xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> .
Goji bessen.
Goji bessen vervullen al eeuwenlang een belangrijke rol in de Chinese geneeskunde en ze worden in Europa ook steeds populairder. De Gojibes valt onder de zogenaamde categorie "Superfoods".
Herkomst Goji bessen of wolfbessen komen van de struik Lycium Barbarum. Deze struik kennen wij als de Boksdoorn. De vruchten worden in Nederland vaak "Rode Mispel" genoemd hoewel het helemaal geen familie van de Mispel is. In engelstalige landen wordt de gojibes wolfberry genoemd. De goji bes is familie van de Solanaceae. Hier behoren bijvoorbeeld ook de tomaat en de aardappel toe.
Deze struik bestaat uit gebogen tot 5 meter lange takken. Op deze takken zitten doorns die wel 3 cm lang kunnen worden. De kleur van de bloemen zijn voilet tot (licht)paars en groeien alleen of in kleien groepjes. Na de bloei komen de bessen. De goji bessen hebben een diep rode kleur. De goji bes is zo groot als een rozijn.
De Goji bes bestaat al eeuwenlang en komt oorspronkelijk uit Azië. Er zijn zon 85 soorten in Azië en en 15 soorten in Noord-Amerika. Het grootste deel van de commercieel geteelde bessenkomen uit de provincie Ningxia in China. Waar ze worden geteeld op plantages grensend aan de vruchtbare oevers van de Gele Rivier.
Vruchten De vruchten zijn erg kwetsbaar en worden voorzichtig geplukt of van de tak geschud. Ze mogen nooit met de hand aangeraakt worden wanneer ze vers zijn omdat ze dan oxideren en zwart worden. De bessen worden in de zon gedroogd of ze worden direct tot sap verwerkt. Zelfs in de gedroogde vorm behoudt het bijna alle belangrijke inhoudsstoffen.
Smaak en verwerking Goji bessen zijn diep rood net zo groot als rozijntjes en de smaak doet denken aan de smaak van een kers of cranberry.
Goji bessen kan men zo als gedroogde bes uit het vuistje eten of geweld in water kunnen ze worden toegevoegd aan smoothies, gebruikt als dorstlessende drank, in soepen, in een salade met geitenkaas en bij muesli als ontbijt.
Een juiste hoeveelheid per dag is ongeveer 10g tot 30g (een handje vol).
Gezondheid Goji bessen zijn de meest voedzame vruchten ter wereld.
Goji-bessen bevatten:
18 soorten aminozuren waaronder alle 8 essentiële aminozuren (essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet in het lichaam van de mens kunnen worden gemaakt. Deze moeten daarom in voldoende mate in je voeding aanwezig zijn.) 21 vitaminen en mineralen, onder andere:
o meer bètacaroteen dan in wortelen (Gojibessen zijn zelfs het rijkst aan caroteninen van alle voedingsmiddelen op aarde!) o 500 keer meer vitamine C dan in sinaasappels (Goji bessen zijn de rijkste bron van vitamine C op aarde) o Vitamine B-complex o Vitamine E o IJzer (belangrijk bij bloedarmoede) o Selenium, zink, koper, calcium, geranium en fosfor.
Krachtige antioxidanten en polysachariden die helpen tegen verouderingsverschijnselen en die het immuunsysteem versterken. Een polysacharide die werkt als een krachtig hormoon, dat de afscheiding bevordert van het verjongings- en groeihormoon afgegeven door de pijnappelklier
|