Het tijdstip van de hittegolf speelt een rol. “We zijn intussen half augustus, dat betekent dat de dagen alweer korter worden”, zegt Deboosere. “De aarde heeft ’s nachts een uur of twee meer tijd om af te koelen.” Het aantal tropische nachten zal dan ook beperkt blijven. “De komende nachten kan het ’s nachts nog flink afkoelen. Pas in het weekend zullen we een of twee tropische nachten ervaren.”
Al is zo’n tropische nacht louter een kwestie van punten en komma’s. Pas wanneer de temperatuur ’s nachts niet onder de twintig graden zakt, spreekt men van een tropische nacht. “Als we 19,5 meten, telt dat niet als tropisch. Maar het voelt natuurlijk even warm aan”, stelt Deboosere. “We hebben het afgelopen jaar overigens meer tropische nachten gehad dan gemiddeld. De voorbije dertig jaar ging het om 1,3 nachten per jaar, dit jaar zijn er al 4 gepasseerd.” Vooral in stedelijke omgevingen is dat voelbaar. “Steden zijn hitte-eilanden die de warmte veel langer vasthouden door de grote aanwezigheid van beton en asfalt, dat is het urban heat island-effect. Op het platteland zal het ’s nachts frisser zijn, dat temperatuurverschil kan oplopen tot vijf graden en meer.”
Drogere lucht
Dat de lucht vooral uit het oosten tot het zuidoosten zal komen de komende dagen, maakt de gevoelstemperatuur ook wat draaglijker. “Een droge lucht voelt aangenamer aan dan een vochtige lucht. We komen dus goed weg in ons land. In sommige regio’s in China kampen ze al maanden met temperaturen tot 35 graden en meer, terwijl de luchtvochtigheid er ook enorm hoog is. Daar is het algemeen gesproken een pak erger.”
11-08-2022 om 16:38
geschreven door julie (Arlette)
Vele inheemse vlinders zijn met uitsterven bedreigd omdat hun habitat krimpt.
Maar er zijn eenvoudige manieren om het sterven tegen te gaan.Dit kunt u doen voor onze vlinders.
1 Plant bloemen! Vlinders vinden de nectar van wilde bloemen heerlijk. Maar ook de
nectar van tuinplanten zoals asters, lavendel en seringen staan op het menu van veel vlinders.
2 Als u een balkon hebt, kan dat een leuke rustplaats voor vlinders zijn. In bloempotten
of-bakken zijn vlinders dol op al wat geurt.
3 Het is goed als u een hoekje in uw tuin tuin laat "verwilderen".
Vooral op "onkruid" als brandnetels, weegbree of klavers zijn rupsen verzot.
4 Maak een winterkwartier ! Gedroogde bloesems en grassen of luchtig gestapelde loof- en kreupelhoutstapels zijn goede verstopplekken die de vlinders tegen de kou beschremen en ze zo helpen de winter te doorstaan.
01-08-2022 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
Ik hoop dat augustus ons toch wat malse regen brengt want we hebben die dringend nodig!
Wees spaarzaam op het beetje water dat we nog hebben.
De dieren zullen binnenkort geen drinkwater meer hebben, oogsten zullen mislukken en we zullen alles duur betalen.
Onweer is niet het soort regen dat ideaal is om grondwater te voeden. We hebben zachte, malse regen nodig die rustig doorsijpelt
In alle Vlaamse provincies geldt inmiddels een oppompverbod voor een aantal beken en waterlopen. Ook wordt er gevreesd voor strengere maatregelen, zoals een ‘waterverspillingsverbod’ in het geval van code oranje. Dat komt neer op een verbod om auto’s te wassen, de tuin te sproeien of zwembaden te vullen op straffe van boetes.
29-07-2022 om 16:41
geschreven door julie (Arlette)
oor het eerst is de grootste wesp van Europa, de reuzendolkwesp of Megascolia maculata, waargenomen in ons land. Dat gebeurde op twee verschillende plaatsen, meldt Natuurpunt. De vereniging verwacht dat er nog enkele exemplaren zullen opduiken.
De reuzendolkwesp is een Zuid-Europese soort met de meest noordelijke vondsten in Tsjechië. De wesp is gemakkelijk te herkennen door haar grootte van ongeveer 4 centimeter en volledig zwarte lijf met vier gele vlekken en gele kop. Het insect is ongevaarlijk voor mensen.
Een eerste waarneming werd gemeld op 26 juni via waarnemingen.be, toen in Bellegem een dood exemplaar gevonden werd op een terras van iemand die recent niet in Zuid-Europa was geweest. “Het is altijd moeilijk om zeker te zijn dat hij niet meegekomen is vanuit Frankrijk of een ander land rond de Middellandse Zee, via bijvoorbeeld reizen of geïmporteerde goederen”, stelt Natuurpunt.
GEEN TOEVAL
Enkele dagen later vond keverexpert Arno Thomaes een tweede exemplaar in het centrum van Sint-Niklaas. De wesp zat op de bloem van een artisjok in zijn tuin, maar vloog onmiddellijk op. Toen de wesp terugkwam, kon hij haar fotograferen. Het bleek om een vrouwelijk exemplaar te gaan van 42 millimeter.
22-07-2022 om 16:21
geschreven door julie (Arlette)
De jaargemiddelde temperatuur is sinds het midden van de 19de eeuw sterk toegenomen. Zo nam de gemiddelde temperatuur op aarde al met 1,2 °C toe t.o.v. de pre-industriële periode, en in ons land zelfs met 2,6°C. Niet alleen de gemiddelde temperaturen lopen op, we krijgen ook meer tropische dagen (warmer dan 30 °C) en hittegolven komen frequenter voor, duren langer en bereiken hogere temperaturen. In het verleden was er in Vlaanderen om de drie jaar een hittegolf, nu gebeurt dit jaarlijks.
Hittestress door stijgende temperaturen zien we vooral in de bebouwde omgeving, minder in de landelijke omgeving. Vooral ’s nachts loopt het temperatuurverschil tussen een stad en haar landelijke omgeving op tot enkele graden, soms zelfs met uitschieters tot 7 à 8 °C en meer. Hittegolven treden daardoor frequenter én intenser op in steden. Hoe groter de stad, hoe groter het effect. Ook afstand tot de zee en bodemsamenstelling spelen een rol. Groen in de stad heeft een belangrijk milderend effect.
Wat is de gezondheidsimpact van hitte?
Hogere temperaturen kunnen een belangrijke gezondheidsimpact hebben, zeker in stedelijke agglomeraties die relatief veel warmte vasthouden. Het effect van extreme luchttemperaturen uit zich onder andere in hittestress. Vooral hittegevoelige bevolkingsgroepen – jonge kinderen en ouderen – ondervinden hier overlast en schadelijke gezondheidseffecten van. Zo werd er tijdens de erg warme zomers van 2003, 2006 en 2010 telkens een belangrijke oversterfte van 6 % (of meer dan 2.000 extra sterfgevallen) opgetekend in ons land.
Daar waar een gemiddelde zomer in het huidige klimaat wordt gekenmerkt door weinig of geen hittestress, kan dit in de komende decennia snel veranderen. Tegen 2030 kan reeds de helft (52%) van de kwetsbare bevolking (0-4 j. en 65+) jaarlijks blootgesteld worden aan belangrijke hittestress, even hoog of hoger dan tijdens een extreem warme zomer in het huidige klimaat. En tegen 2050 kan de totale kwetsbare bevolking (99 %) jaarlijks met belangrijke hittestress geconfronteerd worden.
15-07-2022 om 17:01
geschreven door julie (Arlette)
De Groene Ruimte Wandeling is een ideale wandelroute voor de liefhebbers van natuur en cultuur. Je start op de Grote Markt in Poperinge en komt langs de belangrijkste gebouwen en monumenten die het bloeiend economisch verleden van de stad weerspiegelen, maar tevens kun je de herinneringen aan de oorlogstijden bezichtigen. Daarna zal je rust vinden in de prachtige groene omgeving in en rond de stad. Ook aan Poperinge als metropool van de hop wordt aandacht besteed tijdens de wandeling. Zo maak je op een sportieve manier kennis met alle verschillende aspecten die Poperinge je te bieden heeft. De Groene Ruimte Wandeling bestaat uit een traject van 8,5 km en een traject van 11 km. Hier en daar loopt de wandeling langs onverharde wegen.
Het weeuwhof het hopmuseum
Grote Markt
hoppeveld
stadspark
12-07-2022 om 16:18
geschreven door julie (Arlette)
De Slag bij Kortrijk, beter bekend als de Guldensporenslag, werd gevochten op 11 juli 1302 tussen milities uit het graafschap Vlaanderen en het Frans leger onder graaf Artois met een nederlaag voor de Fransen. 500 paar gouden sporen werden op het veld verzameld van de lichamen van Franse ridders en als trofee opgehangen in de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk van Kortrijk.
Datum: 11 juli 1302
Locatie: Groeningekoute te Kortrijk
Resultaat: Vlaamse overwinning
11-07-2022 om 16:11
geschreven door julie (Arlette)
Is 11 juli een feestdag? Er zijn in België 10 wettelijke feestdagen. Het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli behoort niet tot deze 10 feestdagen en is dus geen wettelijke feestdag.
Vanaf vandaag stijgen de temperaturen in zowel Frankrijk als Nederland. Het kan hier net zo warm worden als in Marokko in deze tijd van het jaar. In Frankrijk zal de 40 graden worden aangetikt en zelfs overschreden.
Volgens de Franse klimatoloog en gletsjerkundige Jean Jouzel is de warmtegolf een direct effect vanglobal warmingals gevolg van de gestegen concentratie aan CO2in de atmosfeer.
Volgens Jouzel zullen in de toekomst nog hogere pieken worden bereikt als de mensheid er niet slaagt binnen de normen van het Parijse klimaatakkoord te blijven. Dan zou 8-10 graden boven normaal in combinatie met extreme droogte en een flink aantal zomerse doden normaal worden.
Frankrijk vreest dit jaar een herhaling van 2003, een extreem warm jaar waarin doden vielen in de steden als gevolg van de warmte. Het publiek hield destijds de staat verantwoordelijk voor de15000 warmte-dodendie in de zomer vielen (een bovengemiddelde sterfte van 55%). Volgens Jouzel is de Franse staat inmiddels veel beter voorbereid. In heel Europa vielen als gevolg van de warme zomer van 2003 naar schatting tussen de 60.000 en 70.000 extra doden.
09-07-2022 om 15:49
geschreven door julie (Arlette)