Het lange weekend heeft me goed gedaan. Mijn zieke partner lekker verwend en zelf goed tot rust gekomen. Maandagmorgen direct weer vol aan het werk en een collega met zijn studie geholpen. s Avonds heerlijk genoten van de fles wijn die ik hiervoor gekregen heb. Aan de bedrijfstrainingen wordt de laatste hand gelegd en de mappen zijn bijna klaar. Ik wacht nog op een labelwriter en kan dan deze week weer 40 mappen voor de deelnemers afronden. Mijn tekstschrijver heeft een uitstekende promotietekst geschreven en vanmiddag ga ik naar de fotograaf om een representatieve foto te laten maken. Intussen weer interessante vraagstukken van cliënten behandelt en zo gaan we langzaam naar het einde van de week. Nog even een paar uur studeren en huiswerk inleveren. Dat geeft ook even rust tussendoor. Deze week heb ik regelmatig tot s avonds laat gewerkt en zie weer uit naar het weekeinde. Intussen een goede kennis op een interessante vacature gewezen en ik hoop voor hem dat hij de baan krijgt. Spannend allemaal! Mijn loopmaatje heeft thuis een complete ziekenboeg. Iedereen in het gezin is ziek, al drie weken lang. Vanaf deze plek: van harte beterschap allemaal! Ook voor al die anderen die last hebben van de griep. Ik ben echt blij dat het deze keer aan mij voorbij gaat!
Kleine kinderen zijn afhankelijk van hun opvoeders. De taak van de opvoeders is de kinderen een dermate van zelfstandigheid aan te leren zodat ze op een gegeven ogenblik zelfstandig door het leven kunnen. Iedereen gebruikt hiervoor zijn/haar eigen normen en waarden. Afhankelijk bent u op verschillende manieren op verschillende momenten in uw leven. Gevraagd en ongevraagd. Soms is afhankelijk zijn nuttig, soms ook niet. Iedereen gaat ook anders om met afhankelijk zijn. Dit hangt onder andere af van wat u over afhankelijk zijn geleerd heeft.
Wanneer is afhankelijk zijn niet goed? Als u of de ander(en) er last van krijgen. Maar wanneer heeft u of die ander(en) er last van en hoe? Als het u of de ander(en) belemmert in normaal functioneren. En dat bepaalt u zelf of die ander(en). Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Als u iets als een belemmering of last ervaart dan wordt u belemmerd in normaal functioneren. Het hoeft niet zo te zijn dat de ander(en) dit ook zo ervaart. Het kan ook zijn dat u vindt dat alles normaal functioneert maar dat de ander(en) het als een last ervaart.
Het wordt gecompliceerder als buitenstaanders voor u of de ander(en) gaan beslissen dat er last wordt ervaren. Zij bemoeien zich dan met zaken die hun niet aan gaan. Ze zeggen als het ware dat zij het beter weten en dat u of de ander(en) niet zelf kan beoordelen of u er last van heeft. Zij gaan invullen voor u of de ander(en) en ruzie is dan voorgeprogrammeerd.
Wat te doen als u last heeft van de afhankelijkheid? Betreft het buitenstaanders die zich er ongevraagd mee bemoeien? Vriendelijk doch resoluut te kennen geven dat u best in staat bent om uw eigen boontjes te doppen en dat hun bemoeienis niet op prijs wordt gesteld. Dit lijkt alsof u bot overkomt maar is het niet. U geeft uw grens aan en de ander dient deze te respecteren. Hij of zij is immers ongevraagd over uw grens gegaan. Wordt de ander hierdoor nukkig of vervelend, dan is dat jammer maar dat is niet uw probleem! Houdt voet bij stuk dat u het zelf wel oplost. De ander draait wel bij.
Welke oplossingen zijn er voor u? Eerst gaat u bij uzelf na welke voordelen u geniet van de afhankelijkheid. Daarna schrijft u op welke nadelen u heeft van de afhankelijkheid. Bepaal dan wat u bereiken wilt. Dan gaat u bedenken welke onderdelen u veranderen kunt en wel zodanig dat uw grenzen voor iedereen duidelijk zijn. Is het nodig dat u bepaalde dingen niet meer doet of juist wel gaat doen? Bedenk ook hoe u dit gaat aanpakken. Een goede voorbereiding is het halve werk en als u zichzelf de tijd gunt om goed over de dingen na te denken hoeft u achteraf minder te repareren. Vraag gerust om hulp als u niet zeker van uw zaak bent. Maar laat de ander niet uw probleem oplossen. Dit kunt u best zelf!
Heeft u bepaalde vaardigheden hiervoor nodig die u (nog) niet bezit? Maak dan een plan hoe u zich deze gaat aanleren. En dan doen! Uitvoeren wat u zich voorgenomen heeft. Eng? Soms. Nieuwe dingen kunnen best eng zijn. Onoverkomelijk? Nee, alles kan geleerd worden en oefening baart kunst. Stel uzelf steeds de vraag: Wat is het ergste wat me kan overkomen en wat win ik als ik volhoud?
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Ik ben Kupper / Henrice
Ik ben een vrouw en woon in Hardenberg (Nederland) en mijn beroep is Counsellor en coach.
Ik ben geboren op 28/12/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Henrice biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele of persoonlijke problemen zodat u weer gelukkig bent!