TOMMENTOCHT.
DE VRIENDENKRING KORTIJS
GINGELOM.
Vandaag een wandeling in Gingelom, vertrek in cultuurhuis Den Dries, tot onze verbazing is dit de voormalige kerk van Klein Vorsen. Een prachtig voorbeeld van hoe een kerkgebouw een nieuwe en nuttige bestemming krijgt. Klein-Vorsen is gelegen in Droog-Haspengouw. Het omliggende landschap wordt gekenmerkt door een glooiend reliëf en de vruchtbare gronden zijn uitermate geschikt voor akkerbouw. Centraal in het gehucht bevindt zich de Sint-Rumolduskapel. Deze voormalige kapel dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en is opgevat als een eenbeukige kerk. Het gebouw is opgetrokken in baksteen en afgewerkt met arduin. In 2005 werd de kapel omgebouwd tot een lokaal cultuurhuis.
Kasteel Roberti. Een 18e eeuws bouwwerk. Hier woonde H.J. Roberti, de eerste lokale belastingontvanger na de onafhankelijkheid van België. Dit prachtige gebouw wit geschilderd ligt in een park. We vertrekken met onze wandeling aan het plein. Op de Groenplaats staan nog een paar mooie oude boerderijen werkelijk de moeite om even te bekijken. We wandelen verder. De velden in we passeren de Snyerskapel. Verder met onze wandeling we wandelen nu de Romeinse weg op. Langs deze weg komen we de eerste tom- tumulus tegen. De Avernassetombe of de Tom van Montenaken of Tumulus de Cortis is een Gallo-Romeinse tumulus (tomme of grafheuvel) ten zuiden van Montenaken, in de Belgisch-Limburgse gemeente Gingelom. De tumulus maakt deel uit van een groep van 6 tomben binnen een straal van 1,5 kilometer rond Montenaken en dateert uit de tweede eeuw na Christus. De grafheuvel is gelegen op het Tommeveld. De Avernassetombe heeft een doorsnede van 23 meter en een hoogte van 7,8 meter. In 1979 werd de Avernassetombe beschermd als monument. We wandelen verder en komen in Kortijs.
We komen aan De Snyershoeve is een vierkantshoeve ontstaan in 1635, maar met een huidige kern uit de 2e helft van de 18e eeuw, doch verbouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. De prachtige toegangspoort straalt nog altijd de grootsheid van de oude hoeve uit. Wat verder is de controle en rustpost. Dan weer verder dan komen we aan De Drie Tommen. dateren uit de tweede helft van de tweede eeuw na Christus. Ze zijn gelegen aan de Drie Tombenstraat. In 1862 werden de tommes opgegraven door Henri Schuermans en August Kempeneers. In de noordelijke heuvel lag op de plaats van de brandstapel, hier vonden ze crematieresten. In de middelste heuvel vonden ze een grafkelder met niet minder dan 42 voorwerpen, waaronder een paarsgekleurd glazen flesje in de vorm van een druiventros. De zuidelijke heuvel was leeg. Het is een indrukwekkend zicht de 3 tommen zo voor je in het landschap.
We wandelen verder en komen aan De Twee Tommen. In 1863 werden de twee grafheuvels onderzocht door Henri Schuermans, waarbij bleek dat men hem reeds voor was geweest. In de Twee Tommen zijn er geen vondsten aangetroffen. In 1979 werden de Twee Tommen beschermd als monument. In 2014 werden ze na een opknapbeurt van 3 jaar opnieuw heropend. De twee grafheuvels maken deel uit van een groep van 6 tommen binnen een straal van 1,5 kilometer rond Montenaken en dateren uit de tweede helft van de tweede eeuw na Christus.
Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft er een Verborgen Moois wandeling rond deze tommen. We wandelen nu verder langs een prachtige hoeve uit 1873. Dan komen we terug aan ons vertrek en we nemen de tijd om samen met wandelvrienden herinneringen op te halen. Zo eindigt een mooie wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|