weer een bevestiging dat ik bij de kwekers toch beter af ben met de kwaliteit van de planten. Want echt alles is goed aangeslagen, ook alle planten die nog in de potten staan. Zij hebben de vreselijk hoge temperaturen overleefd. Ik vond in een hoekje van de tuin nog een plant die ik tegelijk heb gekocht met de viooltjes en de andere planten. De naam weet ik zo niet, maar hij staat volop in bloei. Ik had hem in de schaduw gezet in die heel warme weken en nu wacht ik met planten tot de grote boom eruit is. Dan krijgen alle nieuwe planten hun 'definitieve plekje. Ik dwaal weer af, de viooltjes zijn aan de beurt. Ik zet een foto hierbij van de viooltjes, tot nu toe doen ze het geweldig. Hopelijk overleven ze de winter ook en komen ze in het voorjaar ook weer terug.
Zondag 13 augustus Een van de dikke trossen met lijsterbessen heb ik een foto van gemaakt en dan een stuk dichterbij. Ik vind het net kerstomaatjes en dan nog meer mini dan dat je ze in de winkel ziet liggen. Niet verstandig om voor ons mensen dat op tafel te brengen, maar als je dit zo ziet zou je dat bijna doen. Ik laat ze toch maar met veel plezier over voor de vogels.