Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
18-04-2018
Brasserie "De Bouillon"
BRASSERIE DE BOUILLON
Brasserie de Bouillon is een Belgische brouwerij, gelegen rue de la Girafe 76 te Sensenruth (Bouillon) in de provincie Luxemburg.
In 1994 startten Nathalie Louis en Jacques Pougin een kruidenierszaak in Bouillon. Ze besloten bij hun kazen ook een assortiment streekbieren aan te bieden en algauw werden er een vijftigtal bieren aangeboden in de winkel. Doordat de interesse gewekt was, begon Pougin te experimenteren met eigen bierrecepten en in 1996 liet hij zijn eigen eerste bier Cuvée de Bouillon brouwen. Omdat het bier goed verkocht werd uitgekeken om een eigen brouwerij te installeren. In juni 1998 werd de brouwerij officieel geopend in het magazijn achter de winkel. De winkel werd vanaf dan ook enkel een winkel in streekbieren. Er werden niet enkel eigen bieren maar ook originele bieren voor derden gebrouwen.
Na zes jaar brouwen werd de maximale capaciteit van 650 hl gehaald en diende men een beslissing te nemen. In 2005 verhuisde men daarom naar een grotere locatie en werd de naam van de onderneming S.A. Louis And Men, die nu bestaat uit een brouwerij met bijhorende horecazaak.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl : http://www.brasseriedebouillon.be/ + de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
De Brouwerij Wielemans-Ceuppens was een Brusselse bierbrouwerij.
Lambert Wielemans en zijn echtgenote sinds 1838, Ida Ceuppens, kochten in 1862 de brouwerij Riche-Soyez in de Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Wielemans, waarna zijn weduwe en moeder van tien kinderen de brouwerij voortzette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra het kon, begonnen de broers Edouard, Félix en Prospert Wielemans (1850-1932), mee te werken in de brouwerij. Edouard had voordien gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, lichtblond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en kon men spreken van een florerende brouwerij. In 1930 werd het nieuwe gebouw Wiels betrokken (dat momenteel dienstdoet als centrum voor hedendaagse kunst).
Prosper Wielemans zocht vervolgens nieuwe uitdagingen en vond die op het Brouckèreplein waar hij Café Métropole begon, om er zijn bier te slijten. Wanneer de aanpalende spaarbank verdween, besloot Prosper er een hotel te bouwen: het Hotel Métropole, ontworpen door Alban Chambon.
In 1931 vierde de brouwerij het feit dat zij 50 jaar gevestigd was te Vorst. Het is de burgemeester van Vorst,Léon Wielemans, die bij die gelegenheid zijn vader Prosper hartelijk omhelsde.
In 1978 werd de brouwerij overgenomen door Artois. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen. In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaags kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart.
Bron : Wikipedia + de viltjes uit de verzameling van mijn goede vriend en medewerker Walter vanhuyck
P.S. : op het Facebook van "Alfons Van Camp" bevindt zich een album van de brouwerij met nog vele viltjes allen afkomstig van mijn vriend Walter vanhuyck
Brasserie du Brabant is een Belgische microbrouwerij, gelegen in de rue Banterlez nr 59 te Baisy-Thy (Genepiën) in de provincie Waals-Brabant.
De brouwerij werd in 2003 opgericht door Frédéric Magerat en heeft een brouwcapaciteit van 650 liter per brouwsel. De bieren zijn op meerdere plaatsen in Wallonië en Vlaanderen verkrijgbaar.
Bieren :La Brabançonne Ambrée, Blonde au Miel, Brune La Cuvée Nico, blond, 8% La Moche de Noël, kerstbier, 9% La Sans Rute, amber, 9% (in opdracht van Les Gîtes de Monica et d’André)
In 2015 werd een nieuwe reeks bieren op de markt gebracht onder de naam Origame.
Bronnen : Wikipedia en de site van de brasserie, nl. : http://www.labrasseriedubrabant.net/ + de site van "Belg en Bier" wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brasserie Brootcoorens is een Belgische brouwerij gelegen aan de rue de Mauberge, nr 197 te Erquelinnes in de provincie Henegouwen.
De brouwerij werd in december 2000 opgestart door hobbybrouwer Alain Brootcoorens. Behalve de eigen bieren worden er ook veel bieren voor derden gebrouwen, telkens volgens originele recepten, geen etiketbieren.e brouwinstallatie bestaat uit omgebouwde melkketels van 600 liter zodat er brouwsels van telkens 450 liter kunnen gebrouwen worden. Aan de overkant van de brouwerij heeft de brouwer 300 hopranken aangeplant voor eigen gebruik. Ter gelegenheid van de hoppluk wordt sinds 2005 jaarlijks begin september het Fête du Houblon en Val de Sambre georganiseerd.
Deze Belgische brouwerij is gelegen in de Antoine Dansaertstraat nr 188 te Brussel.
Ze werd gesticht in de zomer van 2013 en hebben tot doel "innovatie en durf" op basis van samenwerking en concretie. Hierdoor willen ze een frisse wind brengen in de soms conservatieve Belgische bierwereld.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. : http://beerproject.be/?lang=nl + de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Martens is een bierbrouwerij in Bocholt, gevestigd aan de Reppelerweg 1 in Belgisch Limburg, opgericht in 1758. Ze heeft in België op twee na de hoogste productiecapaciteit (3,6 miljoen hl per jaar), daarvoor werd 2007 in de deelgemeente Kaulille een vernieuwde brouholtwerij ingericht.
De brouwerij werd in 1758 opgericht door Adriaan Geerkens als annex van een dorpsherberg. Theodorus Martens, een brouwerszoon uit Reppel,, deed in 1823 zijn intrede in dit bedrijf door te huwen binnen de familie Geerkens. Vanaf 1923 ging men over tot het brouwen van het lage gistingsbier en sinds 1962 wordt de helft van de pils conform hetheitsgebot gebrouwen, omwille van de uitvoer naar Duitsland. Vijfentachtig procent van de productie is bestemd voor de export.
In 1988 kocht Brouwerij Martens de Hengelose Bierbrouwerij in Nederland op van het toenmalige Interbrew.
In België is Brouwerij Martens vooral bekend als leverancier van de huismerkeni voor Aldi (Karlsquel), Makro, Carefour en Cora.
Bron : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier"
De Brouwerij Kerkom is een bierfirma en voormalige dorpsbrouwerij in Kerkom-bij-Sint Truiden, gesticht in 1878 door Evarist Clerinx.
Evarist Clerinx studeerde geneeskunde, maar in het voorlaatste jaar verkoos hij (professioneel) bier te gaan brouwen. Hij kocht hiertoe in Kerkom aan de weg Sint-Truiden - Hannuit - Namen de oude afspanning "La Renaissance" en bracht er een bierbrouwerij in onder. In de beginperiode van Evarist werd alleen bier geleverd in tonnen. De distributie was kleinschalig: de afstand die een paard heen en terug in één etmaal kon afleggen.
De Reus was erg in trek. Het was een bier van hoge gisting dat toen het best vergeleken kon worden met de Jack-op. De kwaliteit van het bier werd mede bepaald door de eigenschappen van het water van de Cicindriabeek, dat bij de bron werd afgetapt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters de brouwerij op. In 1920 werd de productie terug opgestart en vanaf die dag werd Paul Clerinx, de zoon van de stichter ingeschakeld. Het zou echter tot 1932 duren voor men met 37.100 kg.mout de vooroorlogse productie kon overtreffen.
Door het succes van concurrent Alken met zijn Cristal Alken en het overlijden van Evarist Clerinx, kreeg Brouwerij Kerkom rake klappen. En toch overleefde ze de WO II.
In 1952 trad Jean Clerinx in dienst van de brouwerij. Hij geloofde in een streekbier, maar zou de strijd na enkele jaren moeten opgeven. In 1968 nam hij de beslissing om de brouwactiviteit te staken. Zelf ging hij aan de slag bij Alken, de concurrent die zijn brouwerij had weggeconcurreerd.
Bij zijn pensionering, in 1988, startte Jean Clerinx een nieuwe, kleinere ambachtelijke brouwerij en brouwde een donkerblond bitterig bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 5,5 %.
Het kreeg de naam Bink, tevens de spotnaam is van de Truienaars.
Sinds 1999 leidt Marc Limet de brouwerij, die werd gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe biertanks bij en in 2000 werden twee seizoensbieren geïntroduceerd: de Bloesem Bink en het Winterkoninske. Hoewel reeds sinds jaren een brouwinstallatie klaarstaat, is er nog steeds geen officiële toestemming om te brouwen. Brouwerij Kerkom blijft dus een bierfirma. De bieren worden in opdracht gebrouwen door brouwerij Sint-Jozef te Opitter.
Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" +
Brouwerij Slaghmuylder is een brouwerij in het Oost-Vlaamse Ninove in België.
Graanhandelaar Emmanuel Slaghmuylder richtte in 1860 een brouwerij op in de Sint-Jorisstraat in het historische stadscentrum. Op de houten vaten stond "ES" waaruit de familietraditie ontstond dat de de zonen in de familie werden bedacht met een naam die begon met een E.
In 1884 nam zoon Ernest Slaghmuylder (1853-1921) het bedrijf over. Hij was gehuwd met Marie Van Roy (1867-1957), die de oudste zus was van burgemeester en brouwer Raymond Van Roy (1885-1951) uit Wieze; alsook de zus van Arthur Van Roy (1870-1952) een van de medestichters van Brouwerij Palm uit Steenhuffel.
Na de dood van Ernest werd in 1924-1925 een nieuwe brouwerij gebouwd langs de Denderhoutembaan, aan de stadsrand, waar ze vandaag nog is gevestigd. De grond waarop de brouwerij werd gebouwd, behoorde eertijds tot de abdij van Ninove. Deze bood voldoende ruimte voor de productie van ondergistende bieren: de pils Slag Lager werd hier gebrouwen vanaf 1926. Ernests zonen Emile, Edmond en Edouard richtten samen met hun moeder in 1932 de naamloze vennootschap Brouwerij Slaghmuylder op.
Tijdens de WO II werd overgeschakeld naar hoge gistigsbieren omwille van energieproblemen. Het duurde uiteindelijk tot in 1958 vooraleer men terug de pils begon te brouwen, aangevuld met de bieren Helles (export) en Tafel-Hell . De brouwerij heeft verschillende cafés in en rond Ninove in eigendom, waardoor ze zich steeds van afzet heeft kunnen verzekeren.
In de jaren zestig van de twintigste eeuw nam de vierde generatie Slaghmuylders de roerstok over: Philippe (zoon van Emile), Everard (zoon van Edouard), en Michel (zoon van Edmond), verantwoordelijk voor het brouwproces.
De brouwerij is niet beschermd als monument, maar staat sinds 1978 wel op de Inventaris van het Bouwkundig erfgoed.
Vanaf 1979 begon Brouwerij Slaghmuylder op verzoek van de Brouwerij De Drie Linden uit Brasschaat met het brouwen van de Witkap Pater . Vanaf 1981 deed ze dit volledig voor eigen rekening en in drie varianten, de Stimulo, de Dubbele Pater en de Tripel . Hierna volgden nog andere hoge gistingsbieren zoals Ambiorix
en Stropken. Sinds 1988 wordt Witkap uitgevoerd naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.
In Ninove, de thuishaven van de brouwerij, bevond zich de abdij van Sint Cornelius en Sint Cyprianus, een norbertijenabdij,, waarvan enkel de kerk en een aantal ruïnes nog resten. De norbertijnen worden ook witheren genoemd omwille van hun witte habijt. Hoewel de naam Witkap de indruk wekt te verwijzen naar deze abdij, is dit niet het geval. Het habijt van de pater op het etiket is geen wit norbertijnenhabijt. De naam verwijst naar de witte kappen die de trappisten dragen tijdens erediensten.
Het amberkleurige bier Greut Lawauitj, voor het eerst geschonken in 2004 ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap van Bellemannen, wordt thans verkocht als Witkap Pater Special.
In de jaren 2005-2009 trad de vijfde generatie aan in het familiebedrijf. Het brouwproces is thans in handen van Luc Verhaegen, eerder brouwingenieur bij Van Roy, De Koninck en De Landtsheer. De brouwerij vierde in 2010 haar 150-jarig bestaan.
Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" + de site van de brouwerij, nl. http://www.witkap.be + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Brasserie L'Imprimerie is een Belgische huisbrouwerij te Ukkel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De huisbrouwerij werd in 2003 opgericht door Guy-Philippe de Ribeaucourt, zoon van de laatste eigenaars van Brouwerij Vandenheuvel, met de bedoeling de oude bieren van deze brouwerij terug te laten herleven. Brouwerij Vandenheuvel was een halve eeuw geleden één van de grootste brouwerijen in België. De brouwerij werd gekocht door het Britse Watneys en vervolgens eind 1974 gesloten. De recepten van de huidige bieren Ekla Super Pils, Stout Vandenheuvel en Double Export zijn gebaseerd op de recepten van 1845 van de oude brouwerij, maar worden nu bovengistend gebrouwen. Het witbier is een origineel recept van brouwmeester Patrick Bastin.
Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" + de verzameling van mijn goede vriend en medewerker Walter vanhuyck
Brasserie de l'Abbaye des Rocs is een kleine Belgische brouwerij opgericht in 1979 en gelegen aan de chaussée le Brunehault, nr 37 in het Henegouwse dorp Montignies-sur-Roc, een deelgemeente van de gemeente Honnelles.
De brouwerij richt zicht grotendeels op export richting Verenigde Staten via D&V International in Florida en brouwt veelal op bestelling.abbaye-des-rocs.com/ + de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Het Alternatief is een Belgische bierfirma, gelegen aan de Mechelsesteenweg 65 in het West-Vlaamse Izegem.
De bierfirma werd in 2005 opgericht door bierliefhebbers Christine Opsomer en Piet Salomez. Piet Salomez volgde een cursus voor hobbybrouwers bij Brouwerij Alvinne en brouwde zijn eerste bier voor een wedstrijd voor amateurbrouwers. Dit bier werd winnaar in de categorie “blond” en kreeg de naam Hik blond. Een eerste brouwsel van 400 liter werd gebrouwen door Piet in de brouwerij van Alvinne te Ingelmunster en gecommercialiseerd. Er worden door Het Alternatief momenteel 8 verschillende bieren op de markt gebracht. Omdat men nog niet over een eigen brouwinstallatie beschikt worden de bieren gebrouwen bij brouwerij Alvinne of brouwerij De Graal te Brakel.
Brouwerij Het Alternatief ondersteunde ook Brouwerij De Plukker (zie album bij Facebook) uit Poperinge voor het op punt stellen van hun bier "Single Green Hop" 2012.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten en ook uit de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
John Martin is een Belgisch bedrijf actief in de drankenhandel en de bierbrouwerij. Het werd in 1906 opgericht door de uit Engeland afkomstige John Martin (1886-1966). De huidige bedrijfsleider, Anthony Martin, is diens kleinzoon.
Het bedrijf specialiseerde zich in het invoeren van Britse en Ierse bieren (Guinness, Bass,Gordon scotch ale), dikwijls in een speciale versie voor de Belgische markt.
Daarnaast kwam er de productie van limonades (met name Schweppes, onder licentie) te Genval. Het kasteel aan het Meer van Genval waar tot 1981 de limonadefabriek in was gevestigd, wordt later omgevormd tot het vijfsterrenhotel Château du Lac. Het vormde de wieg van de hotelgroep Martin's Hotels, geleid door een andere kleinzoon van de oprichter, John C. Martin.
In 1993 werd de lambiekbrouwerij Timmermans uit Itterbeek overgenomen. (zie bij Brouwerij Timmermans, met o.a. Bourgogne de Flandres - Timmermans Geuze -Kriek - Fruitbier en Lambicus Blanche).
Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten + de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Bieren van de brouwerij : Waterloo - Dominus - Diabolici - Gordon en Guinness
Brouwerij Wolf (voorheen Brouwerij Lupus) is een Belgische bierfirma en voormalige brouwerij in Aarschot.
Brouwerij Wolf werd in 2008 opgericht in Begijnendijk, maar al snel werd er uitgeweken naar Aarschot. , De oorspronkelijke naam van de Brouwerij Lupus verwijst zowel naar wolf (Lupus) als naar hop (Latijn Humulus Lupulus)., De eerste bieren werden op 21 februari 2009 gelanceerd. , Lupus was oorspronkelijk een bierfirma, maar in 2010 werd een eigen brouwinstallatie in gebruik genomen, waarin Wolf 9 wordt gebrouwen. Deze installatie wordt ook gebruikt voor het brouwen van contractbieren. Voor de andere bieren Wolf 7 en Wolf 8 is er een samenwerking met Brouwerij Het Anker .
In 2003 besloot Peter Van der Borght om zelf bier te gaan brouwen. Hij volgde een brouwerijcursus en ging experimenteren. Wat later sloten drie vrienden, Luc Sempels, Paul Van der Borght en Jo Discart, zich bij hem aan. Op 13 mei 2008 werd Brouwerij Lupus Belgium officieel opgericht. Bart Maryssael kwam er kort nadien bij. Later verlieten Luc Sempels en Paul Van der Borght de zaak. Oorspronkelijk startte de brouwerij in Begijnendijk, maar al snel werd uitgeweken naar Aarschot. De vroegere naam van de brouwerij (Lupus) verwijst naar de wolf (“lupus” in het Latijn), maar evenzeer naar hop, een essentieel ingrediënt voor bier. De Latijnse naam voor hop is “Humulus Lupulus”. De naam van de brouwerij werd later gewijzigd naar de huidige naam. Op 21 februari 2009 werden hun bieren officieel gelanceerd. Op de etiketten staat steeds een huilende wolf. Aanvankelijk lieten ze hun bieren brouwen bij Microbrouwerij Achilles te Itegem (bekend van onder meer de Serafijn-bieren). (zie ook bij Brouwerij "Serafijn")
Maar in september 2010 namen ze een eigen brouwinstallatie in gebruik. Daarin wordt van de eigen bieren voorlopig enkel Wolf 9 gebrouwen (naast een aantal bieren in opdracht van anderen). Sinds begin 2011 werd maandelijks 1000 liter Wolf 9 gebrouwen. Eind 2011 werd een nieuwe tank van 3600 liter in gebruik genomen, zodat de productie vanaf januari 2012 fors werd opgedreven. Sinds 2010 wordt ook samengewerkt met ouwerij Het Anker te Mechelen, waar Wolf 7 en Wolf 8 worden gebrouwen. De Wolf-bieren zijn Vlaams-Brabantse streekproducten.]
Anno 2014 zijn de bestuurders Peter Van der Borght, Bart Maryssael en Wouter Cuppens.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl. : http://www.brouwerijlupus.be + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten + de viltjes komen uit de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck
De Dolle Brouwers is een Belgische brouwerij in Essen in de gemeente Diksmuide.
De brouwerij bestaat onder de huidige naam sinds 1980. Dat jaar nam een viertal vrienden de kort daarvoor gesloten brouwerij Costenoble over. De naam De Dolle Brouwers is afgeleid van het fietsclubje van de vrienden, De Dolle Dravers. Van het viertal is alleen de huidige brouwer Kris Herteleer nog actief in de brouwerij.
De brouwerij heeft landelijke en internationale bekendheid met bieren als Oerbier, Arabier en Stille Nacht. Alle bieren zijn bovengistend met nagisting op fles. De jaarlijkse productie ligt rond de 1000 hectoliter of ongeveer 300.000 flesjes. Kenmerkend zijn de opvallende, door Herteleer ontworpen etiketten.
Bron : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van lambiek in Brussel. De brouwerij ligt in Anderlecht vlak bij het station Brussel-Zuid, aan de Gheudestraat 56 te Anderlecht. De brouwerij werd in 1900 opgericht door Paul Cantillon en is nu nog een familiebedrijf.
Bronnen : Wikipedia + sites van "Belgische bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten en "Bierkwartier".
De etiketten van de brouwerij werden alle verwijderd door seniorennet, doch zijn nog te bekijken op het Facebook van "Alfons Van Camp" in het album "Brouwerij Cantillon".
Brouwerij DijkWaert is een Belgische brouwerij in de Olmenlaan nr 7 te Herentals, provincie Antwerpen.
Zaakvoerders zijn Carine Van Dyck en haar man Hans Wierts.
De naam van de brouwerij komt van de familienamen van de eigenaars: het echtpaar Carine Van Dyck (vandaar “Dijk”) en de van Nederland afkomstige Hans Wierts (in het Duits “Wirt”, wat waard betekent; dit werd omgezet in “Waert”). Van beroep zijn geen van beide brouwer. Hans Wierts is informaticus en Carine Van Dyck verpleegkundige. De brouwerij startte officieel op 7 april 2010. DijkWaert maakt niet alleen bier, maar verschillende artisanaal bereide dranken: bier, wijn, likeuren, kruidendrank en siropen. fie -
Enkele van hun bieren : Eeuwige liefde - fruitig bierke - goeie koffie -Mc Thals - Mc Thals oaked, peated, 1886, witte - vurig bierke - Xmas in Thals.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Dorpsbrouwerij Humulus is een Belgische microbrouwerij te Arendonk in de provincie Antwerpen.
De microbrouwerij werd opgestart in april 2011 naar aanleiding van de geplande feestelijkheden “800 jaar Arendonk”. Dirk Vissers was samen met zijn schoonvader al jarenlang amateurbrouwer. Er wordt gebrouwen met een brouwinstallatie van 250 liter. Verder zijn er drie gist- en lagertanks van 750 liter elk. In november werd het eerste bier Arendonker Bruin op de markt gebracht. Bij de start van de feestelijkheden begin 2012 werd dit bier tot “officieel dorpsbier” uitgeroepen. Later in 2012 werd het tweede bier gelanceerd.
Sinds 2015 is de productie van de Arendonker-bieren overgenomen door Brouwerij Anders!(zie ook bij het album van de brouwerij Anders)in Halen. Dit onder toeziend oog van dorpsbrouwerij Humulus. Sindsdien houdt de dorpsbrouwerij zich bezig met het brouwen van gelegenheidsbieren, zoals de Vraai Plezante, naar aanleiding van het evenement 'Vraai Plezant', op de Voorheide Een ander bier is de Pitbull 88, verwijzend naar het alcoholpercentage (8,8%), en het oprichtingsjaar (1988) van de Arendonkse rugbyclub Pitbulls.
Bron : Wikipedia en verzameling van onze vriend en medewerker Walter Vanhuyck
Enigma is een recente brouwerij, gelegen aan het Schreverland, te 35550 Heusden-Zolder, die zich toespitst op het vinden van nieuwe giststammen en hop variëteiten. Op deze manier willen ze opwindende bieren creëeren, zoals Hades - Dragora - Lupulin Monster - Tamera - Black fuel - Ragnaröc.
Enigma betekent : raadsel
Bron : Wikipedia en de afbeeldingen komen van de site van Senigma Belgian Brewery.
Brouwerij Zeeberg was een grote Belgische brouwerij aan de Dender in de Oost-Vlaamse stad Aalst. Het bedrijf is bekend als de plek waar de Vlaamse auteur Louis Paul Boon als schilder in de 'vrieskelders' werkte van 1930 tot 1940 en als inspiratiebron voor de roman Menuet (1955). De luxepils Bergenbier was vermaard; de merknaam en etiketillustratie worden door AB Inbev nog steeds gebruikt in Roemenië.
Brouwerij Zeeberg werd opgericht in 1861 door bierhandelaar August Van der Schueren.
In 1936 fuseerde Brouwerij Burny Frères met Brouwerij Zeeberg.
De brouwerij stopte haar activiteiten in 1975. De gebouwen werden bijna volledig gesloopt en de terreinen ingenomen door de glucosefabriek Amylum (thans Syral). De leegstaande art deco loods (zie foto) verdween voor de verbreding van de Zeebergbrug over de Dender.
Aan de Denderzijde van het Syral-terrein is nog steeds het woord "Zeeberg" op een gevel te vinden.
Enkele van hun bieren : Anker Spéciale - Bavière - Bergenbier - Bock - Zeeberg - Kerst Ale.
Bron : Wikipedia en verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck
Brouwerij Alvinne is een Belgische brouwerij gevestigd in het West-Vlaamse Moen, een deelgemeente van Zwevegem, aan de Vaartstraat nr 4a.
Naamverklaring door de oprichters: De naam van de brouwerij verwijst naar de Middelnederlandse literatuur, de Ierse elfensprookjes en Grimms mythologie. Men kende er alven en alvinnen, beeldschone gevleugelde vrouwen, maar evenzeer gevallen engelen die den mensch ten val zochten te brengen door hem bede wakende en in drome te verleiden. De verhalen over alvinnen die gezien werden in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen, waaronder dat van Ingelmunster, overtuigden de oprichters van de naamkeuze. De mythische kracht van de alvinnen, het op hol doen slaan van de harten van mannen en vrouwen, proberen de brouwers te verwerken in de recepten van hun bieren en activiteiten.
De brouwerij werd opgericht als een vzw door Glenn Castelein en Davy Spiessens. Marc De Keukeleire werd op 1 januari 2010 de derde vennoot, die zijn eigen gist introduceerde, namelijk de Morpheusgist, waarmee nu alle Alvinnebieren gebrouwen worden.
Hun eerste bier, Alvinne Blond, werd al snel gevolgd door een Blond Extra, Bruine en Tripel-variant. Alvinne was tot 2011 een picobrouwerij. Dit hield in dat er slechts in kleine hoeveelheden, een kleine vier hectoliter per keer, werd gebrouwen. De aldaar gebrouwen bieren zijn dan ook slechts in een handvol gespecialiseerde biercafés of in de brouwerij zelf te koop. Tot 2007 was de brouwerij gevestigd in Ingelmunster, daarna verhuisde ze naar Heule.
In 2011 verhuisde de brouwerij van Heule naar Moen, waar langs de oever van het kanaal Kortrijk-Bossuit een oud industrieel gebouw gekocht werd. Vanaf juli 2011 startte de productie daar in de nieuwe installatie en op 17 oktober vond de officiële opening plaats.
De brouwerij is gespecialiseerd in craft beer en de bieren zijn verkrijgbaar in meer dan 30 landen in Europa,
Bronnen : Wikipedia + de site van "Belg en Bier" voor de afbeeldingen van de etiketten.