Zeef bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de helft van de melk erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Klop een voor een de eieren erdoor en schenk langzaam de resterende melk erbij. Smelt een klontje boter in een koekenpan en schenk hierin zoveel beslag dat de bodem net is bedekt. Bak de pannenkoek op matig vuur aan een kant goudbruin tot de bovenkant is opgedroogd. Keer de pannenkoek en bak de andere kant goudbruin. Serveer de pannenkoeken warm met suiker, stroop of jam.
Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop het ei met eierdooiers en basterdsuiker romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de vla op laag vuur al roerend binden, maar niet koken. Laat de vla afkoelen. Vul een ijsla met de vla en laat deze onder af en toe roedren bevriezen. Doe het bijna bevroren vanilleijs in een gekoelde kom en klop het met een garde. Klop de slagroom lobbig en schep deze voorzichtig door het ijs. Laat het vanilleroomijs verder bevriezen.
7 1/2 dl melk 1 vanillestokje 4 eierdooiers 200-250 gr. suiker 1 el custardpoeder 2 1/2 dl slagroom
--------------------------------------------------- Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop de eierdooiers met suiker en custardpoeder romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de custardvla op laag vuur al roerend binden, maar niet koken. Laat de vla afkoelen. Vul een ijsla met de vla en laat deze onder af en toe roeren bebriezen. Doe het bijna bevroren vanille-ijs in een gekoelde kom en klop het met een garde. Klop de slagroom lobbig en schep deze voorzichtig door het ijs. Laat het vanille-ijs verder bevriezen.
Houd enkele hazelnoten apart voor de garnering. Verwarm de melk in een pan en roer het beschuitkruim erdoor. Roer de eierdooiers met de suiker los en voeg al roerend de warme pap en de gamalen hazelnoten toe. Klop de eiwitten stijf en schep er luchtig het papmengsel door. Beboter een ovenvaste schotel en doe het mengsel erin. Vermeng paneermeel, suiker en achtergehouden hazelnoten en bestrooi de hazelnootschotel ermee. Laat de schotel in een voorverwarmde oven 190C in ongeveer 30 minuten goudbruin worden.
Breng de melk met de citroenschil aan de kook. Strooi al roerend het griesmeel erin en kook de pap in 10 minuten gaar. Verwijder de citroenschil. Voeg de helft van de suiker toe en roer de resterende suiker door de eierdooiers. Roer de griesmeelpap door het eierdooiermengsel. Klop de eiwitten zeer stijf en schep ze voorzichtig door het griesmeelmengsel. Beboter een ovenvaste schotel en doe het griesmeelmengsel erin. Plaats de schotel onder het midden in een voorverwarmde oven 175C en laat het geheel in 25 minuten rijzen en lichtbruin worden. Serveer de griesmeelschotel direct.
Breng de melk met het vanillestokje langzaam aan de kook. Klop de eieren met de suiker los en roer de mazena erdoor. Schenk al roerend een deel van de kokende melk erbij en voeg dit mengsel aan de resterende melk toe. Laat de saus al roerend 3-4 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het vanillestokje. Laat de saus onder af en toe roeren afkoelen om te voorkomen dat een vlies wordt gevormd.
In plaats van 2 eieren kunnen 2 eierdooiers met 10 gram maizena worden gebruikt. Voeg, wanneer vanillesuiker wordt gebruikt in plaats van een vanillestokje, de vanillesuiker na het koken aan de saus toe. Vanillesaus kan warm of koud worden gegeven. Koude vanillesaus kan worden gegeven bij chocoladepudding, puddingen met vruchten en karnemelkpudding. Warme vanillesaus past bij warme nagerechten met appelen, appelgebak en broodpudding.
--------------------------------------------- Vermeng custardpoeder en suiker. Maak dit mengsel aan met enkele lepels koude melk. Breng de resterende melk aan de kook en schenk het aangemaakte custardpoeder erbij. Laat de saus al roerend 2 minuten zachtjes doorkoken. Laat de saus vervolgens onder af en toe roeren afkoelen om te voorkomen dat een vlies wordt gevormd.
1 liter melk 60 gr. maïzena stukje citroenschil zout suiker
-----------------------------------------------
Schenk een deel van de melk bij de maizena en roer hiervan een gladde pap. Breng de resterende melk met citroenschil en wat zout aan de kook en voeg onder goed roeren de aangemaakte maïzena toe. Kook de pap al roerend in 3-4 minuten gaar en breng deze op smaak met suiker. Verwijder het stukje citroenschil.
1 ltr. melk 80 gr. bloem zout bruine suiker of stroop
----------------------------------------------
Schenk een deel van de melk bij de bloem en roer hiervan een gladde pap. Breng de resterende melk met wat zout aan de kook en voeg onder goed roeren de aangemaakte bloem toe. Breng de pap weer aan de kook en laat deze al roerend 5 minuten zachtjes doorkoken. Serveer de lammetjespap met bruine suiker of stroop.
8 sneetjes oud wittebrood, ontkorst 75 gr. boter 3 1/2 dl bessensap dun stukje citroenschil of stukje pijpkaneel 75 gr. suiker 10 gr. aardappelmeel
---------------------------------------------------- Snijd het brood in lange smalle repen. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de repen brood aan beide kanten goudbruin. Breng 3 deciliter water met bessensap en citroenschil aan de kook. Roer de suiker erdoor en week de gebakken repen brood erin. Neem de repen brood uit het vocht en schik ze piramidevormig op een schaal. Maak het aardappelmeel aan met enkele lepels water en schenk dit bij de saus. Laat deze binden. Verwijder de citroenschil. Schenk de saus over de repen brood. Serveer de turfjes met bessensapsaus warm of koud.
2 1/2 dl bessensap dun stukje citroenschil of stukje pijpkaneel 20 gr. aardappelmeel 75 gr. suiker
--------------------------------------------------- Breng 2 1/2 deciliter water met bessensap en citroenschil aan de kook. Maak het aardappelmeel aan met enkele lepels water en schenk het vocht erbij. Schenk het geheel terug in de pan en laat de saus al roerend even doorkoken. Voeg vervolgens de suiker toe, neem de pan van het vuur en verwijder voor het serveren de citroenschil uit de saus.
Was de abrikozen en laat ze 24 uur in ruim koud water weken. Breng de abrikozen in het weekwater aan de kook en laat ze op laag vuur in 10 minuten gaar koken. Voeg de suiker toe en bind het vocht met aardappelmeel, aangemaakt met enkele lepels water.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Klop de slagroom los. Maak het ijs met een vork zacht en schep de slagroom erdoor. Roer citroensap en rum door het ijsmengsel en breng het op smaak met poedersuiker. Schep de aardbeien door het mengsel. Serveer de aardbeien direct en geef er ijswafels bij.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Los de suiker op in 2 1/2 dl water, breng het aan de kook en laat het geheel tot een dunne siroop inkoken. Voeg de aardbeien toe en breng het geheel aan de kook. Neem de aardbeien uit het vocht en leg ze in een compoteschaal. Breng het vocht op smaak met citroensap en bind het met aardappelmeel, aangemaakt met wat water. Schenk de saus over de aardbeien.
4 eieren 1/2 el citroensap zout en peper 1 takje peterselie 1/8 ui 100 gr. champignons 40 gr. boter 40 gr. bloem 1 eierdooier 2 el room 1/2 el fijngehakte peterselie driehoekjes gebakken brood
Breng ruim water aan de kook, leg de eieren erin en kook ze in 8 minuten hard. Spoel ze met koud water af en laat ze afkoelen. Breng 4 dl water met citroensap, zout, peper, peterselie en ui aan de kook. Voeg de champignons toe en kook deze in 3 minuten gaar. Laat ze op een zeef uitlekken en zeef het kookvocht. Meet 4 dl van het kookvocht af. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van het kookvocht erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot al het kookvocht is opgenomen en laat de saus 3 minuten zachtjes doorkoken. Pel de eieren en snijd ze in stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Klop de eierdooier met de room los en verdun dit met enkele lepels hete saus. Schenk dit mengsel al roerend bij de resterende saus. Voeg stukjes ei en plakjes champignons toe en laat ze in de saus warm worden. Serveer de eierragout op een voorverwarmde schaal en bestrooi de bovenkant met peterselie. Schik een rand van driehoekjes brood om de ragout.
Vermeng de eierdooiers met kaas, ham, zout en peper. Klop de eiwitten met wat zout stijf en schep de eiwitten voorzichtig door het eierdooiermengsel. Besmeer de sneetjes wittebrood met boter en verdeel het eiermengsel erover. Plaats de sneetjes gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven 200C. Bestrooi de eiertoast met paprikapoeder.
4 zeer verse eieren 1 el zout 1 el azijn ---------------------------------------------
Breng in een wijde pan ruim water met zout en azijn aan de kook. Breek de eieren een voor een in een kopje en laat ze zo dicht mogelijk boven het water in de pan glijden. Vouw het eiwit, dat direct begint te stollen, met twee lepels om de eierdooier en pocheer elk ei 3 minuten. Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en snijd de uitstekende stukjes eiwit eraf.
Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg het gehakt toe en bak dit snel rul. Strooi zout en peper erover. Voeg soepgroenten en champignons toe en smoor deze bij het gehaktmengsel in een gesloten pan in 20 minuten gaar. Bereid intussen de macaroni. Bind het vocht van het groentemengsel met maizena, aangemaakt met enkele lepels water. Meng de macaroni er voorzichtig door. Breng de macaroni met gesmoorde groenten op smaak met zout en peper en serveer het geheel in een voorverwarmde schaal.
5 dl bouillon of water met 1 bouillontablet 200 gr. kalfspoelet 75 gr. gehakt zout en peper nootmuskaat 3-4 el paneermeel 35 gr. boter 35 gr. bloem 350 gr. macaroni citroensap 2 el gehakte peterselie
Breng de bouillon aan de kook en kook hierin het kalfspoelet in ongeveer 50 minuten gaar. Zeef de bouillon en bewaar poelet en bouillon afzonderlijk. Maak het gehakt aan met zout, peper, nootmuskaat en paneermeel en draai er kleine balletjes van. Smelt de boter in een pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Neem de balletjes uit de pan en roer de bloem door de bakboter. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus onder af en toe roeren 3 minuten zachtjes doorkoken. Snijd intussen het kalfspoelet in kleine stukjes. Bereid de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Verwarm kalfspoelet en gehaktballetjes in de saus. Breng het geheel op smaak met zout, peper, citroensap en peterselie. Serveer macaroni en poeletragout afzonderlijk in voorverwarmde schalen.
Bereid de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Beboter een ovenvaste schotel. Roer voorzichtig ham en kaas door de macaroni tot de kaas draden trekt. Breng de macaroni op smaak met zout, peper en worcestersaus. Doe de macaroni in de ovenvaste schotel, bestrooi de bovenkant met een dun laagje paneermeel en leg er hier en daar een klontje boter op. Plaats de schotel op het ovenrooster onder de hete grill of in het midden van een voorverwarmde oven 200C en laat er een bruin korstje op komen.