SERGE GAINSBOURG
Exact 25 jaar geleden, op 2 maart 1991, maakte een plotse hartaanval tijdens zijn slaap een einde aan het leven van Serge Gainsbourg. Die geruisloze dood stond in schril contrast met het leven van de Franse zanger en levensgenieter. Om dat te omschrijven, heb je maar drie woorden nodig: seks, drugs en rock-’n-roll.
Serge Gainsbourg, geboren als Lucien Ginsburg, zag op 2 april 1928 het levenslicht in de Franse hoofdstad Parijs. Hij groeide op in een arm joods gezin en kende een zorgeloze jeugd. Eén ding stoorde hem wel mateloos: zijn naam. Lucien Ginsburg vond hij zelf een “kappersnaam” en dus kwam hij op de proppen met een alternatief, iets wat in zijn ogen cool en wel erg sexy klonk. Het zou het begin zijn van een leven waarin hij heel veel gezichten van zichzelf toonde als
De minnaar
Als jonge snaak was Gainsbourg niet de knapste thuis, maar dat stoorde hem naar eigen zeggen niet. “Lelijkheid is beter dan schoonheid, die verlies je tenminste niet in de rest van je leven”, zou hij er later over zeggen.
Toch ontpopte hij zich tot een minnaar pur sang, al is de term vrouwenzot wellicht meer van toepassing. Als ervaren caféganger en toogplakker kwam hij in contact met tal van vrouwen, op wie hij de kunst van het versieren kon leren. Gainsbourg was een uitstekende leerling en sloeg onder meer de ravissante Jane Birkin aan de haak. Ook de getrouwde Brigitte Bardot viel voor de charmes van de Franse zanger, weliswaar toen ze nog getrouwd was met een andere man. Het leverde een relletje op. Niet het eerste en zeker niet het laatste in het leven van Gainsbourg.
De liedjesschrijver
Gainsbourg was enorm populair bij de vrouwen, maar ook bij collega-muzikanten. Hij werd veelvuldig ingeschakeld door anderen om liedjes voor hen te schrijven, die heel vaak ook grote hits werden. Zo bezorgde hij France Gall bijvoorbeeld haar wereldberoemde Songfestivallied Poupee De Cire, Poupee De Son.
De vader
Gainsbourg had vier kinderen, maar toonde zich niet altijd de perfecte vader. Dat bleek al ten tijde van Lemon Incest, een wel erg vreemd duet met zijn dochter Charlotte. In 1986 ging hij nog een stap verder door de film Charlotte Forever te maken. Het verhaal? Dat van een jongedame - gespeeld door zijn dochter Charlotte - die bij haar alcoholische vader inwoont.
In de film kwamen thema’s als incest en zelfmoord naar boven, waardoor er wel heel kwaad op gereageerd werd in Frankrijk. “Respectloos”, noemden de mensen het, of “smakeloos”. Om het goed te maken, maakte hij een plaat vol duetten met zijn dochter. Het werkte.
![](http://s3.nieuwsbladcdn.be/Assets/Images_Upload/2016/03/02/68a78262-dfd5-11e5-a687-54137fea495e_web_scale_0.12_0.12__.jpg?maxheight=460&maxwidth=629&format=jpg)
02-03-2016 om 16:07
geschreven door julie (Arlette)
|