DOEL EN LILLO
Een weekend met vrienden, wat kun je meer verlangen, samen met Etienne en Rosette naar de polderdorpjes Doel en Lillo. Het polderdorpje Doel ligt op de linkeroever van de Schelde en wordt omsingeld door de kerncentrale van Doel en het nieuwe Deurganckdok dat in 2005 in gebruik genomen werd.
DE SCHELDEMOLEN DOEL
In 2007 beslist de Vlaamse regering over de bouw van het Saeftinghedok dat de doodsteek zou betekenen voor Doel. Het is troosteloos te zien hoeveel woningen leeg staan en al gedeeltelijk ontmanteld, mooie huizen. Toch is er nog veel volk hier in doel. De overzetboot brengt personen naar Lillo. Het is hier prachtig om over de Schelde te kunnen kijken, met de boten die voorbij komen. We klimmen de dijk op en komen zo aan de oever van de Schelde. De Scheldemolen, één van de oudste stenen molens van Vlaanderen, opgericht tussen 1629 en 1656. Oorspronkelijk een korenwindmolen. Sinds 1927 in onbruik en in 1946 beschermd als monument. Na restauratie in 1958, wordt hij nu gebruikt als restaurant. Aangekocht door de gemeente Beveren in 1978.
DOEL EN VEERBOOT
Dit is een mooi plaatje de oude windreus met daarachter de gigantische koeltorens van de kerncentrale. We gaan met de veerboot naar Lillo. Door zijn unieke ligging aan de Schelde en zijn uitzonderlijk decor, blijft Lillo-Fort aantrekkelijk voor duizenden toeristen. Het miniatuurdorpje heeft dan ook heel wat te bieden. Oorspronkelijk was Lillo een fort, aangelegd in de 16de eeuw ter verdediging van Antwerpen. Later groeide het uit als een deel van een polderdorp, dat enkele decennia geleden moest wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.
LILLO
Lillo straalt nog altijd het nostalgische dorpsleven van decennia geleden uit. Dit dorpje in pocketformaat blikt in elk geval terug op een turbulent, militair verleden. Wie er de geschiedenis op naleest, weet dat in de 16de eeuw begonnen werd met de bouw van Lillo. Prins Willem Van Oranje geeft in 1578 de opdracht om twee forten te bouwen ten noorden van Antwerpen ter verdediging van de stad. De forten Lillo en Liefkenshoek worden een feit. In 1830 werd bij de onafhankelijkheidsstrijd van België 25 km² poldergebied door de 'Hollanders' onder water gezet.
ETIENNE IN ACTIE EN CHRISTIANE EN ROSETTE OOK
Lillo behoorde pas sedert 1839 tot ons land. Het duurde nog tot 1845 voor het water uit de polder verdween en de gronden opnieuw konden worden gebruikt. Ook de moderne geschiedenis laat Lillo niet ongedeerd. In het begin van de 20ste eeuw telde de rechteroever nog negen zelfstandige poldergemeenten: Berendrecht, Ekeren, Hoevenen, Lillo, Oorderen, Oosterweel, Stabroek, Wilmarsdonk, Zandvliet. Als gevolg van de havenuitbreiding en de komst van nieuwe industriële bedrijven verdwenen de meeste polderdorpen. Andere polderdorpen werden later door Antwerpen geannexeerd.
POLDERMUSEUM LILLO
Van het voormalige Lillo bleef na de grote havenuitbreiding van de jaren zestig alleen nog het gehucht Lillo-Fort over. Er is toch nog wat bewaard gebleven wat de moeite is om te bezoeken. Het Poldermuseum is uniek en onafhankelijk. Gehuisvest in een voormalige beschuitenbakkerij huisvest dit museum het verdwenen verleden van de polder. Duizenden voorwerpen zijn getuige van het harde polderleven, maar ook van de sociale samenhang en vriendschap van de verschillende verdwenen dorpsgemeenschappen. Wij bezoeken dit unieke museum met duizenden voorwerpen.
We wandelen ook een eindje door de straten en langs de grachten en komen langs het Kruidmagazijn. Een terrasje op het havenplein sluit onze fijne dag af. Terug met de laatste veerboot naar Doel.
FORT
Een pracht van een namiddag in deze twee polderdorpjes, waar wij hier in Limburg wel eens over horen in het nieuws, maar het zelf eens komen bekijken is wel een hele belevenis, Doel treft ons diep het mooie dorpje dat stilaan verdwijnt, de huizen en de mensen een heel stukje dorpsverhaal en leven dat verdwijnt.
BEDANKT LIEVE VRIENDEN VOOR HET FIJNE WEEKEND
Etienne en Rosette
Voor het fotoalbum op de link klikken
Een mooie website over Lillo
Lillo-Krabbevanger
|