“Met een gevoel van dankbaarheid voor wat ik mag betekenen voor anderen.”
Ria Sturtewagen had meer dan veertig jaar met haar man een bloeiende fotozaak in Aalter. In 2017 sloten ze de winkel en verhuisden naar het landelijke Hansbeke. Genieten van reizen en kleinkinderen vertroetelen. Maar ook tijd maken voor sociaal engagement, een jeugddroom die echter moeilijk te verweven was met het gezinsleven en de drukke winkel. Ze vrijwilligt nu in ons ziekenhuis bij de Start to walk, daarnaast staat ze in een Oxfam wereldwinkel en trok ze al tweemaal naar Rwanda om ontwikkelingswerk te doen.
“In 2015 heb ik borstkanker gehad. Het AZ Sint-Lucas had een revalidatieprogramma uitgewerkt voor borstkankerpatiënten die hun curatieve behandeling achter de rug hebben, B-Care (Breast Cancer REvalidation). Hieraan meedoen deed me heel veel deugd en leerde mij omgaan met lotgenoten en met mijn eigen zorgen. Ondertussen werd het programma uitgerold naar alle behandelde kankerpatiënten. Het wordt enkele malen per jaar aangeboden. Informeren en bewegen zijn de kernthema’s. In het luik ‘bewegen’, kunnen de deelnemers kiezen tussen een ‘start to run’ en een ‘start to walk’, telkens twee sessies in de Blaarmeersen. Ik koos voor het wandeltraject dat steeds ongeveer 3,8 km bedroeg. Wandelen is geen zware fysieke inspanning, is heel ontspannend en geeft rust. Uitstekend dus voor mijn herstel. Toen ik het programma er doorlopen had, vroeg kinesiste Sarah Soenen me of ik in de toekomst de groepjes wandelaars als vrijwilliger wou begeleiden. Ik heb niet getwijfeld! Zo ben ik in gewoon in het vrijwilligerswerk 'gerold'”
De kracht van bewegen
“Bij het begin van de wandeling stelt Sarah me steevast voor als 'ervaringsdeskundige' en weten de deelnemers zonder al teveel uitleg dat ik zelf ook te kampen had met de ziekte”. Dat schept een vertrouwensband en geeft een instant gevoel van samenhorigheid. Sarah vergezelt de lopers en ik neem de wandelaars mee. Meestal een 6 tal personen die erg verschillen in hun conditioneel niveau, maar ik pas me steeds aan het tempo van mijn gezelschap aan. Ik voel me er heel goed bij. Enerzijds kan ik mij als ex-kankerpatiënte inleven in hun bezorgdheden, dat maakt praten gemakkelijker. Anderzijds leerde ik, met mijn ervaring als winkeluitbaatster, ook heel goed luisteren.
De wandeling is vooral ontspannen. Sommigen zeggen niets, anderen vinden het fijn om met een ‘lotgenoot’ te kunnen praten. Het gaat dan over hun therapie of over hun vrees dat ze misschien nooit meer de ‘oude’ zullen worden. Ik vertel hen dat ik perfect weet dat het niet zo eenvoudig is om na de ziekte opnieuw de draad op te pikken en zeg hen eerlijk dat ik daar ook mee geworsteld heb (2 jaar). Gelukkig is mijn energie teruggekomen en deze bewegingssessie heeft daarbij enorm geholpen. Ik kan ze perspectief geven en daar put ik zelf ook kracht uit. Ik geef hen de raad om alle ondersteuning die aangeboden wordt vanuit het ziekenhuis met beide handen aan te pakken.
Het is wel spijtig dat ik de meeste groepen slechts 1 maal ontmoet en dus niet weet hoe het verloopt met hun herstel. Maar misschien is het beter dat ik niet te emotioneel betrokken geraak want sommige verhalen zijn zwaar. Ik hoop dat ze - net als ik - tijdens de ‘Start to walk’ de smaak van het wandelen en bewegen te pakken krijgen. Ik weet dat Sarah hen daar in elk geval ook enorm voor motiveert.”
Impore ‘het komt wel goed’
“Impore, een sussend woordje in het Rwandees voor het ‘komt wel goed’, dat relativeren is één van de aspecten die Ria heeft meegenomen uit haar vrijwilligerswerk in Rwanda. “Het was altijd mijn droom om aan ontwikkelingshulp te doen in Afrika. Samen met een bevriende arts zijn we enkele jaren terug op inleefreis gegaan naar Rwanda. Daar leerden we het project van prof. Luk Cannoodt en zijn echtgenote kennen. Zij zetten zich in voor de verbetering van de gezondheidstoestand en levenskwaliteit van de meest kwetsbaren. Ik heb hen spontaan gevraagd of ik daar iets kon doen. Zo heb ik begin 2019 en ook in februari van dit jaar, een drietal weken Engelse les gegeven aan een kleine groep ondervoede kinderen met een leerachterstand.
Ik heb zelf geen onderwijservaring, maar was enorm goed voorbereid. Met tassen vol zelf gemaakt didactisch materiaal en allerlei klein schoolmateriaal ben ik aan de uitdaging begonnen. Op die korte tijd heb ik die kinderen toch een en ander kunnen bijbrengen. Ik zag ze openbloeien en hun enthousiasme motiveerde me. Ik kon ook hun families bezoeken die vaak in schrijnende omstandigheden leven. Zij waren enorm dankbaar voor de bijdrage die het project levert, zowel op vlak van onderwijs als van voeding. Als afsluiter van mijn laatste reis, heb ik een Graduation Day georganiseerd. (zie foto, de hoedjes heb ik zelfgemaakt) . Het is telkens een intense ervaring, maar het gevoel van dankbaarheid voor wat ik mocht doen en beleven overheerst .”
Wij zitten in het woelige water van de CORONA storm COVID –19 en waarschijnlijk zwelt deze storm nog aan tot een orkaan. De overheid en onze experten in de gezondheidszorg doen er alles aan om deze windrichting van de orkaan af te buigen. Wij moeten hun richtlijnen volgen.
Heel wat van ons zullen een COVID-19 griepachtig syndroom doormaken. Maar geloof mij vrij: voor de over-overgrote meerderheid van ons zal dit een soort griep zijn en niet meer dan dat. Zeker voor de mensen die niet in de rechtstreekse patiëntenzorg staan is de kans groter dat zij buiten het ziekenhuis besmet worden dan in het ziekenhuis. Eens wij de aandoening hebben doorgemaakt zijn wij immuun en hebben wij weerstand. Laat ons dus vooral niet opgejaagd geraken door alle onheilsprofeten vooral op sociale media. Angst is de slechtste raadgever die er is.
De afgelopen week is er zeer hard gewerkt in ons ziekenhuis. Iedereen heeft vanuit zijn expertise schitterend werk geleverd. Ons medisch expertteam en het team infectiepreventie tekenen de koers uit die wij moeten varen. Ik heb meer dan 100% vertrouwen in hen.
Als wij hier zonder averij willen doorkomen, volgen wij hun richtlijnen. In deze tijden is er wel eens discussie of valt wel eens eens een woord maar dat is vooral door angst en onzekerheid. Mij zijn vooral heel mooie zaken opgevallen: de grote solidariteit, ontzettend veel mensen die willen meewerken.
Wij allen zijn één groot Sint-Lucas team, de collega’s tegen COVID. Ieder van ons maakt deel uit van dit schitterende team. De maatschappij is fier op ons en wij moeten daar zelf ook fier op zijn. Het raakt mij persoonlijk dat ik van dit grote team deel mag uitmaken.
Wij staan mogelijk nog voor een paar moeilijke weken. Maar vertrouw mij: samen schouder aan schouder (weliswaar op 1,5 meter afstand) slaan wij ons hierdoor. Mijn levensmoto is niet voor niets: niet opgeven!
De maatschappij en ook het ziekenhuis zullen nadien niet meer hetzelfde zijn. Onze werking als team zal beter zijn en wij zullen trots kunnen zeggen: wij hebben hieraan meegewerkt.
Ik wens jullie heel veel goede moed en positiviteit.
Hang dit boven uw bed: Wij staan ervoor en wij zullen slagen
Denk af en toe ook eens aan jezelf Steun mekaar
Uw teamgenoot, Dirk Maes
23-03-2020 om 17:06
geschreven door Pikuurtje
17-03-2020
UPDATE CORONAVIRUS 16/3/2020
16 maart: update coronavirus COVID-19
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is veranderd: • aantal positieve patiënten: 0 • aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 1 • aantal overlijdens: 0
Dank aan allen
We beleven uitzonderlijke tijden die ook heel wat uitzonderlijke inspanningen vergen. We wensen alle medewerkers en artsen dan ook van harte te bedanken voor hun flexibiliteit en hun inzet.
Dank ook aan de vrijwilligers die al sinds vrijdag mondmaskers aan het naaien zijn in een speciaal opgericht naaiatelier!
Vragen? Nieuwe intranetpagina
We werken volop aan een nieuwe intranetpagina rond corona waar heel wat vragen zullen beantwoord worden. De pagina is toegankelijk via de startpagina van intranet. De komende dagen zal hier nog veel info bijgeplaatst worden dus hou dit zeker goed in de gaten. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gericht aan je leidinggevende. Die zal alle vragen bundelen en aan de juiste aanspreekpersonen kunnen voorleggen.
Spoed
Ter hoogte van de spoedafdeling zijn drie containers geplaatst die in de loop van morgenochtend operationeel zullen zijn. Hier zal vóór patiënten de spoed betreden een eerste triage gebeuren. Patiënten met vermoeden van corona volgen een apart traject en komen binnen via de nooddeur. Ze komen dus niet in de gewone patiëntenflow terecht. De parking van de spoed is afgesloten en er zijn nieuwe tijdelijke parkeerplaatsen voorzien in de buurt van de containers. Een dikke merci aan iedereen die heeft meegeholpen om dit in een mum van tijd op te zetten: infrastructuur, IT, onthaal, medewerkers spoed,…!
Was ophalen/brengen
Familieleden die vuile was komen ophalen of propere was komen brengen, worden sinds vandaag niet meer toegelaten op de afdelingen. Zij kunnen via de administratieve triage aan het onthaal terecht in het materiaaldepot in de bistro.
Vragen van de pers
Journalisten proberen regelmatig rechtstreeks medewerkers te benaderen om mee te werken aan een reportage of vragen te beantwoorden. Het beleid van het ziekenhuis laat dit niet toe! Geef aan de journalist steeds door dat ze de persverantwoordelijke, Iny Cleeren, moeten contacteren voor al hun vragen.
17-03-2020 om 10:06
geschreven door Pikuurtje
15-03-2020
15 MAART UPDATE CORONAVIRUS-19
15 maart: update coronavirus COVID-19
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel nog steeds: • aantal positieve patiënten: 0 • aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 0 • aantal overlijdens: 0
Ziekenhuis afgesloten
Aangezien bezoek niet meer toegelaten is, wordt vanaf maandagochtend de toegang tot het ziekenhuis afgesloten. De draaideuren gaan dicht en er wordt een administratieve triage opgezet aan het onthaal om te controleren of mensen een geldige reden hebben om in het ziekenhuis te zijn. Medewerkers kunnen binnen via toegangen met badge.
In de bistro wordt een materiaaldepot voorzien voor mensen die vuile/propere was komen brengen of afhalen voor opgenomen patiënten.
Consultaties en ingrepen
Zoals gisteren gemeld kunnen tot nader order enkel nog dringende procedures en afspraken doorgaan. Artsen worden gevraagd om in te schatten wat dringend en niet-dringend is. Patiënten worden persoonlijk op de hoogte gebracht
Spoed
Maandag worden containers geplaatst ter hoogte van de spoedafdeling voor screening van COVID-19 patiënten. We hopen dat dit dinsdag operationeel is.
Vragen
Medewerkers die vragen hebben, kunnen in eerste instantie gesteld worden aan rechtstreeks leidinggevenden. Zij kunnen vragen bundelen en gericht stellen aan een aantal aanspreekpersonen. We voorzien hier in de loop van maandag nog een flowchart voor.
Opvolging
Dagelijks vinden verschillende overlegmomenten plaats met alle betrokkenen in het ziekenhuis om strikte opvolging van de richtlijnen te garanderen.
15-03-2020 om 19:46
geschreven door Pikuurtje
UPDATE VAN 15/3/2020
UPDATE VAN 15/3/2020 om 15.00 in AZ Sint-Lucas.
Beste vrijwilligers,
Bijgevoegd kan je de laatste update van 15/3/2020 vinden van ons ziekenhuis betreffende het coronavirus.
Alle vrijwilligers worden niet toegelaten tot het ziekenhuis met uitzondering van deze die persoonlijk zijn gecontacteerd (infectiepreventie en voor naaien van maskers).
In het ziekenhuis worden niet dringende consultaties en ingrepen uitgesteld en worden medewerkers toegewezen aan de resterende afdelingen. De betrokkenen worden opgebeld en de patiënten zijn goed omringd.
Ieder van u kan via de media volgen wat we kunnen betekenen voor kwetsbare naasten thuis en wat de richtlijnen zijn om het risico op besmetting te reduceren.
Wij zullen frequent een bericht sturen en zo nodig zal de respectievelijke verantwoordelijke van de dienst jullie verder instrueren.
Wij danken jullie voor het opvolgen van de verschillende berichten en vertrouwen op uw begrip dat we de formele communicatie via mail voeren.
Met vriendelijke groeten,
Henk Maes Diensthoofd patiëntenbegeleiding
15-03-2020 om 19:42
geschreven door Pikuurtje
UPDATE CORONAVIRUS 14/2
14 maart: update coronavirus COVID-19
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel nog steeds: • aantal positieve testen: 0 • aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 0 • aantal overlijdens: 0
Ziekenhuisnoodplan actief
Wegens de evolutie rond COVID-19 en naar aanleiding van de richtlijnen van de overheid wordt het ziekenhuisnoodplan ingeschakeld.
Concreet worden volgende zaken geannuleerd voor onbepaalde duur:
alle electieve ingrepen /procedures
alle opnames op dagziekenhuis die niet absoluut noodzakelijk zijn
alle niet dringende consultaties
Aan de artsen van wacht of de medische diensthoofden is gevraagd om alle niet-dringende procedures en consultaties met onmiddellijke ingang uit te stellen. In opdracht van de medisch directeur neemt de dienst zelf initiatief om patiënten af te bellen.
15-03-2020 om 10:12
geschreven door Pikuurtje
UPDATE CORONAVIRUS 14/3/2020
UPDATE VAN 14/3/2020 om 15.00 in AZ Sint-Lucas.
Beste vrijwilligers,
Onderstaand kan je de laatste update van 14/3/2020 vinden van ons ziekenhuis betreffende het coronavirus.
Donderdagavond werd meegedeeld: vrijwilligers op de zorgafdelingen en onthaal worden niet toegelaten van 13 maart tot 19 april 2020 (geen patiëntencontacten)
Zaterdag ontvangt u bijgevoegde update.
Wij danken jullie voor het opvolgen van de verschillende berichten en vertrouwen op uw begrip dat we de formele communicatie via mail voeren. Eveneens dank voor het beantwoorden van de oproep om maskers te naaien. De betrokken vrijwilligers zijn persoonlijk verwittigd.
Met vriendelijke groeten,
Henk Maes Diensthoofd patiëntenbegeleiding
15-03-2020 om 10:06
geschreven door Pikuurtje
13-03-2020
UPDATE CORONAVIRUS 13/03/2020
13 maart: update coronavirus COVID-19 Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel nog steeds: • aantal positieve testen: 0 • aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 0 • aantal overlijdens: 0
In het kader van de maatregelen die door de overheid genomen worden, passen we ook ons beleid aan. We volgen dit dag na dag, ook in het weekend, nauw op. Indien nodig worden de richtlijnen aangepast.
Zorgpersoneel: wij hebben jullie nodig!
onder zorgpersoneel verstaan we iedereen die nodig is om patiëntenzorg te garanderen: artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, logistiek, distributie, apotheek, schoonmaak, keuken, ...
in deze crisissituatie hebben we jullie meer dan ooit nodig. Tenzij je ziek bent (koorts vanaf 38.5°C én symptomen van een luchtweginfectie), vragen we dan ook om maximaal te komen werken en kinderopvang te organiseren via school, partner,...
Bezoek
vanaf 14 maart verstrengen we de bezoekregeling. Bezoekers zijn niet meer toegelaten behalve op deze diensten: materniteit (enkel partner), kinderafdeling (één ouder), kritieke patiënten na overleg met de arts
indien mogelijk worden de deuren van verpleegafdelingen gesloten
dit zal duidelijk geafficheerd worden maar als er toch nog problemen zijn met bezoekers kan security ingeschakeld worden
Restaurants
vanaf 14 maart worden bistro Sint-Lucas, bistro VK en de broodjeszaak gesloten
het personeelsrestaurant zal enkel nog meeneemmaaltijden (incl. broodjes) ter beschikking stellen voor personeel; de openingsuren worden uitgebreid van 10u tot 16u. Ter plaatse eten zal niet meer mogelijk zijn
Thuiswerk
afspraken rond eventueel thuiswerk voor administratieve medewerkers zullen afzonderlijk gecommuniceerd worden door de departementele directeurs
Eigen initiatieven
we vragen uitdrukkelijk dat afdelingen geen eigen initiatieven nemen om aparte maatregelen te nemen, dit gebeurt steeds in overleg met directie en diensthoofd van wacht
Spoed is geen doorgang
medewerkers gebruiken de spoedafdeling NIET als doorgang naar het ziekenhuis
Campus VK
dit weekend zal campus Volkskliniek volledig gesloten zijn
aanbellen kan voor palliatieve zorgen en voor wie specifieke toestemming heeft van de arts
medewerkers kunnen met badge binnen via de achterzijde of via de ingang aan apotheek
Nog vragen?
Heb je te maken met een patiënt die aan de gevalsdefinitie voldoet, of vind je geen antwoord op je vragen in de (interne) procedure, via de rubriek "veelgestelde vragen" of op https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx, neem dan contact op met:
Dienst longziekten/infectieziekten: dr. Dirk Ommeslag (dect 6473) en dr. Filip Triest (6375)
Microbioloog van wacht (6460)
Team infectiepreventie (6304)
13-03-2020 om 13:49
geschreven door Pikuurtje
12-03-2020
UPDATE VAN 12/3/2020
UPDATE VAN 12/3/2020 om 15.37 in AZ Sint-Lucas.
Beste vrijwilligers,
Onderstaand kan je de laatste update van 12/3/2020 vinden van ons ziekenhuis betreffende het coronavirus. Hieronder vindt u de bepaling dat vrijwilligers op de zorgafdelingen niet worden toegelaten van 13 maart tot 19 april 2020
Wij danken jullie voor het opvolgen van de verschillende berichten en vertrouwen op uw begrip indien je dit niet zou gelezen hebben en morgen vriendelijk verzocht wordt om de afdeling te verlaten. Het is echter niet mogelijk om iedereen individueel telefonisch verwittigen.
Vergaderingen en activiteiten
- alle vergaderingen met meer dan 20 personen worden geannuleerd tot 19 april - niet noodzakelijke groepsactiviteiten worden geannuleerd: infosessies, medische avonden,... alle groepsactiviteiten op afdelingsniveau (incl. ergotherapie/kinesitherapie) worden afgelast. Individuele revalidatie blijft mogelijk. - vrijwilligers die op zorgafdelingen komen en direct patiëntencontact hebben, worden gevraagd niet te komen. - ook in het personeelsrestaurant en de broodjeszaak worden maatregelen genomen, meer info hierover volgt.
Met vriendelijke groeten,
Henk Maes Diensthoofd patiëntenbegeleiding
12-03-2020 om 16:45
geschreven door Pikuurtje
MONDMASKERS !!
Beste vrijwilliger,
Daar Chantal Boelens afwezig is stuur ik jullie deze mail met de volgende vraag:
Wie van jullie kan naaien en beschikt over een naaimachine die men kan meebrengen naar AZ Sint-Lucas? Wie is bereid om mee te helpen om mondmaskers te naaien?
We zoeken enkele vrijwilligers die op vrijdag 13/3/2020 vanaf 10.30 uur in AZSL kunnen naaien. U brengt zelf de naaimachine mee maar het materiaal is in het ziekenhuis beschikbaar.
Wie wil meewerken aan dit infectiepreventieproject kan Henk Maes mailen of opbellen 09/224.63.02 Om de opdracht goed te kunnen plannen is vooraf aanmelden noodzakelijk! Ook voor volgende week mag je uw naam opgeven, we houden jullie op de hoogte.
Alvast bedankt voor jullie respons
Met vriendelijke groeten,
Henk Maes
12-03-2020 om 15:18
geschreven door Pikuurtje
11-03-2020
UPDATE CORONAVIRUS
Beste vrijwilligers,
Onderstaand kan je de laatste update vinden van ons ziekenhuis betreffende het coronavirus. We volgen de situatie op de voet. Er is dagelijks overleg in het ziekenhuis met de dienst infectiepreventie, directie, diensthoofden, artsen,… om de nodige maatregelen te nemen.
Ook onder de vrijwilligers zijn er heel wat vragen en bezorgdheden betreffende deze ontwikkelingen.
Op dit moment is er in ons ziekenhuis geen beperking van het aantal bezoekers of contacten met externen. Mocht hieraan iets wijzigen brengen we jullie zeker op de hoogte.
Wie als vrijwilliger omwille van de ontwikkelingen rond het virus, uit bezorgdheid of omwille zijn/haar gezondheidstoestand zijn/haar activiteit tijdelijk on hold wil zetten, hebben we hier uiteraard alle begrip voor.
Gelieve ons hiervan wel op de hoogte te brengen, dan kunnen we je dienst of afdeling verwittigen dat je een tijdje niet komt.
Alvast bedankt voor jullie medewerking.
In vervanging van Chantal Deboel, Sofie Goderis
11-03-2020 om 00:00
geschreven door Pikuurtje
03-03-2020
Vakantie Chantal Deboel
Beste Vrijwilliger,
Ik ga met vakantie vanaf donderdag 05/03 t.e.m. donderdag 12/03/2020.
Mijn telefoon staat afgeleid naar het secretariaat sociale dienst, voor dringende zaken kunnen jullie vragen naar Sofie Goderis of Henk Maes.
Afwezigheden kunnen jullie het beste rechtstreeks aan uw afdeling melden en bevestigen via mail aan vrijwilligersverantwoordelijke.
Vriendelijke groeten
Chantal
03-03-2020 om 11:31
geschreven door Pikuurtje
Coronavirus COVID-19
Coronavirus COVID-19
Beste medewerker,
De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China beheerst al enkele weken de actualiteit. Initieel situeerde het probleem zich hoofdzakelijk in China. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid naar onze buurlanden. Het is niet ondenkbaar dat we ook in ons ziekenhuis geconfronteerd worden met (een vermoeden van) COVID-19.
Omdat er onder zorgmedewerkers en artsen meer en meer vragen ontstaan, zetten we een aantal zaken op een rij.
Mede namens het team infectiepreventie en de microbiologen,
Dr. Dirk Ommeslag Dr. Filip Triest Apr.-Biol. Charlotte Verfaillie
Wat is het nieuwe coronavirus?
Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) werd voor het eerst vastgesteld eind 2019 in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, en behoort tot de coronavirussen, een familie van virussen die een infectie kan veroorzaken bij mens en dier. Het SARS-CoV-2 virus behoort tot dezelfde groep van het SARS-coronavirus dat in 2003 wereldwijd in verschillende regio's voor uitbraken zorgde. De ziekte met het nieuwe SARS-CoV-2 virus, wordt COVID-19 genoemd. Op 30 januari 2020 heeft de WHO de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid (PHEIC-status) uitgeroepen.
De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Overdracht gebeurt van mens op mens, vermoedelijk via inademen van minuscule, besmette druppels. Deze druppels komen in de lucht terecht door o.a. hoesten en niezen. Vooral ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.
De incubatieduur bedraagt 2-10 dagen.
Wanneer moet ik denken aan COVID-19, wat zijn de alarmsymptomen?
De gevalsdefinitie van de overheid omschrijft een verdachte patiënt als volgt:
Elke persoon met:
klinische symptomen van een bovenste of onderste luchtweginfectie (met plots begin van minstens 1 van de volgende symptomen: koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden)
EN
hetzij een reisgeschiedenis in de 14 dagen voor het begin van de ziekte naar een land/regio met wijdverspreide transmissie*: China, Zuid-Korea, Iran en 11 gemeenten in Italië (Codogno; Casapusterlengo; Castiglione d'Adda; Maleo; Fombio; Bertonico; Castelgerundo; Somaglia; San Fiorano; Terranova dei Passerini; Vo Euganeo)
hetzij een fysiek contact met een door het laboratorium bevestigd geval van COVID-19 in de 14 dagen voor het begin van de ziekte.
OF
Elke persoon met:
klinische symptomen van een ernstige acute luchtweginfectie en/of klinisch of radiologisch bewijs van longontsteking, die een ziekenhuisopname vereist
EN
hetzij een reisgeschiedenis in de 14 dagen voor het begin van de ziekte naar een land/regio met lokale transmissie*: andere gemeenten in Lombardije, Veneto en Emilia Romagna in Italië dan de lijst hierboven, Singapore en Japan.
* Deze lijst kan op elk moment aangepast worden in functie van de beschikbare informatie
Wie komt in aanmerking voor een test?
Enkel patiënten die voldoen aan de gevalsdefinitie opgesteld door de federale overheid, kunnen getest worden en dit na goedkeuring van de arts infectieziektenbestrijding van de provincie Oost-Vlaanderen.
De analyse gebeurt in het nationaal referentiecentrum (UZ Leuven). Neem 2 nasofaryngeale wissers en vul de vragenlijst in. Stuur het staal en de ingevulde vragenlijst naar het lab. De doorlooptijd bedraagt <24h.
Vermoeden van een patiënt met COVID-19, wat nu?
Patiënten die ambulant in het ziekenhuis aanwezig zijn en voldoen aan de gevalsdefinitie worden na telefonisch overleg met de coördinerend spoedarts verwezen naar spoed en daar volgens de richtlijnen getest en indien nodig opgenomen.
Ook voor verwijzing via de huisarts naar een ziekenhuis zijn er nationale richtlijnen met als hoeksteen de gevalsdefinitie. Strikte toepassing is noodzakelijk om de spoedopname niet onnodig te belasten.
Indien een ziekenhuisopname noodzakelijk is, blijven patiënten in quarantaine op spoed tot het resultaat van de test gekend is. Tot nader order worden bevestigde gevallen niet opgenomen in ons ziekenhuis, maar verwezen naar gespecialiseerde centra, zijnde het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel of UZ Antwerpen.
Indien er - omwille van de uitgebreidheid van de epidemie - toch patiënten worden opgenomen, moeten extra beschermende voorzorgsmaatregelen genomen worden. Deze maatregelen zijn opgenomen in de interne procedure.
Gelden andere maatregelen voor kinderen?
Voor kinderen die beantwoorden aan de gevalsdefinitie van een verdacht geval geldt dezelfde procedure als voor volwassenen.
Ik heb veel contact met patiënten. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik zelf nemen?
Om de verspreiding van respiratoire virussen, waaronder het coronavirus maar ook influenza, te voorkomen en om jezelf te beschermen, worden de standaard voorzorgsmaatregelen toegepast bij alle patiënten.
Was/ontsmet je handen regelmatig. Draag je arbeidskledij correct en raak je gezicht niet aan tijdens het verlenen van zorg of onderzoeken van patiënten. Ter herinnering: een goede handhygiëne is enkel mogelijk met juwelenvrije handen en vrije onderarmen.
Gezien de schaarste aan maskers moet het gebruik van maskers zoveel mogelijk worden voorbehouden voor hoogrisico handelingen. Draag een mond-neusmasker bij patiënten die géén hoesthygiëne toepassen én waarbij je intensief zorgcontact (<1m) hebt, of bij aërosolproducerende handelingen.
Mijd onnodig patiëntcontact zoals het geven van een hand, op het bed van de patiënt zitten, ... Bedien schakelaars en klinken (zo mogelijk) met je elleboog.
Gebruik altijd wegwerpzakdoekjes bij hoesten, niezen en snuiten om neus en mond te bedekken. Gebruik ze eenmalig. Gooi ze meteen daarna in een vuilnisbak en was je handen. Geen wegwerpzakdoek bij de hand? Nies dan in de holte van je geplooide arm.
Kom niet werken als je ziek bent.
Heeft AZ Sint-Lucas een procedure en waar kan ik deze vinden?
Het ziekenhuis stelde een interne procedure op gebaseerd op de procedure van de FOD Volksgezondheid voor ziekenhuizen. De richtlijnen van de overheid worden op de voet gevolgd. De procedure wordt zo nodig bijgewerkt.
De volgende items worden beschreven:
Gevalsdefinitie
Triage op spoed
Diagnostiek
Opnamecriteria (bij verdere uitbreiding in België)
Te nemen voorzorgsmaatregelen
De interne procedure kun je consulteren via de isolatie-indicatielijst (Coronavirus > interne procedure).
Rationeel gebruik van mondmaskers in het ziekenhuis
De voorraad (chirurgische) mondmaskers is momenteel beperkt door een dreigend tekort op de Europese markt. Daarom zijn een aantal tijdelijke maatregelen van toepassing voor een rationeel gebruik van chirurgische maskers, verzorgingsmaskers en FFP2 maskers:
MRSA-patiënten in isolatie
Druppel-contactisolatie wordt teruggeschroefd naar contact-isolatie (dus standaard géén masker).
Zorgafdelingen, IZ en spoed
Chirurgisch masker: enkel op indicatie, nl. bij patiënten zonder hoesthygiëne én intensief zorgcontact <1m, of bij aërosolproducerende handelingen.
FFP2 maskers: enkel bij patiënten met (vermoeden van) open longTBC
Stimuleer patiënten tot een goede hoesthygiëne
Consultaties en medische beeldvorming
Enkel op indicatie, nl. bij patiënten zonder hoesthygiëne én intensief zorgcontact <1m, of bij aërosolproducerende handelingen.
Stimuleer patiënten tot een goede hoesthygiëne
Consultaties die geen maskers in stock hebben, kunnen er geen bestellen
Operatiekwartier
Artsen/verpleegkundigen aan de operatietafel:
1 masker per dagdeel (voormiddag/namiddag)
Vervangen indien bevuild/verzadigd
Omloopverpleegkundige 1 masker per dagMaskers zullen beperkt aanwezig zijn in de zaal en worden geviseerd door de dienstverantwoordelijke.
Vervangen indien bevuild/verzadigd
Dialyse
Verpleegkundigen: Patiënt: zelfde masker bij aan- en afsluiten
1 masker per shift
Vervangen indien bevuild/verzadigd
Apotheek/Cleanroom
Bereiding van medicatie: 1 masker per dagdeel (voormiddag/namiddag)
Vervanging indien bevuild of verzadigd
Endocentrum
Medewerkers met risico op spatten: 1 masker per shift
Vervangen indien bevuild of verzadigd
Maskers worden niet meegenomen naar huis. Het dragen van een mondmasker op publieke plaatsen heeft momenteel geen enkele meerwaarde en is enkel zinvol binnen het kader van directe patiëntenzorg.
Ik ben zwanger, moet ik mij extra zorgen maken rond COVID-19?
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op COVID-19 voor zwangere vrouwen. Zwangere zorgmedewerkers beschermen zich – net zoals hun collega’s – door de basis hygiënemaatregelen toe te passen. De medische zorg voor verdachte patiënten wordt bij voorkeur wel verleend door niet-zwangere collega’s.
Mag ik reizen?
Ja, je kan blijven reizen, maar hou rekening met de basis hygiënemaatregelen. Reisadvies vind je terug op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Hou het intranet in de gaten. De belangrijkste updates zullen via blikvanger gecommuniceerd worden. Ook de interne procedure wordt regelmatig aangepast.
Wie is het aanspreekpunt voor COVID-19 in het ziekenhuis?
Heb je te maken met een patiënt die aan de gevalsdefinitie voldoet, of vind je geen antwoord op je vragen in de (interne) procedure, via de rubriek "veelgestelde vragen" of op www.info-coronavirus.be, neem dan contact op met:
Dienst longziekten/infectieziekten: dr. Dirk Ommeslag (dect 6473) en dr. Filip Triest (6375)
Microbioloog van wacht (6460)
Team infectiepreventie (6304)
03-03-2020 om 10:23
geschreven door Pikuurtje
18-02-2020
CORONAVIRUS
AZ Sint-Lucas voorbereid op het nieuwe coronavirus
De procedure is opgesteld in overeenstemming met de meest recente richtlijnen en toegankelijk voor alle ziekenhuismedewerkers en artsen via de isolatie-indicatielijst (Coronavirus > interne procedure).
De betrokken diensten zijn geïnformeerd en beschikken over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
18-02-2020 om 11:21
geschreven door Pikuurtje
VERKOOP HARTJESWAFELS
2/03 en 3/03: verkoop hartjeswafels voor de afdeling palliatieve zorg
Je kan op voorhand wafeltjes bestellen en ze afhalen op 2 maart in de Baudelozalen. Vul het bestelformulier in en mail het voor 20 februari naar joke.almekinders@azstlucas.be. Op 3 maart verkopen ze losse wafels aan het onthaal in campus Sint-Lucas.
18-02-2020 om 11:19
geschreven door Pikuurtje
Daniël Termont nieuwe voorzitter Ziekenhuisnetwerk Gent
Daniël Termont, ere-burgemeester van de Stad Gent, werd op maandag 10 februari officieel voorgedragen als de eerste voorzitter van het nieuwe Ziekenhuisnetwerk Gent. Het Ziekenhuisnetwerk Gent is een locoregionaal samenwerkingsverband tussen het UZ Gent, het AZ Sint-Lucas Gent, het AZ Oudenaarde en het AZ Jan Palfijn Gent. De vier ziekenhuizen werken voor specifieke zorgtrajecten nu al onderling samen. In het netwerk wordt die samenwerking structureel verder uitgebouwd. Niet alleen de medische en verpleegkundig-paramedische disciplines, maar ook de ondersteunende diensten zoals IT, HR, communicatie, financiën en kwaliteitszorg bundelen hun expertise zodat de patiënt de best mogelijke zorg en een gelijke, hoogwaardige behandeling ontvangt binnen het netwerk, ongeacht het ziekenhuis van aanmelding.
Na een openbare oproep voor de kandidatuur van voorzitter van het nieuwe Ziekenhuisnetwerk Gent kwam Daniël Termont na een grondige screening door de voorzitters van de Raden van Bestuur van de vier ziekenhuizen als sterkste kandidaat uit de procedure. Daniël Termont kan bogen op een brede expertise in verschillende domeinen en heeft een ruim netwerk. Hij bekleedde verschillende mandaten in de energiesector, het Havenbedrijf Gent en was ook bestuurslid bij Finiwo. Hij startte zijn carrière destijds bij de Socialistische Mutualiteiten en is dus ook vertrouwd met de zorgsector.
Daniël Termont zal na zijn aanstelling onmiddellijk het voorzitterschap opnemen en zit onder andere de vergaderingen van de algemene vergadering en raad van bestuur van het netwerk voor. Als voorzitter bepaalt hij mee de strategische beleidslijnen van het netwerk. De vier ziekenhuizen zijn alvast opgetogen over de aanstelling van Daniël Termont die als voorzitter een pak ervaring en expertise inbrengt
Het UZ Gent, AZ Sint-Lucas Gent, AZ Oudenaarde en AZ Jan Palfijn Gent vormen samen het locoregionaal ziekenhuisnetwerk Gent. De Vlaamse Overheid zal het nieuwe ziekenhuisnetwerk Gent (kortweg ZNG) volgens verwachting begin 2020 officieel goedkeuren. De vier ziekenhuizen stemmen hun medisch aanbod onderling op elkaar af, verwijzen patiënten door naar specialistische diensten en creëren schaalvoordeel bij ondersteunende dienstverlening. Finaal ontvangt de patiënt de best mogelijke zorg dicht bij huis
18-02-2020 om 11:15
geschreven door Pikuurtje
10-02-2020
VRIJWILLIGERSCAFE
Beste vrijwilligers,
Woensdag 4 maart staat al enkele weken gereserveerd in jullie agenda, maar waar moeten jullie nu precies zijn die dag?
Zoals gezegd, in az Sint Lucas – Gent,
Wanneer: 04/03/2020 – doorlopend 14u – 16.30u
Waar: Straat: 31 – Baudelozalen
Wat: vrijwilligerscafé
De diensten waar u uw vrijwilligerswerk uitoefent worden op de hoogte gebracht zodat ze weten dat je die dag mogelijks volledig of gedeeltelijk afwezig bent wegens het vrijwilligerscafé.
Om er voor te zorgen dat er voldoende lekkers is voor iedereen is inschrijven noodzakelijk, uiterlijk op maandag 24/02. Bevestig meteen uw aanwezigheid via vrijverSL@azstlucas.be of tel 09/224.63.10.
Alvast van harte welkom!
Chantal
10-02-2020 om 11:55
geschreven door Pikuurtje
27-01-2020
Levensloop - Stichting tegen Kanker
Beste vrijwilligers,
25 en 26 april is het terug Levensloop dat uitgaat van de Stichting tegen Kanker.
Net als vorig jaar zal er aan het onthaal een standje opgesteld worden waar potjes mosterd en pickles te koop worden aangeboden om geld in te zamelen voor ons (ziekenhuis)team.
Wil jij graag dit standje een halve dag bemannen ? Laat het mij weten per kerende mail a.u.b.
Alvast bedankt voor de medewerking!
Mvg
Chantal
27-01-2020 om 10:57
geschreven door Pikuurtje
"Pietje precies" voor tijdelijke registratie/inputwerken
Beste vrijwilligers,
Wij zijn op zoek naar een “Pietje precies” voor tijdelijke registratie/inputwerken in excel.
Ben jij Iemand die min of meer met excel kan werken?
Ben jij een “Pietje precies”?
Kan jij vanaf week 14 = 30/03/2020 tot UITERLIJK week 20 = 16/05/2020, 1 of 2 halve dagen/week het team kwaliteit komen versterken?
Zo ja, dan ben jij ons “Pietje precies” die we zoeken!
Meld je snel aan per kerende mail en dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met de kwaliteit coördinatoren.