Maak de champignons schoon en verwijder het harde stukje van de voet. Snijd grote exemplaren doormidden. Kook de champignons in weinig water met wat citroensap en enkele druppels olie 4 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze afkoelen. Roer ui, zout, peper, worcestersaus, tomatenketchup, paprikapoeder en suiker door het kookvocht. Laat dit sausje goed afkoelen. Schenk het sausje over de champignons.
Snijd de selderijknol in vrij dikke plakken, schil deze en snijd ze in reepjes. Was de reepjes knolselderij en kook ze in ruim water met wat zout in 15 minuten bijna gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken en vermeng ze met de plakjes aardappel. Hak het wit van de eieren zeer fijn en wrijf de eierdooiers door een zeef. Vermeng de tomatenpuree met olie, azijn, zout en peper. Schep het selderijmengsel erdoor en garneer met eiwit, eierdooier en peterselie.
Halveer de paprika's, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Kook deze in water met zout en een scheutje azijn 5 minuten. Laat ze uitlekken. Maak een sausje van olie, azijn, zout, peper en suiker. Schenk dit over de reepjes paprika en strooi de peterselie erover.
2 courgettes 2 el olie 1 kleine ui 2 tenen knoflook zout 2 el citroensap tijmblaadjes 50 gr. ongezouten gepelde walnoten
------------------------------------------------- Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken. Bak de plakken in de olie aan beide kanten lichtbruin. Verdeel de plakken over de borden. Fruit de in dunne ringen gesneden gepelde ui met de knoflook uit de knijper. Schep ui en knoflook op de courgetteplakken. Strooi er zout over en besprenkel de salade met citroensap. Strooi ten slotte blaadjes tijm en de in stukjes gehakte walnoten over de salade. Deze salade kan lauw of koud worden gegeten.
1-2 struiken bleekselderij 1 el azijn of citroensap 3 el olie zout en peper
-------------------------------------------------
Verwijder de bladeren van de bleekselderij, haal de bladscheden van elkaar en trek met een puntig mesje de nerven uit de stengels. Was de bleekselderi en snijd ze in stukjes van 4 centimeter. Kook de bleekselderij in weinig water met wat zout in 20 minuten bijna gaar. Laat de bleekselderij op een vergiet uitlekken en afkoelen. Maak een sausje van azijn, olie, zout en peper en schep de stukjes bleekselderij erdoor.
4 gekookte bietjes zout en peper olie azijn fijngehakte peterselie
------------------------------------------------- Snijd de geschilde bietjes in stukjes, strooi zout en peper erover en schenk olie en azijn erop. Laat dit enige tijd intrekken. Leg de stukjes biet op een schaal en strooi er peterselie over.
4 grote aardappelen 1 el zure room of creme fraiche 1 el mayonaise 1 el fijngehakte tuinkruiden, zoals peterselie, bieslook, kervel zout en peper 1/4 ui, gesnipperd 4 mooie slabladeren 8 zwarte olijven
Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil in 20 minuten gaar. Laat ze droogstomen, pel ze en snijd ze in plakken. Vermeng de zure room met mayonaise, tuinkruiden, zout, peper en ui en schep de nog warme plakken aardappel erdoor. Laat de salade afkoelen. Beleg een schaal met slabladeren, schik de aardappelsalade erop en garneer met olijven.
750 gr. gekookte aardappelen in plakjes 1-2 eieren, hardgekookt 3/4 dl olie 1/2 dl azijn zout en peper mosterd 1 prei, fijngesneden fijngehakte peterselie
----------------------------------------------------- Maak de hardgekookte eieren fijn en vermeng ze met olie, azijn, zout, peper, mosterd, prei en peterselie. Schep de plakjes aardappel er voorzichtig door en zet de salade ten minste 1 uur op een koele plaats alvorens deze te serveren.
Gebruik voor een aardappelsalade warme, in de schil gekookte en daarna gepelde aardappelen. Koude aardappelen worden hard en maken de salade rul.
De prei kan desgewenst worden vervangen door een gesnipperd uitje en een in kleine stukjes gesneden rode of groene paprika.
1 plak volvette belegen kaas van 400 gr. voor de garnering: cocktailkersen stukjes gember en ananas stukjes ananas gevulde olijven zilveruitjes stukjes augurk stukjes salami of cervelaatworst
Snijd de kaas in dikke plakken, verwijder de korst en snijd de plakken in blokjes. Prik met een cocktailprikker op elk blokje kaas een garnering naar keuze. Wissel zoete garneringen af met hartige. Zet de blokjes kaas naast elkaar op een schaal of prik ze op een grapefruit.
Breng ruim water aan de kook en leg de eieren er met een lepel in. Kook ze in 8 minuten hard. Neem de eieren uit de pan en laat ze in koud water afkoelen. Pel de eieren en halveer ze. Neem de eierdooiers met een theelepel eruit en wrijf ze door een zeef. Roer de boter romig en roer eierdooiers, zout en peper erdoor. Vul een spuitzak met een grove gekartelde spuitmond met de eierboter en spuit deze in de halve eieren. Garneer de bovenkant met een opengevouwen kappertje. Spuit in elk kappertje een toefje tomatenketchup. Beleg een schaal met veldsla en schik de eieren erop.
Hier zie je recepten die mijn moeder vroeger maakte. En ik ben nu bijna 65. Dus de gewone degelijke recepten zonder poespas. Ze zijn wel voor 4 personen. Maar 2 dagen hetzelfde eten is niets mis mee. Of je bewaart het in de koelkast voor over 2 dagen.