Daarnet las ik het artikel 'Krediet van de aarde voor dit jaar al opgebruik'in GVA. De ngo Global Footprint Network heeft berekend dat we vanaf morgen de reserves van de aarde aanspreken. We hebben dus al wat de natuur kan produceren voor een jaar reeds opgebruikt dit jaar. Hier lis waarschijnlijk onze levenswijze een deel de schuld van, we consumeren steeds meer, we werpen steeds vluggen onze producten weg en iets duurzaam is tegenwoordig ver te zoeken. Zo promoot de overheid het kopen van auto's die zogezegd milieuvriendelijk zijn. Ze zeggen er wel niet bij hoeveel energie (co2 uitstoot) er nodig is om een auto te recycleren en een nieuwe te bouwen. Dus met milieuzorg heeft dit weining te maken, enkel een economisch belang zit hier achter.
Nog meer minder nieuws van ons milieu zijn de abnormale regens die zich ovzeral op aarde voordoen. China, Pakistan en dichter bij in Europa. Overal worden we geconfronteerd met hevige regenval op korte tijd. Is dit nog toeval? een eenmalig fenomeen? of is er dan toch iets mis met de opwarming van onze aarde?
Oogsten in Rusland zijn mislukt door de aanhoudende droogte, De graanregio van Pakistan, punjab, staat helemaal blank. Je voelt het al aankomen, de prijzen van graanproducten zullen binnenkort weer omhooggaan.
De vraag is niet zozeer wat we er aan kunnen doen, maar of we er echt iets aan willen doen. In 1970 waarschuwden geleerden in het 'rapport van de club van Rome' reeds voor deze scenario's. Zij hadden er al een goed zicht op dat de overbevolking van onze aarde nefast zal worden. Als je weet dat we sind 1900 meer dan een verviervoudiging van de bevolking kenden, tot meer dan 6.5 miljard mensen vandaag. Als je met deze groeicijfers blijft verdergaan is het meer dan duidelijk dat onze aarde dit niet kan dragen. Maar ja, in 1970 deed dat rapport veel stof op waaien en ging men verschillende beleidsmaatregelen nemen om het niet zover te laten komen. 40 jaar later is er nog helemaal niets gebeurt en het wordt hoog tijd om het tij te keren...als het al niet te laat is.
Misschien klinkt dit allemaal wel pessimistisch, maar het feit is er dat we zo niet kunnen verder doen. Met zit te lullen over maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen, maatregelen die zo goed als niets uitmaken. Men verplaats sommige problemen alleen maar of schuift ze voor zich uit. Ook vele milieugroeperingen maken zich hieraan schuldig. Ook zij zeggen niet dat bvb zonnepanelen moeten geproduceerd worden en CO2 uitstoot geven bij productie. En wat binnen 10 à15 jaar als deze panelen versleten zijn? Een gigantische afvalberg of weer CO2 uitstoot om deze te recycleren. Je ziet het is niet zo simpel om een oplossing te vinden en zolang de wereldbevolking blijft groeien zal het moeilijker worden.Misschien was het 'een kind programma' van China nog niet zo'n slecht idee...maar daartegenover staat dan weer een gigantische vergrijzing.
't zal een knappe kop moeten zijn die hier een oplossing voor vindt.
|