***
Beroepsvissers in de haven van Tazacorte.
Het eten in de traditionele visrestaurantjes (Puerto Tazacorte) aan de kust is nog steeds verbonden met de
natuurlijke middelen die de zee voortbrengt, zoals vis en schelpdieren. De laatste jaren schakelen echter ook
andere visrestaurantjes over naar diepvries vis (panga) en gefrituurde inkvisringen en serveren het als
versgevangen. Toeristen denken dat ze een versgevangen visje uit de oceaan hebben gegeten, maar niets is
minder waar. Op de menukaart staat "Verse Vis". De ober houdt zich van den domme en wijst naar de
zee ;-). Laat je niet bedotten! Desondanks is een groot gedeelte van de huidige gastronomie nog steeds
verbonden met de inheemse gebruiken en tradities. Sinds pré-Spaanse tijden zijn de Palmeros altijd grote
liefhebbers van de visserij geweest, daar de opbrengst hiervan een fundamenteel deel uitmaakte van de
dagelijkse kost, zoals ook niet anders kan op een eiland dat door de oceaan omgeven is. Ondanks de
primitieve methodes was de visvangst altijd ruimschoots en gevarieerd. Met het verschijnen van de
verwoestende vismethodes die tot een te grote exploitatie van de visgronden hebben geleid en daarbij nog de
illegale visvangst is de tijd van veel vis voorbij. De rijke gevarieerde maritieme fauna wordt langzaam kapot
gemaakt. In de haven van Tazacorte zijn er nog steeds beroepsvissers, weliswaar kleinschalig en de
gevangen vis is meestal bestemd voor de lokale markt. Behalve in het seizoen van de tonijn wordt de
gestreepte (barrilote) en de witte tonijn ook uitgevoerd. Voor de rest vangen de vissers goudbrasem,
alfonsiño, geitenbaars, witbrasem, zeeaal, klipvis, sardines en peto (wahoo). De vis wordt verkocht in
viswinkels, supers, door rondrijdende visboeren en in sommige restaurantjes.
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
|