Op 1 november vieren we Allerheiligen, het feest van alle heiligen. Op 2 november is het Allerzielen en denken we aan alle mensen die gestorven zijn en die we missen.
1 november is een feestdag in de katholieke Kerk. Gelovigen herdenken dan hun heiligen. Daarom noemen ze die dag 'Allerheiligen'. Een heilige heeft voor gelovigen een speciale betekenis, omdat hij goed leefde naar het voorbeeld van Jezus. In oude verhalen (legenden) kunnen we over het leven van heiligen lezen. Vaak staan die legenden vol wonderen.
Op 2 november, de dag na Allerheiligen, vieren katholieke gelovigen het feest van Allerzielen. Het is een speciale dag om alle overledenen te herdenken.
Op Allerheiligen en Allerzielen bezoeken heel wat mensen het kerkhof of de plaats waar hun dierbare overledenen begraven liggen. Ze nemen vaak bloemen me als teken van herinnering.
01-11-2023 om 15:15
geschreven door julie (Arlette)
edere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts,achteruitdus. Dit jaar gaat de wintertijd in op 29 oktober 2023; daarmee eindigt de 31 weken durende zomertijddie op zondag 26 maart begon.
De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden (tot 31 maart 2024).
26-10-2023 om 16:10
geschreven door julie (Arlette)
Halloween is een verbastering van het Engelse ‘All- Hallow-Even , dat Allerheiligenavond betekent.
Vooral in Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk en in Ierland vieren ze Halloween. Het feest wordt ook steeds populairder in Europa.
Kinderen gaan zich verkleden als iets engs en bellen of kloppen aan bij de huizen in de buurt als het donker wordt.
Als de buurman of -vrouw opendoet, roepen de kinderen: 'trick or treat!'.
Trick betekent dat de persoon die opendoet geplaagd gaat worden, en treat betekent dat de persoon iets lekkers moet geven, zodat hij of zij met rust gelaten wordt.
17-10-2023 om 15:47
geschreven door julie (Arlette)
Een van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is. De kleur van de blaadjes aan de bomen veranderen langzaam van groen naar geel of rood en vallen langzaam maar zeker van de bomen af. Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit, en wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen in de lucht. De natuur verandert nu snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat.
Het weer is ook zeer kenmerkend in het najaar. Vooral grote temperatuurverschillen zijn kenmerkend voor de herfst. Zo kan het in de herfst al licht vriezen maar er kunnen ook mooie nazomerse dagen ontstaan met hoge temperaturen van 25 graden of meer. Hevige herfststormen en windstille dagen wisselen elkaar af. Het kan grijs en kil zijn met dreigende onweersbuien. Tijdens stevige buien kan de zon spontaan gaan schijnen en ontstaat er een regenboog. Dikke mist of strakblauwe luchten, alles kan tijdens de herfst.
De herfst staat ook bekend om zijn oogsttijd. Appels en peren zijn rijp om geoogst te worden. Walnotenbomen laten hun walnoten vallen. En vele andere vruchten en zaden zijn klaar om geoogst te worden.
Dieren en herfst
Dieren ondergaan ook grote veranderingen tijdens de herfst, ze passen zich eigenlijk aan. Vogelsoorten als spreeuwen verzamelen zich om gezamenlijk te gaan slapen. Door samen en tegel elkaar te gaan slapen houden ze elkaar warm. Ze verzamelen zich in hele grote groepen met soms wel meer dan 10.000 spreeuwen. Kieviten oefenen voor hun tocht naar het zuiden. Grote zwermen kieviten zal je boven weiden zien vliegen. Veel dieren, zoals de egel, gaan een plaatsje opzoeken voor de winterslaap. Je zal ze nu niet meer zo snel rond zien scharrelen op zoek naar eten. Spinnenwebben zijn ook een teken van de herfst. Herfstspinnetjes plaatsen hun webben waar ze maar kunnen. Als je in smalle paadjes loopt, is de kans groot dat je met je gezicht in zo een web loopt. Maar spinnenwebben kunnen er ook geweldig mooi uit zien. Als er dauwdruppeltjes in het web blijven hangen, lijkt het wel een snoer van pareltjes wat in de lucht zweeft.
De vachten van dieren veranderen ook. De dunne zomervacht verandert langzaam in lekkere dikke bontjas. Sommige dieren krijgen zelfs een hele andere vachtkleur, aangepast aan de winterkleuren.
Behalve dat er veel vogels uit ons land vertrekken om het warmere zuiden op te zoeken, komen er bij ons weer veel vogels uit het hoge noorden om bij ons te overwinteren. Voorbeelden zijn hiervan zijn ganzen en eenden.
De herfst is het meest interessante en afwisselende jaargetijde dat er is.
16-10-2023 om 15:50
geschreven door julie (Arlette)
Vandaag de dag wordt zij herinnerd en gerespecteerd als een van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad. Haar leven had echter verschillende kanten: haar beroemdheid contrasteerde scherp met haar droevige persoonlijke leven.
11-10-2023 om 15:39
geschreven door julie (Arlette)
Dat paddenstoelen veelal in de herfst laten zien heeft te maken met het mycelium, dit wordt ook wel de zwamvlok genoemd. De zwamvlok is het ondergrondse schimmeldraden netwerk waar vanuit een paddenstoel groeit. Deze zwamvlok bestaat dus uit schimmels en schimmels hebben organisch materiaal nodig om te kunnen groeien. En juist in de herfst liggen er heel veel dode bladeren op de grond waar de zwamvlok zich te buiten aan kan gaan, de ideale omstandigheden om te kunnen groeien dus.
Heksenkring
De zwamvlok is ook de reden dat paddenstoelen soms in een kring groeien, dit wordt een ‘heksenkring’ genoemd. Als dit het geval is groeit de mycelium namelijk in een cirkelvorm.
Vochtige herfstgrond
Maar niet alleen de zwamvlok, ook de vochtige herfstgrond maakt dat paddenstoelen het goed doen in de herfst. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat paddenstoelen voor het grootste gedeelte uit water bestaan en daardoor gevoeliger zijn voor uitdroging dan bijvoorbeeld planten.
Ook in de lente en zomer
Maar groeien paddenstoelen dan echt enkel en alleen in de herfst? Het antwoord op die vraag is nee. In Nederland groeien namelijk bijna 5000 verschillende soorten paddenstoelen en er zijn ook soorten bij die op bomen of in graslanden groeien. Die paddenstoelen kunt u ook in de lente en in de zomer tegenkomen. De kans dat u in de winter een paddenstoel ontdekt is echter wel klein, dan is het vaak te koud.
Zwamvlok
Waarom in de herfst? Dat paddenstoelen veelal in de herfst laten zien heeft te maken met het mycelium, dit wordt ook wel de zwamvlok genoemd. De zwamvlok is het ondergrondse schimmeldraden netwerk waar vanuit een paddenstoel groeit. Deze zwamvlok bestaat dus uit schimmels en schimmels hebben organisch materiaal nodig om te kunnen groeien.
09-10-2023 om 14:50
geschreven door julie (Arlette)
Indian summer, oudewijvenzomer of hoe moet je het eigenlijk noemen?
We genieten volgens het weerbericht nog even van zonnige en aangenaam warme dagen. Een zeldzaam verschijnsel in de herfstperiode wat ook wel eens wordt aangeduid met ‘Indian summer’, vrij vertaald naar nazomerdagen. Maar waar komen die termen eigenlijk vandaan?
Wanneer het zonnetje straalt in de periode van eind september tot half november, de nachten koel zijn en langer worden, duiden we zulke dagen aan als nazomerdagen of als Indian summer. Vooral die laatste term raakt steeds meer ingeburgerd.
Die waaide over van Noord-Amerika waar het fenomeen zich dikwijls voordoet. Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van de term. Zo zou het refereren naar de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking die gebruik maakten van het mooie weer om nog een laatste keer te oogsten. De term werd voor het eerst rondom 1770 gebruikt.
Nederlandse termen
Daarnaast kunnen we deze periode gewoon in het Nederlands een nazomer of ‘oudewijvenzomer’ noemen. Dat noemt men zo omdat oude vrouwtjes vroeger bij mooi weer met hun naald en draad buiten gingen spinnen en weven. Vanaf 29 september mag je het mooie weer trouwens ook een ‘Sint-Michielszomer’ noemen. Die term wordt enkel in Vlaanderen gebruikt en verwijst dan weer naar de heilige aartsengel Michiel.
Gewoon genieten
Het mooie weer in de herfst ontstaat trouwens doordat een hogedrukgebied boven het Europese vasteland hangt. Daardoor bereiken de Atlantische storingen ons niet. Dankzij warme en droge lucht die vanuit het zuiden wordt aangevoerd, genieten we daarbij van warme temperaturen.
Nazomers, Indian summer of oudewijvenzomers, je kan er maar beter van genieten zolang het duurt
06-10-2023 om 15:54
geschreven door julie (Arlette)