Welke onzin lees ik nú weer!
"Pubers moeten langer uitslapen. Tieners presteren niet goed het eerste lesuur, dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Ze kunnen zich dan nog niet goed concentreren en leggen slechtere toetsen af. Dat komt gewoon omdat hun brein nog niet echt wakker is. Slaapspecialisten pleiten er dan ook voor om de school later te laten beginnen."
Later naar school? Dan kunnen ze 's nachts nóg langer met hun speeltjes in bed bezig zijn. Dan zal dat eerste lesuur altijd moeilijk blijven, al begint de school pas vanaf 's middags. In slaap vallen op de fiets, in de klas, in de schoolbus... Dat komt ervan als kinderen eigen baas mogen spelen, en ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen. De school een uurtje later laten beginnen, is een omzeilen van de verantwoordelijkheid van de ouders. Zie je later de werkgever al zeggen: "Ben je moe? Kom dan maar een uurtje later op het werk."...
Ik heb altijd gepleit voor een lege slaapkamer. Enkel bed, kleerkast, en studiehoekje. Slapen en studeren, je zal eens zien hoe helder hun hoofd zal zijn tijdens het eerste lesuur!
Kinderen die te weinig slapen, zijn te moe om 's ochtends naar school te gaan. Dat weten we allemaal. En tóch zwijgt de slaapkliniek over de nachtelijke activiteiten van de tieners. En wat nóg erger is: er wordt niet gewezen op de verantwoordelijkheid van de ouders.
Vermoeide kinderen in de klas
Kinderen slapen alsmaar minder, ze gaan steeds later naar bed. Het chronisch slaaptekort laat zich in de klas voelen door verminderd concentratievermogen, ze kunnen minder opletten, worden sneller kwaad, zijn meer prikkelbaar. Studies hebben gewezen op het verband tussen slaaptekort en overgewicht, neerslachtigheid, gedrags- en leerproblemen. Onvoldoende nachtrust doet de hersenen minder goed functioneren, maakt van de kinderen wildebrassen die zich niet kunnen intomen en niet de nodige aandacht kunnen opbrengen tijdens de lessen of thuis bij huiswerk maken en lessen leren. Ook voor de ontwikkeling van het geheugen is een goede nachtrust vereist. Informatie in het geheugen opslaan lukt minder goed bij vermoeidheid. Slechte lichaamsconditie
Goed slapen is even belangrijk als een goede lichaamsconditie. Het belang van veel bewegen wordt door ouders onderschat. Vroeger kenden kinderen spelletjes als hoepelen, verstoppertje spelen, haasje over springen, tollen, knikkeren, kaatsenballen, hinkelen, boompje klimmen, over sloten springen, over hekken klimmen... Kennen onze kinderen deze spelletjes nog? Op de speelplaats zie ik kinderen alleen maar wat achter elkaar aanrennen en elkaar slaan of doen alsof ze een ander neerknallen. Thuis hangen ze uren in zachte sofa's, met gebogen rug en ingevallen borstkas voor de tv. In de klas zie ik kinderen ook meer hangen dan zitten. Soms met de voeten naast de stoel of onder hun poep. Ze weten niet meer wat een correcte zithouding betekent. Vele scholen geven veel te weinig uren lichamelijke opvoeding, waarbij gelet wordt op lopen, stappen, springen en zitten.
Ouders zijn schuldig!
Wanneer kinderen te weinig slapen, wijs ik met een beschuldigende vinger naar de ouders. Zij immers zijn verantwoordelijk voor de slaapomgeving van hun kind. Een slaapkamer zónder tv, zónder gsm, zónder spelletjes, zonder multimediale prullaria! Enkel datgene wat nodig is om te slapen en om te studeren. Televisie- en andere schermen hebben een verdovende en slaapmakende invloed, doet langzamer reageren op prikkels van buitenaf, waardoor intelligentie en fantasie afgeremd worden. Lichtschermen overspoelen de kinderen met beelden die niet verwerkt kunnen worden, die vaak los van elkaar blijven bestaan. Kinderen horen sprookjes en verhaaltjes te lezen, zelf iets uit te beelden of te verzinnen, dat stimuleert de fantasie en het redeneervermogen.
|