Harira xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Stevige maaltijdsoep die vooral tijdens de Ramadan wordt gegeten.
Bereidingstijd:
Langer dan 1 uur
Keuken:
Marokkaanse keuken
Smaak:
Anders
Techniek:
Koken
Soort gerecht:
Soepen
Ingrediënten voor 6 personen
1/2 kg kalfsvlees met bot in grote stukken, 150gr kikkererwten (geweekt), 2 grote uien(gehakt in stukjes), 100 gr linzen, n halve knolselderij in blokjes gesneden, een stukje (geschild) gemberwortel van ca 2 cm, van elk n half bosje peterselie, koriander en selderij(gehakt in stukjes), 2 zakjes saffraanpoeder of 1 tl saffraandraadjes, 1 volle tl kurkumapoeder, 1 volle tl kaneel, 2 blikken gepelde tomaten, 3 a 4 rundvleesbouillonblokjes, peper en zout naar smaak, 100 gr vermicelli, smen en zonnebloemolie. * In een kom een papje van bloem met water aanmaken om de soep later mee te binden. * Voor het opdienen in een kom; optie a) schijfjes limoen en wat fijngesneden koriander of optie b) wat kaneelpoeder
Hulpmiddelen
Snelkookpan, hakmolen
Voorbereiding
De kikkererwten in ruim water minimaal een nacht laten weken. De volgende dag kunnen ze makkelijk "gepeld" worden als je niet van de schil houdt. Kook ze apart bijna gaar.
In de hakmolen: tomaten, uien, koriander, peterselie en selderij. Houdt wat koriander/peterselie achter voor bij het serveren.
Kook 3 a 4 liter water in de waterkoker; dit is voor het bouillon en kookt wat sneller dan koud water.
Bereidingswijze
In een grote (snelkook)pan olie verhitten en de stukken vlees hierin bakken, de kruiden en zout/peper erbij. Voeg het uien/tomatenmengsel toe en bak deze even mee. De bouillonblokjes, gemberwortel, blokjes knolselderij en smen toevoegen en omroeren (m.u.v. de linzen, kikkererwten en vermicell). Voeg het gekookte water toe, ca 3 a 4 liter water en laat op een middelmatig vuur ca.45 min. tot een uur koken; vlees moet lekker zacht zijn (hangt v.h. soort vlees af, rundvlees kan ook gebruikt worden en duurt wat langer om gaar te worden). Na ca. 45 min. de linzen en kikkererwten toevoegen. De vermicelli als laatste toevoegen en even meekoken. Het vlees en het stukje gemberwortel uit de pan halen. Snijdt het vlees in wat kleinere stukken en breng de soep eventueel op smaak met peper en zout. Gebruik het papje van bloem en water om de soep mee te binden, even blijven roeren. De stukken vlees weer terug in de pan stoppen en laten staan. Opdienen in een soepterrine.
Serveertips
Serveer in een soepkom met apart op een schaaltje wat schijfjes limoen en stukjes koriander. Of alleen wat kaneelpoeder strooien. Verder worden er verschillende soorten Marokkaans brood, shebakija, churros, dadels en diverse andere bijgerechten erbij geserveerd.
|