Een paar spannende dagen achter de rug en voor volgende week houdt deze spanning nog aan. Ik had gehoopt deze week uitsluitsel te kunnen krijgen maar ik moet nog even geduld hebben voor ik iets mag vertellen. Intussen alle relaties voor de beurs uitgenodigd en de respons is prima. Dat wordt een drukke maar leuke beurs. Het is zaak voor me om de balans in mijn agenda te bewaren zodat de reguliere cliënten ook voldoende aandacht krijgen. Regelmatig komen er ook vragen via het contactformulier van de website binnen en die zijn ook leuk om te beantwoorden. Meestal kan ik de vragen zelf beantwoorden en anders verwijs ik naar andere specialisten. Het leven de dag vandaag is complexer dan vroeger en we hebben meer mogelijkheden. Dat maakt de afwegingen voor mensen niet altijd even makkelijk. Meer keuze is niet per definitie beter. Maatwerk is prima als het ook echt maatwerk is. Als het kiezen is tussen verschillende opties die het allemaal net niet zijn, kan men voor forse dilemmas komen te staan. Dan wil het wel eens helpen om de zaak aan meerdere personen, onafhankelijk van elkaar, voor te leggen en te vragen wat zij vinden wat de beste optie is. Hiermee zoeken we vaak de bevestiging van wat we zelf al onbewust als beste keus hadden gekozen. En soms komen we tot nieuwe inzichten of ideeën die ons eerder nog niet waren opgevallen. Zo, morgen een heel leuk gesprek in het vooruitzicht en het tweede deel van de workshop over een reclamefilm maken. Een verjaardagscadeau voor een van onze kleinkinderen kopen en zondag van het mooie weer genieten zodat we er volgende week weer vol tegenaan kunnen. Heeft u lange tenen?
Onlangs was ik getuige van een conflict waarbij een deelnemer ontzettend lange tenen had. Hierdoor was het niet mogelijk een normale constructieve discussie te voeren. Door dit gedrag kon een redelijk verzoek uitmonden in een conflict waarin geen oplossing meer mogelijk was. Het kende uiteindelijk alleen maar verliezers. Het maakt ook discussies in de toekomst zo goed als onmogelijk. Dit alles omdat één deelnemer niet goed leest wat er staat en direct de opmerking persoonlijk oppakt terwijl alleen over de inhoud gediscussieerd werd. De deelnemer blokkeert en blijft volharden in zijn standpunt. Ook is hij niet bereid om aangeboden hulp te accepteren.
Helaas komt dit gedrag regelmatig voor. Onbedoeld kwetsen mensen elkaar of is één van de deelnemers niet in staat zijn/haar emotie buiten spel te zetten en goed te lezen en te interpreteren waar het om gaat. Correspondentie over de email maakt het allemaal nog moeilijker omdat het van de woordkeuze van de schrijver en de interpretatie van de lezer afhangt. We missen dan de klank en non verbale signalen van hetgeen getracht wordt te zeggen. Als de rode knop ingedrukt wordt, is het ontzettend moeilijk om dit ongedaan te maken als er geen persoonlijk contact plaats vindt.
Wat gebeurt er als iemand op uw rode knop drukt? U wordt dan emotioneel zo geraakt dat alle deuren dicht gaan. Boosheid, angst of verdriet nemen de overhand. U komt in de vecht- of vluchthouding. U opent de aanval of u zwijgt. In beide gevallen bent u niet meer voor rede vatbaar. Vaak zakt de emotie na een poosje en dan is het tijd om anderen in te schakelen of uzelf tot de orde te roepen.
U gaat eerst navragen of u het goed begrepen heeft. Neem de telefoon en vraag om uitleg. Hoe bedoelt de ander het nu precies? Of vraag aan iemand anders of deze het ook zo ziet als u. Vaak blijkt dat u iets gaat invullen of dat u de boodschap verkeerd begrijpt. Een misverstand is gauw geboren. Het komt ook voor dat de schrijver niet goed kan verwoorden wat hij of zij wil zeggen. Zodra u merkt dat er onduidelijkheid of irritatie ontstaat: neem de telefoon en spreek af voor een persoonlijk gesprek.
Uiteraard moet de ander hier wel toe bereid zijn. Is deze niet bereid dan houdt het op en kunt u vragen of een onafhankelijke derde of een mediator mag bemiddelen. Wil de persoon ook dit niet dan kunt u nog overwegen om het hogerop te zoeken. Soms is dit noodzakelijk om de persoon tot de orde te roepen. De verhoudingen zijn dan weliswaar verstoord maar het eventuele project kan dan wel doorgang vinden. Later kan u dan met de betreffende persoon en een onafhankelijke derde alsnog om tafel gaan om zaken door te spreken.
Vraag uzelf wel af wat de reden is dat u zo emotioneel reageert. Waar bent u bang voor. Meestal ligt angst voor verlies hieraan ten grondslag. Angst dat men vindt dat u het niet goed doet, niet goed genoeg bent, enzovoort. Maar het is uw angst. De ander doet een verzoek of heeft het over uw gedrag en niet over u als persoon. De ander vraagt aan u om het ook eens vanuit zijn/haar standpunt de bekijken om dan gezamenlijk tot de best mogelijke oplossing te komen.
Dat u soms emotioneel geraakt wordt, overkomt ons allemaal weleens. Iedereen heeft zijn eigen ontwikkelingspunten. En zo kunt u het ook zien. Als een ontwikkelingspunt voor uzelf. Dus als iets in de communicatie met de ander u raakt, zet dan niet meteen de hakken in het zand maar ben blij dat u erop geattendeerd wordt zodat u actie kunt ondernemen om hier goed mee om te gaan.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Ik ben Kupper / Henrice
Ik ben een vrouw en woon in Hardenberg (Nederland) en mijn beroep is Counsellor en coach.
Ik ben geboren op 28/12/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Henrice biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele of persoonlijke problemen zodat u weer gelukkig bent!