Op woensdag 1 maart 2023 is het complimentendag en dat willen we ook dit jaar vieren. Geef een schouderklopje aan iemand die iets goed doet, anderen helpt of altijd optimistisch is – en vergeet daarbij jezelf niet!
Het klinkt zo vanzelfsprekend...
...een complimentje geven als iets goed gaat. En toch doen we het misschien nog te weinig. Een schouderklopje, waardering of ondersteuning voor wat we doen, een welgemeende dankjewel: het kan soms echt het verschil maken. Iedereen, ook jij, verdient een welgemeend compliment. Zet je collega/team/afdeling/leidinggevende op 1 maart 2023 (maar liefst ook doorheen het jaar) dus zeker in de bloemetjes!
01-03-2023 om 16:25
geschreven door julie (Arlette)
Morgen is het de laatste dag van februari woensdag begint maart.
Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, windmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is genoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand en windmaand.
27-02-2023 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)
Zie je een narcis, dan zie je de lente. Er zijn wereldwijd wel 88 verschillende soorten, waarvan de knalgele trompetnarcis de bekendste is. Je hebt ook prachtige combinaties met wit of zalmroze. Er zijn zelfs gevlekte narcissen. Narcissen zijn er ook in verschillende vormen: met blad, zonder blad, met grote trompetten en met kleinere, sterk geurend en zelfs helemaal niet geurend. De Duitse naam is Osterglocke, oftewel: paasklokje. In engeland worden ze ook wel ‘lente-lelies’ genoemd.
Over hoe de narcis aan z’n naam komt, doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou de naam afgeleid zijn van het Griekse woord narke, dat verdoving betekent. Dit wijst op de verdovende werking die de geur van de bloemen zou hebben. Anderen zoeken de herkomst in de Griekse mythologie. Narcissus was volgens deze mythe een mooie jongen waarop bergnimf Echo verliefd was. Hij beantwoordde deze liefde niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Als straf voor de afwijzing van Echo liet Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus wilde zijn dorst lessen met water uit de rivier en toen hij zich voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was. Hij staarde vol bewondering naar de prachtige ogen, het mooie haar en het perfecte uiterlijk van deze verschijning.Narcissus kwijnde helemaal weg omdat hij zijn liefde niet kon bevredigen en hij stierf uit frustratie. Het enige wat van hem overbleef was een gele bloem – de narcis – en de term narcisme voor iemand met een ziekelijke interesse in zichzelf. De bloem stond daarom lang symbool voor zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de narcis meer gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis de lente aankondigt. Geef je ze cadeau, dan geef je aan dat je de ontvanger respecteert. Hoe meer narcissen hoe groter het respect.
Mijn paasbloemen (narcissen) staan al volop in bloei en de lente is nog niet in't land.
23-02-2023 om 16:08
geschreven door julie (Arlette)
De krokusvakantie is een schoolvakantie die in België elk jaar in de week van Aswoensdag valt. Wanneer deze schoolvakantie van een week begint hangt af van Pasen. Deze schoolvakantie begint ieder jaar namelijk de zevende maandag voor Pasen.
Al sinds de jaren zeventig vindt de krokusvakantie elk jaar in Vlaanderen plaats. Deze schoolvakantie is vooral in het leven geroepen zodat Belgen op wintersport konden gaan. Net zoals elk jaar duurt deze vakantie in 2023 een week.
20-02-2023 om 16:07
geschreven door julie (Arlette)
Een veel aangenomen betekenis van valentijnsdag is die van “Lupercalia’. Dit was een oud vruchtbaarheidsfeest dat men ten tijde van de Romeinen, en waarschijnlijk zelfs eerder, vierde. Men vierde Lupercalia ter ere van Juno (beschermer van vrouw en huwelijk) en Pan (god van de natuur). Tijdens Lupercalia werden alleenstaande jonge mensen aan elkaar gekoppeld door middel van loting.
Dit is echter niet de enige betekenis van valentijn. Maar wel de echte oorsprong. Een nieuwe invulling werd gegeven door de katholieke kerk. Die verving het heidense Lucernalia-feest door Sint Valentijn.
Hoe is Valentijn ontstaan? Besluit
Sint Valentijn was duidelijk een martelaar die door de Romeinse christenvervolgingen aan zijn einde kwam. Zoals zoveel christelijke feestdagen is ook de oorsprong van de valentijnsdag heidens. Het overnemen van heidense feestdagen deed men vaker, om zo de overgang naar het christendom soepeler te laten verlopen.
14-02-2023 om 15:51
geschreven door julie (Arlette)
Het voorjaar is in zicht, maar februari kan nog steeds een flinke wintermaand zijn. Ben je benieuwd wat er in februari bloeit? We zetten onze favoriete februari-bloeiers onder elkaar.
Prunus
In februari kunnen de eerste prunussen beginnen te bloeien. Vooral bij het milde winterweer van de laatste jaren kan dePrunus cerasifera Nigra (kerspruim)bloeien. Eerst heeft de boom mooie roze ronde knopjes, die op een zonnige dag ineens open springen.
Sneeuwklokje
Al in december kunnen sneeuwklokjes boven de grond komen, wat ons betreft de eerste tekenen van de lente. Erg hoopvol als je de winter te lang vindt duren. Wij zijn fan van deze fragiel ogende bloemetjes.
Narcis
Ook de eerste narcissen steken hun kop boven de grond in februari. Ik vind een specifieke wilde narcis erg mooi:de Narcissus pseudonarcissus. Deze stond vroeger al bij mijn ouderlijk huis en ik heb er een project van gemaakt om ze te vermeerderen.
Net als in januari, bloeien ook in februari mooie helleborussoorten, zoalskerstrozenenstinkend nieskruid. Het zijn lange bloeiers en echte aanraders als je graag wat kleur in je wintertuin wil.
Botanische krokus
Botanische of wilde krokussenzijn de eerste krokussen die bloeien. Ze zijn wat smaller en verfijnder dan de ‘normale’ krokus. De pollen zijn vaak flink, want uit een bol van de botanische krokus komen veel bloemen.
11-02-2023 om 16:09
geschreven door julie (Arlette)
Hoe een oeroude traditie precies is ontstaan, is vaak lastig te zeggen. Het is immers al heel lang geleden, en legendes en mythes zijn niet bepaald betrouwbare geschiedenisverslagen. Wat we wel weten, is dat het verhaal dat Sint-Valentijn in het geheim soldaten trouwde en geëxecuteerd werd, voor een deel op fictie is gebaseerd. Maar fictie of niet, de executie van Sint-Valentijn op 14 februari 269 leverde wel een katholieke feestdag op. In het jaar 496 na Christus werd hij toegevoegd aan de heiligenkalender door Paus Gelasius I. Valentijnsdag was geboren.
Toch zou het nog heel lang duren voordat de executie van Sint-Valentijn iets met romantiek te maken kreeg. Daarvoor moeten we doorspoelen naar het Engeland van de veertiende eeuw.
De betekenis van Valentijn: een lentefeest
Al lang geleden werd februari gezien als het begin van de lente. Vogeltjes maken nestjes, de natuur komt weer tot bloei, romantiek ten top. De connectie tussen Sint-Valentijn en romantiek lijkt dus voor de hand liggend. Toch worden de twee pas voor het eerst samengebracht in de veertiende eeuw. De Britse schrijver Geoffrey Chaucer schreef het gedicht Parliament of Fowls, waarin hij omschrijft hoe de vogeltjes op een bewuste dag in februari hun partner kiezen.
Voor mij geen Valentijn want mijn man is er niet meer. Trouwens ik hou niet van al dat gedoe.
Waarom wachten tot Valentijn om te vieren dag je elkaar graag ziet?
09-02-2023 om 16:31
geschreven door julie (Arlette)