Parfum uit je tuin. Wist je dat geuren het sterkst zijn rond de middagpauze, op een zonnige dag met een briesje? In een beschutte tuin blijven ze veel langer hangen dan in een open, landelijke tuin. Wist je dat planten niet zomaar geuren? Het is een trucje van de natuur om te zorgen voor een zo intens mogelijke bestuiving: met hun geuren verleiden ze hommels, vlinders en bijen. Bloemen die door nachtvlinders moeten worden bestoven, wachten tot 's avonds om zich te opeen en hun geuren vrij te geven. Dit is alvast een weetje tegen volgende zomer.
27-09-2013 om 15:34
geschreven door julie (Arlette)
wist je dat er zo'n 600 soorten tomaten verkrijgbaar zijn? De meest verrassende is de White Beauty. De lekkerste is de Coeur de Boeuf.De makkelijkste is de Hellfrucht. Is bestand tegen koude en natte zomers. De kleinste is de Millefleur. De nieuwkomers zijn de dadeltomaten. De mooiste is zonder twijfel de Tomatoberry, speciaal gekweekt voor haar hartjesvorm en heel zoete smaak. Het belooft van dé tomaat van 2014te worden.
Eén tomatenplant kan makkelijk 4à5 kg tomaten opleveren. Gele tomaten zijn minder sappig maar zachter van smaak.
05-09-2013 om 17:41
geschreven door julie (Arlette)
*Vliegen:* Deze tip is een typische zomer tip. In de zomer als het lekker weer is staat nog wel eens de deur naar buiten open. Lekker wat frisse lucht naar binnen maar helaas ook vliegen. Een hor werkt niet altijd. Vandaag hebben wij een tip om vliegen buiten de deur te houden. Pak een diepvries zakje en vul dat voor de helft met koud water. Doe het zakje goed dicht met een touwtje en hang dit in het deurkozijn waar de vliegen binnenkomen. De vliegen kijken niet recht vooruit, maar schuin, ze hebben dan breedbeeld. En zo komen ze niet naar binnen. Het werkt echt!
02-09-2013 om 12:04
geschreven door julie (Arlette)
De abdij Notre-Dame van Orval, gesticht in 1132, is één van de meest opmerkelijke cisterciënzer abdijen van België. Weggedoken in een diepe vallei herbergt ze nog steeds een monnikengemeenschap. De bron, het eeuwenoude rozenvenster en de tuin met medicinale planten, vormen drie sterke punten om een bezoek aan de ruïnes te brengen. Daarna is een tochtje door het museum, dat werd ondergebracht in de fundering uit de 18de eeuw, zeer de moeite waard. Daar maakt u via de productie van de oude smederijen, de maquette van de abdij, gebouwd door Laurent Dewez en de schilderkunst van broeder Abraham, een beroemde schilder uit de 18de eeuw, kennis met de geschiedenis van het klooster. De abdij werd vanaf 1926 herbouwd op de funderingen van het klooster, dat tijdens de Franse Revolutie werd verwoest
17-08-2013 om 16:41
geschreven door julie (Arlette)