Tips Gelukkig Zijn/ Hoeveel beren ziet u op uw weg?
Deze week heb ik mezelf weer eens verwend door heel veel aandacht en liefde aan mezelf, mijn omgeving, mijn wereld te schenken. Een heilzame week die me op het goede pad en in de flow houd. Een week van aandacht, meditatie en liefde. Ik heb hiervoor het handboek Spiegelogie van Willem de Ridder gelezen en kan u zijn boek van harte aanbevelen! Ik ben het niet altijd mijn zijn woordkeuze eens maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de boodschap. De boodschap van oneindige liefde, wie we zijn en hoe we onze wereld vorm kunnen geven. Het boek is gebaseerd op aloude wetten, niets nieuws onder de zon. Maar wel praktisch geschreven en uitgelegd. Het is een vlot en vrolijk leesbaar boek. Dit is niet het enige boek wat uitlegt hoe onze wereld en wijzelf in elkaar zitten en uitlegt wat je kunt doen om gelukkig te zijn. Als u de universele principes van het leven begrijpt is het leven een groot feest en kunt u van iedere minuut genieten, gaat alles zoals u het wilt en kunt u al uw wensen waarmaken. U hoeft er alleen maar om te vragen en verder niets doen. U gelooft het niet? Lees dit boek, probeer het uit en u zult zien dat ook u grote en kleine wonderen kunt verrichten. Verder heb ik deze week ontzettend leuke gesprekken met mensen gevoerd en heb intens van hun gezelschap genoten. Vandaag kreeg ik een bericht van een cliënt die ik geholpen heb met het verkrijgen van een nieuwe baan. Hij/zij heeft nu na vier maanden de baan die gewenst was en die perfect bij de cliënt past. Zijn/haar dankbaarheid naar mij, in het bericht, nemen we met liefde aan.
Er zijn mensen die heel veel zaken uitstellen. Ze beginnen hun beredenering vaak met: ja, maar . Ze zijn steeds redenen aan het bedenken waarom iets niet kan, of zij niet kunnen, niet hoeven, niet willen. Er zijn altijd beren op de weg!
Als u zich hierin herkent vraagt u zich dan eens af: wat de reden is dat u steeds beren op de weg ziet? Is het omdat u vindt dat u het niet hoeft te doen? Heeft u er geen zin in? Vindt u het te moeilijk? Vindt u het wel makkelijk zo? Weet u niet hoe het moet? Kost het u teveel moeite? Voelt u zich gedwongen?
Heeft iemand al eens tegen u gezegd dat u steeds beren op de weg ziet? Zo ja, herkent u dat en vindt u dat ook, of valt het wel mee? Weet u, beren op de weg zien, weerhoudt u van actie te ondernemen. Iets te doen. Iets bewerkstelligen. In plaats van actie nemen berust u erin dat er niets gebeurt. Of hoopt u stiekem dat iemand anders het dan wel voor u oplost?
Veelal is de oorzaak van beren op de weg zien, angst. Bang dat u een verkeerde beslissing neemt. Bang dat u het niet goed doet. Bang dat anderen niet tevreden zullen zijn. Bang, bang voor alles en nog wat. U zegt steeds onbewust of bewust dingen tegen uzelf, u overtuigt uzelf steeds, waardoor uw angst om iets te doen alleen maar groter wordt. En hoe vaker u beslissingen uitstelt hoe groter uw beren worden.
Als u van deze angst af wilt komen is er een trucje om toe te passen om wel tot actie over te gaan. Bij elke beer die u tegenkomt vraagt u zich af: Wat is het ergste wat me kan overkomen? U zult merken dat het antwoord hierop vaak: Niets, is. En in een aantal gevallen iets wat u best wel verdragen kunt. Als u merkt dat er eigenlijk niets ergs is wat u zou kunnen overkomen of tegenhouden, vraagt u zich af: Als ik het wel doe, wat levert het mij dan op?
U zult zien dat wel actie ondernemen u meer oplevert dan steeds aan de zijlijn staan. U doet leuke ervaringen op, u bent onder de mensen, u heeft het toch maar geflikt. U kunt trots zijn op uzelf! Stel dat het wat minder goed uitpakt. Wat dan? Gaat u dan zeggen: zie je wel, ik wist dat het niet kon? Dat het niet goed was? Ik zou zeggen schiet die beer neer!
Als het minder goed gegaan is, zet dan alles op een rijtje, denk erover wat niet goed gegaan is. Ga hiervoor een oplossing bedenken om het een volgende keer anders, beter te doen. Probeer dit uit, net zolang tot u tevreden bent!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Deze week stond verbinding in de belangstelling. Verbinden met alles en iedereen om me heen. Deze week heb ik genoten van de gesprekken die ik met verschillende mensen had. Aandachtig en oprecht luisteren naar elkaar. Het hoogtepunt was het bezoek van burgemeester Snijders en de heer Pesman van de gemeente Hardenberg aan de ondernemers in ons bedrijfsverzamelgebouw. Er werd flink gepoetst en geboend om de heren een stralend aanblik te geven en kosten nog moeite werden gespaard om hen met open harten te ontvangen. De burgemeester is zeer benaderbaar en zeer geïnteresseerd in anderen. Dat maakt een gesprek met hem altijd de moeite waard. Iedereen kreeg voldoende tijd om zijn of haar bedrijf en bezigheden voor te stellen aan de heren. Er werden goede vragen gesteld en de burgemeester en de heer Pesman waren onder de indruk te horen wat onze ondernemers landelijk en internationaal allemaal teweeg brachten! Iedereen benadrukte de voordelen van het samen ondernemen in een bedrijfsverzamelgebouw en daarna werd aan ieder bedrijf afzonderlijk een bezoek gebracht. Duidelijk werd dat mede door de kracht van samenwerken enkele ondernemers uit hun jasje groeien en op zoek zijn naar grotere ruimten. We kijken met zijn allen terug op een gezellige en inspirerend bezoek wat voor herhaling vatbaar is! Intussen is de eerste helft van dit jaar voorbij en zijn we benieuwd wat het tweede half jaar voor ons in petto heeft. Moge het nog vruchtbaarder en succesvoller zijn als het eerste halfjaar.
Iedereen wil graag krijgen wat hij of zij voor zichzelf bedacht heeft. Heel veel mensen zijn op zoek naar een manier om te krijgen wat ze willen. Er wordt enorm veel geld aan uit gegeven om te krijgen wat u wilt. Zonde. U hoeft er geen geld voor uit te geven. U krijgt vanzelf wat u wilt. Ook wat u niet wilt krijgt u. Of u dit nu wilt of niet. Als u denkt iets niet te willen krijgt u dit. U krijgt wat u niet wilt. U krijgt wat u wel wilt, maar ook wat u niet wilt. U wilt het, u wilt het niet, u krijgt het!
Hoe komt dit? En hoe zorgt u ervoor dat u alleen datgene krijgt wat u ook werkelijk wel wilt? Door aandacht. Heel simpel door aandacht. Onze geest is een natuurwonder dat zijn weerga niet kent. Wij zijn allemaal gezegend met een prachtig natuurwonder. Heb het lief en verzorg het goed. Uw leven hangt er vanaf!
Onze geest is energie. Onze geest stelt ons in staat om prachtige dingen te bedenken maar ook hele gruwelijke dingen. Onze geest kan alles mogelijk maken. Onze geest kent geen grenzen! Wijzelf leggen onze geest begrenzingen op. Omdat we denken dat iets niet kan, omdat we geloven dat iets niet kan! Daarmee krijgt u dus wat u niet wilt. Als u uw geest begrensd is het gedoemd om binnen deze grenzen te functioneren. Totdat u de deur openstelt en de grens wegneemt.
Veel mensen hebben ongelooflijke prestaties weten te behalen. Praat maar eens met deze mensen en ze zullen u zeggen dat ze in gedachten een plaatje hebben van wat ze willen. Ze stellen zich het voor dat ze bereikt hebben wat ze willen bereiken. Door hard werken en doorzettingsvermogen bereiken deze mensen ook wat ze willen. Ze zetten vaak veel opzij om hun doel te bereiken. Zij vinden het de moeite waard om andere dingen hiervoor te laten. Zij kennen in hun geest geen belemmeringen.
Als er in de praktijk een obstakel komt, lossen ze dit op, om de weg naar hun doel vrij te houden. Hoe ver daar iemand voor wil gaan, bepaalt de persoon zelf. U bepaalt dus ook zelf wat u krijgt. Als u uw geest steeds voedt met gedachten over dingen die u niet wilt, houdt uw geest zich daarmee bezig. Uw geest gaat werken om dat voor elkaar te krijgen. Net zoals bij de mensen hierboven, met dat verschil, dat de mensen zoals hier genoemd, zich bezig houden met wat ze wel willen. Waar u uw aandacht aan geeft bepaalt wat u krijgt.
Ons lichaam en geest zijn instrumenten om dit voor elkaar te krijgen. Dus als er dingen zijn die u niet wilt, laat ze los en besteed uw aandacht aan wat u wel wilt. U kunt het, u moet het alleen doen. Steeds uw aandacht richten op wat u wel wilt. Als u krijgt wat u wel wilt, bedank uw lichaam en geest dat zij u geven wat u wilt. En zorg goed voor uw lichaam en geest zodat zij u heel lang kunnen geven wat u wilt.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe gaat u met uw verdriet om?
Op het moment is het een beetje Jantje huilt en Jantje lacht met het weer. Ik ben wel blij dat het niet meer zo extreem warm is, want dan eet ik teveel ijs. Zon heerlijke verkoeling blijft onweerstaanbaar voor mij. Deze week zijn we zo druk geweest dat het me gelukt is niet op een afspraak te verschijnen. Ik dacht dat de afspraak om 16.00 uur gepland stond maar het was om 14.00 uur Gelukkig kon de afspraak om 16.00 uur alsnog doorgaan. Intussen heb ik samen met de docent, de deelnemers aan het project van Jong Ondernemen beoordeelt en op twee mensen na krijgen ze allemaal hun certificaat. Maandag is de evaluatie en de afsluiting voor deze leergang. De veiling van de Streetcup in Assen heeft maar liefst 3.000,00 opgeleverd! Een uitstekend resultaat van onze netwerkvereniging het Business Collectief. Met het geld kunnen de mannen en vrouwen blijven deelnemen in de sportvereniging nadat hun traject is afgesloten. Wij wensen hen daar veel succes bij! Vandaag hebben ze alle bossen gekapt voor de praktijk en kijk ik op het schoolplein. De straat is weer zichtbaar. Dit betekent iets meer afleiding nu, maar daar zal ik ook wel aan wennen. Oh, ja de zeiltocht was minder leuk dan gedacht. Om 10.30 uur zijn we aangemonsterd en om 12.00 uur was ik met vele anderen zeeziek. Niks meegekregen van de zeiltocht. We lagen met ruim 15 mensen op het achterdek ziek te wezen. De resterende vier uur duurden eindeloos lang. Ik heb wel vaker gezeild en nooit ergens last van gehad. Het was deze keer windkracht vijf tot zes en dat was schijnbaar toch iets te veel van het goede. Een volgende keer beter zullen we zeggen. We gaan dan weer vrolijk mee.
Verdriet hebben we allemaal bij tijd en wijle. Verdriet omdat we ons gekwetst voelen, omdat ons iets erg is overkomen, omdat we verraden zijn, omdat we iets verliezen. Vaak zijn we dan ook boos. Boos omdat het ons is overkomen. Boos omdat we het niet hebben zien aankomen. Boos omdat we ons niet begrepen voelen. We zitten in een achtbaan van gevoelens en worden heen en weer geslingerd. We raken het overzicht kwijt en weten niet wat te doen.
We willen graag doen alsof er niets gebeurd is. We willen de tijd stil zetten. We willen graag dat we wakker worden en constateren dat het een slechte film was. Het overkomt alleen andere mensen maar u toch niet? Dat kan niet. Het is niet eerlijk, u heeft dit niet verdiend! U wilt niet reageren zoals iedereen verwacht dat u behoort te reageren. U bent niet als al die anderen! U wilt geen mikpunt van spot zijn. U wilt niet dat anderen achter uw rug om smoezelen over wat u overkomen is.
Wat anderen van u denken of over u denken zou u worst moeten zijn. U heeft nu verdriet. U heeft nu met de zaak te dealen. Steek uw hoofd niet in het zand! Sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Soms voelt u een hartverscheurend verdriet. Geef daar dan uiting aan. Houdt u niet in! Probeer het niet weg te beredeneren Voel uw gevoel en doorleef het helemaal. Huil net zolang tot u geen tranen meer heeft. Ga in die kuil zitten en voel u zielig, verdrietig, eenzaam en alleen. Maak een stevige wandeling in het bos en schreeuw uw longen uit uw lijf! Doe het en doe het nu!
Want als u het nu niet doet en u probeert u groot te houden, weet dat het later alsnog gebeuren moet. En dan komt het wel tien keer heftiger dan nu. U stort alsnog in elkaar. Uzelf groot houden heeft geen enkel nut. Wat is er mis aan als anderen zien dat u verdriet heeft? Wat is er mis als uw kinderen zien dat u verdriet heeft? Hier is niets mis mee. U laat zien dat u een mens bent. Een mens van vlees en bloed. Dat ook u gevoelens heeft! Dat ook u verdrietig en/of boos bent en het even niet weet. Dat u tijd en ruimte nodig heeft. En behoefte heeft aan welgemeende ondersteuning.
U geeft hiermee ook het goede voorbeeld aan anderen. Generaties lang is ons wijsgemaakt dat mannen niet huilen. Dat je maar even op je tanden moet bijten. Dat het niet hoort dat mannen of vrouwen in het openbaar huilen. Dat je sterk moet zijn. Dat als je zwakheden toont, je afgemaakt wordt door de vijand. Dat u zich niet moet aanstellen. Dat huilen voor watjes is. Maar de grootste vijand bent uzelf als u zichzelf niet toestaat om mens te zijn! Het getuigt van kracht als u laat zien aan anderen dat u weet wat u nu nodig heeft. Dat u in staat bent om gevoelens te tonen, dat u weet hoe u hiermee om moet gaan. Laat ze maar kletsen! Stiekem zijn die anderen jaloers op u.
Niet op de situatie waarin u zich nu bevindt. Maar wel jaloers op de manier hoe u met de situatie om weet te gaan en willen graag dat zij ook op een gezonde manier met hun problemen zouden kunnen omgaan. Dat ze die vervelende stress, die het met zich meebrengt, de baas zijn. Hoe meer mensen laten zien, vrouwen en mannen, dat emoties tonen normaal is. Dat het een goede manier is om de situatie meester te worden. Dat het u leert om het leven moment voor moment te nemen. Dat u laat zien dat u weet wat op dit moment belangrijk voor u is en dat u behoefte heeft aan een time-out.
Dat te laten zien, zijn we grotendeels verleerd en het wordt tijd dat we ons deze vaardigheden weer eigen maken. Zo kunt u voor anderen een voorbeeld zijn en leren dat een mens geen ding is, geen robot, geen machine, geen onderdanig wezen maar een intelligent, zelfstandig wezen dat bestaat uit vele aspecten. En het voor eenieder een prachtig streven is om daar één geheel van te maken om samen van deze mooie wereld te genieten.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe goed bent u in het accepteren?
Zo, ik heb iemand gevonden die mijn website gaat re-stylen. De eerste contacten zijn gelegd en ik hoop binnen niet al te lange tijd mijn website te kunnen presenteren. Verder heb ik deze week veel tijd besteed aan het persoonlijk kennismaken met mensen uit mijn netwerk. Dit is nodig om bij zakelijke partners in de picture te blijven en het is leuk om te doen. Interesse tonen in anderen wat hen zoal bezighoudt en nieuwe weetjes uitwisselen. Naast persoonlijke gesprekken heb ik deze week ook aardig wat bijeenkomsten in mijn agenda staan. Zoals de aandeelhoudersvergadering van de groep jongelui die ik als bedrijfsbegeleider onder mijn hoede heb. Ze hebben het prima gedaan en ze hebben ontzettend veel geleerd van het project. Ze zijn volwassener geworden en beginnen binnenkort aan hun welverdiende vakantie. Volgende week gaan we beoordelen wie er een certificaat krijgt. We laten ze nog even in spanning! Morgen wordt de veiling van de Streetcup in Assen i.s.m. het Business Collectief gesloten en zijn we benieuwd naar de opbrengst. En zaterdag is het feest. Resilians bestaat 15 jaar en we zijn met partner uitgenodigd om te gaan zeilen. Om 10.00 uur worden we in Lelystad verwacht en het beloofd een mooie en gezellige dag te worden. Hier kunnen we kennismaken met alle collegas. Normaal zien we maar een klein gedeelte bij de intervisiebijeenkomsten omdat die in regios is opgedeeld. We mogen ook zelf zeilen als we dat leuk vinden of lekker loungen. We schepen in op de Stedenmaeght, het mooiste schip van Nederland! De gehele dag wordt opgeluisterd door een muzikaal trio. Nog twee nachtjes slapen
Regelmatig behandel ik cliënten die het moeilijk vinden om hun situatie te accepteren als ze een handicap hebben. Mensen met een dwarslaesie of mensen die door een verkeersongeluk in een rolstoel zitten, mensen die ongeneeslijk ziek zijn of een chronische ziekte hebben bijvoorbeeld. Vaak zijn deze mensen boos en verdrietig. Ze kunnen niet verder met hun leven omdat ze het acceptatieproces niet afgerond hebben. Ze blijven hangen en zien geen uitweg. Hierdoor maken ze het niet alleen zichzelf moeilijk maar ook hun dierbare ondervinden hiervan heel veel last.
Hoezeer men ook zijn/haar best doet, de persoon wordt steeds moeilijker om mee om te gaan. En het is niet zo dat de betroffene de situatie niet wil veranderen. Hij of zij weet gewoonweg niet hoe dit moet. Welke manier wel de oplossing biedt om verder te gaan met hun leven. Waardoor ook de anderen weer verder kunnen en ze samen iets moois kunnen opbouwen. De persoon is bezig met een rouwproces en vindt het heel erg moeilijk om afscheid te nemen van wat hij of zij eens was. De focus ligt op wat men allemaal niet meer kan, wat men op moet geven. En dat op zich is logisch, de realiteit is onomkeerbaar.
Men zit in een proces van aanpassingen, men moet zijn leven opnieuw inrichten. Men heeft duizend en één vragen over werk, wonen en gezondheid. Hoe gaat het nu verder? Wat staat hen verder nog te wachten? Het liefst wil men de situatie terugdraaien omdat dat veilig is, men weet wat men had en weet hoe met de oude situatie om te gaan. Nieuwe dingen zijn eng en onzeker. Alles wordt anders. En ook de persoon verandert. Soms zichtbaar maar het meest van binnen. Vinden ze me straks nog wel aardig? Ben ik niet te vervelend? Vergeten ze me straks niet, nu het lastig wordt om steeds met mij rekening te moeten houden?
Mijn gedachten dwalen hier even af naar wat ik regelmatig zie als ik wandel. Kinderen die met elkaar spelen. Op het schoolplein is met regelmaat een jongen van een jaar of negen alleen op het schoolplein aan het voetballen. Er staat een doel en onvermoeibaar blijft hij trachten de bal in een leeg doel te schoppen. Hij heeft hierin plezier en komt steeds terug om alleen te voetballen. Op een dag komt er een jongen met het syndroom van Down aanlopen. Zonder te aarzelen vraagt hij aan de jongen of hij in de goal mag staan zodat ze samen kunnen voetballen. Ja, natuurlijk. Leuk! Is de reactie van de jongen en alsof ze elkaar al jaren kennen spelen ze nu voetbal met zijn tweeën met hebben veel plezier. Ze lachen en roepen en zijn de beste maatjes!
Die ene jongen vraagt zich niet af of de ander wel geschikt is om in de goal te staan. Hij behandelt de jongen met het syndroom van Down niet alsof deze zo veel anders is dan hijzelf. Hij accepteert de jongen zoals hij is en ziet in hem een speelmaatje. Hij is blij dat hij iemand heeft om mee te spelen want samen spelen is leuker dan alleen. En de jongen met het syndroom van Down vraagt zich niet af of die andere jongen wel geschikt is om doelpunten te scoren. Hij vindt het ook niet relevant dat die andere jongen anders is dan hij.
Kinderen hebben het vermogen om onbevooroordeeld naar de wereld en alles om hen heen te kijken. Ze accepteren de dingen zoals ze zijn. Iets is goed of niet goed in hun ogen. Iets is leuk of niet leuk, mensen zijn aardig of niet aardig. Voor hen is de wereld eenvoudig. Ze zijn niet belast met allerlei zaken die er eigenlijk niet toe doen. Als ze verdrietig zijn, staan ze zichzelf toe dat ze verdrietig zijn. Als ze boos zijn staan ze zichzelf toe dat ze boos zijn. Als ze blij zijn staan ze zichzelf toe dat ze blij zijn. Ze houden zich niet bezig met wat als.. Ze leven in het hier en nu. Ze nemen het moment zoals die is. Gisteren is geweest en morgen bestaat niet.
Als u iets ergs overkomt en u moet zich aanpassen aan een nieuwe situatie, houdt het dan eenvoudig voor u. Het is zoals het is. Nu op dit moment. Neem de momenten en dagen één voor één. Kijk wat u nu bereiken kunt en beloon uzelf als het goed gaat. Start opnieuw als het niet goed gaat. Bent u boos? Sta uzelf toe om boos te zijn. Bent u verdrietig? Sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Bent u blij? Sta uzelf toe om blij te zijn. Neem niet meer als dit ene moment. Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog niet. Heeft u rust nodig? Neem die rust. Heeft u gezelschap nodig? Nodig iemand uit. Heeft u hulp nodig? Vraag om hulp.
U zult merken dat doordat u in het nu leeft de momenten voor u overzichtelijk zijn. Net zolang totdat deze momenten veilig voelen en dan pas bent u in staat om een moment vooruit te plannen. En daarna twee momenten, drie momenten enzovoort. Voelt het niet veilig? Maak pas op de plaats en blijf bij het huidige moment. Onthoudt dat u steeds opnieuw kunt beginnen. U bepaalt het tempo waarin u veranderen wilt. En als u moment voor moment neemt gaat u sneller vooruit dan dat u eerst een grote sprong neemt en daarna iedere keer weer een pas op de plaats moet maken. U holt dan harder achteruit dan vooruit.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe goed bent u in afscheid nemen?
Eindelijk is het mooi weer en je ziet dan ook iedereen volop genieten. Het raam kan open en vele geluiden van allerlei activiteiten dringen door. Heerlijk. Eergisteren stond ik voor een verrassing. Ik kon mijn huis niet in! De sleutel in de voordeur kon ik naar rechts en links draaien maar de deurkruk was met geen mogelijkheid te bewegen. Uiteindelijk ben ik maar achterom gelopen. Navraag leerde dat de hulp moeite had om de voordeur dicht te krijgen en had met een beetje duwen en wringen het toch voor elkaar gekregen dat de deur dicht bleef. Vanmorgen kwam de reparateur en wat bleek. De voordeur was op wel slot gedraaid maar de deur hangt scheef. Dit was de reden dat ik hem niet meer open kreeg. Er was namelijk flink wat kracht nodig om hem te openen. Nu heb ik een sterke hulp maar mijn krachten rijken niet zover. Onze deur heeft een tamelijk ingewikkeld slot en de mensen in onze straat en wijzelf zijn niet in staat om deze procedure te onthouden. Het is waarschijnlijk te duur om alle sloten te vervangen. Nou ja, vooruit maar, tot de volgende keer dat hij weer op slot valt. Eindelijk was het dinsdagmorgen! De dag van de tv-opnamen van de promotiefilm die ik gewonnen heb. Vroeg in de morgen zat ik bij de kapper, daarna omgekleed en op weg naar RTV Drenthe in Assen. Alles op en top verzorgd en voorbereid. Ruim op tijd was ik aanwezig en kon direct aan de slag omdat de collega na mij, nog niet gearriveerd was. In de regiekamer werd een microfoon opgespeld en na wat voorbereidingen mocht ik van start met mijn verhaal. Nou, dat viel nog niet mee! Alles moest in één keer goed zijn. Er kon niet geplakt en geknipt worden. Dus na iedere verspreking, stoppen en opnieuw beginnen. Daarbij mag je niet te veel bewegen en niet te weinig. En er werd ook gevraagd om te ontspannen en heel enthousiast, kijkend naar een zwarte lens, je verhaal te vertellen. Het is allemaal gelukt en het resultaat is na de vakantie te bewonderen als het uitzendschema bekend is.
Regelmatig behandel ik cliënten die het moeilijk vinden om hun situatie te accepteren als ze een handicap hebben. Mensen met een dwarslaesie of mensen die door een verkeersongeluk in een rolstoel zitten, mensen die ongeneeslijk ziek zijn of een chronische ziekte hebben bijvoorbeeld. Vaak zijn deze mensen boos en verdrietig. Ze kunnen niet verder met hun leven omdat ze het acceptatieproces niet afgerond hebben. Ze blijven hangen en zien geen uitweg. Hierdoor maken ze het niet alleen zichzelf moeilijk maar ook hun dierbare ondervinden hiervan heel veel last.
Hoezeer men ook zijn/haar best doet, de persoon wordt steeds moeilijker om mee om te gaan. En het is niet zo dat de betroffene de situatie niet wil veranderen. Hij of zij weet gewoonweg niet hoe dit moet. Welke manier wel de oplossing biedt om verder te gaan met hun leven. Waardoor ook de anderen weer verder kunnen met hun leven en ze samen iets moois kunnen opbouwen. De persoon is bezig met een rouwproces en vindt het heel erg moeilijk om afscheid te nemen van wat hij of zij eens was. De focus ligt op wat men allemaal niet meer kan, wat men op moet geven. En dat op zich is logisch, de realiteit is onomkeerbaar.
Men zit in een proces van aanpassingen, men moet zijn leven opnieuw inrichten. Men heeft duizend en één vragen over werk, wonen en gezondheid. Hoe gaat het nu verder? Wat staat hen verder nog te wachten? Het liefst wil men de situatie terugdraaien omdat dat veilig is, men weet wat men had en weet hoe met de oude situatie om te gaan. Nieuwe dingen zijn eng en onzeker. Alles wordt anders. En ook de persoon verandert. Soms zichtbaar maar het meest van binnen. Vinden ze me straks nog wel aardig? Ben ik niet te vervelend? Vergeten ze me straks niet, nu het lastig wordt om steeds met mij rekening te moeten houden?
Mijn gedachten dwalen hier even af naar wat ik regelmatig zie als ik wandel. Kinderen die met elkaar spelen. Op het schoolplein is met regelmaat een jongen van een jaar of negen alleen op het schoolplein aan het voetballen. Er staat een doel en onvermoeibaar blijft hij trachten de bal in een leeg doel te schoppen. Hij heeft hierin plezier en komt steeds terug om alleen te voetballen. Op een dag komt er een jongen met het syndroom van Down aanlopen. Zonder te aarzelen vraagt hij aan de jongen of hij in de goal mag staan zodat ze samen kunnen voetballen. Ja, natuurlijk. Leuk! Is de reactie van de jongen en alsof ze elkaar al jaren kennen spelen ze nu voetbal met zijn tweeën en hebben veel plezier. Ze lachen en roepen en zijn de beste maatjes!
Die ene jongen vraagt zich niet af of de ander wel geschikt is om in de goal te staan. Hij behandelt de jongen met het syndroom van Down niet alsof deze zo veel anders is dan hijzelf. Hij accepteert de jongen zoals hij is en ziet in hem een speelmaatje. Hij is blij dat hij iemand heeft om mee te spelen want samen spelen is leuker dan alleen. En de jongen met het syndroom van Down vraagt zich niet af of die andere jongen wel geschikt is om doelpunten te scoren. Hij vindt het ook niet relevant dat die andere jongen anders is dan hij.
Kinderen hebben het vermogen om onbevooroordeeld naar de wereld en alles om hen heen te kijken. Ze accepteren de dingen zoals ze zijn. Iets is goed of niet goed in hun ogen. Iets is leuk of niet leuk, mensen zijn aardig of niet aardig. Voor hen is de wereld eenvoudig. Ze zijn niet belast met allerlei zaken die er eigenlijk niet toe doen. Als ze verdrietig zijn, staan ze zichzelf toe dat ze verdrietig zijn. Als ze boos zijn staan ze zichzelf toe dat ze boos zijn. Als ze blij zijn staan ze zichzelf toe dat ze blij zijn. Ze houden zich niet bezig met wat als.. Ze leven in het hier en nu. Ze nemen het moment zoals die is. Gisteren is geweest en morgen bestaat niet.
Als u iets ergs overkomt en u moet zich aanpassen aan een nieuwe situatie, houdt het dan eenvoudig voor u. Het is zoals het is. Nu op dit moment. Neem de momenten en dagen één voor één. Kijk wat u nu bereiken kunt en beloon uzelf als het goed gaat. Start opnieuw als het niet goed gaat. Bent u boos? Sta uzelf toe om boos te zijn. Bent u verdrietig? Sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Bent u blij? Sta uzelf toe om blij te zijn. Neem niet meer als dit ene moment. Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog niet. Heeft u rust nodig? Neem die rust. Heeft u gezelschap nodig? Nodig iemand uit. Heeft u hulp nodig? Vraag om hulp.
U zult merken dat doordat u in het nu leeft de momenten voor u overzichtelijk zijn. Net zolang totdat deze momenten veilig voelen en dan pas bent u in staat om een moment vooruit te plannen. En daarna twee momenten, drie momenten enzovoort. Voelt het niet veilig? Maak pas op de plaats en blijf bij het huidige moment. Onthoudt dat u steeds opnieuw kunt beginnen. U bepaalt het tempo waarin u veranderen wilt. En als u moment voor moment neemt gaat u sneller vooruit dan dat u eerst een grote sprong neemt en daarna iedere keer weer een pas op de plaats moet maken. U holt dan harder achteruit dan vooruit.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Mijn rit naar Noord Brabant was zeer succesvol en gezellig. Ik heb het nuttige met het aangename gecombineerd en reed voldaan naar huis terug. Verder hebben we veel aandacht aan de studie voor mediator besteed en naar aanleiding hiervan een aantal boeken besteld. Deze keer zijn het Duitstalige boeken. Kunnen we als het mooi weer wordt lekker buiten in de tuin lezen. Ik vind het gezellig als de vogels met hun gezang mij gezelschap houden en zorgen voor aangename achtergrondmuziek. Bij de bijeenkomst in het LOC interessante gesprekken gevoerd, welke binnenkort opgevolgd gaan worden. Mijn pitch voor de promotiefilm heb ik gisteren in Utrecht op de Regio Business Dagen getest en het is prima verlopen. De respons was goed en inhoudelijk werd hij met een 7.8 beoordeeld. Mijn bezoek aan Utrecht is ook de reden dat u de nieuwsbrief wat later op de dag krijgt. Gistermorgen heeft men een nieuw matras voor ons bed geleverd en ik was gisteravond laat thuis. Zodoende heb ik vanmorgen een halve snipperdag genomen. Want mocht ik heerlijk slapen vind ik het zonde om gewekt te worden door een wekker. En ik kan u zeggen: ik heb heerlijk geslapen! Lekker uitgerust ben ik vanmorgen opgestaan en vol energie nu het voorwoord en het artikel voor u aan het schrijven. Dit weekend gaan we hopelijk buiten doorbrengen. De zon schijnt in ieder geval vandaag en in de middagpauze wordt het dus tijd voor een wandeling.
Om onze wereld overzichtelijk te maken delen we alles in kaders, vakken en categorieën. Anders raken we namelijk het overzicht kwijt. Het is ook makkelijk om alles in te delen omdat de informatie dan ook snel beschikbaar is. Het indelen doen we aan de hand van kenmerken. Kenmerken zijn eigenschappen die bij een bepaald product, dier, mens, plant, gedachten, energie, enzovoort horen. Deze eigenschappen hebben we gezamenlijk afgesproken en als iets aan deze kenmerken of eigenschappen voldoet noemen we het bijvoorbeeld: een paard, een mens, een auto, en negatieve of positieve gedachte, zonne-energie of windenergie.
Het voordeel van dat we deze kenmerken gezamenlijk hebben afgesproken is dat we niets steeds een discussie hoeven te voeren of iets een dier of een plant is bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen we ons focussen op wat we willen met dit dier of plant. Als iets afwijkt in deze kenmerken vindt er wel een discussie plaats om het onderwerp te kunnen categoriseren. Want we willen onze wereld ordelijk houden. De evolutie is echter altijd in beweging en alles past zich steeds aan deze veranderingen aan. Als iets niet meer volledig in de ene categorie past en ook niet in de ander, weten we er niet zo goed mee om te gaan. Het brengt twijfel.
Zo ook bij mensen. We delen mensen met bepaalde kenmerken in de ene groep en mensen met andere kenmerken in een andere groep. Zolang het kenmerken zijn die we afgesproken hebben, vinden we alles in orde. Maar ook mensen zijn aan de verandering van de evolutie onderhevig. Dit ten goede om te overleven en zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Maar ook mensen individueel delen alles en iedereen dus aan de hand van hun zelfbepaalde kenmerken in bepaalde groepen in.
Zolang die mensen dus aan uw zelfgekozen kenmerken voldoen is voor u alles prima in orde. U weet welke aanpak of manier van handelen het beste bij die bepaalde groep past en het meest effectief is. Dit heeft u door schade en schande ondervonden en geleerd. Maar wat als een of meerdere mensen niet meer aan alle kenmerken van die groep voldoen? Dan wilt u ze opnieuw indelen. Dan gaat u met uzelf de discussie aan of ze dan toch bij die ene of misschien wel bij die andere groep horen. Lukt dit niet dan gaat u twijfelen.
Puberende kinderen bijvoorbeeld kunnen het u knap lastig maken. Ze ontwikkelen kenmerken die voor u twijfel teweeg kunnen brengen. Maar ook een partner, vriend, familielid of collega kan dit veroorzaken. Mensen veranderen, mensen ontwikkelen zich of mensen blijven stilstaan terwijl u zich ontwikkelt. Iemand is ineens niet meer zo verlegen, durft vaker nee te zeggen, staat misschien niet altijd meer klaar voor anderen, verbrandt alle schepen achter zich en vertrekt met de noorderzon, laat plotseling niets meer van zich horen of neemt misschien wel op een gemene manier wraak op u voor iets uit het verleden. Door die verandering veranderen ook de kenmerken van die persoon. Aan u de taak om deze kenmerken weer opnieuw in te delen.
Hoe goed kent u uzelf? Welke kenmerken heeft u waardoor het voor anderen mogelijk is u in een groep in te delen? En dan met name in de categorie: gelukkige mensen. Behoort u tot de categorie aardig, vrolijk, behulpzaam, attent, pienter, actief, betrouwbaar, consequent, eerlijk, hardwerkend, plezierig in omgang, creatief, duizendpoot of leergierig bijvoorbeeld? Schrijf voor uzelf de goede kenmerken die u van uzelf herkent eens op. En schrijf dan de kenmerken op van mensen waar u heel graag mee omgaat op. Ziet u veel overeenkomsten? Of hebben die anderen kenmerken die u mist maar wel graag zou willen hebben? Vraag uzelf dan af of u hiervoor moeite zou willen doen of niet.
Vraag ook eens aan anderen welke positieve kenmerken zij u toedichten. Hierdoor kunt u bepalen wat u verder nog zou kunnen ontwikkelen om in de categorie gelukkige mensen terecht te komen.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Ik ben Kupper / Henrice
Ik ben een vrouw en woon in Hardenberg (Nederland) en mijn beroep is Counsellor en coach.
Ik ben geboren op 28/12/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Henrice biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele of persoonlijke problemen zodat u weer gelukkig bent!