Er zijn al weer 2 weken gepasseerd, tijd voor een nieuwe update (zie bijlage)!
Een positieve evolutie is merkbaar, bemoedigende cijfers en een voorzichtige versoepeling van de lockdown maatregelen geven ons de moed om door te zetten en voorzichtig te blijven.
Het is duidelijk dat onze inspanningen en persoonlijke aanpassingen niet voor niets zijn geweest, we gaan er geraken mits de inzet van ons engelengeduld en engelengeduld dat hebben wij, toch? J
Tot er perspectieven komen voor de vrijwilligerswerking blijven we in gedachten bij elkaar!
Tot de volgende update.
Groeten
Chantal
08-05-2020 om 10:40
geschreven door Pikuurtje
UPDATE CORONACRISIS 7-05 -2020
Gent, 07/05/2020
Beste vrijwilliger,
Zoals afgesproken een nieuwe up date betreffende de coronacrisis de voorbije 14 dagen.
DATUM
SITUATIE
22/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 74
aantal patiënten op IZ: 12
aantal ontslagen patiënten: 143
aantal overlijdens: 43
Overzicht COVID-afdelingen
Er zijn nog 3 cohorteafdelingen:
straat 42 (geriatrie 1)
straat 40 (inwendige 9)
straat 48 (inwendige 4)
Volgende afdelingen zijn geen cohorte meer:
straat 34 (inwendige 7) - transitafdeling dicht sinds 15/4
straat 47 (inwendige 6) - dicht sinds 17/4 en terug opgestart op 20/4
straat 37 (sp chronisch) - stop cohorte op 23/4, omschakeling, start als klassieke sp chronisch op 24/4
Richtlijnen mondmaskers consultaties
Zoals eerder gecommuniceerd krijgen alle patiënten en hun eventuele begeleider sinds maandag 20/04 aan de ingang van het ziekenhuis een masker met de vraag dit te dragen bij contact met een zorgmedewerker. Patiënten zijn niet verplicht om een masker te dragen (cfr. het advies van de veiligheidsraad). Indien de patiënt op de consultatie aangeeft geen masker te hebben, kan hem een aangeboden worden. Hiervoor wordt op elke consultatiedienst een ‘extra’ pakketje geleverd.
Elke consultatie krijgt een eerste levering aan maskers. We vragen aan artsen en medewerkers (ook administratief) om een mondmasker te dragen bij patiëntencontact, zeker als de afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden.
Mondmaskers voor de consultatiediensten kunnen terug via de klassieke weg (centraal magazijn) besteld worden en zullen ten laste van de consultatiediensten vallen. Om de voorraad te garanderen, worden de bestellingen wel gemonitord en wordt enkel geleverd in functie van de grootte van de consultatiedienst en geschat weekverbruik
Broodjeszaak weer open als take-away
Vanaf maandag 27/4 zal de broodjeszaak weer open zijn, enkel om vooraf bereide broodjes af te halen. Er wordt aandacht gevraagd voor social distancing en betalen kan enkel cashloos.
23/04
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 73
aantal patiënten op IZ: 13
aantal ontslagen patiënten: 149
aantal overlijdens: 43
Wat met patiënten die die van een cohorte afdeling komen?
De huidige corona-epidemie vormt al enige tijd een belangrijke bedreiging voor onze patiënten en ons als zorgverleners. Enerzijds neemt de druk op de cohorte afdelingen wat af. Anderzijds wordt het meer en meer duidelijk dat ook mensen die (nog) geen klachten hebben het coronavirus kunnen verspreiden. Dit betekent dat we in een ‘nieuwe normaal’ terecht gekomen zijn, waarbij we ervan uit moeten gaan dat elke medewerker en elke patiënt mogelijk drager is van het coronavirus.
Het strikt toepassen van de standaard voorzorgsmaatregelen (zie “10 geboden”) voor alle contacten met collega’s en patiënten, waar nodig aangevuld met een zorgmasker of FFP2-masker bij aerosolproducerende handelingen (zie lijst) is dus een ziekenhuisbrede noodzaak.
Er zijn veel vragen over patiënten die op een cohorte afdeling hebben verbleven maar niet langer een isolatie indicatie hebben. Patiënten die COVID-19 doormaken, worden gedurende minstens 14 dagen na aanvang van de symptomen geïsoleerd. De isolatie kan worden opgeheven na 14 dagen en op voorwaarde dat de patiënt minimaal 24u symptoomvrij is. Vanaf dan worden patiënten als niet meer besmettelijk beschouwd en kunnen ze - zoals iedere niet-COVID patiënt - met dezelfde standaard voorzorgsmaatregelen verzorgd worden. Voor patiënten die na hun infectie nog enige klachten houden (bijvoorbeeld sporadisch hoesten meer dan een maand na de infectie), wordt geval per geval multidisciplinair besproken (behandelend arts, longarts/infectioloog en infectiepreventie) om op een heel veilige manier de noodzakelijke duur van de isolatie vast te stellen.
Wat met opgenomen patiënten op de consultaties?
Indien hier een indicatie voor is, is het mogelijk om een opgenomen patiënt op de consultatie te zien. We vragen wel om dit buiten de flow van de ambulante patiënten te houden.
Inspecties RIZIV op de vloer
De overheid heeft aangekondigd dat inspecties zullen plaatsvinden in de ziekenhuizen om te kijken of artsen de coronamaatregelen wel strikt opvolgen en enkel dringende ingrepen uitvoeren. Er circuleert hier rond wat 'fake news' maar we kunnen bevestigen dat we in ons ziekenhuis geen inspectie over de vloer hebben gehad.
24/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 76
aantal patiënten op IZ: 13
aantal ontslagen patiënten: 156
aantal overlijdens: 45
Update testindicaties patiënten Zoals in de vorige e-brief vermeld, zijn we in een ‘nieuw normaal’ terecht gekomen, waarbij we ervan uit moeten gaan dat elke medewerker en elke patiënt op elk moment mogelijk drager is van het coronavirus. De voorzorgsmaatregelen om ons hiertegen te beschermen, werden dan ook opgevoerd, zie hier. De overheid hoopt sterk in te zetten op een brede screening. In de laatste richtlijn van Sciensano wordt gesteld dat elke persoon waarvoor een ziekenhuisopname vereist is, inclusief een eerste opname in het dagziekenhuis kan worden gescreend. Hierbij dient rekening te worden met gehouden met de plaatselijke situatie en eventuele beperkingen omdat vele ziekenhuizen en laboratoria kampen met schaarste. Ook in ons ziekenhuis kampen we momenteel met een schaarste aan nasofaryngeale wissers en aan testreagentia. In tijden van schaarste is het adequaat gebruik van tijd en middelen cruciaal. In die context vinden we het belangrijk strikt vast te houden aan de huidige - medisch onderbouwde - testcriteria, de triage en de expertise van de spoedartsen. Het testen buiten indicatie zorgt voor een vertraging van de doorstroming van patiënten met mogelijk impact op kwaliteit van de zorg, en leidt tot onnodig verbruik van schaars testmateriaal. We herinneren eraan dat de testen voor symptomatische patiënten noodzakelijk zijn voor de cohortering en COVID-19-specifieke behandelingen. Het testen is bovendien steeds een momentopname met kans op een vals gevoel van veiligheid. Gericht testen met isolatie zo nodig, in combinatie met de opschaling van de standaard voorzorgen is dan ook de huidige strategie om de collateral damage van het 'nieuwe normaal' in te dijken.
28/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 60
aantal patiënten op IZ: 9
aantal ontslagen patiënten: 162
aantal overlijdens: 49
Let op: de bovenstaande cijfers zijn aangepast. Voortaan worden COVID-positieve patiënten die genezen worden verklaard en naar een andere afdeling verhuizen, niet meer meegeteld. Dit zorgt ervoor dat we in totaal nog slechts 60 positieve patiënten hebben, waarvan 9 op intensieve zorg. Een patiënt wordt niet meer als covid-positief beschouwd en kan naar een niet-cohorteafdeling vanaf 14 dagen na aanvang van de symptomen en als hij minstens 24u symptoomvrij is. De procedure vind je in de fact sheet van infectiepreventie. Planning komende weken
Planning op vandaag tot 10/5
Er zijn nog drie COVID-afdelingen:
INW9 - straat 40
INW4 - straat 48
geriatrie 1 - straat 42
Op vandaag zijn op IZ 9 COVID-patiënten opgenomen
IZ is gereorganiseerd:
Unit A 12 COVID-posities
Unit IZ B 4 COVID-posities én 8 non-COVID-posities (scheidingswand)
Op instructie van de overheid moeten we 25% van de IZ-posities reserveren voor COVID tot eind dit jaar
Er zijn 4 zalen OK SL voor dringende en noodzakelijke ingrepen en spoed
Er zijn 2 chirurgische afdelingen open, een 3de C-afdeling is nodig als meer OK-zalen open gaan
Vanaf 7 mei sluit cohorteafdeling INW9 in straat 40
Vanaf 8 mei zijn er nog 2 COVID-afdelingen: INW4 en geriatrie 1
Heropstart raadplegingen
een verdere opschaling is in onderzoek
er wordt onderzocht of de medische centra in Zelzate en Aalter terug kunnen opstarten op 11/5
Mondmaskers niet-zorg
We willen nogmaals wijzen op het belang van social distancing, ook voor mensen die geen patiëntencontact hebben. Als het door omstandigheden niet mogelijk is om social distancing te vrijwaren, zijn er voor iedereen mondmaskers ter beschikking. Je kunt hiervoor terecht bij je leidinggevende.
30/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 45
aantal patiënten op IZ: 8
aantal ontslagen patiënten: 176
aantal overlijdens: 49
Bezoekregeling patiënten
Bezoek is nog steeds niet toegelaten, behalve bij terminale patiënten. Bij kinderen is één ouder toegelaten.
04/05
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 44
aantal patiënten op IZ: 6
aantal ontslagen patiënten: 180
aantal overlijdens: 54
Beleid rond begeleiders van patiënten
Consultatie
De richtlijnen blijven onveranderd: een patiënt die op consultatie komt, kan enkel begeleid worden indien hij daar om mentale of fysieke redenen behoefte aan heeft of indien hij een tolk nodig heeft. Een kind kan door één ouder begeleid worden.
We hanteren dit beleid om een optimale flow te garanderen én meer patiënten te kunnen toelaten om op consultatie te komen, rekening houdend met de richtlijnen van de overheid
Dagziekenhuis
Voor patiënten die naar het dagziekenhuis komen, is één begeleider toegestaan tot aan het dagziekenhuis. De begeleider kan niet plaatsnemen in de wachtzaal omdat daar niet voldoende ruimte is. Er wordt nog gezocht naar alternatieve wachtzalen, zoniet zal de begeleider buiten het ziekenhuis moeten wachten.
Triage op spoed
Vanaf vandaag is de werking op spoed aangepast. De containers worden niet meer gebruikt en alle patiënten kunnen zich nu rechtstreeks aanmelden via het onthaal. De wachtzaal werd ingericht rekening houdend met de voorschriften van social distancing. Van daaruit werken we dan verder via de bepaalde patiëntenstromen. Bezoek op spoed blijft verboden tot nader bericht. Alle patiënten die binnenkomen krijgen meteen een masker aangeboden en zijn in de mogelijkheid om hun handen te ontsmetten.
Hou vol, hou moed, hou het veilig!
Vriendelijke groeten
Chantal
08-05-2020 om 10:38
geschreven door Pikuurtje
BRIEF VAN DE DIRECTEUR 2-05-2020
COVID week 7
Hallo Sint Lucas,
Vandaag een ganse dag in de tuin gewerkt en regelmatig doornat geworden. Er zijn ergere dingen in het leven.
De lockdown begint in zekere mate te wennen. De versoepeling komt eraan. Wij hopen allemaal dat het blijvend zal zijn. In het ziekenhuis verloopt alles zoals gepland. De consultaties worden geleidelijk opgeschaald. Tot op vandaag zijn wij erin geslaagd de afspraken rond het aantal patiënten en afstand zo goed mogelijk te respecteren.
Ik durf te stellen dat ons schip stilaan de haven nadert. Vanaf de tweede week van mei wordt ook de OK-activiteit uitgebreid en start ons nieuw chirurgisch dagziekenhuis op. De volgende dagen wordt alles in gereedheid gebracht.
En plots - als wij bijna in de haven zijn - verschijnen piraten aan de horizon. De profileringsdrang van bepaalde ziekenhuizen is prominent aanwezig: alle dagen in de krant of tv. Het opbod is begonnen, wat mij betreft went het ook snel. Het belangrijkste is dat wij van de Gentse ziekenhuizen de meeste COVID-patiënten hebben verzorgd. Wij hebben deze mensen niet aangetrokken door een mediacampagne. Dankzij de warme en goede zorg die jullie allemaal aanbieden, maken de Gentenaars een bewuste keuze en komen zij naar hun huis van vertrouwen Sint-Lucas .
Onze maatschappij staat voor enorme uitdagingen: wanneer komt er echt een einde aan deze periode of misschien ook nooit? Wat zullen de economische gevolgen zijn? Wanneer zal ik mijn jongste kleinkind mogen vastnemen? Deze vragen houden ons allemaal bezig. Wij bouwen onze activiteit geleidelijk aan op naar een normaal niveau, volgens de bepalingen van de overheid. We dienen hierbij ook rekening te houden met de draagkracht van elkeen. Velen onder ons zijn uit hun comfortzone gehaald en hebben op adrenaline overleefd. Het zal wennen worden om terug naar de vroegere situatie te gaan en dit kan een weerslag geven, dat is ook normaal. Ik herhaal nogmaals dat er mensen klaar staan om je te helpen.
Voor mij zit mijn carrière als medisch directeur erop. Ik kijk tevreden terug op de afgelopen twaalf jaar, er is heel wat gerealiseerd op verschillende vlakken. Vanaf maandag neemt Katrien De Ketelaere de fakkel over. Wij - het ziekenhuis, de raad van bestuur en de medische raad - hebben er alle vertrouwen in en wensen haar een mooie carrière toe.
Dit was mijn voorlaatste wekelijks bericht vanop de COVID-boot.
Hou je taai,
Dirk Maes
08-05-2020 om 10:35
geschreven door Pikuurtje
BRIEF VAN DE DIRECTEUR 25-04-2020
COVID week 6
Hallo Sint Lucas,
Net mijn wekelijkse fietstocht in de buurt van mijn kot achter de rug. Ideaal om het hoofd eens leeg te maken. Bij het opstarten van mijn computer krijg ik de melding dat ik op dit eigenste uur verwacht wordt voor een rondleiding in de Van Eyck tentoonstelling. Dit zal voor mij in dit leven niet meer lukken.
Maar weet je: in de veertiende eeuw werd Vlaanderen ook geteisterd door verschillende epidemieën, in de volksmond genoemd “Gadoot”. De pest was veel meer verwoestend dan COVID-19. Ook in deze periode werden zondebokken gezocht en werd veel fake news verspreid. De joden zouden de waterputten geïnfecteerd hebben. Als gevolg van deze epidemieën zijn er ook maatschappelijke gevolgen geweest. Dat zal nu niet anders zijn.
Ons schip kabbelt stilletjes verder. De gefaseerde opstart van de consultaties is prima verlopen. De gemaakte afspraken rond spreiding zijn mooi opgevolgd. De planning van dringende en semi-dringende operaties alsook de optimale inrichting en spreiding van onze IZ-bedden is een continu proces, waarbij we met de input van de werkvloer toch tot een aanvaardbaar compromis zijn gekomen voor iedereen, waarvoor mijn dank.
Het woord compromis zal voor mij ongetwijfeld een van de belangrijkste begrippen zijn dat ik onthoud uit deze crisis. Het continu schipperen tussen ja en nee, tussen tegenstrijdige berichten, tussen groepsbelang en drang naar individueel belang. Iedereen vraagt om duidelijkheid en heldere afspraken, maar ook dit is in zekere mate utopisch. Een ziekenhuis is een heel complexe omgeving en er bestaat niet zoiets als een universeel kookboek waarin alle situaties van een ziekenhuis vastgelegd zijn.
Ik heb er alle begrip voor dat de grote hoeveelheid van informatie die op jullie allemaal afkomt soms lastig te verwerken is. Deze info wordt om diverse redenen nog regelmatig bijgestuurd en in een moderne maatschappij wordt alles nog eens via sociale media razendsnel vergeleken met hoe men het bij de buren doet. Ideale cocktail voor discussie en onrust. Wij overleggen dagelijks met een breed team om de richtlijnen zo scherp mogelijk te krijgen, gebaseerd op wetenschappelijke evidentie. Wij proberen de communicatie nog te optimaliseren, suggesties hieromtrent zijn welkom.
Na de beslissingen van de veiligheidsraad staat hier en daar te lezen: het aftellen is begonnen. Ik zou hiervoor toch willen waarschuwen. Een nieuwe piek is zeker niet denkbeeldig en de overheid heeft ons gevraagd hierop voorbereid te zijn, en dat zijn we. De exit en het terug naar een ‘nieuw normaal’ gaan zal ook nog heel wat energie vergen. Deze heropstart zal trager gaan dan de lockdown.
Dit alles zal nog meer overleg en afstemming vergen. Wat ik ook geleerd heb de afgelopen weken is dat er één zekerheid is: er komen steeds nieuwe discussies. Ik vraag rustig te blijven. Ervaring heeft mij geleerd dat wij hieruit geraken en tot een compromis komen (voilà, een van de belangrijkste woorden van deze crisis). Niet slagen is geen optie voor mij. Ik wens hier dezelfde strategie aan te houden als wij tot nu toe aanhielden. De basis is het groepsbelang en onze maatschappelijke reden van bestaan: betrouwbare zorg aanbieden voor al wie op ons beroep doet.
Wij hebben een sterk team en de afgelopen zes weken hebben wij als ziekenhuis - dat veruit de meeste COVID-patiënten in Gent heeft verzorgd - getoond waar wij voor staan: BETROUWBARE ZORG, elke dag opnieuw. Zowel wij als Sint-Lucas team als jullie elk individueel mogen daar best trots op zijn.
En nu ga ik mij een douche nemen.
Hou je taai,
Dirk Maes
08-05-2020 om 10:31
geschreven door Pikuurtje
29-04-2020
MERCI!!
Beste vrijwilligers,
Jullie hebben met velen gereageerd op mijn oproep, waarvoor een DIKKE MERCI!
Er zijn ruimschoots voldoende kandidaten, vandaag doe ik een selectie. De mensen die we verwachten op donderdag 7 mei zullen hiervan persoonlijk verwittigd worden via mail.
Ontvang je uiterlijk morgen 30/04 geen uitnodiging, dan mag je in uw kot blijven.
Vriendelijke groeten
Chantal
29-04-2020 om 11:12
geschreven door Pikuurtje
27-04-2020
GOODIE BAG
Beste vrijwilligers,
De voorbereidingen zijn aan de gang voor de dag van de medewerker ;-) ;-) ;-), er dienen zo maar liefst 2800 goodiebags gevuld te worden… We zijn hiervoor op zoek naar een 5-tal “goedzakken” J die een handje willen komen helpen.
Behoort u niet tot de hoog risicogroep en heeft u zin om eens enkele uren uit uw kot te komen, laat het mij dan weten via kerende mail.
CONCREET:
Aantal vrijwilligers nodig: 5
To do: 2800 goodiebags vullen
Place to be: SL Gent - Resto straat 46 – veilige werkomgeving (social distancing geen probleem, mondmaskers en ontsmettingsgel ter beschikking)
Wanneer: Donderdag 7 mei – Tussen 09.30u – 17.00u (in tijdsblokken van 3 à 4 uur is ok)
Alvast van harte bedankt!
Vriendelijke groeten
Chantal
27-04-2020 om 15:50
geschreven door Pikuurtje
22-04-2020
CORONA UPDATE
Beste vrijwilligers,
Zoals afgesproken in bijlage een nieuwe corona update…
Nog absoluut geen rozengeur en maneschijn, maar wel bemoedigende berichten!
Sommigen onder jullie zitten al te popelen om terug aan de slag te gaan, dit is uiteraard nog te vroeg. We spreken af, van zodra er zicht is op een herstart voor jullie dan lezen jullie het zeker.
Zolang er via mij geen “startschot” komt blijven jullie gezellig in jullie kot !
Zonnige groeten en tot de volgende update.
Chantal
22-04-2020 om 13:34
geschreven door Pikuurtje
UPDATE VOORBIJE 14 DAGEN
Beste vrijwilliger,
Zoals afgesproken een nieuwe up date betreffende de coronacrisis de voorbije 14 dagen.
DATUM
SITUATIE
05/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 114
aantal patiënten op IZ: 13
aantal ontslagen patiënten: 40
aantal overlijdens: 15
06/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 119
aantal patiënten op IZ: 16
aantal ontslagen patiënten: 43
aantal overlijdens: 16
Social distancing
Social distancing is een van de belangrijkste manieren om besmetting te voorkomen. We vragen ook om ten allen tijde de richtlijn (1,5 meter afstand) te respecteren, ook tijdens lunchpauzes.
08/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 125
aantal patiënten op IZ: 17
aantal ontslagen patiënten: 59
aantal overlijdens: 18
Draag zorg voor jezelf en voor elkaar
De uitbraak van het corona virus zorgt voor onzekere en drukke tijden. Als ziekenhuis doen we ons uiterste best om dit in goede banen te leiden en al onze patiënten de nodige zorgen te geven. Met veel bewondering zien we dat alle medewerkers en artsen hier hun steentje in bijdragen. Maar we beseffen dat dit voor jullie geen evidente periode is en we willen als ziekenhuis ook zorg dragen voor jullie.
Ongetwijfeld zijn er veel vragen, onzekerheden, bezorgdheden,… Sommigen ervaren stress, angst, slapeloosheid, boosheid, verdriet,… Dit zijn normale reacties op een abnormale, uitzonderlijke situatie.
Hoe kan je zorg dragen voor jezelf en voor elkaar? Dit zijn de vuistregels:
Deel je bezorgdheden met collega’s, je leidinggevende, je diensthoofd, vrienden, familie,,...
Bel het ‘zorg voor jou’-team dat bestaat uit medewerkers HRM en psychologen van ons ziekenhuis op het nummer 09 / 224 50 65. Elke weekdag tussen 9u en 16u30.
Nood aan ondersteuning op een ander moment?
boek een gratis videogesprek bij een erkende coach via coachingforheroes.be (elke dag tussen 8u en middernacht)
chat anoniem met een student psychologie van de universiteit Gent met een bijkomende opleiding via pillar.chat (van maandag t.e.m. zaterdag van 8u tot 22u)
artsen kunnen terecht bij het partnership arts in Nood - Doctors4Doctors. Collega-artsen zijn bereikbaar voor ondersteuning op 0800 23 460, elke weekdag tussen 9u en 17u.
Blijf verbonden. Moeilijke en onzekere tijden scheppen een band. Blijf met elkaar in gesprek op de werkvloer. Deel je gedachten, je humor en je klein gelukje met je collega’s.
Behoud je rol als collega: probeer zorgzaam te zijn, maar je hoeft niet de psychologische begeleiding van je collega op jou te nemen.
09/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 123
aantal patiënten op IZ: 17
aantal ontslagen patiënten: 67
aantal overlijdens: 21
Bericht van de burgemeester
Burgemeester Mathias De Clercq wil graag alle artsen en medewerkers van ons ziekenhuis een hart onder de riem steken.
Reinigen en desinfecteren van elektronica
De helpdesk IT merkt dat heel wat toetsenborden en laptops binnenkomen die defect zijn wegens verkeerd reinigen en desinfecteren. Het is vooral belangrijk om nooit rechtstreeks op het materiaal te spuiten maar steeds op een droge doek en vervolgens te reinigen.
14/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 93
aantal patiënten op IZ: 15
aantal ontslagen patiënten: 103
aantal overlijdens: 31
Zorgen voor jezelf en voor elkaar? Dat doe je zo!
Blijf bewegen. Een stevige wandeling, fietsen, lopen, yoga, ... Zolang je je goed voelt, mag je blijven sporten.
Blijf je met gedachten malen? Bekijk je gedachten kritisch en tracht ze om te buigen naar iets positiefs en wat je wel zeker weet. Waarom denk je zo? Is dat effectief echt zo? Ken je het antwoord al? Waarom denk je er dan nog steeds aan? Is dat gegrond? Verdrijf negatieve gedachten door actie, bijvoorbeeld door een wandelingetje te doen, te koken, iemand te bellen die je kan geruststellen,…
Is “thuis” nu ook je tijdelijke werkplek? Deze tips helpen je door een thuiswerkdag.
Communiceer op een constructieve en positieve manier, ook onder druk.
Praat ook over normale dingen waar je het vroeger ook over had onder collega’s
15/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 88
aantal patiënten op IZ: 14
aantal ontslagen patiënten: 114
aantal overlijdens: 33
Fase 2 spoed wordt beëindigd
Op 18 maart werd beslist dat de dienst spoedgevallen moest overschakelen op fase 2. In de praktijk heeft de spoed zich echter zo kunnen organiseren dat van deze regeling geen gebruik is gemaakt. Aangezien de COVID-curve momenteel onder controle lijkt en voorlopig geen grotere instroom verwacht wordt, is beslist om fase 2 te beëindigen.
Concreet betekent dit dat de spoedgevallendienst in staat is om 24/7 alle patiënten in eerste lijn uit te werken zoals zij in normale omstandigheden zouden doen. De ASO interne blijft voorlopig nog actief in de COVID-zone van de spoed.
Bedankingen
Heel wat mensen bezorgen ons brieven, kaartjes, filmpjes,.. om artsen en medewerkers van het ziekenhuis een hart onder de riem te steken.
16/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 87
aantal patiënten op IZ: 13
aantal ontslagen patiënten: 117
aantal overlijdens: 35
Opschaling consultaties: niet voor Aalter en Zelzate
Vanaf maandag zal de consultatieactiviteit gefaseerd heropgestart worden. Dit geldt niet voor de medische centra in Aalter en Zelzate die voorlopig dicht blijven. Er wordt gevraagd aan de consultatiemedewerkers van campus Sint-Lucas om de patiënten af te bellen.
Preopnamebalie gesloten
Voorlopig blijft de preopnamebalie gesloten tot 3 mei. Slagboom parking wordt opnieuw gesloten
Aangezien een aantal consultaties heropstarten, zal de parking vanaf maandag opnieuw betalend zijn. Er worden alcoholdispensers voorzien aan de rode lijn van de rookvrije zone en aan de betaalautomaten.
Magazines nog steeds welkom voor afleidingsbox
Onze psychologen en therapeuten maakten afleidingsboxen voor de patiënten op de COVID-afdelingen. Heb je thuis nog magazines liggen? Ze zijn nog steeds welkom, zeker ook wat 'mannelijkere' magazines. Inzamelen gebeurt via een box aan het onthaal. Magazines nog steeds welkom voor afleidingsbox
20/04
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 81
aantal patiënten op IZ: 10
aantal ontslagen patiënten: 128
aantal overlijdens: 38
Hou vol, hou moed, hou het veilig!
Vriendelijke groeten
Chantal
22-04-2020 om 13:04
geschreven door Pikuurtje
21-04-2020
COVID WEEK 5
COVID week 5 ligt achter ons
Hallo Sint-Lucas,
Het is al de zesde COVID zaterdag dat wij op onze boot zitten. Ik krijg het gevoel dat er een zekere routine in sluipt, en dat is altijd gevaarlijk.
Wij zitten in minder zwaar weer. De druk op intensieve bedden is lichtjes gedaald. Wij hebben reeds COVID afdelingen gesloten en de planning ligt klaar voor verdere afbouw in de mate van het mogelijke. Wij slagen er in meer en meer patiënten te ontslaan, zelfs naar woonzorgcentra. We krijgen ook patiënten die COVID genezen worden verklaard die zullen verhuizen naar een niet-COVID afdeling. Dat wordt opnieuw wennen.
Voor onze patiënten met niet-COVID aandoeningen die nood hebben aan dringende consulatie of zeer strikte opvolging die niet op afstand kan gebeuren, zal zeer voorzichtig de activiteit worden opgeschaald.
Met een gans team zijn uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen om patiënten zoveel mogelijk te spreiden. Bob De Bouwer is als het ware gepasseerd aan het onthaal en de consultaties om ruimte te creëren. Ik wil er nogmaals op wijzen dat de overheid hier strikt op zal toezien. Ons schip is zeker nog niet aan de haven.
Als de maatregelen in de maatschappij versoepeld worden, dienen we er rekening mee te houden dat er een nieuwe opflakkering komt. Maar ik ben gerust: jullie zijn voorbereid. De ziekenhuizen kampen ook met de verspreide slagorde van de diverse overheden (acht ministers bevoegd voor het medisch zorg luik van deze crisis!).
Ik blijf het herhalen: ik ben uitermate opgetogen met de vele medewerkers die hier intern hun nek hebben uitgestoken - bij manier de koe bij de horens hebben gevat- en de stuurmannen/vrouwen die rigoureus hebben vastgehouden aan wetenschappelijke richtlijnen en ervoor gezorgd hebben dat wij hier na 5 weken zonder kleerscheuren zijn doorgekomen.
Volgende week gaan we de aandacht vestigen op de standaard voorzorgsmaatregelen. Geloof mij, deze zijn de basis voor de bescherming van onszelf en onze patiënten. Het maskerbeleid wordt bijgestuurd op basis van voortschrijdend inzicht en grotere beschikbaarheid van kwalitatief materiaal.
Deze periode heeft ook positieve momenten: denk maar aan de grote solidariteit die wij mogen ervaren, de vele steunbetuigingen, het leren kennen van nieuwe collega’s, ik zou zelfs durven spreken over een wij-gevoel. We proberen hier een vervolg aan te breien. Wij kunnen al beginnen nadenken over hoe we deze patiënten gaan opvolgen, hoe we hechter gaan samenwerken met de eerstelijnszorg en woonzorgcentra, nieuwe zorgmodellen. COVID valt niet meer weg te denken en we zullen ermee moeten leren leven en dat zal lukken ook.
En nu ga ik terug naar mijn kot(tuinhuis) om het verder op te kuisen. Nog een laatste nieuwtje om af te sluiten: mijn vijfde kleindochter Annabel zag deze week het levenslicht en stelt het prima!
Hou je taai,
Dirk Maes
21-04-2020 om 00:00
geschreven door Pikuurtje
20-04-2020
COVID WEEK 4 PASEN
COVID week 4 Pasen
Hallo Sint-Lucas ,
Waar we vorige week in de verre verte de oever konden vermoeden, krijgen wij nu toch in de verte de contouren van de oever te zien doch de haven is nog niet in zicht.
Sinds een paar dagen hebben meer patiënten het ziekenhuis verlaten dan wij er opgenomen hebben. Wij hebben wel de meeste patiënten van alle Gentse ziekenhuizen opgenomen. Dit bevestigt nogmaals dat wij voor de Gentenaars het belangrijkste ziekenhuis zijn, ook een pluim waard. Onze intensieve zorg is opgeschaald tot zijn maximale capaciteit en gelukkig bleek dit ook net voldoende te zijn.
Het zeer zware weer ligt achter ons maar wij zitten nog steeds in zwaar water met sterke stroming.
De situatie in de woonzorgcentra wordt met het uur spannender. Op bepaalde plaatsen heerst een schrijnende toestand. Net zoals wij vorige week ook mensen vanuit Limburg hebben opgevangen dienen wij ook oog te hebben voor de woonzorgcentra. Wij ondersteunen nu al waar we kunnen en zullen kijken hoe wij dat kunnen uitbreiden waar mogelijk. De toestand daar onder controle proberen te houden, is ook cruciaal voor ons ziekenhuis om bij manier van spreken niet overspoeld te worden door een vloedgolf waardoor ons schip - dat wij tot heden relatief goed op koers hebben gehouden - op drift wordt geslagen.
Wij kijken ook al naar de periode post-COVID. Wij hebben nu reeds een regeling om de meest dringende niet-COVID pathologie te behandelen. Geleidelijk aan gaan wij de andere activiteit herstarten, rekening houdend met de richtlijnen van de overheid.
Toen wij 4 weken geleden noodgedwongen aan boord gingen van ons schip om de coronastorm te trotseren, hebben wij solidair alle zeilen bijgezet. Heel veel medewerkers zijn uit hun comfortzone gehaald om hun steentje bij te dragen op andere afdelingen. Mijn grootste waardering hiervoor.
Dankzij jullie inzet en de standvastigheid van de mensen die het medisch beleid hebben gevoerd, zijn we tot nu toe zonder zware averij door deze storm geraakt. Links en rechts hebben wij wel inspanningen moeten doen om iedereen aan boord te houden maar dat is normaal in deze omstandigheden.
De volgende weken zullen wij geleidelijk aan de COVID-afdelingen afbouwen om opnieuw afdelingen te starten voor niet-COVID pathologie. Ik verwacht evenveel solidariteit van iedereen om hieraan mee te werken.
Vooraleer te kunnen aanleggen in de haven dienen wij waarschijnlijk nog langs heel wat zandbanken te laveren. Wij zullen een strakke koers dienen aan te houden om niet vast te lopen op een van deze zandbanken. Afgelopen weken hebben wij met zijn allen bewezen dat dit lukt.
Voor velen van jullie is het fysiek zwaar geweest en nog steeds. Mogelijks komt er ook een mentale weerslag maar weet dat collega’s uit ons ziekenhuis klaar staan voor ondersteuning.
Ik zelf heb zo’n beetje het gevoel dat wij “gisteren” achter ons aan het laten zijn en dat wij beginnen uit te kijken naar “morgen”. Morgen zal evenwel nooit meer hetzelfde zijn als gisteren. Ik ben ervan overtuigd dat er veranderingen zullen komen in de maatschappij en niet in het minst in de organisatie van de gezondheidszorg. Laten wij daar niet blind voor zijn en de opportuniteiten die er zullen komen, grijpen.
De feestdagen zijn voor mij ook altijd een moment van reflectie over de polariteiten in ons leven of op deze wereld: de situatie in de woonzorgcentra en de prille lente met het nieuwe leven.
Hou je taai,
Dirk Maes
20-04-2020 om 00:00
geschreven door Pikuurtje
08-04-2020
UPDATE CORONA-SITUATIE
Beste vrijwilligers,
Hieronder het wekelijks verslag van de directeur en een samenvatting van de updates van de voorbije 14 dagen.
Uiteraard bracht ik jullie veel liever leuke nieuwtjes en uitnodigingen voor interessante activiteiten of een ontspannende uitstap, helaas is dit voorlopig nog niet aan de orde.
De strijd tegen het coronavirus is nog niet helemaal gestreden, maar het goede nieuws is, we zijn op goede weg en we leren hier vooral uit dat we samen een fantastisch, sterk team zijn!
Sint Lucas kan heel wat aan en we mogen fier zijn deel te mogen uitmaken van dit krachtige team, ook al is het maar dat jullie momenteel enkel in gedachten bij ons kunnen zijn.
Hou vol, hou moed, hou het veilig!
Vriendelijke groeten
Chantal
08-04-2020 om 12:22
geschreven door Pikuurtje
Hallo Sint-Lucas,
Wij varen nog steeds in zwaar water en in de verre verte kunnen wij vermoeden dat de nieuwe oever zal opduiken. Wij zitten in het vierde weekend van doorgedreven maatregelen en opschaling. Ons ziekenhuis is letterlijk en figuurlijk omgebouwd dankzij de inspanningen van het ganse Sint-Lucasteam.
In deze crisisperiode komen de polariteiten in ons bestaan duidelijker in de verf te staan: geluk en verdriet, hoop en vrees, zelfingenomenheid en solidariteit. De zoektocht naar zekerheid die niemand ons kan geven.
Het was de week waarin een aantal van onze medewerkers zijn ziek geworden. Wij hopen van harte dat de ziekte mild verloopt en dat zij spoedig herstellen.
Het was de week van de eerste overlijdens in ons ziekenhuis.
Het was de week waarin sommige van onze medewerkers op afstand afscheid hebben moeten nemen van een geliefde. Wij wensen hen veel sterkte.
Het was de week waarin ook tekenen van vermoeidheid opduiken waarbij emoties makkelijker oplaaien.
Het was de week van de frustraties rond de mondmaskersaga:
de helse zoektocht - bij manier van spreken 24/7 - naar beschermmateriaal levert soms teleurstellend resultaat of slechte kwaliteit op die wij aan onze medewerkers niet wensen te geven
een populaire krant legt woorden in de mond van de algemeen directeur die een interpretatie zijn van wat is gezegd, met onrust in de organisatie als gevolg
MAAR:
Het was ook de week dat wij onze capaciteit gecontroleerd hebben opgeschaald.
Het was de week waarin het labo om de drie uur COVID-updates aanleverde.
Het was ook de week dat wij drie patiënten uit het verre Limburg opnamen en ook de ondersteuning van woonzorgcentra opstartten.
Het was de week waarbij wij na multidisciplinair overleg onze IZ-capaciteit uitbreidden.
Het was de week waarbij wij heel veel mensen hebben opgeleid om hen zo veilig mogelijk te laten voelen als ze uit hun comfortzone dienen te werken.
Het was de week dat de basis is gelegd voor prioritering van activiteit in het ziekenhuis, ook te gebruiken na de geleidelijke heropstart van onze activiteit.
Met onze infectiologen en het team infectiepreventie is vastgelegd dat wij de wetenschappelijke richtlijnen volgen van Sciensano voor beschermingsmateriaal en maskers ongeacht wat media en diverse beroeps-en wetenschappelijke verenigingen verkondigen.
Stilaan begint het ook duidelijk te worden dat deze crisis een lange staart zal hebben. Wij dienen ons voor te bereiden op een gefaseerde heropstart waarbij wij rekening dienen te houden met nieuwe opflakkeringen.
Wij mogen er allen trots op zijn: de afgelopen week is zeer mooi werk geleverd en wij hebben ook getoond dat wij naar de maatschappij open staan voor het bieden van betrouwbare zorg in deze omstandigheden.
Morgen wordt het lente en mooi weer en normaal zou ook Vlaanderens mooiste gereden worden. Vorig jaar was Alberto Bettiol de kampioen.
Op een volgende kampioen van de Ronde van Vlaanderen moeten wij een jaartje wachten. Maar ik durf te stellen dat dit jaar jullie allemaal kampioen zijn: stuk voor stuk!
Hou je taai, Dirk Maes
PS: een berichtje van de burgemeester van Gent
“Chapeau voor jullie grote inzet en toewijding. Doorzetten! Dank.”
08-04-2020 om 12:17
geschreven door Pikuurtje
CORONABRIEF
08-04-2020 om 12:12
geschreven door Pikuurtje
31-03-2020
WEEKBERICHT DIRECTEUR
Hallo Sint-Lucas,
Vorige week zijn wij pas goed van wal gestoken in de COVID-storm. Het vasteland ligt achter ons en aan de horizon zien wij ook nog de nieuwe oever niet.
Ik had mij voorgenomen een dagboek bij te houden maar misschien is dat toch net iets te ambitieus voor een - in oorsprong - arts van een snijdende discipline. Ik zal het houden bij een weekbericht.
Wij zijn flink heen en weer geschud door allerlei - soms tegenstrijdige - berichten van onze diverse overheden, gekruid met berichten op sociale media en nog straffere reportages op allerlei kanalen waarbij ik soms de indruk heb te kijken naar een futuristische modeshow van een nieuwe ontwerper en waarbij al dan niet experten hun kennis of wensdromen etaleren. Verwachtingen naar testing en materiaal worden verspreid die niet realistisch zijn en vooral ook niet echt onderbouwd. Dit alles zal grotendeels tegen de zomer vergeten zijn.
Wat ik wél zal onthouden van deze week is JULLIE ALLEMAAL. Van zij die de deurkrukken poetsen tot het team dat het beleid bepaalt. Vorige week schreef ik nog dat ik meer dan 100% vertrouwen heb maar maak daar maar 200% van. Heel veel mensen worden ingezet op andere afdelingen, artsen worden gevraagd om andere taken op te nemen. Dat is best wel spannend: een nieuw team, een pathologie die je niet kent, hoe gaan ze naar mij kijken, ... Ik zou zeggen: heb vertrouwen en sta open voor mekaar. En vooral: durf te springen! Niemand in Sint-Lucas zal je laten verdrinken.
Ik heb schitterend werk gezien rond opleiding, zelfs met de regel van social distancing. Afspraken zijn onderling gemaakt die vroeger ondenkbaar waren.
Natuurlijk is er onzekerheid. Wat komt er nog? Word ik ziek en wat betekent dit? Hoe moet het met mijn kinderen, partner, ouders,…? Het zijn vragen waar wij allemaal mee zitten. Terwijl ik dit schrijf, verneem ik dat de lockdown met twee weken wordt verlengd en besef ik dat ik de komst van mijn vijfde kleindochter niet “lijfelijk” zal meemaken. Wij hebben veel meer vragen dan er antwoorden zijn. Het antwoord van vandaag kan morgen anders zijn en dat is lastig voor ons allemaal om te vatten.
Maar: ik heb maar één woord voor wat jullie afgelopen weken gepresteerd hebben: CHAPEAU! Maak ook eens wat tijd voor jezelf en vergeet niet dat humor de beste saus is.
Wij staan ervoor of middenin. Schouder aan schouder gaan wij erdoor. We bereiken de overkant. Zoals het spreekwoord zegt: beter een goede buur/goed maatje op het werk dan een verre vriend.
Hou jullie taai en tot volgende week,
Dirk Maes
31-03-2020 om 12:48
geschreven door Pikuurtje
UPDATE 30 MAART
30 maart: update corona COVID-19
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel:
aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 81
aantal patiënten op IZ: 10
aantal ontslagen patiënten: 15
aantal overlijdens: 4
Nieuwe COVID-afdelingen
Vandaag is straat 37 in gebruik genomen als nieuwe Sp chronische COVID-afdeling. Ook straat 48 is nu een cohorteafdeling voor longziekten en nierziekten.
Bestellen alcoholgel
Indien je tekorten hebt op de afdeling kun je een bestelling plaatsen via het bestelformulier. Bij acute problemen (bv. in het weekend) kun je steeds contact opnemen met het diensthoofd zorg van wacht.
Extra capaciteit intensieve zorgen
De PAZA wordt voorbereid om omgevormd te worden tot IZ indien nodig, enkel voor niet-COVID patiënten. Om die reden zal nog strikter gekeken worden naar het OK-programma om enkel de echt dringende ingrepen te laten doorgaan.
MOC uitzonderlijk mogelijk via video
Het is tijdelijk mogelijk om een MOC te organiseren via videoconferentie. Zo hoeven zorgverleners uitzonderlijk niet fysiek aanwezig te zijn in één ruimte voor dit consult en kan de zorg voor kankerpatiënten gegarandeerd blijven. Meer info vind je hier.
Afleidingsbox voor COVID-patiënten
De psychologen en ergotherapeuten gaan boxen samenstellen om patiënten op de COVID-afdelingen wat afleiding te bezorgen tijdens hun quarantaine. Hiervoor willen ze zoveel mogelijk materiaal verzamelen: kranten, tijdschriften, boeken, potloden, stiften, balpennen, notaboekjes, breinaalden, wol. Het materiaal kan uiteraard na gebruik de afdeling niet meer verlaten en kan dus ook niet teruggegeven worden.
Heb jij thuis of op je afdeling nog materiaal liggen dat je niet meer nodig hebt? Je kunt dit doneren in de voorziene bak aan het onthaal bij de triagepost. Bij vragen of is de box vol, contacteer gerust Emma De Brabander, ergotherapeut, tel 5226
31-03-2020 om 12:44
geschreven door Pikuurtje
24-03-2020
NAAISTERS!!!
Beste vrijwilligers,
Enkelen onder jullie hebben zich al uit de naad gewerkt om zo veel mogelijk mondmaskers te produceren, nu het mondmasker te kort bijna achter de rug is, is er NOOD AAN BESCHERMINGSSCHORTEN!
Iedereen die over een naaimachine beschikt en er dan ook nog mee overweg kan ;-) is welkom om aan dit schortenproject mee te werken.
CONCREET
Wanneer: vanaf 25/03/2020 – ma – vrij tussen 9u en 16.30u – in tijdsblokken van 2 of 4 uren volgens persoonlijke mogelijkheden.
Waar: personeelsrestaurant az Sint Lucas – Gent – straat 46.
Wat: knippen, voorbereiden, naaien en afwerken van beschermingsschorten. Stof en patroon ter beschikking ter plaatse.
Benodigdheden: (turbo) naaimachine ;-) en goed humeur
Ben jij de geschikte kandidaat en werk je hier graag aan mee? Bevestig mij dan via mail wanneer jij aanwezig kunt zijn.
Alvast een DIKKE MERCI voor je inzet!
Groeten
Chantal
24-03-2020 om 17:34
geschreven door Pikuurtje
23-03-2020
INTERVIEW RIA STURTEWAGEN
Ria Sturtewagen realiseert haar jeugddroom
“Met een gevoel van dankbaarheid voor wat ik mag betekenen voor anderen.”
Ria Sturtewagen had meer dan veertig jaar met haar man een bloeiende fotozaak in Aalter. In 2017 sloten ze de winkel en verhuisden naar het landelijke Hansbeke. Genieten van reizen en kleinkinderen vertroetelen. Maar ook tijd maken voor sociaal engagement, een jeugddroom die echter moeilijk te verweven was met het gezinsleven en de drukke winkel. Ze vrijwilligt nu in ons ziekenhuis bij de Start to walk, daarnaast staat ze in een Oxfam wereldwinkel en trok ze al tweemaal naar Rwanda om ontwikkelingswerk te doen.
“In 2015 heb ik borstkanker gehad. Het AZ Sint-Lucas had een revalidatieprogramma uitgewerkt voor borstkankerpatiënten die hun curatieve behandeling achter de rug hebben, B-Care (Breast Cancer REvalidation). Hieraan meedoen deed me heel veel deugd en leerde mij omgaan met lotgenoten en met mijn eigen zorgen. Ondertussen werd het programma uitgerold naar alle behandelde kankerpatiënten. Het wordt enkele malen per jaar aangeboden. Informeren en bewegen zijn de kernthema’s. In het luik ‘bewegen’, kunnen de deelnemers kiezen tussen een ‘start to run’ en een ‘start to walk’, telkens twee sessies in de Blaarmeersen. Ik koos voor het wandeltraject dat steeds ongeveer 3,8 km bedroeg. Wandelen is geen zware fysieke inspanning, is heel ontspannend en geeft rust. Uitstekend dus voor mijn herstel. Toen ik het programma er doorlopen had, vroeg kinesiste Sarah Soenen me of ik in de toekomst de groepjes wandelaars als vrijwilliger wou begeleiden. Ik heb niet getwijfeld! Zo ben ik in gewoon in het vrijwilligerswerk 'gerold'”
De kracht van bewegen
“Bij het begin van de wandeling stelt Sarah me steevast voor als 'ervaringsdeskundige' en weten de deelnemers zonder al teveel uitleg dat ik zelf ook te kampen had met de ziekte”. Dat schept een vertrouwensband en geeft een instant gevoel van samenhorigheid. Sarah vergezelt de lopers en ik neem de wandelaars mee. Meestal een 6 tal personen die erg verschillen in hun conditioneel niveau, maar ik pas me steeds aan het tempo van mijn gezelschap aan. Ik voel me er heel goed bij. Enerzijds kan ik mij als ex-kankerpatiënte inleven in hun bezorgdheden, dat maakt praten gemakkelijker. Anderzijds leerde ik, met mijn ervaring als winkeluitbaatster, ook heel goed luisteren.
De wandeling is vooral ontspannen. Sommigen zeggen niets, anderen vinden het fijn om met een ‘lotgenoot’ te kunnen praten. Het gaat dan over hun therapie of over hun vrees dat ze misschien nooit meer de ‘oude’ zullen worden. Ik vertel hen dat ik perfect weet dat het niet zo eenvoudig is om na de ziekte opnieuw de draad op te pikken en zeg hen eerlijk dat ik daar ook mee geworsteld heb (2 jaar). Gelukkig is mijn energie teruggekomen en deze bewegingssessie heeft daarbij enorm geholpen. Ik kan ze perspectief geven en daar put ik zelf ook kracht uit. Ik geef hen de raad om alle ondersteuning die aangeboden wordt vanuit het ziekenhuis met beide handen aan te pakken.
Het is wel spijtig dat ik de meeste groepen slechts 1 maal ontmoet en dus niet weet hoe het verloopt met hun herstel. Maar misschien is het beter dat ik niet te emotioneel betrokken geraak want sommige verhalen zijn zwaar. Ik hoop dat ze - net als ik - tijdens de ‘Start to walk’ de smaak van het wandelen en bewegen te pakken krijgen. Ik weet dat Sarah hen daar in elk geval ook enorm voor motiveert.”
Impore ‘het komt wel goed’
“Impore, een sussend woordje in het Rwandees voor het ‘komt wel goed’, dat relativeren is één van de aspecten die Ria heeft meegenomen uit haar vrijwilligerswerk in Rwanda. “Het was altijd mijn droom om aan ontwikkelingshulp te doen in Afrika. Samen met een bevriende arts zijn we enkele jaren terug op inleefreis gegaan naar Rwanda. Daar leerden we het project van prof. Luk Cannoodt en zijn echtgenote kennen. Zij zetten zich in voor de verbetering van de gezondheidstoestand en levenskwaliteit van de meest kwetsbaren. Ik heb hen spontaan gevraagd of ik daar iets kon doen. Zo heb ik begin 2019 en ook in februari van dit jaar, een drietal weken Engelse les gegeven aan een kleine groep ondervoede kinderen met een leerachterstand.
Ik heb zelf geen onderwijservaring, maar was enorm goed voorbereid. Met tassen vol zelf gemaakt didactisch materiaal en allerlei klein schoolmateriaal ben ik aan de uitdaging begonnen. Op die korte tijd heb ik die kinderen toch een en ander kunnen bijbrengen. Ik zag ze openbloeien en hun enthousiasme motiveerde me. Ik kon ook hun families bezoeken die vaak in schrijnende omstandigheden leven. Zij waren enorm dankbaar voor de bijdrage die het project levert, zowel op vlak van onderwijs als van voeding. Als afsluiter van mijn laatste reis, heb ik een Graduation Day georganiseerd. (zie foto, de hoedjes heb ik zelfgemaakt) . Het is telkens een intense ervaring, maar het gevoel van dankbaarheid voor wat ik mocht doen en beleven overheerst .”
Wij zitten in het woelige water van de CORONA storm COVID –19 en waarschijnlijk zwelt deze storm nog aan tot een orkaan. De overheid en onze experten in de gezondheidszorg doen er alles aan om deze windrichting van de orkaan af te buigen. Wij moeten hun richtlijnen volgen.
Heel wat van ons zullen een COVID-19 griepachtig syndroom doormaken. Maar geloof mij vrij: voor de over-overgrote meerderheid van ons zal dit een soort griep zijn en niet meer dan dat. Zeker voor de mensen die niet in de rechtstreekse patiëntenzorg staan is de kans groter dat zij buiten het ziekenhuis besmet worden dan in het ziekenhuis. Eens wij de aandoening hebben doorgemaakt zijn wij immuun en hebben wij weerstand. Laat ons dus vooral niet opgejaagd geraken door alle onheilsprofeten vooral op sociale media. Angst is de slechtste raadgever die er is.
De afgelopen week is er zeer hard gewerkt in ons ziekenhuis. Iedereen heeft vanuit zijn expertise schitterend werk geleverd. Ons medisch expertteam en het team infectiepreventie tekenen de koers uit die wij moeten varen. Ik heb meer dan 100% vertrouwen in hen.
Als wij hier zonder averij willen doorkomen, volgen wij hun richtlijnen. In deze tijden is er wel eens discussie of valt wel eens eens een woord maar dat is vooral door angst en onzekerheid. Mij zijn vooral heel mooie zaken opgevallen: de grote solidariteit, ontzettend veel mensen die willen meewerken.
Wij allen zijn één groot Sint-Lucas team, de collega’s tegen COVID. Ieder van ons maakt deel uit van dit schitterende team. De maatschappij is fier op ons en wij moeten daar zelf ook fier op zijn. Het raakt mij persoonlijk dat ik van dit grote team deel mag uitmaken.
Wij staan mogelijk nog voor een paar moeilijke weken. Maar vertrouw mij: samen schouder aan schouder (weliswaar op 1,5 meter afstand) slaan wij ons hierdoor. Mijn levensmoto is niet voor niets: niet opgeven!
De maatschappij en ook het ziekenhuis zullen nadien niet meer hetzelfde zijn. Onze werking als team zal beter zijn en wij zullen trots kunnen zeggen: wij hebben hieraan meegewerkt.
Ik wens jullie heel veel goede moed en positiviteit.
Hang dit boven uw bed: Wij staan ervoor en wij zullen slagen
Denk af en toe ook eens aan jezelf Steun mekaar
Uw teamgenoot, Dirk Maes
23-03-2020 om 17:06
geschreven door Pikuurtje
17-03-2020
UPDATE CORONAVIRUS 16/3/2020
16 maart: update coronavirus COVID-19
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is veranderd: • aantal positieve patiënten: 0 • aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 1 • aantal overlijdens: 0
Dank aan allen
We beleven uitzonderlijke tijden die ook heel wat uitzonderlijke inspanningen vergen. We wensen alle medewerkers en artsen dan ook van harte te bedanken voor hun flexibiliteit en hun inzet.
Dank ook aan de vrijwilligers die al sinds vrijdag mondmaskers aan het naaien zijn in een speciaal opgericht naaiatelier!
Vragen? Nieuwe intranetpagina
We werken volop aan een nieuwe intranetpagina rond corona waar heel wat vragen zullen beantwoord worden. De pagina is toegankelijk via de startpagina van intranet. De komende dagen zal hier nog veel info bijgeplaatst worden dus hou dit zeker goed in de gaten. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gericht aan je leidinggevende. Die zal alle vragen bundelen en aan de juiste aanspreekpersonen kunnen voorleggen.
Spoed
Ter hoogte van de spoedafdeling zijn drie containers geplaatst die in de loop van morgenochtend operationeel zullen zijn. Hier zal vóór patiënten de spoed betreden een eerste triage gebeuren. Patiënten met vermoeden van corona volgen een apart traject en komen binnen via de nooddeur. Ze komen dus niet in de gewone patiëntenflow terecht. De parking van de spoed is afgesloten en er zijn nieuwe tijdelijke parkeerplaatsen voorzien in de buurt van de containers. Een dikke merci aan iedereen die heeft meegeholpen om dit in een mum van tijd op te zetten: infrastructuur, IT, onthaal, medewerkers spoed,…!
Was ophalen/brengen
Familieleden die vuile was komen ophalen of propere was komen brengen, worden sinds vandaag niet meer toegelaten op de afdelingen. Zij kunnen via de administratieve triage aan het onthaal terecht in het materiaaldepot in de bistro.
Vragen van de pers
Journalisten proberen regelmatig rechtstreeks medewerkers te benaderen om mee te werken aan een reportage of vragen te beantwoorden. Het beleid van het ziekenhuis laat dit niet toe! Geef aan de journalist steeds door dat ze de persverantwoordelijke, Iny Cleeren, moeten contacteren voor al hun vragen.
17-03-2020 om 10:06
geschreven door Pikuurtje
15-03-2020
15 MAART UPDATE CORONAVIRUS-19
15 maart: update coronavirus COVID-19
Situatie AZ Sint-Lucas
De situatie in AZ Sint-Lucas is momenteel nog steeds: • aantal positieve patiënten: 0 • aantal opgenomen patiënten met COVID-19: 0 • aantal overlijdens: 0
Ziekenhuis afgesloten
Aangezien bezoek niet meer toegelaten is, wordt vanaf maandagochtend de toegang tot het ziekenhuis afgesloten. De draaideuren gaan dicht en er wordt een administratieve triage opgezet aan het onthaal om te controleren of mensen een geldige reden hebben om in het ziekenhuis te zijn. Medewerkers kunnen binnen via toegangen met badge.
In de bistro wordt een materiaaldepot voorzien voor mensen die vuile/propere was komen brengen of afhalen voor opgenomen patiënten.
Consultaties en ingrepen
Zoals gisteren gemeld kunnen tot nader order enkel nog dringende procedures en afspraken doorgaan. Artsen worden gevraagd om in te schatten wat dringend en niet-dringend is. Patiënten worden persoonlijk op de hoogte gebracht
Spoed
Maandag worden containers geplaatst ter hoogte van de spoedafdeling voor screening van COVID-19 patiënten. We hopen dat dit dinsdag operationeel is.
Vragen
Medewerkers die vragen hebben, kunnen in eerste instantie gesteld worden aan rechtstreeks leidinggevenden. Zij kunnen vragen bundelen en gericht stellen aan een aantal aanspreekpersonen. We voorzien hier in de loop van maandag nog een flowchart voor.
Opvolging
Dagelijks vinden verschillende overlegmomenten plaats met alle betrokkenen in het ziekenhuis om strikte opvolging van de richtlijnen te garanderen.