Ik ben Eddy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam edsbev.
Ik ben een man en woon in Beveren-Waas () en mijn beroep is onderhoudstechnieker (invaliditeit).
Ik ben geboren op 19/12/1957 en ben nu dus 66 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fotografie, light room,politiek, wandelen en fietsen, vooral om in beweging te blijven.
Sinds juni 2011 heb ik vernomen dat ik een hersentumor heb. Na verschillende behandelingen zonder resultaat krijg ik nu Avastin. Ik hoop dat dit aanslaat.
over-leven met een glioblastoom (hersentumor) en CVS zolang ik blog, ben ik er nog.
18-11-2010
goedkope macro ???
Gisteren kwam ik tijdens het surfen (natuurfotografie) terecht op een site over macro-fotografie. Daar werd uit de doeken gedaan hoe je op een relatief goedkope manier macro kunt fotograferen. Men gaat hier uit van het principe van een voorzetlens.
De voorzetlensjes kan je kopen in verschillende dioptries, hiermee kan je echter geen 'echte' macro bekomen (beeld op sensor = of > voorwerp). Hier spreken we dan van een 'close up opname
Er is echter wel een manier, nl een lichtsterke 50mm lens omgekeerd op je gewone lens schroeven. Hiervoor zijn er in de handel verloopringen te koop ( ong 12 euro). Een lichtserke manuele lens kan je op de kop tikken voor een klein bedrag (ik heb een yashica 50/1,7 voor 10 euro kunnen kopen). Dus als alles goed zou gaan heb ik macromogelijkheden voor minder dan 25 euro.
Aan de slag dan maar.
Op de keukentafel een 'patattenschiller' gelegd, camera op het statief geplaatst, lens van 70 mm en omkeerlens van 50 mm eropgeschroefd en dan beginnen scherpstellen. Dit scherpstellen is geen sinicure vanwege de uiterst kleine scherptediepte, zelfs met hoog diafragma. De lens komt op enkele cm van het onderwerp. Afdrukken met de gewone ontspanner is uit den boze, een fractie van een mm beweging en je foto is om zeep. Dus draadontspanner genomen. Doordat de lens zo dichtbij staat was er te weinig licht, dus flitser op 90° geplaatst met slave-stand. En nu fotograferen maar.
Zelfde heb ik geprobeerd met een balpen, en dit met verschillende lenzen. De reslutaten zie je hierna.
Zoals je kan zien, echte macro dus. De beeldverhouding tussen het beeld op de sensor en het voorwerp en is groter dan 1. Blijkbaar kan je dit berekenen door de brandpuntafstand van de eerste lens te delen door deze van de omgekeerde lens, en dat klopt ongeveer.
Een bemerking bij deze methode is de sterke vignetvorming die optreed. Ook het scherpstellen is een monikenwerk, ik weet niet hoe dit is met een gewone macrolens maar bij de verhouding 140/50 wilde mijn lens niet automatisch scherpstellen, de beweging die de lens maakt veroorzaakte zoveel 'schokken' dat er niet kon gefocust worden. Manueel focussen dan maar en dat lukte wonderwel met wat geduld.
Dit is een oplossing voor wanneer je niet veel met macro bezig bent. Een kant en klare macrolens heeft natuurlijk meer gebruiksgemak, maar daar staat wel een fors prijskaartje tegenover. Voor mij voldoet dit, en de vignetvorming kan je grotendeels wegwerken in photoshop.
Een hulpstuk dat waarschijnlijk wel nuttig zou zijn is een 'macroslede' om het scherpstellen te vergemakkelijken. Nu is het schuiven men de tripod en/of het onderwerp nogal omslachtig.