| Weetjes over bananen.
 
 
 
  
 De bananen op La Palma worden meestal groen geplukt en onder een afdakje op de plantage
 gelegd. Vervolgens worden ze gewassen en verpakt in kartonnen dozen en met vrachtwagens
 en containerschip naar het vaste land gebracht.
 
 De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in de bananenteelt wordt gebruikt is enorm. Gemiddeld
 wordt per hectare bananenplantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt.
 
 
  
 
 
 
 
  Het is een kunst om een banaan te kiezen in het juiste stadium van rijpheid. Velen zijn daarbij
 van oordeel dat onrijpe bananen de voorkeur genieten vanwege hun vermeend laag suikergehalte,
 maar dit is een fabeltje. Van onrijpe bananen is geweten dat ze zetmeel en latex bevatten. Deze
 laatste stof geeft onrijpe bananen hun opvallende biterre raapsmaak. Rijpe bananen verteren beter
 en zijn het lekkerst. Bovendien bevatten ze slechts 2% aan zetmeel.
 
 
 
  
 Hier en daar ziet men op het eiland bananenboeren nieuwe projecten starten. Ze gaan biologisch
 bananen telen. Ze worden hierin ondersteund door de regionale landbouwafdeling EcoplacA.
 Een deel van de biologische bananen wordt geteeld op kleine gemengde finca's waar meerdere
 boom en plantensoorten tussen de bananenbomen staan. De kans op ziekten is minder groot dan
 op de grote plantages waar de bananenplanten dicht op mekaar groeien. De telers maken gebruik
 van plantaardige oliën om het bananenblad mee te versterken en beschermen. Gedurende vele
 jaren (en nu nog) zijn op La Palma chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt die erg giftig zijn.
 Dit kwam omdat er nauwelijks wetten waren voor het gebruik van pesticiden. Vooral de grote
 plantages brachten veel schade toe aan mens en milieu. Op La palma is het telen van bananen
 zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nog maar in een beginstadium. In de winkels heb ik
 tot hiertoe nog geen trossen bananen zien liggen met een bio-keurmerk. Gewoonlijk zijn het de
 kleine bananenboeren die het biologische avontuur wagen en die hebben niet altijd de middelen
 om het biolabel aan te vragen. Het zekerste is dan toch nog steeds, bananen uit eigen tuin of die
 van de buren. Het toverwoord "ecologisch" wordt wel gebruikt voor bananen van mindere
 kwaliteit ;-)
 
 
  
 
 
 
 
  Dit zijn bakbananen die beter geschikt zijn voor het opbakken dan de gebruikelijke eetbananen.
 
 
 
  Hoe rijper hoe meer alkaline, dit ondersteund de pH-waarden in je cellen om de
 weefsels van de vitale organen goed functionerend te houden.
 
 
 
  Ecologishe bananen. Wat een rijkdom :-)
 
 
 
 
  Na enige tijd krijgt de schil zwarte plekken en wordt de banaan erg zacht, donkerder en zoeter.
 Veel mensen vinden de banaan het lekkerst juist wanneer dat proces begint en voor een
 milkshake is het zelfs ideaal.
 
 
 
  Leve de biologishe banaan!
 
 
 
  De vruchten van de commerciële banaan bevatten geen zaden. Als de banaan dwars wordt
 doorgesneden zijn in het centrum vaak zwarte puntjes te zien. Dit zijn niet uitgegroeide zaden.
 De wilde soorten bananen bevatten weinig vruchtvlees met vele grote zwarte zaden.
 
 
 
  Wist U dat volgens Japans wetenschappelijk onderzoek de overrijpe banaan met donkere vlekken
 op de huid een stof bevat die het mogelijk maakt abnormale cellen te bestrijden. Bananen met
 donkere vlekken zijn meer alkalisch en effectiever in het verbeteren van de eigenschappen van
 de witte bloedcellen. Het eten van een of twee overrijpe bananen per dag is goed voor uw
 immuniteit.
 
 
 
 
 
 |