De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China beheerst al enkele weken de actualiteit. Initieel situeerde het probleem zich hoofdzakelijk in China. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid naar onze buurlanden. Het is niet ondenkbaar dat we ook in ons ziekenhuis geconfronteerd worden met (een vermoeden van) COVID-19.
Omdat er onder zorgmedewerkers en artsen meer en meer vragen ontstaan, zetten we een aantal zaken op een rij.
Mede namens het team infectiepreventie en de microbiologen,
Dr. Dirk Ommeslag Dr. Filip Triest Apr.-Biol. Charlotte Verfaillie
Wat is het nieuwe coronavirus?
Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) werd voor het eerst vastgesteld eind 2019 in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, en behoort tot de coronavirussen, een familie van virussen die een infectie kan veroorzaken bij mens en dier. Het SARS-CoV-2 virus behoort tot dezelfde groep van het SARS-coronavirus dat in 2003 wereldwijd in verschillende regio's voor uitbraken zorgde. De ziekte met het nieuwe SARS-CoV-2 virus, wordt COVID-19 genoemd. Op 30 januari 2020 heeft de WHO de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid (PHEIC-status) uitgeroepen.
De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Overdracht gebeurt van mens op mens, vermoedelijk via inademen van minuscule, besmette druppels. Deze druppels komen in de lucht terecht door o.a. hoesten en niezen. Vooral ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.
De incubatieduur bedraagt 2-10 dagen.
Wanneer moet ik denken aan COVID-19, wat zijn de alarmsymptomen?
De gevalsdefinitie van de overheid omschrijft een verdachte patiënt als volgt:
Elke persoon met:
klinische symptomen van een bovenste of onderste luchtweginfectie (met plots begin van minstens 1 van de volgende symptomen: koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden)
EN
hetzij een reisgeschiedenis in de 14 dagen voor het begin van de ziekte naar een land/regio met wijdverspreide transmissie*: China, Zuid-Korea, Iran en 11 gemeenten in Italië (Codogno; Casapusterlengo; Castiglione d'Adda; Maleo; Fombio; Bertonico; Castelgerundo; Somaglia; San Fiorano; Terranova dei Passerini; Vo Euganeo)
hetzij een fysiek contact met een door het laboratorium bevestigd geval van COVID-19 in de 14 dagen voor het begin van de ziekte.
OF
Elke persoon met:
klinische symptomen van een ernstige acute luchtweginfectie en/of klinisch of radiologisch bewijs van longontsteking, die een ziekenhuisopname vereist
EN
hetzij een reisgeschiedenis in de 14 dagen voor het begin van de ziekte naar een land/regio met lokale transmissie*: andere gemeenten in Lombardije, Veneto en Emilia Romagna in Italië dan de lijst hierboven, Singapore en Japan.
* Deze lijst kan op elk moment aangepast worden in functie van de beschikbare informatie
Wie komt in aanmerking voor een test?
Enkel patiënten die voldoen aan de gevalsdefinitie opgesteld door de federale overheid, kunnen getest worden en dit na goedkeuring van de arts infectieziektenbestrijding van de provincie Oost-Vlaanderen.
De analyse gebeurt in het nationaal referentiecentrum (UZ Leuven). Neem 2 nasofaryngeale wissers en vul de vragenlijst in. Stuur het staal en de ingevulde vragenlijst naar het lab. De doorlooptijd bedraagt <24h.
Vermoeden van een patiënt met COVID-19, wat nu?
Patiënten die ambulant in het ziekenhuis aanwezig zijn en voldoen aan de gevalsdefinitie worden na telefonisch overleg met de coördinerend spoedarts verwezen naar spoed en daar volgens de richtlijnen getest en indien nodig opgenomen.
Ook voor verwijzing via de huisarts naar een ziekenhuis zijn er nationale richtlijnen met als hoeksteen de gevalsdefinitie. Strikte toepassing is noodzakelijk om de spoedopname niet onnodig te belasten.
Indien een ziekenhuisopname noodzakelijk is, blijven patiënten in quarantaine op spoed tot het resultaat van de test gekend is. Tot nader order worden bevestigde gevallen niet opgenomen in ons ziekenhuis, maar verwezen naar gespecialiseerde centra, zijnde het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel of UZ Antwerpen.
Indien er - omwille van de uitgebreidheid van de epidemie - toch patiënten worden opgenomen, moeten extra beschermende voorzorgsmaatregelen genomen worden. Deze maatregelen zijn opgenomen in de interne procedure.
Gelden andere maatregelen voor kinderen?
Voor kinderen die beantwoorden aan de gevalsdefinitie van een verdacht geval geldt dezelfde procedure als voor volwassenen.
Ik heb veel contact met patiënten. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik zelf nemen?
Om de verspreiding van respiratoire virussen, waaronder het coronavirus maar ook influenza, te voorkomen en om jezelf te beschermen, worden de standaard voorzorgsmaatregelen toegepast bij alle patiënten.
Was/ontsmet je handen regelmatig. Draag je arbeidskledij correct en raak je gezicht niet aan tijdens het verlenen van zorg of onderzoeken van patiënten. Ter herinnering: een goede handhygiëne is enkel mogelijk met juwelenvrije handen en vrije onderarmen.
Gezien de schaarste aan maskers moet het gebruik van maskers zoveel mogelijk worden voorbehouden voor hoogrisico handelingen. Draag een mond-neusmasker bij patiënten die géén hoesthygiëne toepassen én waarbij je intensief zorgcontact (<1m) hebt, of bij aërosolproducerende handelingen.
Mijd onnodig patiëntcontact zoals het geven van een hand, op het bed van de patiënt zitten, ... Bedien schakelaars en klinken (zo mogelijk) met je elleboog.
Gebruik altijd wegwerpzakdoekjes bij hoesten, niezen en snuiten om neus en mond te bedekken. Gebruik ze eenmalig. Gooi ze meteen daarna in een vuilnisbak en was je handen. Geen wegwerpzakdoek bij de hand? Nies dan in de holte van je geplooide arm.
Kom niet werken als je ziek bent.
Heeft AZ Sint-Lucas een procedure en waar kan ik deze vinden?
Het ziekenhuis stelde een interne procedure op gebaseerd op de procedure van de FOD Volksgezondheid voor ziekenhuizen. De richtlijnen van de overheid worden op de voet gevolgd. De procedure wordt zo nodig bijgewerkt.
De volgende items worden beschreven:
Gevalsdefinitie
Triage op spoed
Diagnostiek
Opnamecriteria (bij verdere uitbreiding in België)
Te nemen voorzorgsmaatregelen
De interne procedure kun je consulteren via de isolatie-indicatielijst (Coronavirus > interne procedure).
Rationeel gebruik van mondmaskers in het ziekenhuis
De voorraad (chirurgische) mondmaskers is momenteel beperkt door een dreigend tekort op de Europese markt. Daarom zijn een aantal tijdelijke maatregelen van toepassing voor een rationeel gebruik van chirurgische maskers, verzorgingsmaskers en FFP2 maskers:
MRSA-patiënten in isolatie
Druppel-contactisolatie wordt teruggeschroefd naar contact-isolatie (dus standaard géén masker).
Zorgafdelingen, IZ en spoed
Chirurgisch masker: enkel op indicatie, nl. bij patiënten zonder hoesthygiëne én intensief zorgcontact <1m, of bij aërosolproducerende handelingen.
FFP2 maskers: enkel bij patiënten met (vermoeden van) open longTBC
Stimuleer patiënten tot een goede hoesthygiëne
Consultaties en medische beeldvorming
Enkel op indicatie, nl. bij patiënten zonder hoesthygiëne én intensief zorgcontact <1m, of bij aërosolproducerende handelingen.
Stimuleer patiënten tot een goede hoesthygiëne
Consultaties die geen maskers in stock hebben, kunnen er geen bestellen
Operatiekwartier
Artsen/verpleegkundigen aan de operatietafel:
1 masker per dagdeel (voormiddag/namiddag)
Vervangen indien bevuild/verzadigd
Omloopverpleegkundige 1 masker per dagMaskers zullen beperkt aanwezig zijn in de zaal en worden geviseerd door de dienstverantwoordelijke.
Vervangen indien bevuild/verzadigd
Dialyse
Verpleegkundigen: Patiënt: zelfde masker bij aan- en afsluiten
1 masker per shift
Vervangen indien bevuild/verzadigd
Apotheek/Cleanroom
Bereiding van medicatie: 1 masker per dagdeel (voormiddag/namiddag)
Vervanging indien bevuild of verzadigd
Endocentrum
Medewerkers met risico op spatten: 1 masker per shift
Vervangen indien bevuild of verzadigd
Maskers worden niet meegenomen naar huis. Het dragen van een mondmasker op publieke plaatsen heeft momenteel geen enkele meerwaarde en is enkel zinvol binnen het kader van directe patiëntenzorg.
Ik ben zwanger, moet ik mij extra zorgen maken rond COVID-19?
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op COVID-19 voor zwangere vrouwen. Zwangere zorgmedewerkers beschermen zich – net zoals hun collega’s – door de basis hygiënemaatregelen toe te passen. De medische zorg voor verdachte patiënten wordt bij voorkeur wel verleend door niet-zwangere collega’s.
Mag ik reizen?
Ja, je kan blijven reizen, maar hou rekening met de basis hygiënemaatregelen. Reisadvies vind je terug op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Hou het intranet in de gaten. De belangrijkste updates zullen via blikvanger gecommuniceerd worden. Ook de interne procedure wordt regelmatig aangepast.
Wie is het aanspreekpunt voor COVID-19 in het ziekenhuis?
Heb je te maken met een patiënt die aan de gevalsdefinitie voldoet, of vind je geen antwoord op je vragen in de (interne) procedure, via de rubriek "veelgestelde vragen" of op www.info-coronavirus.be, neem dan contact op met:
Dienst longziekten/infectieziekten: dr. Dirk Ommeslag (dect 6473) en dr. Filip Triest (6375)
Microbioloog van wacht (6460)
Team infectiepreventie (6304)
03-03-2020 om 10:23
geschreven door Pikuurtje
18-02-2020
CORONAVIRUS
AZ Sint-Lucas voorbereid op het nieuwe coronavirus
De procedure is opgesteld in overeenstemming met de meest recente richtlijnen en toegankelijk voor alle ziekenhuismedewerkers en artsen via de isolatie-indicatielijst (Coronavirus > interne procedure).
De betrokken diensten zijn geïnformeerd en beschikken over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
18-02-2020 om 11:21
geschreven door Pikuurtje
VERKOOP HARTJESWAFELS
2/03 en 3/03: verkoop hartjeswafels voor de afdeling palliatieve zorg
Je kan op voorhand wafeltjes bestellen en ze afhalen op 2 maart in de Baudelozalen. Vul het bestelformulier in en mail het voor 20 februari naar joke.almekinders@azstlucas.be. Op 3 maart verkopen ze losse wafels aan het onthaal in campus Sint-Lucas.
18-02-2020 om 11:19
geschreven door Pikuurtje
Daniël Termont nieuwe voorzitter Ziekenhuisnetwerk Gent
Daniël Termont, ere-burgemeester van de Stad Gent, werd op maandag 10 februari officieel voorgedragen als de eerste voorzitter van het nieuwe Ziekenhuisnetwerk Gent. Het Ziekenhuisnetwerk Gent is een locoregionaal samenwerkingsverband tussen het UZ Gent, het AZ Sint-Lucas Gent, het AZ Oudenaarde en het AZ Jan Palfijn Gent. De vier ziekenhuizen werken voor specifieke zorgtrajecten nu al onderling samen. In het netwerk wordt die samenwerking structureel verder uitgebouwd. Niet alleen de medische en verpleegkundig-paramedische disciplines, maar ook de ondersteunende diensten zoals IT, HR, communicatie, financiën en kwaliteitszorg bundelen hun expertise zodat de patiënt de best mogelijke zorg en een gelijke, hoogwaardige behandeling ontvangt binnen het netwerk, ongeacht het ziekenhuis van aanmelding.
Na een openbare oproep voor de kandidatuur van voorzitter van het nieuwe Ziekenhuisnetwerk Gent kwam Daniël Termont na een grondige screening door de voorzitters van de Raden van Bestuur van de vier ziekenhuizen als sterkste kandidaat uit de procedure. Daniël Termont kan bogen op een brede expertise in verschillende domeinen en heeft een ruim netwerk. Hij bekleedde verschillende mandaten in de energiesector, het Havenbedrijf Gent en was ook bestuurslid bij Finiwo. Hij startte zijn carrière destijds bij de Socialistische Mutualiteiten en is dus ook vertrouwd met de zorgsector.
Daniël Termont zal na zijn aanstelling onmiddellijk het voorzitterschap opnemen en zit onder andere de vergaderingen van de algemene vergadering en raad van bestuur van het netwerk voor. Als voorzitter bepaalt hij mee de strategische beleidslijnen van het netwerk. De vier ziekenhuizen zijn alvast opgetogen over de aanstelling van Daniël Termont die als voorzitter een pak ervaring en expertise inbrengt
Het UZ Gent, AZ Sint-Lucas Gent, AZ Oudenaarde en AZ Jan Palfijn Gent vormen samen het locoregionaal ziekenhuisnetwerk Gent. De Vlaamse Overheid zal het nieuwe ziekenhuisnetwerk Gent (kortweg ZNG) volgens verwachting begin 2020 officieel goedkeuren. De vier ziekenhuizen stemmen hun medisch aanbod onderling op elkaar af, verwijzen patiënten door naar specialistische diensten en creëren schaalvoordeel bij ondersteunende dienstverlening. Finaal ontvangt de patiënt de best mogelijke zorg dicht bij huis
18-02-2020 om 11:15
geschreven door Pikuurtje
10-02-2020
VRIJWILLIGERSCAFE
Beste vrijwilligers,
Woensdag 4 maart staat al enkele weken gereserveerd in jullie agenda, maar waar moeten jullie nu precies zijn die dag?
Zoals gezegd, in az Sint Lucas – Gent,
Wanneer: 04/03/2020 – doorlopend 14u – 16.30u
Waar: Straat: 31 – Baudelozalen
Wat: vrijwilligerscafé
De diensten waar u uw vrijwilligerswerk uitoefent worden op de hoogte gebracht zodat ze weten dat je die dag mogelijks volledig of gedeeltelijk afwezig bent wegens het vrijwilligerscafé.
Om er voor te zorgen dat er voldoende lekkers is voor iedereen is inschrijven noodzakelijk, uiterlijk op maandag 24/02. Bevestig meteen uw aanwezigheid via vrijverSL@azstlucas.be of tel 09/224.63.10.
Alvast van harte welkom!
Chantal
10-02-2020 om 11:55
geschreven door Pikuurtje
27-01-2020
Levensloop - Stichting tegen Kanker
Beste vrijwilligers,
25 en 26 april is het terug Levensloop dat uitgaat van de Stichting tegen Kanker.
Net als vorig jaar zal er aan het onthaal een standje opgesteld worden waar potjes mosterd en pickles te koop worden aangeboden om geld in te zamelen voor ons (ziekenhuis)team.
Wil jij graag dit standje een halve dag bemannen ? Laat het mij weten per kerende mail a.u.b.
Alvast bedankt voor de medewerking!
Mvg
Chantal
27-01-2020 om 10:57
geschreven door Pikuurtje
"Pietje precies" voor tijdelijke registratie/inputwerken
Beste vrijwilligers,
Wij zijn op zoek naar een “Pietje precies” voor tijdelijke registratie/inputwerken in excel.
Ben jij Iemand die min of meer met excel kan werken?
Ben jij een “Pietje precies”?
Kan jij vanaf week 14 = 30/03/2020 tot UITERLIJK week 20 = 16/05/2020, 1 of 2 halve dagen/week het team kwaliteit komen versterken?
Zo ja, dan ben jij ons “Pietje precies” die we zoeken!
Meld je snel aan per kerende mail en dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met de kwaliteit coördinatoren.
Alvast bedankt voor de medewerking!
Mvg
Chantal
27-01-2020 om 10:54
geschreven door Pikuurtje
25-01-2020
FOTO'S VRIJWILLIGERSCAFE
25-01-2020 om 00:00
geschreven door Pikuurtje
24-01-2020
WEEK VAN DE VRIJWILLIGER
Beste vrijwilligers,
De 34ste editie van de “Week van de vrijwilliger” gaat dit jaar door van 28 februari tot 8 maart 2020.
We maken van deze gelegenheid gebruik om vrijwilligerswerk te promoten door zo veel mogelijk mensen te informeren over de vele deugden van het vrijwilligerswerk, maar bovenal prikken we 1 dag in onze agenda waar we ons als vrijwilliger eens lekker laten verwennen J
WOENSDAG 4 maart 2020
is the place to be az Sint Lucas – Gent
voor… wordt vervolgd…
Alvast van harte welkom
Chantal
24-01-2020 om 11:04
geschreven door Pikuurtje
23-01-2020
Patiëntenkoffer
Met onze patiëntenkoffer willen we kans maken op de NIAZ-jaarprijs: de prijs voor de beste verbetering in de zorg.
Stemmen kan nog tot eind januari. Deel ook de berichten vanop onze sociale media en vraag je vrienden en familie om ook te stemmen, want elke stem telt.
Verpleegkundige Stephanie Verhenne fietst in mei de 1000 km voor Kom op tegen Kanker, samen met Richard Hahn. Om aan de internationale fietstocht te kunnen deelnemen moeten ze minstens 12.000 euro inzamelen.
Op dinsdag 21 januari verkopen ze daarom lekkere regionale producten zoals koekjes, confituur, paté … en handgemaakte artikelen waaronder scrunchies, sleutelhangers en draagtassen. Je vindt hen die dag aan het onthaal van campus Sint-Lucas.
Wil je niets kopen, maar toch steunen? Dat kan ook, door een gift te storten op de rekening van ‘Kom op tegen Kanker’: BE14-7331-9999-9983. Geef zeker volgende mededeling mee: GIFT 350003636. Je krijgt een fiscaal attest bij een storting vanaf € 40
Sluit je aan bij het team van AZ Sint-Lucas voor Tournée Minérale
AZ Sint-Lucas doet mee aan Tournée Minérale. In groep is alles leuker, dus sluit je nu aan bij ons team en dan gaan we samen voor een hele maand februari zonder alcohol.
Beter slapen, meer energie, een gezonder gewicht, de voordelen van een maand zonder alcohol zijn eindeloos. Ga jij ook voor een alcoholvrij februari? Schrijf je dan nu in bij ons team.
Do 16/01: Materniteit gaat naar straat 3: het begin van een paar verhuisbewegingen
De kraamafdeling verhuist naar de splinternieuwe afdeling op straat 3 en zet een cascade van verhuizen in gang. Inwendige 4, Inwendige 7 en Sp cardiopulmonair verhuizen in de weken daarna.
Op donderdag 16 januari verhuist de materniteit van haar tijdelijk onderkomen op straat 48 naar de splinternieuwe afdeling op straat 3 (tweede verdieping- vroeger straat 4).
Eén week later (donderdag 23/01) verhuist Inwendige 4 van straat 34 op straat 48.
Nog één week later (donderdag 30/01) zakt Inwendige 7 (winterafdeling) een paar verdiepingen van straat 42 naar straat 34.
Sp Cardiopulmonair verlaat tenslotte op donderdag 6 februari de Volkskliniek en neemt het lege plekje op straat 42 in om later dit jaar naar straat 2 te verhuizen.
Do 23/01: Verhuis Inwendige 4 naar straat 48
Annick Van Kerckhove verhuist met haar team terug naar straat 48.
Nu de materniteit is verhuisd naar de nieuwe locatie, kan inwendige 4 terug naar haar oorspronkelijke stekje op straat 48.
Vanaf maart: werken nieuwe afslagstrook richting AZ Sint-Lucas
In maart 2020 start de wegendienst van Stad Gent met de aanleg van een bijkomende afslagstrook ter hoogte van de in- en uitrit van AZ Sint-Lucas.
Tijdens de werken blijft de toegang naar het ziekenhuis behouden.
20-01-2020 om 11:00
geschreven door Pikuurtje
17-01-2020
NIEUWJAARSFEEST AZ LUCAS
17-01-2020 om 11:50
geschreven door Pikuurtje
09-01-2020
KENNISMAKINGSMOMENT
Beste vrijwilligers,
Het was mij een genoegen een aantal onder jullie al eens persoonlijk te hebben mogen ontmoeten, o.a. op het laatste vrijwilligersfeest. Om iedereen verder de kans te geven tot een kennismakingsbabbel heb ik volgende momenten speciaal voor jullie gereserveerd:
v Di 14/01: 10u30-11u00
v Do 16/01: 13u30-14u00
v Ma 20/01: 12u30-13u00
v Wo 22/01: 11u30-12u00
Jullie zijn welkom in straat 31 in Baudelozaal 1
Tot ziens
Chantal
09-01-2020 om 12:31
geschreven door Pikuurtje
NIEUWE VRIJWILLIGERVERANTWOORDELIJKE
Beste vrijwilligers,
Dit jaar brachten de drie koningen mij geen nieuwen hoed, maar wel een nieuwe functie!
Sinds maandag 6 januari kunnen jullie met al jullie vragen en opmerkingen bij mij terecht, Josie en Henk (voor palliatieve zorg) gaven de fakkel door en het vuurtje blijft verder branden voor deze week nog op straat 18, vanaf volgende week wordt dat straat 8 in de vroegere zaal Roomer. De contact gegevens blijven dezelfde: tel 09/224 63 10 en e-mail vrijwilligers.verantwoordelijkenSL@azstlucas.be . Er zijn wat IT-problemen geweest bij de overschakeling, vandaar nu pas mijn bericht, maar deze zouden vanaf vandaag opgelost zijn.
Ik ben aanwezig van ma – do tussen 08.30u en 16.30u, wanneer jullie wensen langs te komen is het best op voorhand een seintje te geven zodat ik de nodige tijd kan voorzien. Omdat onze vrijwillige medewerkers zo een talrijke groep is, is het mij onmogelijk jullie nu al allemaal persoonlijk te kennen, ik wil daarom een warme oproep doen om jullie zelf voor te stellen wanneer we elkaar kruisen in de wandelgangen. Bij contact telefonisch of via mail graag vermelden op welke dienst je werkt en welke functie je uitoefent.
Ik heb er alvast heel veel goesting in en kijk uit naar een fijne samenwerking met jullie allemaal.
Vriendelijke groeten
Chantal
09-01-2020 om 12:24
geschreven door Pikuurtje
02-01-2020
Beste vrijwilligers,
Met diepe droefheid willen we jullie op de hoogte brengen van het overlijden van vrijwilligster Euphrasie Verslycken. Dit na een tragisch ongeval op 30/12/2019.
Euphrasie deed vrijwilligerswerk bij de bibliotheek en de pastorale dienst. Ze had reeds vele jaren vrijwilligerswerk op de teller staan, 45 jaar om precies te zijn. Ze zette zich telkens met hart en ziel in. Ons ziekenhuis was dan ook haar tweede thuis.
In bijlage kan je de rouwbrief vinden.
Onze gedachten gaan uit naar haar familie en haar naasten.
02-01-2020 om 11:41
geschreven door Pikuurtje
21-12-2019
NIEUWJAARSWENSEN !
Beste vrijwilligers,
Ik wens jullie warme kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar vol met liefde en gezondheid.
Groetjes
Josie
21-12-2019 om 13:27
geschreven door Pikuurtje
JAARLIJKS NIEUWJAARSFEEST
Het AZ Sint-Lucas nodigt alle medewerkers en vrijwilligers uit voor het jaarlijks nieuwjaarsfeest.
Programma? 20u tot 22u: Receptie – 22u tot 3u: Fuif
!! Vergeet zeker jullie badge niet ter identificatie
Wie zich wenst in te schrijven, kan dat doen via Josie !
21-12-2019 om 13:22
geschreven door Pikuurtje
16-12-2019
INTERVIEW DOMINIQUE DUBRULLE
Zorgmassage, een liefdevolle aanraking
Dominique Dubrulle is zorgmasseur. Als ex-kankerpatiënte hebben de zachte aanrakingen haar geholpen om de ongemakken van de behandelingen opzij te zetten en haar nieuw lichaam te aanvaarden. Na haar herstel wou ze zoveel mogelijk mensen laten genieten van de kracht van aanraking. Ondertussen werkt ze al anderhalf jaar als vrijwilligster binnen het oncologisch begeleidingsteam van ons ziekenhuis. “Even loskomen van de ziekte en je zorgen en terug genieten van je lichaam, dat is wat ik met veel liefde wil brengen.”
“Ik ben een bijna vijftiger, gehuwd en mama van 3 kinderen. Ik ben in 1993 afgestudeerd als apotheker en werkte vele jaren in de farmaceutische sector. In 2011 kreeg ik de keiharde diagnose: borstkanker. Chemo, amputatie langs beide kanten, herceptine en hormoontherapie. Een rollercoaster met een enorme impact en die mij tot nieuwe inzichten bracht. Na mijn genezing besloot ik met de steun van mijn gezin het professioneel over een andere boeg te gooien. Ik wou een jeugddroom realiseren, verpleegkundige worden. Na een gesprek met een docent werd het echter duidelijk dat dit fysiek wellicht te belastend zou zijn. Ik moest dat blad dus omslaan. Maar ik bleef wel verder zoeken in de zorgsector.
Mijn kinderen prezen wel eens mijn massagetalent. Zelf kon ik tijdens mijn ziekte ervaren hoe wellnessmomenten hielpen om heel even de dagelijkse ongemakken van de behandelingen opzij te zetten. De puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik schreef me in voor een cursus zorgmasseur bij Syntra Midden Vlaanderen. Later heb ik ook nog een bijkomende opleiding gevolgd bij vzw Zorgmassage. Ik ben mijn gezin enorm dankbaar voor de steun die ik kreeg om deze nieuwe wending aan mijn leven te geven.”
Wat is zorgmassage?
“Zorgmassage wordt in België zo’n 10-tal jaar toegepast. Het is ontstaan in de VS. Deze massage werd oorspronkelijk ontwikkeld voor kankerpatiënten. Maar ook mensen met andere ziektebeelden zoals dementie, MS, fibromyalgie, burn-out.. kunnen baat hebben bij deze aanvullende behandeling. Zorgmassage biedt geen genezing, maar verhoogt wel het welzijn van de patiënt. Het is een aanrakingstherapie die zorgt voor diepe ontspanning. Er wordt gemasseerd met de volle hand, traag, repetitief en heel subtiel. Door de aanraking komen ‘geluks’hormonen zoals endorfines vrij waardoor lichamelijke en psychische klachten kunnen verlicht worden. Mensen ervaren een gevoel van welbehagen en diepe ontspanning. De massage is aangepast aan de wensen van de persoon om een maximaal effect op te leveren. Kanker is complex en dus moeten zorgmasseurs een opleiding volgen om de patiënt veilig te kunnen behandelen.”
AZ Sint-Lucas verwent
Oncologische patiënten kunnen in AZ Sint-Lucas tijdens hun behandeling tot zes keer genieten van een gratis zorgmassage. Als vrijwilliger geeft Dominique er elke vrijdag een zorgmassage aan 3 tot 4 patiënten. “De eerste behandeling start met een kortgesprek. Ik stel mezelf voor en leg uit wat een zorgmassage inhoudt. Om de massage zo goed mogelijk af te stemmen op de noden, wensen en beperkingen van de patiënt doorloop ik een aantal vragen. Daarbij ook medische vragen om te peilen naar aandachtspunten waarmee ik tijdens de massage moet rekening houden. Uiteraard vraag ik wat ze graag gemasseerd willen hebben. De infofiche wordt met alle zorg voor privacy bijgehouden. De massages duren ongeveer een uur. Ze worden gegeven in het verzorgingslokaal van het oncologisch begeleidingsteam, maar af en toe ook op de kamer van gehospitaliseerde patiënten. Momenteel beschik ik nog niet over een echte massagetafel, maar er loopt wel een aanvraag om die te installeren. Comfort is immers zeer belangrijk voor de volledige ontspanning. Ik masseer met een basisolie – amandel- of sesamolie - om de aanraking te verzachten met een rustige muziek op de achtergrond. Na de zorgmassage wordt er nog even nagepraat over de ervaring”
Zorgmassage, aangeraakt en geraakt
“Als je kanker hebt, staat je leven ineens in het teken van behandelingen. Bijna alle aandacht voor je lichaam is medisch gericht. Ook je naasten zijn een beetje uit balans en gaan soms, uit angst om je pijn te doen, aanrakingen uit de weg. Maar het is niet omdat je lichaam gehavend is, dat je daar geen behoefte meer aan hebt. Ik weet uit ervaring wat het effect is van een liefdevolle aanraking, hoe het rust en ontspanning geeft. Van die ervaring wil ik zoveel mogelijk mensen laten genieten. Een zorgmassage is een ideale manier om je lichaam positieve aandacht te geven. Vaak vermindert de pijnbeleving. Het lichaam ontspant en voelt weer goed aan. Dat geeft weer vertrouwen. Een uurtje alles kunnen loslaten en niet meer hoeven te denken aan de ziekte, werkt verfrissend.”
Daar doe ik het voor!
“Er zijn zoveel fijne ervaringen, elke massage is anders. Maar ik doe het altijd met heel mijn hart. In het begin zijn sommigen wat afwachtend, maar na de eerste massage geven ze me alle vertrouwen. Ik weet wat ze doormaken en dat voelen ze ook. Zonder veel te moeten zeggen, weet ik wat ze bedoelen. Ik haal het meeste voldoening uit mijn werk als ik zie dat de mensen genieten en zich compleet ontspannen. Ze voelen zich op hun gemak omdat ze zichzelf kunnen zijn. Soms wordt er gepraat, maar het kan ook heel stil zijn en er vloeit al eens een traan. De dankbaarheid maakt me warm: een kaartje, een knuffel of als iemand zegt dat ik magische handen heb of dat ze ernaar uitkijken om terug te komen.“
Cadeautjestijd
“Het mooiste cadeau voor mij is dat de zorgmassage meer bekendheid krijgt. Zoveel mogelijk mensen laten genieten van zo’n rustmoment. Ik denk aan mensen met een beperking, ouderen, mensen die palliatief zijn enz. Een kwartiertje kan al heel wat ontspanning geven. Ik zou gewoon met een karretje met daarop wat handdoeken en olie aan elke kamerdeur willen aankloppen en vragen of ze een voet- of handmassage willen.
Ik zit in het bestuur van vzw Zorgmassage en maak ook deel uit van het Netwerk Zorgmasseurs. Beide ijveren ervoor om de zorgmassage te promoten bij medische specialisten en patiënten en zoveel mogelijk mensen gratis te laten kennismaken met zorgmassage. Vzw Zorgmassage voorziet niet alleen toegankelijke opleidingen maar heeft ook tal van vrijwilligers actief in diverse ziekenhuizen. Tijdens de decembermaand kan je o.m. een cadeaubon aankopen voor een zorgmassage. Een hartverwarmende attentie voor familie of vrienden die een moeilijke tijd doormaken.”
Een lijst met erkende zelfstandige zorgmasseurs die je hiervoor kan contacteren vind je via volgende linken, daartussen ook ‘2Reboot’ de kleine privépraktijk die Dominique in januari opstartte.
Ik ben langs geweest en heb heel wat lekkers achtergelaten voor alle medewerkers en vrijwilligers.
Ik doe mijn best om dit in de loop van volgende week rond te delen. Jullie mogen gerust ook Josie een seintje geven om het zelf af te halen.
Sinterklaas
06-12-2019 om 16:03
geschreven door Pikuurtje
PERSONEELSBERICHTEN
Dr. Dirk Maes volgt Niko Gobbin op als algemeen directeur
De Raad van Bestuur heeft beslist om dr. Dirk Maes, onze huidige medisch directeur, te benoemen tot nieuwe algemeen directeur. Niko Gobbin wordt kabinetschef van de Vlaamse minister van Welzijn.
De Raad van Bestuur heeft eveneens het proces opgestart voor de aanduiding van een nieuwe medisch directeur.
16 - 21 december wordt de Warmste week
Van 16 t.e.m. 21 december worden we opnieuw het warmste ziekenhuis. Je vindt dan in het onthaal van Sint-Lucas verschillende standjes met lekkers en leuks voor de Warmste Week. We geven alvast een overzichtje van wat je wanneer kan kopen en voor welk goed doel:
Maandag 16/12:
- Lotuspakketten en confituur voor de Huntingtonliga