Inhoud blog
  • Selderijbolletjes
  • Kaassoesjes 20-25 stuks
  • Kaasstengels
  • T-bonesteak
  • Entrecote met rode-wijnsaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    MAALTIJDEN VOOR SENIOREN
    Lekker recepten voor senioren
    12-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen smoren
    1 1/2 kg aardappelen
    60 gr. boter
    zout
    ---------------------------------------------------

    Neem kleine ronde aardappelen of snijd grote exemplaren na het schillen in vieren, zodat de aardappelen tegelijk gaar zijn. Verwijder de pitten en zet de aardappelen op met boter, zout en weinig water. Laat ze in een goed gesloten pan op laag vuur gaar worden in ongeveer 30 minuten. Giet de aardappelen zo nodig af en droog ze verder in een open pan op laag vuur. Schud ze van tijd tot tijd tot ze kruimig zijn.

    12-07-2013 om 10:25 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen stomen
    1 1/2 kg aardappelen
    zout

    --------------------------------------------
    Schil de aardappelen en verwijder de pitten. Was de aardappelen en leg ze op de geperforeerde bodem van een stoompan of in een vergiet boven een pan met kokend water. Sluit het geheel goed af. Stoom de aardappelen in ongeveer 45 minuten gaar, bestrooi ze met zout en droog ze verder in een open pan op laag vuur. Schud ze van tijd tot tijd tot ze kruimig zijn.

    12-07-2013 om 10:23 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilleerde forel
    4 forellen, schoongemaakt
    sap van 1/2 citroen
    1 tl zout
    versgemalen peper
    mespunt tijm
    mespunt rozemarijn
    6 el olie
    8 takjes peterselie
    4 schijfjes citroen

    ----------------------------------------------------

    Was de forellen vanbinnen en vanbuiten met koud water en droog ze met een stuk keukenpapier. Besprenkel ze vanbinnen en vanbuiten met citroensap. Maak een mengsel van zout, peper, tijm, rozemarijn en olie en bestrijk de vis hiermee. Leg in de buikholte twee takjes peterselie. Leg een stuk aluminiumfolie op een ovenrooster en bestrijk dit met olie. Leg de forellen hierop en plaats het rooster ongeveer 7 centimeter onder de voorverwarmde grill. Grilleer de vis 7 minuten per kant en bestrijk ze tijdens het grilleren enkele malen met het oliemengsel. Schik de forellen op een voorverwarmde schaal en leg op elke forel een schijfje citroen.

    12-07-2013 om 10:20 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vis
    >> Reageer (0)
    11-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden konijn
    1 konijn
    zout
    125 gr. boter
    ---------------------------------------------------

    Wrijf het konijn vanbinnen en vanbuiten in met zout en laat dit 10 minuten intrekken. Leg het konijn in een braadslede. Verhit de boter in een pan tot de boter lichtbruin ziet, plaats de braadslede iets onder het midden in een voorverwarmde oven 150C en schenk de bruine boter over het konijn. Braad het konijn 1 uur en bedruip het elke 20 minuten met de braadboter. Leg het konijn op een vleesplank. Schenk wat water bij de braadboter en roer alle aanzetsels los van de bodem van de braadslede. Snijd het konijn in stukken, schik deze op een voorverwarmde schaal en schenk een deel van de jus erover. Geef de rest er apart bij.

    11-07-2013 om 22:32 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Wild
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofd konijn
    1 konijn, in 8 stukken
    zout en peper
    50 gr. boter
    1 ui, gesnipperd
    1 teentje knoflook, uitgeperst
    2 el bloem
    3 dl droge witte wijn of bouillon
    stukje foelie
    1 el fijngehakte peterselie

    ------------------------------------------------

    Bestrooi de stukken konijn met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan tot de boter lichtbruin ziet en bak hierin de stukken konijn in 20 minuten rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord. Fruit ui en knoflook in de bakboter tot de ui glazig ziet en roer de bloem erdoor. Bak de bloem al roerend 1 minuut mee. Schenk een deel van de wijn erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle wijn is opgenomen en leg de stukken konijn in de saus. Voeg foelie toe. Stoof de stukken konijn op laag vuur in 30 minuten gaar. Verwijder de foelie en bestrooi het geheel voor het serveren met peterselie.

    11-07-2013 om 22:28 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Wild
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met mandarijntjes
    1 braadkip, schoongemaakt
    zout
    versgemalen peper
    75 gr. boter
    stuk sinaasappelschil
    sap van 1 citroen
    1 el mandarijnenvocht, uit blik
    1 el rozijnen
    2 el mandarijnenpartjes, uit blik

    --------------------------------------------------

    Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten in met zout en peper en leg een klontje boter en de helft van de sinaasappelschil in de buikholte. Snijd de resterende sinaasappelschil in zeer dunne reepjes. Verhit de boter in een braadpan tot de boter bruin ziet en schroei hierin de kip aan alle kanten dicht. Leg het deksel iets schuin op de pan, temper het vuur en braad de kip onder regelmatig keren in 50 minuten rondom bruin. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Neem de kip uit de pan en leg deze op een plank. Schenk citroensap, sinaasappelsap en mandarijnenvocht bij de braadboter en roer alle aanzetsels los van de bodem van de pan. Voeg reepjes sinaasappelschil, rozijnen en 1 el mandarijnenpartjes toe. Laat het geheel zachtjes koken. Verwijder de sinaasappelschil uit de buikholte van de kip, snijd de kip in vieren en leg de stukken even in de saus. Schik de stukken kip op een voorverwarmde schaal en schenk de saus erover. Garneer de schaal met de resterende mandarijnenpartjes.

    11-07-2013 om 22:18 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde kip
    1 braadkip, schoongemaakt
    zout
    versgemalen peper
    100 gr. boter

    ------------------------------------------

    Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten in met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan tot de boter bruin ziet en bak hierin de kip rondom aan. Neem de kip uit de pan, temper het vuur en schenk wat water bij de bakboter. Roer alle aanzetsels los van de bodem van de pan en leg de kip in de jus. Stoof de kip onder regelmatig keren in 1 uur gaar. Leg de kip op een voorverwarmde schaal en schenk een deel van de jus erover. Steek op elke poot een papieren manchetje en geef de resterende jus er apart bij.

    11-07-2013 om 22:13 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden kip
    1 braadkip, schoongemaakt
    zout
    peper, versgemalen
    100 gr. boter

    -------------------------------------------------

    Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten in met zout en peper en leg een klontje boter in de buikholte. Verhit de boter in een braadpan tot de boter bruin ziet en schroei hierin de kip aan alle kanten dicht. Leg het deksel iets schuin op de pan, temper het vuur en braad de kip onder regelmatig keren in 50 minuten rondom bruin. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Neem de kip uit de pan, snijd de kip in vieren en schik de stukken kip op een voorverwarmde schaal. Schenk ongeveer 1/4 dl water bij de braadboter en roer alle aanzetsels los. Schenk een deel van de jus over de kip en geef de rest er apart bij.

    11-07-2013 om 22:02 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse biefstuk
    4 biefstukjes tartaar
    2 plakken ham van 50 gr.
    versgemalen peper
    80 gr. boter
    zout
    4 eieren
    8 ansjovisfilets
    1 el kappertjes

    ----------------------------------------------

    Snijd de plakken ham doormidden en snijd ze bij zodat ze iets groter zijn dan de biefstukjes. Bestrooi de biefstukjes met peper. Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot het schuim is weggetrokken en bak hierin de biefstukjes op hoog vuur 2 minuten per kant. Bestrooi ze met zout en leg ze op een voorverwarmde schaal. Voeg de resterende boter aan de bakboter toe, doe de ham erbij en breek op elk stuk ham een ei. Zorg dat de eierdooiers heel blijven. Bestrooi de eieren met peper en bak ze tot het eiwit is gestold. Leg op elk biefstukje een plak ham met ei en schik de ansjovisfilets kruiselings op de eierdooiers. Garneer de Amerikaanse biefstuk met kappertjes.

    11-07-2013 om 21:57 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biefstuk tartaar
    4 gehakte biefstukjes
    4 eierdooiers
    1 ui, gesnipperd
    8 augurkjes, in stukjes
    2 el kappertjes
    2 el gehakte peterselie
    zout en peper
    tomatenketchup
    worcestersaus
    olie
    azijn

    --------------------------------------------------
    Leg elke biefstuk op een bord. Plaats naast ieder bord een kommetje. Druk in het midden van de biefstuk een halve eierschaal en vul deze met een eierdooier. Schik ui, augurken, kappertjes en peterselie in vier vakjes om de gehakte biefstuk. Zet zout, peper, tomatenketchup, worcestersaus, olie en azijn op tafel. Laat ieder met de eierdooier en de overige ingrediënten naar eigen smaak in het kommetje een saus maken. Strooi ui, augurken, kappertjes en peterselie over de biefstuk tartaar en schenk het sausje erover. Meng het geheel met een vork door elkaar en geef er pommes frites of geroosterd brood met boter bij.

     

    11-07-2013 om 21:53 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilleerde biefstuk met kruidenboter
    4 dikke biefstukjes van 125 gr.
    200 gr. boter
    1 el gehakte peterselie
    1/2 el geknipt bieslook
    1/2 el gehakte kervel
    1/4 ui, geraspt
    1 tl citroensap
    zout
    versgemalen peper
    olie

    -----------------------------------------------

    Roer de boter zacht en voeg peterselie, bieslook, kervel, ui, citroensap, zout en peper toe. Vermeng het geheel goed met elkaar tot de kruiden gelijkmatig zijn opgenomen. Vorm van de boter een 2 centimeter brede rol en leg deze verpakt in aluminiumfolie in de koelkast. Verwarm de grill 10 minuten voor. Bestrijk het ovenrooster met olie, plaats het rooster 5 centimeter onder de grill en zet de bakplaat eronder. Bestrooi de biefstukjes met peper en bestrijk ze met olie. Leg ze op het rooster en grilleer ze 3 minuten per kant. Strooi zout op de biefstukjes en leg ze op een voorverwarmde schaal. Garneer deze met toefjes waterkers. Leg vlak voor het serveren een plak kruidenboter op elke biefstuk en geef de resterende boter er apart bij.

    11-07-2013 om 21:49 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Botersaus
    125 gr. boter
    35 gr. bloem
    5 dl bouillon of water met 1 bouillontablet
    zout en peper

    ------------------------------------------------

    Smelt 35 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur af de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

    11-07-2013 om 21:43 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sausjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïzenasaus
    30 gr. maïzena
    5 dl melk
    30 gr. boter
    zout en peper
    nootmuskaat

    -------------------------------------------------

    Maak de maïzena met een deel van de melk aan tot een glad papje. Breng de resterende melk tegen de kook aan en voeg al roerend het maizenamengsel toe. Laat het geheel al roerend binden en 1 minuut doorkoken. Roer de boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de maizenasaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

    11-07-2013 om 21:41 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sausjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsaus
    50 gr. boter
    50 gr. bloem
    5 dl melk
    zout en peper
    nootmuskaat

    --------------------------------------------------

    Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten doorkoken. Breng de bloemkoolsaus op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.

    11-07-2013 om 21:39 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sausjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte saus
    60 gr. boter
    60 gr. bloem
    5 dl melk
    zout en peper

    --------------------------------------------

    Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten doorkoken. Breng de witte saus op smaak met zout en peper.

    11-07-2013 om 21:37 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sausjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Consommé

    500 gr. kalfspoelet, in blokjes
    250 gr. runderschenkelvlees, in blokjes
    1/2 kalfspoot, gewassen en in stukken
    zout en peper
    mespunt tijm
    stukje foelie
    1 laurierblad
    mespunt dragon
    1/2 ui, gesnipperd
    3 worteltjes, in plakjes
    2 takjes peterselie
    2 takjes bladselderij
    witte wijn of citroensap
    1-2 el gehakte peterselie

    -----------------------------------------------------

    Vermeng kalfspoelet, runderschenkel, kalfspoot, zout, peper, tijm, foelie, laurierblad, dragon, ui, wortel, peterselie en bladselderij met elkaar en doe dit in een uitgekookte inmaakfles die voor ten hoogste 3/4 gevuld mag zijn. Schenk er 3 el water bij en sluit de fles goed af. Plaats de fles in een grote pan en vul deze met zoveel water dat het tot de rand van de fles reikt. Breng het water aan de kook en laat dit 8 uur koken. Vul het water zo nodig tussentijds aan. Neem de fles uit de pan, maak deze open en zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Breng de bouillon op smaak met zout, peper en witte wijn. Laat de bouillon koud worden en schep het vet eraf. Verwarm de consommé en serveer hem in kleine koppen bestrooid met peterselie.

    11-07-2013 om 21:35 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met spitskool en spekjes
    150 gr. mager gerookt spek
    2 uien
    1 rode paprika
    1/2 spitskooltje
    cayennepeper
    1 liter kippenbouillon
    125 ml zure room
    1 el kappertjes

    ---------------------------------------------------

    Bak in een soeppan het in kleine blokjes gesneden spek. Voeg daar de gepelde en in ringen gesneden uien en de in stukjes gesneden paprika, zonder zaadlijsten, aan toe. Laat alles op een laag vuur 10 minuten stoven. Breng het mengsel op smaak met cayennepeper. Doe de fijngesneden kool bij dit mengsel en voeg de bouillon toe. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken. Serveer bij deze soep, in een aparte kom, zure room, waar kappertjes doorheen zijn geroerd.

    11-07-2013 om 20:52 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenbouillon
    350 gr. kippenpoelet, in blokjes
    3-5 peperkorrels, gekneusd
    1/2 ui, gesnipperd
    1/4 prei in ringen
    2 worteltjes, in plakjes
    2 takjes peterselie
    2 takjes bladselderij
    1 takje lavas of maggiplant
    1-2 stukjes foelie
    mespunt tijm
    1 laurierblad
    zout en peper
    citroensap of witte wijn

    -----------------------------------------------------------

    Breng 1 liter water met kippenpoelet aan de kook. Schep het ontstane schuim er regelmatig met een schuimspaan af. Voeg peperkorrels, ui, prei, wortel, peterselie, bladselderij, lavas, foelie, tijm en laurierblad toe. Trek er in een gesloten pan in 2 uur een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Laat de bouillon afkoelen. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Breng de kippenbouillon op smaak met zout, peper en citroensap.

    11-07-2013 om 20:09 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bouillons
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsbouillon
    350 gr. kalfsschenkel of kalfspoelet in blokjes
    1/2 ui in stukken
    2 worteltjes in plakjes
    2 takjes peterselie
    2 takjes bladselderij
    mespunt tijm
    stukje foelie
    3 peperkorrels, gekneusd
    2-3 tl zout
    peper
    ---------------------------------------------------

    Breng 1 liter water met de kalfsschenkel aan de kook. Schep het ontstane schuim er regelmatig met een schuimspaan af. Voeg ui, wortel, peterselie, bladselderij, tijm, foelie en peperkorrels toe. Trek er in een gesloten pan in 3-4 uur een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Verwijder kruiden en specerijen en snijd het vlees in kleinere stukjes. Gebruik dit als vulling in een soep of ragout. Laat de bouillon afkoelen. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Breng de kalfsbouillon op smaak met zout en peper.

     

     

    11-07-2013 om 20:05 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bouillons
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Runderbouillon
    350 gr. runderschenkel of mager runderpoelet, in blokjes
    1/3 kleine prei, in ringen
    2 worteltjes, in plakjes
    1/3 ui in stukken
    2 takjes peterselie
    2 takjes bladselderij
    mespunt tijm
    stukje foelie
    3-5 peperkorrels, gekneusd
    2-3 tl zout
    peper
    citroensap

    ------------------------------------------------------------

    Breng 1 liter water met vlees aan de kook. Schep het ontstane schuim er regelmatig met een schuimspaan af. Voeg prei, wortel, ui, peterselie, bladselderij, tijm, foelie en peperkorrels toe. Trek er in een gesloten pan in 3-4 uur een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Verwijder kruiden en specerijen en snijd het vlees in kleinere stukjes. Gebruik dit als vulling in een soep of ragout. Laat de bouillon afkoelen. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Breng de bouillon op smaak met zout, peper en citroensap.

    11-07-2013 om 20:00 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bouillons
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Aardappelen (5)
  • Borrelhapjes (8)
  • Bouillons (4)
  • Dranken (5)
  • Eieren en kaas (6)
  • Gebak (5)
  • Gevogelte (5)
  • Groenten (6)
  • IJs (5)
  • Koekjes (5)
  • Pannenkoeken enz. (2)
  • Pasta (3)
  • Salade (14)
  • Sausjes (4)
  • Soep (2)
  • Uit de oven (2)
  • Vis (1)
  • Vla en pudding (2)
  • Vlees (10)
  • Vruchten en noten (8)
  • Vruchtensauzen (2)
  • Wild (2)
  • Zoete sauzen (2)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!