***
In de eerste jaren van de 16de eeuw werden op La Palma wijngaarden aangelegd op de zwarte vulkanische
grond. De kolonisten kwamen van zeer verschillende plaatsen en brachten uit Portugal, Galicië, Andalusië,
Frankrijk, Italië en andere gebieden, de beste wijnsoorten met zich mee. Op het vasteland werden de
wijnstokken omstreeks het midden van de 19de eeuw aangetast door de druivenpest die het gros van de
Europese wijngaarden vernietigde. La Palma bleef daarvan gespaard en onaangetast. Daarom is het eiland
een uniek gebied in de wereld van de wijnbouw. De druivenvariëteiten die je op La Palma vindt zijn al lang
uitgestorven op het vasteland. Bovendien heb je op La Palma microklimaatzones waardoor er subsoorten
ontstaan. De bekenste Palmese wijn is de Malvasía, zonder twijfel een wijn waar alle Palmeros trots op zijn en
waar het eiland het meest beroemd om is geworden. Het is een van de beste zoete witte wijnen ter wereld,
voortkomende uit de historisch druivensoort die bekendheid verwierf door William Shakespeare's literatuur.
***
In de Los Llanos Negros van Fuencaliente, op de as van de vulkaan San Antonio vindt men het laatste
bolwerk van deze Malvasía. Hier bewerken de boeren een soort wonder, door de wijnstokken enkele meters
diep in te graven in de hoop plantaardige grond te vinden, die bedekt is door een dikke laag vulkanische
sintels. Door deze techniek kunnen de wijnranken lange periodes van droogte doorstaan. De wijn wordt
uitsluiten gemaakt van de druivensoort die Malvasía Dulcisima heet. Om de zoete wijn te maken laat men de
druiven overrijp worden aan de wijnstok. Het buitengewone klimaat dat in dit gebied heerst draagt er toe bij.
Het dorpsgebied van Los Quemados met in de achtergrond het dorpje Las Indias, op de voorgrond de
wijngaarden van 'Llanos Negros' en een stukje van de heilige Teneguía-rots der Guanchen.
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
Santé, en een gezond 2014 !
|