Weetjes over bananen.
De bananen op La Palma worden meestal groen geplukt en onder een afdakje op de plantage gelegd. Vervolgens worden ze gewassen en verpakt in kartonnen dozen en met vrachtwagens en containerschip naar het vaste land gebracht.
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in de bananenteelt wordt gebruikt is enorm. Gemiddeld wordt per hectare bananenplantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt.
Het is een kunst om een banaan te kiezen in het juiste stadium van rijpheid. Velen zijn daarbij van oordeel dat onrijpe bananen de voorkeur genieten vanwege hun vermeend laag suikergehalte, maar dit is een fabeltje. Van onrijpe bananen is geweten dat ze zetmeel en latex bevatten. Deze laatste stof geeft onrijpe bananen hun opvallende biterre raapsmaak. Rijpe bananen verteren beter en zijn het lekkerst. Bovendien bevatten ze slechts 2% aan zetmeel.
Hier en daar ziet men op het eiland bananenboeren nieuwe projecten starten. Ze gaan biologisch bananen telen. Ze worden hierin ondersteund door de regionale landbouwafdeling EcoplacA. Een deel van de biologische bananen wordt geteeld op kleine gemengde finca's waar meerdere boom en plantensoorten tussen de bananenbomen staan. De kans op ziekten is minder groot dan op de grote plantages waar de bananenplanten dicht op mekaar groeien. De telers maken gebruik van plantaardige oliën om het bananenblad mee te versterken en beschermen. Gedurende vele jaren (en nu nog) zijn op La Palma chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt die erg giftig zijn. Dit kwam omdat er nauwelijks wetten waren voor het gebruik van pesticiden. Vooral de grote plantages brachten veel schade toe aan mens en milieu. Op La palma is het telen van bananen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nog maar in een beginstadium. In de winkels heb ik tot hiertoe nog geen trossen bananen zien liggen met een bio-keurmerk. Gewoonlijk zijn het de kleine bananenboeren die het biologische avontuur wagen en die hebben niet altijd de middelen om het biolabel aan te vragen. Het zekerste is dan toch nog steeds, bananen uit eigen tuin of die van de buren. Het toverwoord "ecologisch" wordt wel gebruikt voor bananen van mindere kwaliteit ;-)
Dit zijn bakbananen die beter geschikt zijn voor het opbakken dan de gebruikelijke eetbananen.
Hoe rijper hoe meer alkaline, dit ondersteund de pH-waarden in je cellen om de weefsels van de vitale organen goed functionerend te houden.
Ecologishe bananen. Wat een rijkdom :-)
Na enige tijd krijgt de schil zwarte plekken en wordt de banaan erg zacht, donkerder en zoeter. Veel mensen vinden de banaan het lekkerst juist wanneer dat proces begint en voor een milkshake is het zelfs ideaal.
Leve de biologishe banaan!
De vruchten van de commerciële banaan bevatten geen zaden. Als de banaan dwars wordt doorgesneden zijn in het centrum vaak zwarte puntjes te zien. Dit zijn niet uitgegroeide zaden. De wilde soorten bananen bevatten weinig vruchtvlees met vele grote zwarte zaden.
Wist U dat volgens Japans wetenschappelijk onderzoek de overrijpe banaan met donkere vlekken op de huid een stof bevat die het mogelijk maakt abnormale cellen te bestrijden. Bananen met donkere vlekken zijn meer alkalisch en effectiever in het verbeteren van de eigenschappen van de witte bloedcellen. Het eten van een of twee overrijpe bananen per dag is goed voor uw immuniteit.
|