LANDSCHAPSWANDELING GROOTLOON.
VIA HEUVELS EN BOOMGAARDEN.
GROOTLOON-BORGLOON
Als je een wandeling wil doen en veel hoogstamboomgaarden wil zien moet je deze wandeling doen. Historische kaarten uit de 18de eeuw tonen aan dat er toen al volop hoogstamboomgaarden werden aangeplant in en rond het dorpje Grootloon. De landbouwers zagen er terecht de voordelen van in.
De fruitbomen boden voldoende schaduw om rustig te grazen. De dieren bedankten daarvoor door het gras te bemesten. En het fruit was een smakelijke en goedkope aanvulling op de sobere dagelijkse maaltijden. Pas in de tweede helft 19de eeuw besloot men het fruit te verkopen en te exporteren. En dus kregen de fruitweides een commerciële bestemming. Massaal werden er hoogstambomen aangeplant, vooral op de hellingen. Rond 1950 werden de hoogstamboomgaarden vervangen door laagstam. Gelukkig zijn rond Grootloon nog verschillende hoogstamboomgaarden bewaard. En vandaag worden in de hoogstamboomgaarden van Natuurpunt nieuwe hoogstambomen aangeplant.
Binnen enkele jaren zal dit een uniek stukje historisch erfgoed worden, de Servaashoeve die in het midden van het dorpje staat heeft nog tekenen van de stroopfabricatie. De wandeling brengt ons ook naar de Bollenberg, nu beschermt als natuurgebied. Een prachtige landschap om in te wandelen. Belangrijk is hier op de wandelpaden te blijven. Een vrijwel rechte lijn doorsnijdt dit wandelgebied, de Romeinse Kassei, de verbinding tussen Tongeren, Tienen, Kassel en Boulogne-sur-Mer. De keuze om de weg aan te leggen op de hoogste delen van het landschap, was slim bekeken door de Romeinen.
Voor ons is de Romeinse Kassei een prachtige weg met prachtige zichten over het landschap. De wandeling is zeker de moeite waard om te doen, binnen enkele dagen staan de boomgaarden in volle bloei, een bijzonder mooi moment om hier te wandelen.
Voor het fotoalbum de link volgen
Ook dit zijn bloesems.
|