Februari is een rare maand en veel korter dan de andere maanden. Maar waarom telt februari eigenlijk maar 28 dagen? Waarom had februari vroeger 30 dagen? Waar komt de oude benaming sprokkelmaand vandaan? Februari is ook de maand van de liefde. Het is de maand van Sint-Valentijn, maar het is ook de maand van carnaval. De maand waarin iedereen eens lekker gek kan doen. En de maand waarin men Lichtmis viert. En de maand waarin geen alcohol wordt gedronken. Deze en vele andere leuke weetjes over de maand februari.
31-01-2023 om 16:24
geschreven door julie (Arlette)
Op 24 januari 1965 sterft de Britse staatsman Winston Churchill, een van de prominentste politieke figuren van de 20e eeuw. Hij ontving de Nobelprijs voor de Literatuur 1953 voor zijn vele boeken over de Engelse en de wereldgeschiedenis. Churchill was minister van Zeevaart en premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog en van 1951-1955. Hij stond bekend als aartsconservatief en met name zijn houding t.av. vrouwen werd hem niet in dank afgenomen. Berucht zijn zijn uitspraken over vrouwen in het parlement. Bijv. naar de conservatief Nancy Astor die ooit zei: "Als ik uw vrouw was dan zou ik gif in uw koffie doen." Churchill atwoordde "Nancy, als ik uw man was dan zou ik het opdrinken." Naar het labourparlementslid Bessie Braddock die opmerkte: "Sir, u bent dronken." Churchill: "En u bent lelijk mevrouw, maar morgenochtend ben ik weer nuchter."
24-01-2023 om 16:11
geschreven door julie (Arlette)
Knuffelkonten opgelet! 21 januari is Wereld Knuffeldag
Goed nieuws: op 21 januari is het wereld knuffeldag. Op die dag geef je iedereen waar je veel om geeft een extra stevige knuffel. Dat kan je geliefde zijn, maar natuurlijk ook je hond, kat, beste vriendin, oma en ga zo maar door.
21-01-2023 om 16:04
geschreven door julie (Arlette)
België is een klein landje in Europa maar toch is het groot in één ding: er worden – en nergens anders ter wereld – nieuwjaarsbrieven geschreven! Je zult het waarschijnlijk niet geloven maar het is echt zo. In Nederland is de nieuwjaarsbrief al enkele eeuwen niet meer evenals bij de Franstalige Belgen.
Een nieuwjaarsbrief, een op papier gezette voordracht met mooie nieuwjaarswensen, wordt in Vlaanderen op 1 januari door kinderen aan de ouders, de meter en de peter alsook vaak aan beide grootouders samen voorgelezen. Meestal maakt dit gebeuren deel uit van een echt familiefeest, in aanwezigheid van nonkels, tantes en andere familie.
27-12-2022 om 15:55
geschreven door julie (Arlette)