Fond, rode wijn, porto, beetje suiker en het sap van 1/2 snaasappel. Alles op een klein vuurtje laten koken (ongeveer 1 uur) Eendenborst bakken (rosé). Pan deglaceren, fond in de pan gieten. Laten doorkoken en kruiden met peper en zout. SMAKELIJK.
05-08-2005 om 16:39
geschreven door julie (Arlette)
Gisteren zag ik op TV de bekende opera van Puccini "La Bohème". Ik vind dit een van de mooiste opera's met prachtige aria's die door merg en been gaan en mij tranen in de ogen bezorgen. De dichter Rodolfo, de schilder Marcello, de filosoof Colline en de musicus Schaunard leiden een armtierig bohémienbestaan.Ze wonen samen op een triestig zolderkamertje.Op kerstavond maakt Rodolfo kennis met het naaistertje Mimi. Het is liefde op het eerste gezicht. Minder goed vlot het tussen Marcello en Musetta. Jaloezie en geflirt gooien daar roet in de relatie. Het prille geluk van Mimi en Rodolfo is echter ook van korte duur want Mimi heeft tbc. Rodolfo stelt haar voor een rijkere man te nemen die het geld heeft om haar behoorlijk te verzorgen. Hij verlaat Mimi. Musetta brengt het stel dan uiteindelijk terug bij elkaar waar ze, omringd door haar vrienden en weer verzoend met haar geliefde, in alle sereniteit kan sterven. Het stuk speelt zich af in één van de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende steden ter wereld PARIJS. La Bohème staat al meer dan een eeuw zeer hoog op het lijstje van de opera's.
03-08-2005 om 16:28
geschreven door julie (Arlette)
snijd het vlees in stukken, schil de citroenen en de ajuinen; leg deze dan in een grote kom. Eerste laag: hen, konijn, kalfsvlees, peper, zout, schijfjes citroen en schijfjes ajuin en enkele blaadjes gelatine. Tweede laag: hetzelfde als de eerste laag en doe zo verder; bovenop de laurier, de giroffelnagels en de rest van de gelatine. Dan in een kom water met azijn mengen (rekening houden met de citroenen), over het vlees gieten tot alles goed oversopt is. De kom goed afdekken en op een zacht vuur laten gaar koken. Als alles gaar is, het vlees in kommetjes schikken, de bouillon zeven, opwarmen met 4 of 5 blaadjes gelatine en over het vlees gieten. Garneren met een schijfje citroen en een takje peterselie. (Ik reken 3 tassen water op 1/2 tas azijn. Ge kunt beter wat azijn bijdoen dan afdoen.)
Dit is het originele oude recept.
01-08-2005 om 17:07
geschreven door julie (Arlette)
Ik hou heel veel van lekker eten. Hier geef ik een lekker en eenvoudig receptje voor het bereiden van kalfsstoofvlees. Ingrediënten: 1/2 kg kalfsstoofvlees 1 sjalot bloem peper tijm laulierblad 1/2 bouillonblok (kip) kalfsfond Luikse siroop rozijntjes Bereiding: Bruin het vlees in een eetlepel boter, snij er dan uw sjalot in ringen bij. Laat nog eventjes meestoven. Bestrooi met bloem en roer terzelfdertijd goed dooreen. Kruiden erbij doen en overgieten met fond (bokaaltje). Laten stoven tot het bijna gaar is, dan een paar koffielepels Luikse siroop bijvoegen en rozijntjes alles goed roeren. In plaats van kalfsfond kan men ook bruin bier gebruiken. Smakelijk.
28-07-2005 om 17:18
geschreven door julie (Arlette)
Mijn favoriete tijdverdrijf is muziek beluisteren. . Ik hou bij voorkeur van klassieke muziek en dan wel hoofdzakelijk van het ietwat lichtere genre. Pavarotti is mijn lievelingstenor. Zijn naam is dan ook werkelijk een begrip geworden. Als hij ergens optreedt dan staat de ganse massa in extase. Men gaat hem bewonderen in grote en prestigieuze concertzalen of operagebouwen. Maar hij treedt even goed op op grasvelden voor de gewone alledaagse mensen. Zijn witte zakdoek is even legendarisch als de strohoed van Maurice Chevallier. Luciano Pavarotti is een een Italiaanse tenor uit Modena.Hij vertolkt opera's van Verdi en Puccini. Maar zingt even goed stemmingsvolle liederen alsook wijsjes uit Zuid-Italië. Het luisteren naar deze tenor met de warme Italiaanse zon in zijn stem bezorgt mij kippenvel. Enkele van mijn favoriete aria's: Non ti scordar di me la serenata O sole mio Torna a Surriento Pourquoi me reveiller Nessun dorma La donna è mobile Een cd met deze onsterfelijke muziek, een lekker glaasje rode wijn, wat schemerlicht en dan maar eventjes wegdromen in een luie zetel. Dat is werkelijk een gelegenheid om u aan de dagelijkse beslommeringen eventjes te onttrekken.
26-07-2005 om 17:40
geschreven door julie (Arlette)
Als je van thrillers houdt dan kan ik je de werken van Deflo ten stelligste aanbevelen. Ik kan je suspens verzekeren van begin tot einde. "Sluipend gif" is de psychologische thriller die ik onlangs las. Voor wie het interesseert geef ik hier een korte inhoud zonder eventueel de clou van het verhaal prijs te geven. Hilde Plaetinck vindt na een bezoek aan de Kinepolis een verwaarloosde vrouw op de achterbank van haar wagen. Ze heeft medelijden met die sukkel en geeft haar een lift. Deze goede daad moet ze bijna met de dood bekopen. Even later beseft ze dat ze gestalkt wordt. De politie wordt ingeschakeld. Dirk Deleu komt de dader op het spoor. Maar hoe dieper hij graaft, hoe meer hij tot de conclusie komt dat de zaak ingewikkelder is dan ze lijkt. Hoe verder het onderzoek vordert hoe hallucinanter het wordt. Het is een strijd op leven en dood. Wie is die geheimzinnige schaduw uit Deleus verleden?
22-07-2005 om 16:22
geschreven door julie (Arlette)
Hobby Mijn favoriete tijdverdrijf is lezen. Ik voel me vooral aangetrokken tot thrillers. Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar Deflo. Deflo (1958) debuteerde in 1999 met de spannende roman Naakte zielen, die genomineerd werd voor de Hercule Poirot-prijs. Daarna verschenen Bevroren hart, Lokaas en Kortsluiting. Deflo heeft een geheel eigen filmische stijl ontwikkeld waarmee hij de misdaad op indringende wijze beschrijft. De pers over het werk van Deflo:
Deflo bewijst dat het mogelijk is om politiewerk realistisch neer te zetten, zonder inspanning te leveren. (Vrij Nederland)
Over Deflo's vorige boek, Kortsluiting:
Een voor Vlaanderen vernieuwende misdaadroman met literaire allures. ( de Morgen)
Een ijzingwekkend en bloedstollend verhaal dat de lezer bijna sympathie doet voelen voor de dader. Een knappe psychologische thriller. (Knack)
18-07-2005 om 16:59
geschreven door julie (Arlette)
Sedert 2000 ben ik bestuurslid en verslaggeefster van onze lokale toneelvereniging "de Langhoirs Victorinen". De Koninklijke Rederijkerskamer Langhoirs Victorinen bestaat reeds meer dan 500 jaar. De rederijkerskamers speelden op het einde van de middeleeuwen een zeer belangrijke rol in het cultuurleven. Zij zorgden voor het opluisteren van feesten en processies en organiseerden zich meestal naar het model van de andere gilden. De Langhoirs Victorinen te Poperinge (beter bekend onder de naam Victorinen) is de enige van de 5 kamers die nog bestaat en actief is. De toneelstukken worden opgevoerd door mensen zoals u en ik. Mensen uit het gewone volk, die zich geen kunstenaars durven noemen, maar liefhebbers die het zoete bloed van het theater in hun aders voelen stromen. Liefhebbers die zich met hart en ziel 100% inzetten voor hun hobby. Mensen die verknocht zijn aan die donkere geheimzinnige coulissen en die hun hart verpand hebben aan de geur van de toneelplanken en aan de duistere schimmen in de theaterzalen. Ook ik heb die microbe te pakken en heb reeds een 4 tal keer op de planken mogen staan.
17-07-2005 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Aan de Quai Sully kan je onder oude platanen of op een brugje over de rivier zitten en genieten van een "straffe" franse koffie of crèpes eten. Het bureau van toerisme is ondergebracht in een 13e-eeuwse klokkentoren. Ik verbleef er in het hotel Mont Aigoual. Voor de gastronomen onder ons een aanrader. Als mijn al ouder wordende benen het vertikten van mij de ganse dag rond te zeulen, kon ik even verpozen in de prachtige tuin van het hotel. De "waterratten" kunnen genieten van een frisse duik in het zwembad. Het hoogtepunt was de rit naar de 1567m hoge Mont Aigoual, waar je het weerstation kunt bezoeken. Het uitzicht is er indrukwekkend. Bij helder weer kan men over een zee van bergen tot de Alpen, de Middellandse Zee en de Pyreneeën kijken. In de winter kan het er erg guur aan toe gaan. Na een zoveelste tocht door de bergen, met hun adembenemende kloven, kom ik gekookt door de verzengende hitte terug in Meyrueis. Ik snak naar een frisse pint. Op één van de vele terrasjes geniet ik van het blonde gerstenat. Ziezo, weer een onvergetelijke dag voorbij. Met een hongerig gevoel begeef ik mij naar het hotel. Daar zal ik voor de zoveelste maal kunnen genieten van de culinaire kunst van onze chef kok. Ziezo, dat was mijn reisverslag in zakformaat. Reizen is voor mij nog steeds in ideaal middel om te ontspannen en even alle zorgen opzij te zetten.
11-07-2005 om 16:48
geschreven door julie (Arlette)
Verleden maand trok ik vol verwachting en met een koffer vol hoop en goeie voornemens naar de Gorges Du Tarn en de Cevennes. Ik verbleef in het pittoreske stadje met de moeilijk uit te spreken naam: Meyrueis. Deze voor mij onbekende streek heeft me aangenaam verrast. Het ene uitzicht was al mooier dan het andere. De Tarn, die in de Mont Lozère ontspringt, heeft een diep dal in de kalksteen van de Causses uitgeslepen en een geweldige kloof gevormd. Gezien het prachtige en spectaculaire uitzicht is het geen wonder dat er in het hoogseizoen krioelt van de toeristen.Vooral rond de plaatsen waar kajaks en kano's verhuurd worden is er een drukte van belang. Midden in de kloof ligt een van de mooiste middeleeuwse dorpjes dat luistert naar de naam St-Enimie. Onder een verzengende zon wandelde ik door de met kinderkopjes geplaveide steegjes. Na de innerlijke mens versterkt te hebben vervolgde ik mijn reis. In Mende, de kleine hoofdstad van het dunbevolkte departement Lozère, werden vroeger de wol en de huiden van van de schapen verhandeld. Die waren vroeger de bepalende economische factor op de Causses. De Causses zijn bijna boomloze, onvruchtbare hoogvlakten waar nauwelijks mensen wonen. In Meyrueis wonen slechts 850 mensen. Dit schilderachtig stadje ligt tussen de kalkplateaus van de Causses Noir en de Causses Méjean in het dal van de Jonte. Er heerst een gezellige en rustige sfeer. Aan de tarijke grote hotels kan men zien dat het hier in het hoogseizoen erg druk moet zijn.
10-07-2005 om 17:39
geschreven door julie (Arlette)