Inhoud blog
  • Mijn nieuwe uitdaging ...
  • vooruitzichten voor het najaar
  • Op 27 maart wordt er weer gelachen en geademd ...
  • Lachwandeling in Mechelen op 1 mei 2017
  • Nieuw in Ternat - Lach- en ademkring
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vakantie_thailand
    blog.seniorennet.be/vakanti
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Heling van lichaam en geest
  • Foto
    Zoeken met Google


    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Foto
    Merlijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Deze foto's zijn momentopnamen van Lach-Yoga én klankschaalmeditatie in Strombeek op woensdag 3 december 2008.
    Lach-Yoga - Yogalachen - LACHYOGA - BEWUST VERBONDEN ADEMEN
    Lachen in mijn Lachclubs van Ternat en Strombeek - lachen bij verenigingen. - Ademsessies begeleiden ...
    Lach je graag - ben je het lachen verleerd - heb je verdriet - ben je eenzaam - slechts één manier om je goed te voelen: KOM LACHEN IN MIJN LACHCLUB van Ternat - CC de Ploter 1ste donderdag van 20:30 tot 21:30 uur. Tijdens de dag in 1853 Strombeek; 1ste en derde woensdag van 10 tot 11u in dienstencentrum Ter Borre - St.-Amandsplein, 7 - Op maandag in RC te Dilbeek van 20:30 uur tot 21:30 uur - dit alles samen met Jean. NIEUW: kom lachen en ademen in kring in Sint-Jozef te Ternat van 20 tot 22 uur.
    08-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ring-TV op bezoek op mijn lachsessie

    Vorige woensdag stond ik klaar om te gaan wandelen met Kruikenburg-wandelclub. Elke 1ste woensdag van de maand gaan wij de natuur in, weer of geen weer...
    5 Minuten voor mijn vertrek krijg ik telefoon van Ring TV - de regionale zender van Vlaams-Brabant - of ze mogen komen filmen tijdens één van mijn sessies.
    'Wat een promotie' denk ik, 'waw'. 'Morgen, donderdag, komt mij goed uit, dan zijn er 20 mensen ingeschreven' - 'neen' zeggen ze aan de andere kant van de draad, 'morgen is niet vrij, maar wel aanstaande dinsdag, 7 maart' - Daar moet ik even op nadenken - dan zijn wij meestal met enkele mensen een 5-tal, in de voormiddag moeten de jonge mensen werken...., 'maar ja, kom maar' zeg ik. 
    Nu maar hopen dat er nog een zestal mensen bijkomen.... dit samen met de 5 vaste lachers; dat wordt lachen geblazen!
    Mijn zoekwerk kan direct beginnen; bij de wandelclub vind ik enkele sympatisanten die zich zouden willen vrijmaken, die al lang beloofd hedden eens langs te komen. Nu het gratis lachen is, is dit een mooie kans...
    Na het wandelen heb ik nog werk om folders hier en daar te gaan leggen, maar van die 'arbeid' krijg ik geen geïnteresseerden.
    Nog wat mensen opgebeld die ook beloofd hebben om eens te komen lachen, maar het nog niet gedaan hebben.
    De lachclub-verantwoordelijke van Halle ook opgebeld. Mieke was ogenblikkelijk bereid om de lach-energie te komen verhogen...
    Nu maar afwachten.
    Zelf zeg ik in de lachsessie elke keer opnieuw dat wij in het NU moeten leven en dat er in het NU geen angsten en zorgen zijn. Dat is ook zo, maar mijn lichaam wou naar die wijze raad even niet luisteren.
    Dinsdag, 7 maart - het is zover... . Opstaan om half zeven (is mijn gewoonte niet, meestal rond 8 uur!); 3 keer naar de WC, buikpijn, kloppend hart (sneller dan anders); maar waarvoor?
    'Zullen er mensen komen? Hoeveel? Willen ze wel komen nu ze gefilmd worden?' dan nog niet gesproken over de muizenissen omtrent de opnamen. Een mens staat niet elke dag voor de camera! - 'Welke vragen stellen die mensen, ga ik niks vergeten te zeggen of te doen????' 'Gaan die van Ring-TV daar zijn om 9.45 uur zoals ze gezegd hebben aan de telefoon???'.
    Nu ik terug kijk, dan heb ik gelijk om telkens opnieuw te zeggen dat wanneer je in het NU leeft, je geen angsten kent!!!!! Want alles viel in de juiste plooi.
    Regelmatig vraag ik hulp aan mijn Engelen en dan voel ik ook dat ik er niet alleen voor sta. Nu is dat ook niet anders. Mijn Engelen zijn in grote getale aanwezig, ze komen meelachen!
    Om half tien ben ik al op weg naar CC de Ploter - (5 minuten van bij mij thuis) - breng de zaal in orde, neem het stof nog even weg van de vloer, spray 'flow' in de ruimte opdat alles 'flow' zou zijn.... Maar Ring-TV zie ik niet...
    9.50 uur komt het eerste hoofd langs de deuropening piepen, 'oef toch al iemand', tegen 10 uur zijn er al 7 kandidaat-lachers en begin ik mij rustiger te voelen. Alles komt dik in orde, denk ik.
    En dan komen de mensen van Ring-TV, ja hoor ze zijn daar!
    Alles wordt in gereedheid gebracht, mij wordt een micro opgespeld plus een bakje op mijn onderrug, in mijn broeksriem.
    'Begin de sessie maar, nadien zullen wij nog wat vragen stellen aan u persoonlijk'; dat klinkt al wat geruststellender. Na de lachsessie ben ik dan opgelucht, zijn mijn zenuwen tot een minimum herleid, heb ik wat meer kleur in mijn gezicht...
    De lachsessie op zich gaat mij goed af. Sinds september op regelmatige basis wordt er gelachen en daar krijg je routine in, dan val je bijna terug op 'automatische piloot', alhoewel ik de sessie elke keer opnieuw in een ander kleedje steek, het moet voor de vaste lachers telkens een 'ah-effect' geven, altijd prettig als er iets nieuws geleerd wordt. Wij doen ons 'ding', rond 10.30 uur - wanneer wij al goed opgewarmd zijn door de yoga-oefeningen - komt de 'Halle-afvaardiging' nog binnen en zijn wij ondertussen met 11 vrouwen, de mannen zijn er deze keer niet bij... ze hebben ongelijk. Wel even wennen om een lach-yoga sessie te leiden à la 'big brother'. Alles wordt opgenomen. De cameravrouw staat de ene keer in het midden van de kring, dan zit ze laag bij de grond om te filmen in vogelperspectief, dan weer staat ze buiten de kring of staat ze van hoog te filmen, telkens gezien van een andere kant.
    De 'crew' ziet er bekwaam en vriendelijk uit en dat geeft ook een goed gevoel.
    De sessie-duur is minder lang dan anders, kwestie van een beknopte sessie te tonen, maar ze is er niet minder goed door, integendeel. Er wordt bijzonder goed meegedaan, de 'nieuwe' lachers zijn buitengewoon. Het is niet vanzelfsprekend dat je van de eerste keer je verstand op nul kunt zetten, en gewoon 'de zot' kunt uithangen. Het kind in ons opnieuw tot leven brengen. Deze keer lukte dat bij vrijwel iedereen. Misschien 2 personen die het iets moeilijker hadden, maar toch mag ik er niet over klagen.
    Na de lachsessie wordt er nog een korte meditatie gehouden gevolgd door rustige muziek en een rondvraag.
    Die rondvraag geeft heel veel weer hoe de 'medespelers' zich voelen na de sessie, wat het lachen hen heeft bijgebracht. Want wees er zeker van, je bent een ander mens na de sessie, veel blijer, opgewekter en veel zorgen zijn van je afgevallen, alles is nog zoals voorheen maar je ziet alles op een andere manier. Je kan er weer een weekje tegen.
    Wanneer de genodigden-lachers de zaal verlaten hebben begint voor mij de 'vraagstonde'. De cameravrouw zet mij voor een spiegel, de journalist stelt de vragen, ik voel mij daar heel goed bij, ik zeg wat ik voel en wat mijn doel is, waarom ik lach-yoga sessies geef.
    Hoe ik zal overkomen op de TV dat is wat anders. Ik ben geen native-spreker en mijn uiterlijk is ook niet meer wat het geweest is, op 25 was ik een mooi meisje, op mijn 64ste straal ik uit wat ik vanbinnen voel, alleen is mijn buitenkant iets minder fris... Eigenlijk is dat niet mijn grootste zorg.

    Samengevat: het was een fijne ervaring. Nu hoop ik dat de 'film' overbrengt bij de toeschouwers hoe wij het voelen, wat wij voelen; dat ze zien dat lachen een ernstige zaak is, dat er meer zou moeten gelachen worden om een gezonde samenleving te krijgen waarbij iedereen zich goed voelt. 
    Nu wachten tot vrijdag, 10 maart - dan wordt lach-yoga uitgezonden na het nieuws in het programma 'TOURNEE GENERAL' op Ring-TV  - met heel veel herhalingen, hopelijk zien veel mensen die uitzending en komen ze in rijen van drie naar mijn lach-sessies; maar lieve lezers, jullie weten dat je moet reserveren - want bij 20 deelnemers sluit ik de inschrijvingen.
    wiske@wiske.net of 02 5822792
    Tournée General - prosit
    Ik ben een gelukkig mens.

    08-03-2006 om 11:43 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alweer een bevestiging dat lachen gezond is

    Komedies hebben positief effect op bloedsomloop



    Het bekijken van komedies heeft een positief effect op de bloedcirculatie, terwijl shockerende scenes het omgekeerde resultaat ressorteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maryland (VS) waarvan de resultaten recent gepubliceerd werden in het vakblad
    Heart. Ze staan ook samengevat in Karakter, het wetenschappelijk tijdschrift van de Academische Stichting Leuven.

    Twintig gezonde proefpersonen kregen een compilatie van grappige fragmenten te zien uit films als
    There's something about Mary en nadien shockerende scènes uit Spielbergs oorlogsfilm Saving Private Ryan. Na de eerste kijksessies bleek bij 19 van de 20 personen de bloeddoorstroming in de armslagader verbeterd, terwijl dat na het bekijken van Spielbergs fragmenten in 14 van de 20 gevallen verslechterd was.

    Hoe komische of tragische scènes precies inwerken op de bloedsomloop kunnen de vorsers nog niet verklaren. Mogelijk beïnvloeden hormonen die tijdens het kijken vrijkomen de zogenaamde endotheelcellen op de binnenwand van de slagader. Die spelen een sleutelrol bij de regeling van de druk in de bloedvaten.

    Uit HLN van 8 maart 2006

    08-03-2006 om 10:14 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lachen is goed voor de slagaders

    Lachen is goed voor de slagaders!

    Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. “Lachen is gezond”, is dus geen holle frase!

     

    Lachen brengt even gunstige veranderingen teweeg in het endothelium (inwendige bekleding) van de slagaders als aerobic, maar dan zonder de spierstijfheid, -pijn en -spanningen die daarmee gepaard gaan. Niets is beter voor de bloedvaten dan drie keer per week 30 minuten lachen en 15 minuten lachen per dag.

    Op het congres van het American College of Cardiology werd een studie voorgesteld die bewijst dat lachen goed is voor de slagaders. Er namen 20 gezonde en niet-rokende vrijwilligers aan deel van gemiddeld 33 jaar, de helft mannen en de helft vrouwen. Ze moesten gedurende een halfuur een komische film ("Kingpin", een Amerikaanse komedie van de gebroeders Farelly) of integendeel een stresserende film ("Saving Private Ryan") bekijken. Vlak voor de film werden de reacties van hun slagaders gemeten, en nog eens drie keer nadien. Daaruit blijkt dat de reactiviteit van de slagaders gedurende een halfuur tot drie kwartier gewijzigd wordt. Na de komische film zetten de slagaders van de deelnemers uit en ontspanden ze zich, terwijl ze na de stresserende film integendeel vernauwden. Het verschil tussen beide films bedraagt ongeveer 50 % (gemeten via bloedstroomafhankelijke vaatverwijding, een technische meting).

    Hoe kan lachen nu inwerken op de slagaders? Misschien via een molecule, zoals een endorfine die vrijkomt bij lachen, of door het effect van stikstofmonoxide, een substantie die de slagaders doet uitzetten…

    Hoe dan ook, emoties als lachen of stress hebben wel degelijk een invloed op de binnenkant van de slagaders. Lachen ontspant de slagaders, stress doet ze samentrekken. Op die manier wordt wetenschappelijk bewezen wat ons gezond verstand ons ingeeft! Als u niet sportief aangelegd bent, kunt u dus beter gelegenheden opzoeken om te lachen in plaats van uzelf op te zadelen met schuldgevoelens: een komische film huren, naar het cabaret gaan, grappige verhalen lezen,…

     e-gezondheid !

    14-02-2006 om 00:00 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WATER

    Water = 1 atoom Liefde + 2 atomen Dankbaarheid.

    Bewustwording hiervan betekent dé omwenteling van dit millennium!
                                                                                              Masaru Emoto

    13-02-2006 om 14:46 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste lach-yoga sessie voor een zelfhulpgroep 'Leven zoals voorheen'

    Op vrijdag, 12 februari om 14.15 uur is het zover. De tafels staan in een cirkel, een toffe, lichte ruimte. Koffie, zelfgebakken wafels, frisdrank allerlei. Een echte koffieclash.

    Geen gewone koffieklets, maar een bijeenkomst van een zelfhulpgroep van borstkanker-patiënten. Elk van die aanwezigen heeft een eigen verhaal en een eigen angst. Ik houd mij wat afzijdig om zeker geen verkeerde uitspraken te doen, zelf kan ik van die zaak niet meespreken...

    Na een korte inleiding van de vrijwilligster krijg ik het woord. Al mijn Engelen zijn opgetrommeld en ik heb alles goed voorbereid op het stramien van deze groep.

    Eerst leg ik uit wat lachen zoal van goeds met zich meebrengt, even wat theorie.
    Vervolgens wat ademhalings-oefeningen en wat yoga en tai-chi, daarna is het lachen geblazen.

    Lachen allerlei, de mensen doen bijzonder goed mee, er wordt heel spontaan gelachen en na een uurtje denk ik het einde te moeten aankondigen met een meditatie en daarna een stukje rustige muziek.
    Ze krijgen er niet genoeg van en ik herhaal nog kleine oefeningen hoe ze best met de neus ademen, je kent dat; enkele tellen inademen langs links, alles toestoppen en de adem blokkeren, uitademen in evenveel tellen langs rechts, vervolgens inademen langs rechts, alles dicht en uitademen langs links enz enz...; dan lachen wij nog wat na.

    Ik hoorde mezelf spreken, maar die woorden komen niet van mij; mijn Engelen zijn duidelijk aan het werk, ik kreeg zoveel inspiratie op het moment, er was geen ophouden aan. Fijn was dat!

    Angsten zijn niet te minimaliseren, maar leven in het NU maakt alles zoveel eenvoudiger en mooier; in het NU is geen angst, op dit ogenblik hebben wij het fijn met elkaar. Een levenshouding, een levensles. Een doordenkertje...

    De reactie van de mensen was zeer positief, veel blijheid, er was een dame die mij kwam danken en zei dat ze 5 maand geleden haar man was verloren en dat ze nu voor de eerste keer goed had gelachen en dat het haar zo’n deugd had gedaan!!!

    De aanwezigen die met gebogen hoofd binnenkwamen, gingen buiten al lachend en met een rechte houding.

    Dan voel ik dat ik geslaagd ben in mijn opzet.
    De 2 inrichters zijn vrijwilligers, die waren zeer tevreden en zullen mijn lach-yoga sessie warm aanbevelen aan de andere zelfhulpgroepen van Vlaanderen. In alle provincies zijn er zo’n bijeenkomsten, 4 x per jaar.

    Met al mijn geluksgevoel en dankbaarheidsgevoel werd ik nog vergoed ook.
    Wat voel ik mij rijk op alle gebied !!!
    Zelfs werd ik thuis opgehaald en teruggebracht, als dat geen service is!

    13-02-2006 om 00:00 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag was het weer lachen geblazen!
    Vandaag kan niet meer stuk, de lach-yoga sessie die doorging deze voormiddag met 6 andere deelnemers was opnieuw een voltreffer.
    Voor 14 dagen was het thema 'het kind in ons'. Wij speelden 'zakdoekje leggen' en dansten 'de zevensprong'. Wij huilden en lachten en broebelden zoals kleine kinderen doen en rolden over de grond van pret.
    Als buitenstaander lijkt dat onnozel doen en dat is het eigenlijk ook.
    Maar denk eens hoe prettig dat is wanneer je eens kunt doen als een klein kind, dat je nog eens luidop mag lachen, dat je mag dansen en springen zoals jij dat wil. Niet zoals men dat voor doet, maar hoe jij je voelt op dat eigenste moment.
    In zo'n sessie kan alles en moet niks.
    Vandaag was toegespitst op 'de lach in ons laten komen langs onze voeten'.
    Eerst zingen, yoga-oefeningen en Tai-chi doen om alles wat los te maken, dansen allerlei stijlen zoals de 5ritmes, 'zottigheden' om de lach wat te oefenen...
    Onze mat wordt gebruikt om 'grondoefeningen' te doen, wij trekken allerlei snuiten en alleen maar dat zien lokt al heel wat gelach uit. Wij beschikken over spiegels - indien wij dat willen kunnen wij ons spiegelen- een echte confrontatie. Maar niks moet alles kan. Ook dat.
    En dan... laten wij de lach binnen langs onze voeten, naar de knieën, naar onze buik, ons innerlijk kind begint ook te lachen, dan naar onze keel om door te stoten naar ons hoofd om uiteindelijk 'uit te barsten' langs onze kruin met een daverende lach als het openen van een champagnefles. Wij rollen over de vloer als een kind dat dolgelukkig is.
    Willem Vermandere zingt het: wij zijn dood wanneer het kind in ons dood is.
    WIJ ZIJN SPRINGLEVEND!!!
    Kom eens lachen op onze lach-yoga in Ternat - Kerkstraat 4 - 1742 Sint-Katarine-Lombeek - in CC De Ploter - in de balletzaal. 
    De eerstkomende sessie is op donderdagavond 2 februari 2006 om 20.35 uur - inschrijven is een noodzaak - bijdrage 5 euro.
    De eerstkomende dinsdagochtend-sessie is om 10 uur en gaat door op dinsdag 7 februari 2006 - bijdrage 5 euro - matje meebrengen

    24-01-2006 om 17:15 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2006
    Ja hoor, in 2006 gaan er opnieuw lach-yoga sessies door.
    WIJ BLIJVEN LACHEN
    Op donderdag, 5 januari gaat de 1ste sessie van 2006 door.
    Iedereen is welkom!!!

    26-12-2005 om 02:35 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lachsessie met studenten
    Op 21 december had ik het geluk een lachsessie te mogen geven aan aspirant- verpleegkundigen met specialisatie geriatrie.  De les ging over 'humor bij bejaarden'.
    Vermits het een 'verplicht' vak was en de 6 studenten niet uit eigen beweging naar mijn sessie kwamen heb ik de les wat omgebouwd, het was tenslotte bedoeld voor 'bejaarden'. Lachen kwam in de eerste plaats. Eerst wat onwennig, daarna vlotter en vlotter. Yoga- en ademhalingsoefeningen werden flink uitgevoerd. Zingen en 'tonen' ging vrij goed. Het dansen ging wat stroef, maar alles kan niet van de eerste keer goed gaan... Als besluit trokken wij allerlei grimassen met ons gezicht, dan giechelen en daarna lachen tot wij een slappelach zouden krijgen .... dat zal voor een volgende keer zijn, want zomaar lachen op bevel dat konden ze nog niet, daar moet nog hard aan gewerkt worden.
    Met de meditatie werd de groep heel ingetogen, verder genoten wij nog enkele minuten van de rustgevende muziek.
    De cursisten hebben er veel van opgestoken - zegden ze bij de rondvraag - en ze genoten vooral van het meditatiemoment en de platte rust.
    Zelf heb ik de les als heel positief ervaren, heel fijn om met jonge mensen om te gaan!

    26-12-2005 om 02:31 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Overgaan' is 'thuiskomen'
    'Als je de voet op de andere oever zet
    en het blijkt de Hemel te zijn
    Als je dan door een hand wordt aangeraakt
    en het blijkt Gods hand te zijn
    Als je dan muziek hoort
    en het blijken Engelen te zijn
    Dan ben je niet heengegaan
    maar dan ben je thuis gekomen'

    Tekst op een overlijdensbericht, opgesteld door Magda

    12-12-2005 om 10:55 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een trol op zoek naar het Licht

    Dit verhaal gaat over een groep trollen, die in een diep en donker bos leefden. Nu zou je zeggen dat zij daar heel gelukkig zouden kunnen zijn, maar er hing een bedroefde sfeer zonder glans of hoop. Alles waar je naar keek scheen zijn glans en hoop te hebben verloren. De bloemen, de bomen en het ergste was nog die lege blik in de ogen van die groep trollen. Ja, alles was er donker en grauw en zonder dat de trollen wisten wat er aan de hand was, ging het steeds slechter met hen allemaal tot op een nacht een trol een bijzondere droom kreeg. Hij droomde over een prachtig helder bos, vol fleurige bloemen, hij droomde zelfs dat alle trollen met glans en hoop in de ogen rond liepen en iedereen scheen veel gelukkiger te zijn. De trol werd er wakker van en besloot wat aan de ellende van zijn trollen volk te gaan doen. De volgende dag ging hij naar de oudste trol van het bos en vertelde zijn droom van die nacht. De oude trol luisterde aandachtig en toen hij eindelijk het hele verhaal over de droom gehoord had, zei hij tegen de trol: "Het is heel bijzonder dat jij deze droom heb gehad. Ik dacht dat ons trollenvolk voor immer verloren zou zijn. Het is goed dat je naar mij bent gekomen en ik zal je vertellen wat je moet doen om het trollenvolk te verlossen van deze ellende. Maak een afspraak met het Donker om middernacht precies en luister naar wat hij je te vertellen heeft".

    Die nacht ging de trol precies om middernacht, zoals de oude trol gezegd had op zoek naar het Donker. Eindelijk was hij op de donkerste plek aangekomen toen hij een zware sombere stem hoorde. "Ik ben het Donker" zei de zware stem, "Wat brengt jou hier?" De trol vertelde zijn verhaal over de droom en over de oude trol. Het Donker keek hem somber aan en zei: "Ik zal je vertellen waarom jou trollenvolk en jullie bos zonder hoop en glans leven".

    En het Donker begon zijn sombere verhaal: "Lang geleden hebben jullie mij, het Donker aan mijn lot overgelaten, jullie hadden geen oog voor schoonheid en langzaam aan werd het diep binnen jullie zelf steeds donkerder en verloren jullie alle glans en hoop, zo erg zelfs, dat jullie het bijna niet eens in de gaten hadden. Al die tijd kon zelfs ik het Donker geen schaduw op het licht werpen zo donker hebben jullie het gemaakt. Jullie hebben allemaal met jullie eigen sombere en donkere gedachten het licht doen verdwijnen, waarop ik als het Donker uitgroeide tot iets waarvoor ik niet bestemd was om te zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik niet meer in harmonie. Breng het licht terug in jullie leven en er zal hoop en glans zijn voor jullie trollenvolk en het bos".

    De trol die vol aandacht had zitten luisteren naar het verhaal van het Donker begreep wat hij en zijn volk te doen stonden. Hij bedankte het Donker voor zijn wijze raad en spoedde zich gauw naar zijn volk en hield een groot beraad met iedereen van het trollenvolk. Allen waren vol verwondering over het verhaal van de trol en hier en daar begonnen al oogjes te flikkeren van opwinding en vreugde. Iedereen wist nu wat er gedaan moest worden en geleidelijk aan werd het ochtend.

    Geen gewone ochtend zoals anders, maar er scheen een prachtige goudgele zon en op de bloemen lagen prachtige zilveren druppels dauw en de trollen keken allen gelukkig uit de ogen vol glinstering en glans.

    En zo leven ze nog steeds heel lang en gelukkig in het Licht.

    "Diverse Verhalen en Gedachten" * Orfilan.nl

    05-12-2005 om 15:48 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kracht van gedachten
    Ilse Nijssen 13 juni 2002 - uit Spiritueel Trefpunt

    Alles om ons heen is energie, wij zelf zijn energie dus ook de gedachten die we uitzenden is energie. Als kosmische wet geldt dat alles wat je uitzendt ook weer bij je terug komt. Zo zullen alle negatieve gedachten die je hebt, zich een weg vinden door de ether waarna ze onherroepelijk bij je terug zullen keren. Wees daarom altijd voorzichtig met de gedachten die je hebt, je kan hierdoor een klimaat scheppen waar je eigenlijk niet op zit te wachten  Dit gegeven werkt ook mondiaal door. Alle oorlogen die ontstaan, zijn immers een uitwerking van de negatieve gedachten en gevoelens van de mensen op aarde. Als we in vrede met onszelf zijn en proberen te werken aan positieve gedachten in plaats van negatieve gedachten, haat en wrok jegens anderen, dan scheppen we een heel ander klimaat. We zijn immers de scheppers van onze eigen wereld.

    Dat gedachten enorm krachtig zijn, wordt nog wel eens vergeten. Daarom is het zo belangrijk te weten dat je echt alles wat je zaait ook zal oogsten. Karma is in deze niets meer dan iets dat je in het verleden gezaaid hebt en later (en dat kan vele levens later) weer op je weg krijgt. Daarom is het zo van wezenlijk belang dat we gaan inzien dat onze gedachten van groot belang zijn voor het scheppen van een milder en aangenaam klimaat voor onszelf maar daarbij ook voor de hele omgeving. Is het ook niet zo dat personen die negatief denken voor een groot deel problemen over zichzelf afroepen? Je schept een negatief klimaat waar alle angsten en sombere gevoelens een geweldige voedingsbodem hebben. Het leven is een gegeven maar kan mooier worden als we ons bewust worden van onze gedachtenkracht en zien dat deze gedachten scheppend werken voor ons hele zijn maar ook voor onze hele omgeving. Wees daarom positief en draag dit ook uit, wees in vrede met jezelf en ga eerst te rade bij jezelf alvorens je oordeelt over anderen

    02-12-2005 om 10:33 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gulden tip
    Op maandag volg ik Tai-Chi. Onze leraar gaf ons wat 'huiswerk' mee.
    Sindsdien doe ik dat en eerlijk waar, het geeft zo'n goed gevoel, daarom wil ik dit doorgeven aan de mensen die daar open voor staan...

    Voor het slapen gaan danken wij voor alles wat wij die dag hebben mogen ontvangen. 
    Dank voor de zon die is opgestaan, dank voor het lekkere eten, dank voor de vriend die ik mocht ontmoeten, dank voor het kind dat mij toelachtte, dank voor mijn pensioen dat op tijd werd gestort, dank voor het nieuws dat de postbode in mijn brievenbus stak, dank voor de grote en kleine dingen...... Minstens 10 feiten of dingen zoeken en daarna misschien nog meer.
    Die dankbaarheid, die positieve gedachten geven mij een bijzonder warm gevoel heel diep in mij en op die manier val ik 'zalig' in slaap.
    Probeer het eens uit en laat mij weten of je er ook in slaagde je 'zalig' te voelen.

    02-12-2005 om 10:27 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door-denkertje
    'Onze gebeden moeten niet gericht zijn op het veranderen van de wereld, maar op het veranderen van onze kijk op de wereld.
    De wereld zal nooit zijn zoals wij haar wensen, maar wij kunnen leren temidden van die wereld in vrede te zijn.'

    Citaat uit het boek 'Genees de oorzaak, niet het gevolg' - 'werken aan vergeving met een cursus in wonderen' van Michael Dawson.
    Een aanrader!

    04-11-2005 om 00:08 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LIGGEND MEDITEREN

    Ga rustig liggen zo plat mogelijk op je rug zodat je hele lichaam goed contact maakt met de aarde, je handen ontspannen naast je.

    Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling, zonder deze te veranderen.

    Als je je één voelt met je ademhaling en je helemaal ontspannen voelt, breng dan je aandacht naar je

    stuit.

    Probeer van hieruit de kleur rood te visualiseren. Als je deze kleur voor je ziet laat deze dan met je ademhaling mee door je lichaam stromen.

    Wanneer je het gevoel hebt dat de kleur rood met je bloedsomloop door heel je lichaam heen stroomt breng je, je aandacht naar

    je onderbuik.

    Nu visualiseer je de kleur oranje en ook deze kleur laat je door heel je lichaam stromen.

    Breng dan je aandacht naar je zonnevlecht, en visualiseer hierbij de kleur geel, ook nu laat je de kleur weer door je lichaam stromen.

    Vervolgens breng je, je aandacht naar je hart en de kleur groen, ook nu weer laat je de kleur stromen.

    Breng je aandacht naar je keel en visualiseer hier de kleur lichtblauw, dan breng je, je aandacht naar je voorhoofd en probeer een donkerblauwe kleur door je lichaam heen te laten gaan.

    Uiteindelijk ga je met je aandacht naar het puntje van je kruin en de kleur violet wit en ook deze kleur laat je weer door heel je lichaam heen gaan.

    Wees één met alle kleuren. Misschien voel je onder je het kloppen van de aarde in hetzelfde ritme als je eigen hartslag, laat je hierdoor niet afleiden, maar geniet ervan je bent één.

    Wanneer je voelt dat je ervoor klaar bent, en geloof me dat voel je, breng dan je aandacht naar het universum en visualiseer dat daarvandaan een gouden douche over je uitgespreid wordt; voel je omringd door deze gouden gloed en voel je voor de hele dag beschermd.

    Breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer.
    Open je ogen

    Klaar!

    Deze meditatie diende voor het stille moment na de lach-yoga sessie op dinsdag 25 oktober 2005. Een tekst die erg gesmaakt werd door de aanwezigen.

    26-10-2005 om 10:19 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De teksten op mijn blog
    Mijn blog wil ik vooral gebruiken om mijn lach-yoga te promoten. Om een verslagje te schrijven over de sessie die zojuist is doorgegaan.
    Maar ik wil mijn blog ook gebruiken om teksten op te zetten die ik mooi vind en waarvan ik denk dat anderen er ook hun profijt kunnen uit trekken.

    Sommige mensen geven kritiek omdat ik die teksten overneem zonder de bron te vermelden. Voor een deel geef ik ze gelijk.
    Maar ga eens kijken bij de andere bloggers.... Zijn dat allemaal teksten van hen? Werden daar telkens de bronnen vermeldt?
    Ja, dat is natuurlijk geen excuus voor mij. Maar reeds geruime tijd zet ik gelezen en mooi bevonden teksten op mijn PC en daarvan heb ik geen bron meer.
    In de toekomst zal ik daar wel op letten, want ere wie ere toekomt.

    Er is niets nieuws onder de zon. Telkens opnieuw worden boeken geschreven over reeds bestaande feiten, ze worden 'herwerkt'. Ik doe dat soms ook zo'n beetje.
    Dat wou ik even kwijt.

    24-10-2005 om 12:25 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom deze meditatie
    Waarom deze meditatie over de ademhaling?

    Vandaag hield ik alweer een 'lach-yoga'-sessie. Deze keer in de ochtend.
    Alweer was het een heel fijne les.
    Vragen werden gesteld over de correcte manier van ademen.
    Dit artikel zal klaarheid kunnen brengen bij sommige mensen, zelf ben ik van mening dat wij niet genoeg kunnen weten over dit zo belangrijk onderwerp. 

    11-10-2005 om 18:36 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meditatie - Het ademhalen

    De doorsnee mens kan niet langer dan enkele luttele minuten zonder zuurstof overleven, wij verwaarlozen schandalig onze ademhaling.
    Het aspect van een goede ademhaling is dus van zeer groot belang, niet alleen tijdens de meditatie maar ook in onze dagelijks leven.

    Ademen is het enige lichaamsproces dat zowel autonoom als gecontroleerd kan werken; m.a.w. een gezond lichaam zal altijd automatisch blijven ademen (anders zou in slaap vallen een ramp zijn) terwijl tegelijkertijd wijzelf bewust het ritme en de diepte van de ademhaling kunnen regelen.

    Ademen brengt zuurstof binnen, wat het lichaam o.a. helpt goed te ontspannen. Onze hersenen zijn namelijk de grote slokop van zuurstof; het denkproces, onze emoties... alles vraagt massaal zuurstof.


    Teveel of te weinig zuurstof heeft een directe invloed op de hersenen. Door op gepaste tijden controle te nemen over onze ademhaling, kunnen wij onze hersenen, en dus zo ons gemoed, beïnvloeden. Emoties worden best verwerkt door extra zuurstof in te nemen: huilen, lachen, eens goed vloeken... allemaal voorbeelden van extra en diepe luchtinname.

    En ieder weet dat dit deugd doet.

    Er bestaan een waaier van specifieke ademhalingsoefeningen. Het is ten zeerste aangeraden om het aspect van ademhaling grondig te bestuderen. Goed ademen geeft veel voordelen; je geestelijke en lichamelijke prestaties gaan er merkelijk op vooruit als je correct ademt.

    De ademhaling is hét instrument bij uitstek om tot diepe relaxatie te komen.
    Ga in houding zitten en alvorens de meditatie te beginnen, neem je enkele minuten de tijd om via de ademhaling tot rust te komen.

    Bij het in-ademen krijgt je lichaam energie; bij het uit-ademen verdiep je de ontspanning.

    Visualiseer dat de lucht die je ademt je lichaam en geest reinigt.

    Voel hoe elke cel zich met zuurstof voedt en ervaar hoe dit een positief effect heeft op je spierspanning.

    Als je lichaam zwaar begint te worden, schakel dan over tot meditatie.

    Je geest wordt alerter en je lichaam is nu in neutrale stand.

    We geven je nog enkele tips mee die je perfect kan gebruiken tijdens je meditatie-sessie.

    Hou je longen gezond
    Roken is ongezond! Het heeft weinig nut goed te ademen als je longen vol met teer, nicotine, dioxine, benzeen en ander smeerlapperij zitten. Roken voor een sessie of in een berookte kamer mediteren, is echt hopeloos.
    Door niet te roken en regelmatig cardiovasculair te trainen (duurloop, fietsen...) zal je de prestaties van je longen aanzienlijk verbeteren.

    Ademen doe je met de buik
    De ribbenkas heeft maar een beperkte uitzettingsgraad, je buik daarentegen is een ware luchtballon.
    Door je buik uit te zetten, krijgt het middenrif voldoende ruimte om te zakken en zo de longen volledig te laten vollopen. Concentreer je bij het in-ademen op je “hara”, het massieve energiecentrum dat zich ongeveer 4 vingers onder je navel bevindt (daar waar je de vlindertjes voelt).
    De kracht van de ademhaling komt van de buik; met de borstkas moet je namelijk onnodig veel druk zetten om de longen te ledigen.

    Adem in door de neus
    De neus bevat een subliem filter- en verwarmingssysteem zodat de lucht in perfecte conditie aangeleverd wordt in je longen.
    Bij het inademen kleeft de tong zachtjes tegen het gehemelte.
    Hoewel het voor sommigen raar klinkt, maar ook je neus, meerbepaald je neusvleugels, kun je trainen: leer op commando de vleugels verder open te zetten, zo haal je extra lucht binnen.

    Adem uit door de mond
    De afvalstoffen die in exitlucht zitten, moeten zo snel mogelijk uit je systeem. De mond heeft de grootste opening en is de korste weg naar buiten. Forceer de lucht niet uit je lichaam, ‘zachte dwang’ is voldoende.
    De tong komt nu een beetje los van het gehemelte.
    Tijdens het uitademen kunnen er eventueel geluiden ontstaan, dit is normaal. Sommigen proclameren doelbewust geluiden of zingen mantras.

    Zit rechtop
    Dit is een vast gegeven bij meditatie. Een voorovergebogen of doorgezakte positie belemmert de goede ‘pompwerking’ van de longen.

    Vermijd overdreven ademhalen
    Adem ‘natuurlijk’; te krachtig uitademen zorgt ervoor dat er te weinig restlucht in de longen blijft waardoor je hyperventileert. Een normale inademing duurt ongeveer half zolang als een uitademing. Na de inademing hou je even de lucht vast, pas dan blaas je uit. Het inhouden mag het natuurlijk ademhalingsritme niet hinderen of blokkeren. Ademen mag zeker niet pijnlijk zijn.

    Adem, de brug tussen hemel en aarde
    Gebruik je adem om zowel te aarden als contact te leggen met het astrale.

    11-10-2005 om 18:31 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toelichtingen
    Af en toe zal ik yoga-oefeningen op mijn blog zetten. Sommige oefeningen geef ik ook bij mijn lach-yoga. Het zijn oefeningen die iedereen kan geven en doen, die voor niemand een probleem kan geven.

    10-10-2005 om 17:42 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorbereiding op de slaap

    Dit is een zeer krachtige ontspanningsoefening waardoor je lichamelijke ongemakken en emotionele blokkades kunt laten gaan. Hij verbetert ook je geheugen en je concentratie.

    Het staren in kaarslicht helpt je zenuwstelsel in evenwicht te brengen, stress en slapeloosheid te verminderen en de slaap te bevorderen.

    ‘De persoon die zijn geest kan beheersen en zonder gehechtheid de dingen kan doen, kan uitstekend werk verrichten’. De Bhogavod (3:7)

    Steek een kaars aan en je favoriete wierook. Denk een paar minuten na over de gebeurtenissen van de dag en laat deze gedachten dan gaan. Spreek met jezelf af dat je gedachten de komende 15 à 20 minuten over ontspanning en meditatie zullen gaan. Ga in een prettige houding zitten met je rug recht.

    Kijk een paar minuten naar de vlam van de kaars. Sluit je ogen en houd het beeld voor je ogen. Wanneer het beeld verdwijnt, open je je ogen en kijk je weer naar de vlam. Herhaal dit een aantal keren.

    Blijf zitten of ga op de grond liggen in de ontspanningshouding, Shasavana (pag 17 en 18), maar val niet in slaap. Doe een paar minuten de yoga-ademhaling (zie pag. 24 en 25) of de afwisselende neusademhaling ( pag 69) en kijk dan of je ergens spanning voelt in je lichaam. Richt je adem naar plekken met spanning en als je uitademt, laat je ze zacht worden en ontspannen.

    Visualiseer de vlam van de kaars op het scherm van je geest. Eerst klein, maar terwijl je ernaar kijkt, zie je hem groter worden en helderder, hij omhult je hele lichaam en geeft vrede, liefde, leven en mededogen. Laat de vlam je hele innerlijke ruimte vullen en concentreer dan alles op het hartchakra (anahata)

    Laat dit beeld vervagen en concentreer je op de adem bij het topje van je neus. Word je weer geleidelijk aan bewust van je lichaam, te beginnen met je vingers en tenen.

    Als je hiermee klaar bent, open je langzaam je ogen.

    Pag. laatste blad - uit boek: Yoga voor meer energie – Alistair Livingstone

    10-10-2005 om 17:40 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mijn yoga-lach-sessie van donderdag 6 oktober.
    Er waren 16 deelnemers ingeschreven, 2 belden af op het laatste moment en 4 zijn gewoon niet gekomen. Maar niet getreurd. Al bij al waren wij nog met 11 plus ik, er kwam nog een 'vrije' leerling bij, hij was nog niet ingeschreven...
    Mensen, wat hebben wij ons een 'kriek' gelachen!
    Elke sessie is zo anders en dat komt door de deelnemers. Deze keer kreeg ik 2 jonge meisjes bij de deelnemers, die aan hun eindwerk bezig zijn en die in Lach-yoga wel iets zien voor hun verdere opleiding... Het werd een succes. Dat 'jong geweld' was zeer vrolijk en liet hun lach schateren.
    De 'lachers' waren zeer tevreden en hebben van die 'slappelach' heel veel deugd gehad. Ze schreven bijna allemaal - ( 2 onder voorbehoud) - opnieuw in voor de sessie van 20 oktober.
    Als ik er nu aan terug denk, heb ik er nog deugd van!

    07-10-2005 om 15:36 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 09/11-15/11 2020
  • 10/07-16/07 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 25/04-01/05 2016
  • 25/05-31/05 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 17/03-23/03 2014
  • 03/10-09/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 15/10-21/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Welkom op mijn blog! Vandaag al gelachen? Bekijk je in de spiegel en zeg tegen jezelf 'wat zie ik er weer goed uit vandaag'
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    brabbes
    blog.seniorennet.be/brabbes

    Een interessant adres?

    Een interessant adres?

    Zoeken in blog


    Over mijzelf
    Ik ben Wiske, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Slappelach.
    Ik ben een vrouw en woon in 1741 Wambeek (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 10/05/1942 en ben nu dus 81 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Yoga, Meditatie, Taï-Chi en Qi-Gong, lACH-YOGA, lezen, PC.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!