Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Bescherming en behoud van diersoorten De Zoo werkt nauw samen met veschillende internationale organisaties op het gebied van behoud en bescherming van dieren. Een groot aantal dieren dat in Fuengirola verblijft,behoort tot bedreigde soorten. De Zoo participeert in 35 reproductieprogramma´s wereldweid. In de korte tijd dat de Zoo in de huidige vorm bestaat,hebben een aantal soorten zich voortgeplant. Een lemur,een blauwe duiker,een nijlpaard,een Sumatratijger en een kuifgibon.ER worden regelmatig dieren uit een ander land gehaald om ze bij hun zeldzame soortgenoten te voegen. Zo werd kort geleden de mannetjes oerangoetang Nakal uit Engeland overgevlogen om de kans op nageslacht onder deze ernstig bedreigde zoogdiersoort te vergroten. In juli en augustus blijft de Zoo tot 12 uur s¨nachts open.
De dierentuin in Fuengirola werd in 2004 door National Geographic uitgeroepen tot de beste dierentuin in Spanje. 10 jaar geleden zijn wij er geweest en toen was het nog een diep treurige toestand. In 1998 kocht Fransisco de Asís García met 3 partners de verwaarloosde dierentuin en ontwikkelde het ingenieuze concept. Biologen ,dierenartsen,architecten,beeldhouwers en schilders kwamen er aan te pas om ecosystemen na te bootsen uit Zuid-oost -Azië,equatoriaal Afrika en Madagaskar. Levensechte delen van savannes,regenwouden en rivierbeddingen geven de indruk op een ander continent te zitten. Madagaskar is gekozen als thema omdat het miljoenen jaren geisoleerd lag. 80 % van de flora en fauna komt nergens anders in de wereld voor. De leefgedeeltes in het Afrika gedeelte zijn gesplitst in een rivierdal,bosgrond ,een gorillavallei en een bergbos. Dieren uit Zuid -oost-Azië bewonen een Angkortempel,bosoevers,een mijn ,een verborgen oerwoud en een mangrove. Uniek aan de mangrove is dat deze tegelijkertijd boven en onder het wateroppervlakte bekeken kan worden. Het is een bezoek waard.
Tuinbonen met kwartels 4 kwartels,panklaar peper en zout 750 gr. jonge tuinbonen. 3 el olijfolie. 1 ui gesnipperd 2 tenen knoflook fijngehakt 1 laurierblad 150 gr. ham in repen 2 rode paprika´s in blokjes 1 tomaat gehalveerd
Wrijf de kwartels in met peper en zout en bind ze op met keukengaren. Haal de bonen uit de peulen(een vriendin van ons kookte ze met schil en al en vond ze niet lekker,had ze nog nooit gegeten) Verhit de olie in een braadpan en fruit ui en knoflook. Voeg de bonen, laurierblad en reepjes ham toe en schenk er 1 l.water bij. Breng het geheel aan de kook en leg de kwartels erbij.Kook ze 10 minuten. Voeg dan de paprika´s en tomaat toe en laat het geheel 20 minuten sudderen. Om het pittiger te maken kan je de kwartels ook eerst aanbraden en halverwege de kooktijd erbij doen.
Een internationaal onderzoeksteam hoopt 20 mei,op de 500ste herdenking van de sterfdag van Columbus een mysterie rond hem op te lossen. DNA onderzoek moet uitwijzen of zijn stoffelijke resten begraven liggen in de Kathedraal van Sevilla of in Santa Domingo,de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Andere onderzoekers proberen te achterhalen of Columbus echt uit Genua in Italië kwam of toch misschien een Catalaan was,Portugees of Jood. Het is niet zeker of Columbus de eerste Europeaan was,die voet zette op de wal van Amerika. De kans is groot dat Ijslanders,Vikingen en Aziaten hem voor gingen. Columbus heeft 4 grote ontdekkingsreizen gemaakt,dat weet men dankzij de 4 logboeken. In 1947 leed hij schipbreuk en spoelde aan in Portugal. Daar leerde hij zijn vroeuw kennen.Na haar dood ging Columbus naar Spanje. Vlakbij Granada werd het beroemde verdrag van Santa Fe getekend,waarmee Columbus de titels van erfelijk admiraal van de oceaan,onderkoning en gouveneur van het te ontdekken gebied verkreeg. Op 17 augustus 1492 vertrokken 3 kleine zeilschepen met 90 bemanningsleden uit de haven van Palos de la Frontera.
Kaviaar eet je van een speciaal lepeltje.Dit mag nooit van metaal zijn omdat dan de smaak van kaviaar wordt verpest.Beter is om kaviaar uit de hand te eten.
De verpakking van kaviaar is bij voorkeur van glas of porselein.
Is de verpakking geopend,dan moet de kaviaar snel gegeten worden.Om kaviaar toch te bewaren,moet het worden gladgestreken en bedekt met plastic.
Kaviaar smaakt het beste bij een temperatuur tussen 7 en 10 graden.De nog gesloten verpakking wordt bewaard bij een temperatuur tussen 0 en 4 graden.
Russen drinken wodka bij kaviaar,Fransen champagne en Catalanen geven er cava bij.Maar een goede hele droge witte wijn is ook prima.
Wil men bij kaviaar iets eten,dan kan dat het beste dunnen toast zijn of crackertjes zonder zout.
Wanneer kaviaar vers wordt gekocht kan het worden ingevroren.
Als test of de kaviaar vers is kan het potje worden gekanteld.Vallen er eitjes uit,dan is het ingevroren geweest.
Het grootste gedeelte van alle kaviaar op de markt is illegaal.Smokkel zorgt voor grote prijsverschillen en verlies aan kwaliteit.Eerlijke kaviaar is altijd voorzien van een keurmerk.
Eitjes dienen altijd los in de verpakking te zitten en heel te zijn. Hoe meer olie er tussen zit,hoe langer ze al in het potje zitten.
Bioloog Alberto Domezzin begon in 1960 naast het kweken van forel ook steur te kweken in het dorp Riofrio in de provincie Granada. Men verklaarde hem voor gek,maar hij heeft met zijn bedrijf Piscifactoria de Sierra Nevada al heel wat prijzen gewonnen. Hij is de enige producent van Beluga kaviaar in heel Europa. De steur is een zoetwatervis,het is een haaiachtige vis zonder graten met enkel kraakbeen. De steur die in Riofrio wordt gekweekt kan 100 jaar worden is meer dan 2 m,eter lang en weegt 250 kilo. Om kuit te schieten moet de steur minimaal 17 jaar zijn. De oogst gebeurt handmatig.Elke vis wordt bekeken met een echografie of het al eitjes draagt. Rond maart ,april schiet steur kuit. De beste kaviaar bestaat uit viseitjes die 3 a 4 dagen voor de steur kuit schiet ,zijn afgenomen. Van een steur kan maar 1 keer kaviaar worden geoogst. De buik van de steur wordt opengesneden om de eierstokken te legen. Ze worden met schoon water zorgvuldig gezeefd.Er wordt een klein beetje zuiver zout toegevoegd om de smaak te verfijnen en houdbaarheid te vergroten. Nadat de kaviaar is verpakt blijft het ongeveer 8 maanden houdbaar. Een blikje kaviaar van 100 gram kost 167. Ik zal het dan ook niet kopen.
8 perziken 5 dl witte wijn 2 el suiker 1 eend van ca.2 kg,panklaar 1 dl olijfolie peper en zout mespunt gemalen kruidnagel mespunt kaneel 1 sneetje geroosterd witbrood.
Schil de perziken en doe ze in een pan.Schenk de witte wijn erover en roer de suiker erdoor.Pocheer de perziken 10 minuten in de wijn. Neem de pan van het vuur en laat de perziken in het vocht staan. Was de eend en dep hem droog.Meng de olijfolie met peper,zout,kruidnagel en kaneel.Bestrijk de eend hiermee van binnen en buiten.Bind de eend daarna met keukengaren op. Bestrijk de binnenkant van een braadpan met olijfolie en leg de eend erin.Bestrijk de eend nog een beetje met de gekruide olijfolie en zet hem een half uur in een voorverwarmde oven van 200 gr..Bestrijk de eend regelmatig met olijfolie. Keer de eend om,schep er een paar lepels perzik wijn over en braad hem nog eens een half uur. Haal de gare eend uit de oven en houd hem warm. Giet het braadvocht door een fijne zeef en schep het vet eraf.Haal de perziken uit de wijn en doe de perzikwijn bij het braadvocht en laat de saus inkoken.Stamp het brood met een beetje van de saus in een vijzel fijn en roer het door de saus,voeg naar smaak peper en zout toe. Leg de perziken in de saus en warm ze door. Snijd de eend in stukken en leg ze met de perziken en de saus op een schaal.
Is het geen juweel,deze mooie roos?Hij is 1.25 m lang.Er stond er nog een naast,maar die staat nu in de huiskamer.Er staan overal bloeiende rozen in de tuin en het is geweldig om daar te zitten.
Na Driekoningen hebben wij de kerstboom buiten gezet,hij had weinig naalden verloren,terwijl hij toch 14 dagen binnen had gestaan. Tot onze verbazing zagen wij van de week,dat hij begint uit te lopen er zitten allemaal lichtgroene knoppen aan. Wie weet kunnen we hem met kerstmis weer binnenhalen.
4zeeduivelfilets a 200 gr. 4 gamba´s zout en peper 3 el olijfolie bloem 1 kleine ui gesnipperd 1 el gepelde amandelen 3 tenen knoflook in dunne plakjes 1 gedroogde spaanse peper,zonder zaden en fijngesneden. 1 bosje peperselie 1 snee geroosterd witbrood 1.25 dl witte wijn 2,5 dl visbouillon 8 gekookte reuzengarnalen
Was de filets en de gamba´s,dep ze droog,wrijf ze in met peper en zout en laat dat even intrekken. Verhit de olijfolie,haal de visfilets en gamba´s door de bloem ,en braad ze kort aan beide kanten aan. Leg ze in een vuurvaste schaal. Fruit in de rest van de olie de uien glazig,voeg de amandelen,knoflook ,spaanse peper toe en bak het kort. Voeg de fijngehakte peterselie en stukken brood toe,schenk de witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook. Pureer de saus met de staafmixer en schenk de visbouillon erbij. Laat de saus nog een keer kort koken en schenk hem over de vis. Verwarm de oven voor op 175 gr. en stoof het gerecht in 15 minuten gaar. Garneer het met de reuzengarnalen
Met de verovering van grote delen van Spanje in de 8 e eeuw,kwam er luxe in al Andalus,zoals de Arabieren deze streek noemden. Ze drukten hun stempel op de architectuur en brachten hun kennis van geneeskunde,wapentechniek en vervaardiging van keramiek en zijde mee. In de landbouw introduceerden zij irrigatiesystemen en bemestingsmethoden. Ook teelden zij gewassen die daarvoor onbekend waren. Zij betrokken rijst ,suikerriet en aubergines van de Perzen. Uit Egypte haalden zij honingmeloen,uit Afrika watermeloenen en uit Constantinopel vijgen. Ze brachten de Voor-Aziatische citrusvruchten,perzikken,abrikozen,kweeperen,amandelen en pistachenoten. Later kwamen er dadels uit Irak en koffie uit Jemen bij. ook kruiden en specerijen speelden een belangrijke rol in de keuken van alAndalus. Heel populair waren,basilicum,komijn,koriander,saffraan,anijs,munt,gember en jasmijn,naast amandelen pistachenoten,pijnboompitten,sesam,kaneel en tamarinde. Als eiwitbron gaven de Arabieren de voorkeur aan schapen-en lamsvlees en aan vis.Voorde bereiding hiervan hadden zij zich laten inspireren door Perzische koks en Egyptische en Turkistaanse gewoonten. Er zijn nog veel recepten bewaard gebleven.
8 jonge artisjokken zout sap van 1 citroen 1 teen knoflook fijngehakt 2 el olijfolie 2 el witte wijn 1 el bloem 12 venusschelpen schoon gemaakt.
Haal de buitenste blaadjes van de artisjokken en kook ze in water met wat zout,citroensap en 1 eetlepel bloem ca.20 minuten. Neem ze uit het water,laat ze uitlekken en snijd ze doormidden. Bak het knoflook goudbruin,bestuif ze met de rest van de bloem en doe er witte wijn bij en 2.5 dl van het kookvocht van de artisjokken. Kook de schelpen hierin tot ze opengaan en doe dan de artisjokken er weer bij. Voeg eventueel nog wat bouillon bij. Dit is een heerlijk voorgerecht met stokbrood.
Nog een dikke week en het feest in Oostende kan beginnen. Vergeten jullie Jean uit Frankrijk niet. Alle gewassen en gestreken kleren zijn welkom. Alles wat je in huis kan gebruiken,mits heel en schoon ,kunnen ze daar goed gebruiken. Voor inlichtingen: peeters.jean@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be
Dom Pérignon,de Franse benedictijn,die de champagnekurk uitvond,zou het idee flessen af te sluiten hebben overgenomen van Spaanse pelgrims. Pas rond 1670 is de kurk op de fles gekomen,wel werd in 500 v.Chr.aarden amfora´s met dit materiaal afgesloten. Tegnwoordig is in Extramadura zo´n 150.000 ha land bedekt met bossen van kurkeiken. Deze kurk is wereldberoemd en is het belangrijkste exportartikel van deze streek. Deze inheemse eikensoorten bouwen hun schors heel langzaam op,waardoor de kurk bijzonder licht en elastisch wordt. De kurkeik moet 30 jaar groeien voordat hij voor het eerst geschild kan worden,daarna duurt het 10 -12 jaar voordat er opnieuw schors is gevormd. Pas bij de derde keer schillen is de kwaliteit goed genoeg voor flessenkurken,daarom zijn goede kurken zo kostbaar. De kurken worden tegenwoordig machinaal gemaakt,maar het ontschorsen van de bomen gebeurt nog steeds met de hand. Men slaat de schors een jaar lang op ,daarna wordt hij gewassen en uitgekookt. Afhankelijk van de lengte van de kurk snijdt men de matten van schors in verschillende dikten. Daarna worden de kurken uitgestanst in de richting waarin de schors aan de boom zat. Na een strenge kwaliteitscontrole worden ze rond en glad gemaakt ,het proces eindigt met een behoedzame sterilisatie.
Dit zagen wij vanmorgen op onze wandeling langs het strand. Morgen is Pasen voorbij,een tweede Paasdag kennen ze hier niet.Maar wij hebben wel een hele week Semana Santa gehad met veel vrije dagen.
Geitenbout uit de oven 1 geitenbout met been van ca.1,5 kg. peper en zout 1,25 dl olijfolie 7 tenen knoflook fijngehakt 1 ui grof gehakt 2 rijpe tomaten ontveld en in blokjes 1 laurierblad 2 takjes tijm 2.5 dl.witte wijn 40 ml.brandewijn 1kg. aardappelen in vieren 2 el pijnboompitten
Spoel de bout af,dep hem droog en wrijf hem in met peper en zout. Verhit de olijfolie in een braadslee en braad de bout aan. Haal de bout eruit en fruit knoflook en ui glazig in de olie,voeg tomaten toe ,bak ze kort mee. Voeg laurier ,tijm,witte wijn en brandewijn toe en leg de bout weer in de braadslee.Stoof de bout in anderhalf uur gaar in een voorverwarmde oven van ca.175 graden.Voeg na drie kwartier aardappelen en pijnboompitten toe en giet er wat water bij.Bedruip de bout herhaaldelijk. Leg de bout op een schaal,schep de aardappelen erom heen.Giet de jus door een zeef,breng hem op smaak met peper en zout en geef hem er apart bij.
29 april is er groot feest in Oostende. Jean uit Frankrijk komt ook. Hij hoopt met een volle auto terug te gaan. Gewassen en gestreken kleding,goede bruikbare huishoudelijke zaken. Speelgoed en wat je maar kan bedenken,als het maar heel is. Verder kan Jean heel goed geld gebruiken voor-De Belgen in nood. Help hem ,ieder beetje helpt. Voor verdere inlichten kan men terecht bij: peeters.jean@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be LAAT HEM NIET MET LEGE HANDEN TERUGGAAN
Capriotes zijn de dreigend uitziende puntmutsen (Ku Klux Clanachtig) die de Nazarenos dragen tijdens de processie. Ze garanderen de anonimiteit van de deelnemers. De hoogte van de puntmuts ligt per broederschap vast. Zo kunnen offers zonder ijdelheid worden gebracht. Vanuit de historie dienden de puntmutsen om de anonimiteit van de nieuwe christenen,die toen nog niet door de grote massa werden gewaardeerd,te waarborgen. Een andere bron verwijst naar de Spaans inquisitie. Men zegt dat religieuze gevangenen verplicht de muts van karton in de vorm van een punt moesten dragen,terwijl ook wordt beweerd dat juist de beulen tijdens de inquisitie dit soort hoofddeksel droeg om anoniem te blijven.