HERFSTWANDELING
WC BLASIUS.
CADIER EN KEER. Een gezellig dorpje aan de rand van Maastricht. Natuur op zijn best. We zullen het wel ondervinden op deze prachtige herfstwandeling.
We wandelen door het Savelsbos deze 6kilometer lange bosgordel van 300 ha groot in Zuid Limburg. Gelegen tussen Maastricht en Rijckholt. Verschillende dorpen waaronder Cadier en Keer, en Eckelrade bepaalde de ontwikkeling van het bos, dat om praktische reden gebleven is zoals het nu is, de steile hellingen van het bos maakten het namelijk onmogelijk om hierop akkers of weilanden aan te leggen.
Vanuit het oosten lopen grubben en dellen richting Maas. Deze grubben zijn ontstaan omdat zij regenwater afvoerden in tijden van extreme regenwateroverschotten. Later gebruikte men ze als verbindingsweg, de zogenaamde holle weg, tussen de gehuchten, de bekende grubben door het bos zijn; De Sjoan grubbe, de Slegkeldergrubbe en de Dorreweg. In de hellingen en in het bos zijn de terrassen te herkennen van de wijnbouw, die uit de Romeinse tijd stamt. Het gebied is eigendom van staatsbosbeheer. Het bos is onderverdeeld in het Eijsderbos, het Rijkholterbos, het Rieseberg en ook het Savelsbos. Een prachtige wandeling door de prachtige natuur. Door de dalen en dan de hellingen op. Steeds weer mooie vergezichten en de prachtige dalen volop in herfstkleuren.
We wandelen naar Eckelrade een dorpje met grote witte boerderijen. Temidden van de prachtige natuur. We blijven wandelen in het Savelsbos, in 1881 ontdekte een Belgische archeoloog (Marcel de Puydt) hier de eerste sporen van prehistorische vuursteenmijnbouw. Hij trof een groot aantal gebruiksvoorwerpen aan. De mijnen bestaan uit honderden kleinere kuilen, waar de mensen zon 7500 jaar geleden vuurstenen uit haalden om werktuigen zoals bijlen en hakken van te maken. Tot in de 19de eeuw werden vuurstenen ook gebruikt om vuur mee te maken met hulp van een tonteldas. We genieten van de omgeving en de natuur zo komen we terug in Cadier en Keer.
|