WAAROM BLADEREN BRUIN KLEUREN IN DE HERFST.
Niets geeft het herfstgevoel beter weer dan van de bomen neerdwarrelende bladeren. Elk najaar trakteert de natuur ons op een dik pak bladeren, in de de meest uiteenlopende tinten geel, oranje en, ten slotte, bruin. Deze kleurverandering is het resultaat van een chemisch proces dat plaatsvindt in de boom wanneer deze zich ‘klaarmaakt’ voor de barre winter.
Bladeren als minifabriekjes Gedurende de lente- en zomermaanden functioneert elk blad als 'minifabriekje' voor de boom. De in de bladcellen ruim voorradige kleurstof chlorofyl, beter bekend als 'bladgroen', neemt zonlicht op waardoor fotosynthese plaatsvindt: het natuurlijke proces waarmee de boom zich voedt, waarbij koolstofdioxide wordt omgezet in koolhydraten en suikers. Dit chlorofyl geeft een boomblad zijn groene kleur en maskeert tegelijk het in mindere hoeveelheden aanwezige gele pigment (xanthofyl) en oranje pigment (caroteen).
Bladgroen wordt afgebroken Maar in de herfst, wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt, stoppen de bladeren met hun voedselproductie. Door een gebrek aan zonlicht wordt het chlorofyl afgebroken en verdwijnt de groene kleur. Juist de gele en oranje pigmenten worden nu zichtbaar. De kleurintensiteit van het blad wordt sterk beïnvloed door de temperatuur, het zonlicht en neerslagniveau. Over het algemeen geldt: hoe kouder, natter en bewolkter, des te dieper de herfstkleur van het blad.
|