Haspengouw, hier kun je genieten van het prachtige Haspengouws landschap. Het is hier tamelijk heuvelachtig, met boomgaarden en weilanden, langstamplantages en akkers. Met grote boerderijen, uit een gouden tijd.
We wandelen door deze omgeving, veel natuur en groen, met bloemen in de bermen, toch heel mooi. De hoogstamboomgaarden met vooral kersen komen hier nog veel voor, het zijn werkelijk prachtige boomgaarden waar de koeien nog onder de bomen grazen. In de verte de kerktorenvan de Sint-Quintinuskerk uit 1791, waarvan de toren wel wat jonger is (1873). We wandelen naar Gelmen, waar de kataraktwandelingen starten, een heel mooi dorp in de vallei van de Herk, met zijn Kasteel de Motte.
Maar zeker zo intressant is de herbzerg de Zwaan, wellicht de oudste herberg in Limburg. We volgen hier een stukje de Kataraktwandeling en onder het dak van de oude boerderij is volop leven te bespeuren, 17 zwaluwnesten met evenveel koppeltjes ide aan en af vliegen om hun hongerige jongen te voeden, het is werkelijk een spektakel.
We wandelen verder en genieten van het warme zonnetje die het landschap een bijzonder aanschijn geeft. We komen terug in Gelinden. We wandelen door de holleweg met mergelwanden, hier werden vele fossielen gevonden met afdrukken van bladeren.
Wij wandelen verder en komen zo in Gelinden met een prachtige kasteelhoeve. Een prachtige wandeling Haspengouw Mooiste.
Met momenteel 36 historische gebouwen, in de vier museum dorpen "Mosel-Eifel", "Rheinhessen Pfalz, Mittelrhein-Westerwald" en "Hunsrück Midden. Het grootste opluchtmuseum van zijn soort in Rijnland-Pfalz. De rondwandeling door het museum volgt een gemarkeerde wandeling van 2 km lang. Het openlucht museum laat zien hoe het dagelijkse leven van Rijnland-Pfalz in de afgelopen 500 jaar heeft uitgezien. Hoe hebben de mensen in Midden-en Mosel, Rheinhessen, de Eifel en de Pfalz, op de Midden-Rijn en de Hunsrück geleefd, gewoond en gewerkt? Om deze vragen duidelijk en concreet mogelijk te beantwoorden zijn in de laatste 30 jaar historisch gebouwen, steen voor steen in de verschillende regio's van het land ontmanteld, in Rijnland-Pfalz openluchtmuseum getrouw heropgebouwd en voorzien van meubilair, huisraad, werktuigen en apparatuur tot in de kleinste details. Naast andere dingen, nodigt het dorp met zijn smederij, een watermolen, een kapsalon, een slagerij, een Kolonialewaren winkel, een school en een bowlingbaan en wijnbouwers uit op een reis naar het verleden. Tussen de gebouwen werden tuinen, velden, weiden, weilanden, bossen, een kruidentuin en een wijngaard aangelegd Daarnaast zijn boerderijdieren, zoals nu slechts zelden aangetroffen Glan runderen, geiten, schapen, kippen, ganzen en eenden aanwezig en lopen vrij rond. Wij wandelen de route en hebben een hele dag nodig om al de gebouwen te bezoeken. In de oude herberg kunnen we een lekker maaltijd nuttigen. De bijzonder gebouwen nodigen uit om alles te ontdekken en te beleven.
MONDO VERDO DE WERELDTUINEN IN LANDSGRAAF NEDERLANDS LIMBURG
Van de Tropen naar Japan, via Australie naar Rusland en van Italië naar Marokko. Het kan in Mondo Verde!!
DE TROPEN
In de 4.000 m² grote tropenhal is het altijd minimaal 20 graden. En dat moet ook. Want alleen bij deze temperatuur voelen de honderden vrij rondvliegende tropische vogels en de duizenden tropische bomen en planten zich thuis.
ITALIE
Bovenaan een enorme watertrap zien we de uit marmer gehouwen beelden van de beroemde Trevi-fontein. Vanaf de villa op de Toscaanse heuveltop hebben we een schitterend uitzicht over het hele park en de omgeving. Ervaar de weldaad en luxe van een Toscaanse buitenplaats met slanke cypressen, romantische fonteinen, geurige olijfbomen en schaduwrijke terrassen.
JAPAN
Hier bewonderen we de theehuizen die zijn geïnspireerd door de Keizerlijke Tuinen van Kyoto. Genieten van kabbelende waterloopjes, bonsaibomen, rotstuinen, vijvertuinen en een verstilde Zen-tuin. Ontdekken talrijke soorten hosta's en azalea's, bonsai, sierkers en Japanse Esdoorns.
CHINA
Hiervolgen we de bruggetjes van Chinees arduin en nemen de tijd om de Wisteria, Bamboe, Boompioen, Fluweelboom en Zwarte den te ontdekken. Kronkelende paadjes, bruggetjes, heuveltjes, steenformaties en warrig groeiende bomen en struiken versterken de indruk van een Pen Ying-landschap
MAROKKO
Hier ervaren de speciale blauwpaarse kleur van deze tuinen en zien hoe allesoverheersend deze is: van vijver tot waterkruik, van het theehuis tot en met de pergola's. Net als bij het origineel, de blauwe tuin van de Franse decorateur, architect en schilder Majorelle in Marrakech. De naam van deze in het oog springende kleur is dan ook Majorelle-blauw.
MEXICO
VOGELPARADIJS
De grootste vogelvluchthal van Europa! In deze 6000 m² grote vogelvolière ontdekken we de meest prachtige en vaak ook zeldzame Europese vogelsoorten. Groot of piepklein, in schutkleur of kleurrijke verenpracht. Vrolijk kwetterend of bedachtzaam afwachtend.
RUSLAND
Met een houten touwvlot over de Siberische Taiga. Uitrusten aan de rand van het witte berkenbos op houten banken van de Datcha, dat is een typisch Russisch landhuisje verfraaid met ambachtelijk houtsnijwerk.
FOLIESBOS
Een foliesbos is een soort fantasiepark. Dat zijn frivole en vaak ook bizarre beelden uit de Italiaanse, Franse en Duitse kasteeltuinen uit de 16e eeuw, zoals De steen geworden schreeuw (de poort naar de hel), Pegasus, Pan en de kolossale Posseidon. Over kolossaal gesproken: een ontmoeting met de 14 meter hoge reus van de Alpennijnen laat niemand onberoerd.
ENGELAND
Hier beleven we de twee bekendste kasteeltuinen van Engeland; de tuinen van Hidcote Manor in Gloucestershire en de tuinen van Sissinghurst Castle in Kent. Compleet met mooie doorzichten en fraaie waterpartijen en natuurlijk een Engelse cottage. Hier ontdekken we ook de 'Formele Tuinen' met schitterende klimrozen, weelderig begroeide pergola's, geurende clematissen, strakke borders en heel veel rozen, gladiolen, geraniums, lavendel, hosta's, tulpen, narcissen, krokussen, buxes, muscari en myosotis
DE WOESTIJN
Alleen de zinderende hitte ontbreekt, maar de zon schijnt heerlijk en geeft ons een gevoel werkelijk in de woestijn te zijn. De waterplas van deze woestijnoase zorgt ervoor dat de wuivende palmen hier kunnen gedijen. De berberhuisjes, die als het ware tegen de rotswanden zijn geplakt, zorgen hier voor enige beschutting tegen de zon. Het woord "berbers" stamt af van volksstammen die de noordkust van Afrika bewonen, van Egypte tot Marokko.
ALCAZAR
"De poort van Alcazar"is gemaakt naar het voorbeeld van het Alcazar in Sevilla. Via deze poort komen we in het mediterrane gedeelte van de wereldtuinen met de mooiste kleuren, prachtige mozaïken en romantische patiotuinen maar ook met geurende citrusbomen en oleanders. Wij wanen ons in de sprookjeswereld van duizend-en-één-nacht.
PORTUGAL
Het Palacio dos Marquises de Fronteira in Lissabon stond model voor deze tuin en galerij. We ontdekken de duizenden azulejo's waarmee de galerij is bekleed en ervaar het vrolijke effect dat deze blauw-witgeschilderde tegeltjes hebben. Genieten ook van de Portugese paleistuinen met haar mooi gesnoeide haagjes en schitterende marmeren beelden.
ALHAMBRA
Lange, smalle waterbassins met grote en kleine fonteinen, kunstig gesnoeide coniferen, citrusbomen en kuipplanten vormen samen de Moorse tuinen. Na het zien van al dit moois kunnen we uitrusten in het overdekte Alhambra met in het midden de 'Patio de los Leones', de fameuze leeuwenpatio inclusief 148 marmeren zuilen en ontelbare kleurrijke tegelmozaïeken.
Een plek in Hunsruck, met een lange geschiedenis. Tussen 170 en 50 voor Christus was hier op de hoogte een Keltische nederzetting, in de jaren 1980 hebben ze deze plek opgegraven en hebben een gedeelte van de huizen heropgebouwd, heel nauwkeurig volgens de opgravingen. Een tweede belangrijke plek is de ruïne Schmidtburch, wat lager gelegen in het dal maar toch nog op een behoorlijke hoogte. een belangrijke weg loop hier voorbij de" Sirona-weg" Van de oude burcht bij Hoppstädten-Weiersbach tot de oude burcht bij Bundenbach, beide verstevigde kolonieen van de Kelten, gaat de 100 kilometer lange Sirona Weg door de Hunsrück-Nahe regio en het Birkenfelder Land. Vanaf het noorden is deze weg verbonden met de Ausonius-Weg met zijn Romeinse Vicus Belginum en in het zuidwesten met de Keltische ringwal Otzenhausen.Burchten, gereconstrueerde keltische dorpen en romeinse villas, heuvelgraven, heiligdommen en musea geven de bezoeker een indruk van het leven van de Kelten en de Romeinen van 2000 jaar geleden.
Twee kleine stadje in Hunsruck, gezellig om te bezoeken met in Kirn de Brouwerij en in Dhaun het kasteel met zijn onderaardse gangen. hier ook prachtige zichten op Hunsruck.
Bad Kreuznach een prachtige stad. Hier gaan we vandaag de rondwandeling rond de stad maken. Een prachtige wandeling die ons boven de stad brengt met prachtige panorama's. Een bijzondere plek zijn de "Brughuizen" een bijzondere bouwwijze op de brug nog nooit gezien. het is een prachtige dag om de wandeling te doen en al het moois te bekijken.
De stad Zell aan de Moezel een gezellige wijnstad met een prachtige wijnbergen en een gezellig stadcentrum. Zell word ook de stad van de Zwarte Kat genoemd, overal is de zwarte kat aanwezig.
Een stadje in Hunsruck, waar vandaag burchtfeest is. De ruïne van de burcht hoog boven de stad is de plaats om te zijn. Er is een museum dat vandaag gratis te bezoeken is met het verhaal van de burcht en de geschiedenis van het stadje. We bezoeken het prachtige stadje, waar nog vele vakwerkhuizen bewaard gebleven zijn en ook nog gedeelte van de stadmuren bewaard gebleven zijn.
De Hunsrück is een middelgebergte dat deel uitmaakt van het Rijnlands leisteenplateau in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het gebergte wordt begrensd door de Rijn in het oosten, de Moezel in het noorden, de Nahe in het zuiden en de Saar in het westen.De hoogste berg van de Hunsrück is de 818 meter hoge Erbeskopf bij Thalfang. Deze top is tegelijkertijd het hoogste punt op de Duitse linkeroever van de Rijn en van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.Tot in de jaren 1950 werd in de Hunsrück op grote schaal leisteen gedolven. Ondertussen is dit wegens de sterk toegenomen Zuid-Amerikaanse import van leisteen niet meer rendabel, wat er toe leidde dat deze activiteit stelselmatig afgebouwd werd. In Bundenbach werd de leisteengroeve opengesteld voor het publiek.In west-oostelijke richting, van Saarburg naar Koblenz loopt de Hunsrückhöhenstraße. Van noordwest naar zuidoost liep vroeger een Romeinse heerweg, de zogeheten Via Ausonius die de steden Trier en Bingen verbond. Het is een prachtige streek om te wandelen, met zijn wijnbergen en wouden, kastelen en burchten. Kleine Moezeldorpje juweeltjes van bouwkunst.
WANDELING LANGS DE ROMEINSE KASSEI / WIDOOIE-HELSHOVEN / BORGLOON 22/06/2008
WANDELING LANGS DE ROMEINSE KASSEI
WIDOOIE HELSHOVEN.
MIDZOMERFESTIVAL LOSSOL BORGLOON.
Een dauwwandeling langs de Romeinse weg van Widooie naar de kapel van Helshoven gaat het debat over de toekomst van de Romeinse Kassei, de provincie Limburg wil het stuk Romeinse Kassei ontsluiten en er een boeiend belevingsweg van maken, het stuk dat we vandaag bewandelen is het stuk uit de ruilverkaveling Mettekoven en Grootloon. Wij willen er ons van vergewissen of het nieuwe concept ook wel een goede is en of de plannen van de provincie passen in deze prachtige omgeving.
ROMEINSE KASSEI na de ruilverkaveling
voor de ruilverkaveling
Wat is een Romeinse Kassei eigenlijk?
Het stuk dat we bewandelen is een deel van de weg van Boulogne-Sur-Mer naar Keulen waarvan het traject tussen Bavay en Tongeren deel uitmaakt - was in de Romeinse tijd een zeer belangrijke weg. Meer dan 2000 jaar na aanleg is het traject van de weg - dat de Noordzeekust met de Romeinse legerkampen aan de Rijn verbond - nog steeds uitstekend bewaard.
Ook vandaag nog is het een Europese weg die - via Bavay, de regio Charleroi, Tongeren, Maastricht en Keulen - door vier landen loopt. Het is het meest imposante overblijfsel van ruimtelijke ordening uit de Oudheid dat in onze streken bewaard is gebleven. Een heerweg, met varianten heerstraat, heirbaan of heirweg (via), is een oude Romeinse (lange-afstands)weg. Heer (van het Germaanse harja) is een in het Nederlands in onbruik geraakt woord voor leger. De naam wijst op het oorspronkelijk doel van deze "snelwegen".
ROMEINSE WEG OPGRAVING ASSE
De Romeinen legden duizenden kilometers wegen aan naar alle delen en kolonies van het Romeinse Rijk om met hun legers snel ter plaatse te zijn in geval van een opstand. Ook handelaars maakten dankbaar gebruik van deze wegen. Dit feit ligt aan de oorsprong van het gezegde "alle wegen leiden naar Rome". Tot eind 18e eeuw waren de vroegere heerbanen (in oude spelling ook heirbanen) de voornaamste verbindingswegen in de Nederlanden en in andere delen van Europa. Langs deze wegen vinden we sporen van Romeinse villa's, tumuli (= grafheuvels) enzovoort. Een heerweg kon tot 8 meter breed zijn. Om de weg hoger te laten liggen dan het omliggend terrein groef men greppels (talud), evenwijdig met de aslijn. De uitgegraven aarde vormde de basis waarop de fundering (grote stenen) werd aangebracht die werd afgewerkt met lagen kiezel.
ROMEINSE WEG IN POMPEI
Straatstenen als afwerking werden alleen bij de toegang tot of in de steden zelf gebruikt. In gebieden waar stenen schaars waren, werden de wegen veelal van hout gemaakt. Het aardelichaam werd opgesloten door boomstammen aan weerszijden en de aangestampte aarde werd afgedekt met dunne takken.
Onze wandeling
We wandelen vanaf Widooie richting Borgloon, we blijven de hele afstand op de Romeinse Kassei.
ROMEINSE KASSEI RICHTING TONGEREN
ROMEINSE KASSEI RICHTING BOMMERSHOVEN
Ons eerste dorp waar we aankomen is Bommershoven,we dalen de Romeinse weg af en komen zo aan de kapel van Bommershoven, gebouwd door de kasteelheer en wat verder komen we langs het jachthuis van het kasteel, na vele jaren van verwaarlozing is de restauratie eindelijk begonnen, tegenover staat het standbeeld voor de gesneuvelden.
BOMMERSHOVEN
Hier word de Romeinse Kassei een stuk van de dorpstraat, wat verder zien we het prachtige Kasteel Bommershoven, een rococokasteel uit 1759 midden een prachtige Franse tuin, annex Engels park. De bijhorende hoeven zijn in de onmiddellijke omgeving van het kasteel. Zowel het kasteel als de hoeven dragen de kleuren Geel-rood.
KASTEEL VAN BOMMERSHOVEN
We wandelen verder langs velden en de bermen staan vol met klaprozen, Grootloon komt in zicht. Het prachtige kerkje van Grootloon met een onderbouw van de toren uit de 12 de eeuw en in 1616 bovenaan herbouwd, met een koor uit de 14de eeuw is een kenmerken punt in het landschap langs de Romeinse Kassei.
GROOTLOON
Hier komen we ook aan de nieuwe verharding van de Romeinse Kassei, twee stroken beton met kasseien ertussen. Niet iedereen is er tevreden over sommige hadden liever de onverharde aardeweg. De Romeinse Kassei is hier een rechte weg, die het golven landschap volgt, een stevige klim met daarna de afdaling, Borgloon komt in zicht, kan ook niet anders Borgloon gelegen op een heuvel, de kerk en het middeleeuws stadje zijn duidelijk te zien.
BORGLOON
KASTEEL DE HULSBERG
KASTEEL VOORT
Een beetje verder richting Voort ligt op de volgende heuvel het kasteel van de Hulsberg, ook zo een herkenbaar punt, wat bijzonder is dat je vanaf de Romeinse Kassei ook de Lorettokapel ziet. Wat verder wandelen we en komen in Voort, even word de Romeinse Kassei weer dorpsweg en komen langs het Kasteel van Voort. Verscholen achter een groene haag en een prachtig park ligt kasteel Tornaco.
AAN TJENNEBOOM
Voor het verhaal van Tjenne de heks volg deze link. Tjenne de heks
Wat verder vatten we de klim aan naar Tjenneboom. Deze plek heeft een heel verhaal te vertellen, de heksen processen en de heksen verbranding. Een acteur verteld op spannende manier het verhaal van Tjenne de heks terwijl wij genieten van het prachtige landschap. Een paar honderd meter lager staat het standbeeld van Tjenne de Heks.
STANDBEELD VAN TJENNE
KAPEL VAN HELSHOVEN
Nu wandelen we het laatste stukje van onze wandeling naar de Kapel van Helshoven. De Romeinse Kassei steek hier de steenweg over en vervolgt zijn route, voor ons eindigt hier de wandeling.
In de tijd van het Graafschap Loon op de grens tussen het Graafschap Loon en het Prinsbisdom Luik, was deze gemeente zoveel als een belangrijke vesting-stad. In Kolmont staat nog altijd de overblijfsels van de Loonse burcht (1170) die 20 meter hoog was en verscheidene belegeringen doorstond, maar verwoest werd eind 15 de eeuw. Alleen de ruïne van de tien kantige slottoren is nog zichtbaar, aan de overkant van het 19de eeuws Kasteel van Kolmont .
Het kasteel van Overrepen (Kolmont) heeft een neo-barokke stijl en de middenbouw werd tussen 1840 en 1850 opgericht door toedoen van de familie Bellefroid-Van der Meer. Na een stukje geschiedenis begeven we ons op pad voor een prachtige wandeling door het Haspengouwse landschap met zijn fruitbomen, de hoogstam kersen zijn bijna rijp en hangen met trossen aan de bomen ze zien er lekker uit.
We wandelen door het golvend landschap met prachtige vergezichten. Zo komen we aan het natuurreservaat Herkenwinning. Het 15 ha. grote natuurreservaat kreeg zijn naam van de vlakbij gelegen vierkantshoeve uit de 12de eeuw.
Tijdens het ruilverkavelingsproject Kolmont in 1985 werden, naast een waterstuw, in het valleitje ook acht amfibiepoelen en een grote plas water aangelegd. Vanaf 1997 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van dit gebied en verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer. De natte hooilanden, struwelen en boomgaarden geven hier speelruimte voor de das die hier een vaste woonplek heeft.
Het gebied maakt deel uit van het Natuurgebied Zammelen dat een prachtige variatie biedt aan natuur: hellingbosjes, poelen, bronnetjes, hoogstamboomgaarden, kronkelende beekjes. Dan komen we aan de Herkwinning een juweeltje van bouwkunst, vakkundig gerestaureerd. Met nog sporen van vakwerk. We wandelen verder en genieten van de prachtige natuur. We komen aan de uitkijktoren waar we een panorama hebben over de heuvels van Kolmont en de dassenburchten.
Zo komen we aan de oude spoorweg en het station van Jesseren. Langs de velden en akkers en dan komen we aan het kleine reservaat Cool Veld een hoogstamboomgaard. Nu wandelen we terug naar Overrepen en eindigen zo een prachtige wandeling.
Voor het fotoalbum hier beneden op de foto klikken
Tekst: Annelies Quartier , Steven Vranken, Peter Gilson
Muziek: Steven Vranken, Peter Gilson
Zo groot is dit plekje niet Klein als je het in zijn context ziet Hier wordt o zo veel geleefd Waar elk nog om de ander geeft Een zachte plek met een zachte g Een zachte aard en steeds tevree Veel groen, veel gras Bronsgroen eikenhout en struikgewas Velden, weiden tussen bossen door
De mensen maken hier het land Van Limburg zijn dat schept een band Want ik ben trots op jou Limburg waar ik van hou k krijg nooit genoeg van jou In de lente, in de zomer, in de herfst en in de kou: Zo trots op jou
We spreken trager, maar werken rapper En feesten kunnen we al even dapper Immer vrolijk, steeds attent Voor plezier zijn we welgekend Geen Limburger is er die niet weet Hoe je iemand welkom heet Niets dat moet, alles mag Steeds begroet met een echte lach Hier horen we te zijn hier is het goed
De mensen maken hier het land Van Limburg zijn dat schept een band Want ik ben trots op jou Limburg waar ik van hou k krijg nooit genoeg van jou In de lente, in de zomer, in de herfst en in de kou: Zo trots op jou
Je kan hier fietsen, je kan hier gaan Duizend plekjes om bij stil te staan Of blijf plakken, bij pot en pint Geen dorp waar je geen gezelligheid vindt Hier horen we te zijn hier is het goed De mensen maken hier het land Van Limburg zijn dat schept een band
Want ik ben trots op jou Limburg waar ik van hou k krijg nooit genoeg van jou Want ik ben trots op jou Limburg waar ik van hou k krijg nooit genoeg van jou In de lente, in de zomer, in de herfst en in de kou: Zo trots op jou
Om het lied te beluisteren klik onderstaande link.TROTS OP LIMBURG
MARCHE DU 30E ANNIVERSAIRE / LES CULS DE JATTE DU MAUGE / HAMOIS 15/06/2008.
MARCHE DU 30E ANNIVERSAIRE
LES CULS DE JATTE DU MAUGE.
HAMOIS.
De wandelclub bestaat 30 jaar en dat word gevierd en al de wandelaars mogen mee vieren, we worden getrakteerd op een lekker pint. Op de laatste controlepost kunnen we kiezen wat we willen drinken.
We wandelen door het prachtige landschap en komen aan het domein van het Chateau de Buresse uitzonderlijk open voor de wandelaars, het roodbakstenen kasteel gebouwd in 1822 en nog steeds bewoont door een adellijke familie hier is de eerste controlepost. We wandelen verder door het kasteelpark waar oude bomen in staan. Twee mammoetbomen met een boomomtrek van 4 meter en reeds 60 jaar oud.
CHATEAU DE BURESSE
We wandelen verder door het grote bos en langs prachtige dreven. Zo komen we Bormenville aan de kapel St-Laurent. Een prachtige plekje waar de restauratie volop bezig is, gelegen aan een grote boerderij. Wel heel mooi. Dan wandelen we verder door de prachtige natuur en komen aan het oude station, welke nu dienst doet als woning.
BORMENVILLE
We wandelen langs de oude spoorwegzate met prachtige zichten op de omgeving. Nu komen we aan de tweede controle waar we getrakteerd worden op een lekkere Roze Bocq aangeboden door de club van de Brasserie du Bocq, opgericht in 1858 door Martin BELOT, is nog steeds een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen.
Na de controle wandelen we verder langs een veld met klaprozen en dan verder langs een prachtige hoeve. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige en aangename wandeling.
Voor het fotoalbum, op de foto hier beneden klikken
In de loop van 50 jaar is het Freilichtmuseum in Kommern uitgegroeid tot het tweede grootste openluchtmuseum in Duitsland, gelegen in de Eifel is het met zijn 85 hectare en 65 historische gebouwen zeker een bezoek waard. Een foto verslag.
De ooievaar, ook wel uiver, eiber of stork genoemd, is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel. Een ooievaar wordt ongeveer 1.30 m groot. De mannelijke ooievaar weegt ongeveer 4,5 kg, een vrouwelijke ooievaar ongeveer 3,5 kg. Een ooievaar wordt gemiddeld 30 jaar oud. Zoals de meeste van zijn verwanten, eet een ooievaar vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren staan op het menu. Het is een hele beleving om een koppel ooievaars bezig te zien.
Hombourg is een deelgemeente van Blieberg (Plombières) in de Belgische provincie Luik. Tot 1977 was Hombourg een zelfstandige gemeente. Het ligt aan de Gulp in het Land van Herve.
We vertrekken met de wandeling in het centrum van het dorpje en komen langsBrasserie dHombourg Grain dOrge Wij gaan nu naar beneden en voor ons kunnen wij het "goedaardige" station Hombourg zien, dat op de berghelling gelegen is.
Ingericht in een plattelandssite, in de welke men de kalmte en het groen kan uitademen, wordt het station, bovendien gelegen buiten de dorpskern, de eigenaar, wiens wens was er een museum van de lijn te maken, heeft bovendien de kilometer van de spoor tussen zijn station van de lijn 24 en Montzen verworven om er af en toe enkele wagens te kunnen ontvangen. Hier staat een groot aantal spoorwegmateriaal. Wij wandelen een heel eind langs spoorlijn 24 die in 1957 opgeheven werd.
We wandelen verder door het prachtige landschap van het Land van Herve. We komen aan de Anciene Ferme dÖneschtehindel een boerderij uit de 17de eeuw en gedeeltelijk nog in vakwerk.
We gaan verder en genietn van al het moois wat we tegen komen. We wandelen verder en komen langs een huis met vele beelden hier woont zeker een kunstenaar. Dan verder langs de kleine bunker, terug naar Hombourg.
Op het plein staat een prachtig heiligengroep, wat verder staat de Anciene Cour de Justice een gebouw uit de 17de en 18de eeuw. Terug langs de brouwerij en terug aan ons vertrekpunt. Zeker genoten van deze prachtige wandeling in het Land van Herve.