Voor het vijfde jaar op rij heeft de federale wegpolitie in 2012 meer snelheidsovertredingen vastgesteld dan in het jaar ervoor. Dat maakte Michaël Jonniaux, directeur van de wegpolitie, onlangs bekend tijdens een persconferentie.
Vorig jaar werden in totaal 1.243.490 snelheidsovertredingen vastgesteld. Het grootste deel (653.043) gebeurde door controles met mobiele radars. De trajectcontrole, die in juni 2012 ingevoerd werd op de E17 in Gentbrugge, was meteen goed voor 46.655 overtredingen.
Behalve op snelheid focust de wegpolitie ook op alcohol, omdat dat een van de voornaamste oorzaken blijft van ernstige verkeersongevallen. Tijdens de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid van mei 2011 werd beslist dat de wegpolitie jaarlijks 240.000 automobilisten moet doen blazen. Voor het derde jaar op rij halen ze dat cijfer. In 2012 werden 270.875 bestuurders gecontroleerd, en 2,4 procent reed onder invloed van alcohol. De meeste controles (146.337) waren routinecontroles, waarvoor de wegpolitie het principe stoppen is blazen' huldigt. Bij zulke controles ligt het aantal betrapte bestuurders op 2 procent. Dat loopt echter op bij controles na ongevallen. Als er enkel stoffelijke schade is, reed 5,3 procent van de bestuurders onder invloed. Bij ongevallen met lichamelijke schade loopt dat echter alweer op tot 11,1 procent.
In 2011 stierven 858 mensen op de Belgische wegen. Voor 2012 zijn er nog geen cijfers. Op Europees niveau is bepaald dat dit tegen 2020 moet dalen tot 420.
Vandaag, de dag na Carnaval, of meer bepaald: de dag na Vastenavond, vieren we in ons Katholiek geloof Aswoensdag.
Deze dag luidt het begin in van de 40 dagen durende Vastentijd, zondagen niet meegerekend, die loopt tot en met Paaszaterdag.
Op Aswoensdag laten katholieken (en ook sommige protestantse gelovigen) in de kerk met as een kruis op hun voorhoofd plaatsen, het zogenaamde askruisje, ten teken dat hij een tijd van bezinning, bekering en boete ingaat.
Dit askruisje heeft verder twee betekenissen. Enerzijds is het een teken dat wij allemaal sterfelijk zijn. De priester herinnert daar dan ook aan als hij zegt: 'Gedenk, o mens, dat je van stof bent en tot stof zult weerkeren.'
Maar anderzijds is het ook een oproep om anders te gaan leven en dichter bij het evangelie te gaan staan. Daarom zegt de priester soms ook: Bekeer u en geloof in het evangelie.
De as hiervoor wordt gemaakt van verbrande 'palmtakjes' (meestal buxus) die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering op Palmzondag, de zondag voor Pasen.
Aswoensdag is net als Goede Vrijdag een verplichte vastendag voor de Katholieken. Dit houdt in dat alle gedoopten tussen 18 en 60 jaar gehouden zijn op die dagen slechts één volledige maaltijd te nuttigen.
En: in Antwerpen eten we op Aswoensdag traditioneel pruimentaart.
⇒ Een lijst met de data van Aswoensdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren voor de periode 1583 tot 2600 vindt u hier. (met volledig onderaan de lijst 2 interessante links).
Voorbije zaterdag hadden we ons jaarlijkse familiefeest. Op zeker moment zag ik een jonge moeder haar baby (geboren in december) de borst geven, waarbij ik direkt moest denken aan een artikeltje dat ik in januari op het internet las. Heb het even terug opgezocht.
De Tepelmuts.
Een Australische mama die genoeg had van afkeurende blikken tijdens het borstvoeden in het openbaar besloot een ludiek accessoire op de markt te brengen: de 'Boob Beanie'.
De 'tepelmuts', een sarcastisch steekje naar 'gevoelige' kijkers.
De handgemaakte katoenen 'Boob Beanie' is ontworpen om afkeurende toeschouwers lichtjes te choqueren, terwijl ook het hoofdje van je baby warm blijft. De muts is verkrijgbaar voor jongens en meisjes, respectievelijk met bruine en roze tepel.
Op de website staat volgende boodschap: "In een maatschappij waar borsten meer geaccepteerd worden als seksueel object, dan als voedselbron voor het nageslacht, willen deze mutsjes een beetje territorium terugwinnen. Dus mama's: geniet van de verbaasde blikken en registreer de reacties op deze natuurlijk daad".
(Verkrijgbaar in drie maten voor kindjes tussen 0 en 12 maanden tegen 17,95 Australische dollar (= een kleine 15 )).
Het nieuws over het aftreden van paus Benedictus XVI kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel.
Deze foto van gisteravond vervolledigt het plaatje.
Amper enkele uren nadat de paus zijn aftreden had bekendgemaakt, trokken donkere wolken zich samen boven het Sint-Pietersplein in Rome. Een AFP-fotograaf legde de bliksem vast op het moment dat hij de koepel van de Sint-Pietersbasiliek lijkt te treffen.
Sinds AFP de foto gisteren op Twitter postte is er wel discussie over de autheniticeit van het beeld ontstaan.
AFP (Agence France-Presse) benadrukt dat de foto wel degelijk gisteren genomen werd.
- 511.716 -Sinds begin 2013 zijn we met 511.716 inwoners in Antwerpen.
→ Dat zijn er 5.500 meer dan een jaar voordien. → Sinds de eeuwwisseling steeg de bevolking in onze stad met 59.100 mensen. → Stijging is het sterkst bij kinderen onder de tien jaar, twintigers en tachtigplussers. → De autochtone bevolking neemt af; het aantal met allochtone roots neemt toe. → Groei is het sterkst in de oude stadskern, Antwerpen-Noord, het Eilandje, Deurne-Noord, Oud Merksem, Luchtbal, het Kiel en Hoboken-Noord. → Er is een sterke groei van ongehuwde koppels, al dan niet met kinderen. → Ook het aantal eenoudergezinnen stijgt de laatste jaren lichtjes.
- 36.611 - Vorig jaar kwamen er in Antwerpen 36.611 meldingen binnen voor sluikstort. Dat is 18,9 procent meer dan in 2011. In het district Antwerpen steeg het aantal meldingen met 27,7%, gevolgd door Wilrijk met +21,1%, Merksem +12,5% en Ekeren +11%.
Overzicht van het sluikstorten in de jaren voorheen:
Philip Heylen, CD&V, Schepen van Stads- en Buurtonderhoud: "Maandelijks wordt 500 ton sluikstort opgehaald en dat blijft stabiel. Onze diensten slagen er in om binnen de 24 uur 95 procent van de sluikstorten te verwijderen."
Vorig jaar werden 5.500 gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes) uitgeschreven voor sluikstorters.
Jelle Van Damme, speler van Standard, krijgt in de Roemeense kranten de volle laag. Hij had namelijk een nogal smakeloos grapje gemaakt naar aanleiding van de komst van de Roemeense spelers Adrian Cristea en George Tucudean:
"Ik zal goed op mijn auto moeten letten met al die Roemenen", zei hij.
Roemeense kranten vergeleken prompt de auto's van Van Damme en die van de Roemeense aanwinsten. Van Damme heeft een Audi S4 en die kost 50.000 euro. De Mercedes ML van Cristea kost 80.000 euro. De Audi R8 van Tucudean haalt 200.000 euro, terwijl hij ook nog een Porsche Panamera van 250.000 euro en een Ferrari 458 van 400.000 euro bezit.
Mircea Rednic, de Roemeense trainer van Standard, heeft dan weer een Audi A8 van 120.000 euro in de garage staan.
Conclusie: dat die Roemenen hier dan maar oppassen voor hun auto!
Tennisser Dick Normanhad moeten weten dat de term 'regenwoud' niet toevallig gekozen is. (Uit: De zevende dag van vorige week):
We gingen naar een prachtig eiland in het regenwoud. Maar we hadden pech. Het heeft non-stop geregend.
ging vorige week langs bij 'het groenste gezin van België'. Een vaatwasser hebben we niet, een microgolfoven ook niet, ook geen tv, geen radio, zelfs geen koelkast. In de tuin gebruiken we een zeis in plaats van een grasmaaier, we steken nauwelijks lampen aan in huis, slapen met z'n vieren in 1 kamer en wassen ons met regenwater. Verder leven we heel normaal.
"Ambetantenaren is de term waarmee minister van Administratieve Vereenvoudiging Van Quickenborne (toen nog VLD) in 2007 zijn respect voor het ambtenarencorps liet blijken.
Kortrijk telt niet te veel ambtenaren, maar wel een paar van wat ik noem ambetantenaren."
Vincent Van Quickenborne nu (Open VLD) als kersvers burgemeester van Kortrijk vergelijkt zijn aanpak met de grote steden:
"Ik wik mijn woorden niet. Ik ga als burgemeester dat crapuul van de straat ongenadig hard aanpakken. Een cultuur van straffeloosheid, dat zal er bij ons niet zijn. Er is daarover al overleg geweest met de procureur. En onze neuzen staan duidelijk in dezelfde richting, ook wat betreft de aanpak van illegale criminelen. Die zijn een pest, een ware plaag voor de steden. Zij moeten zonder dralen het land uit."
Gerda Van Steenberge, Onafhankelijk volksvertegenwoordiger (voormalig Vlaams Belang) is niet mals voor het onderwijsbeleid van de Vlaamse regering:
"De Vlaamse regering gelijkt meer en meer op een circus. En niet Cirque du Soleil, want dat zijn vakmensen."
Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA: Er gaat geen dag voorbij of er wordt ergens een politieman in elkaar geklopt, opzettelijk omvergereden, neergeschoten.
Is Nederlands voor buitenlanders of franstaligen in eigen land moeilijk te leren ? Na het lezen van onderstaand gedicht is het u vast duidelijk.
Men spreekt van één lot, en verschillende loten, maar 't meervoud van pot is natuurlijk geen poten. Zo zegt men ook altijd één vat en twee vaten, maar zult u ook zeggen: één kat en twee katen? Laatst ging ik vliegen, dus zeg ik vloog. Maar zeg nou bij wiegen beslist niet: ik woog, want woog is nog altijd afkomstig van wegen, maar is dan 'ik voog' een vervoeging van vegen?
Wat hoort er bij 'zoeken'? Jazeker, ik zocht, en zegt u bij vloeken dus logisch: ik vlocht? Welnee, beste mensen, want vlocht komt van vlechten. En toch is ik 'hocht' niet afkomstig van hechten. En bij lopen hoort liep, maar bij kopen geen kiep. En evenmin zegt men bij slopen 'ik sliep'. Want sliep moet u weten, dat komt weer van slapen. Maar fout is natuurlijk 'ik riep' bij het rapen. Want riep komt van roepen. Ik hoop dat u 't weet en dat u die kronkels beslist niet vergeet.
Dus: kwam ik u roepen, dan zeg ik 'ik riep'. Nu denkt u: van snoepen, dat wordt dan 'ik sniep'? Alweer mis, mn beste. Maar u weet beslist, dat ried komt van raden, ik denk dat u 't wist. Komt bied dan van baden? Welnee, dat wordt bood. En toch volgt na wieden beslist niet 'ik wood'. 'Ik gaf' hoort bij geven, maar 'ik laf' niet bij leven. Dat is bijna zo dom als 'ik waf' hoort bij weven.
Zo zegt men: wij drinken en hebben gedronken. Maar echt niet: wij hinken en hebben gehonken. 't Is moeilijk, maar weet u: van weten komt wist, maar hoort bij vergeten nou logisch vergist? Juist niet, zult u zeggen, dat komt van vergissen. En wat is nu goed? U moet zelf maar beslissen: hoort bij slaan nu: ik sloeg, ik slig, of ik slond? Want bij gaan hoort: ik ging, niet ik goeg of ik gond. En noemt u een mannetjesrat nu een rater? Dat geldt toch alleen bij een kat en een kater.
U ziet het beste dames en heren, onze taal is best moeilijk te leren!
(met dank aan Christine voor het me toezenden van deze tekst, welke ik reeds plaatste op 19/08/2006)
In verband met de vlotte kennis van de Nederlandse taal door princes Maxima van Nederland, ben ik eens terug gaan zoeken van hoe het er bij ons zoal aan toe gaat.
"Leg eens uit hoe het komt dat een Australiër als Robbie McEwen en een Argentijnse als Prinses Maxima zo snel voortreffelijk Nederlands spreken, terwijl in ons dierbaar land gezagsdragers niet verder geraken dan wat houterig vertaald Frans?".
14/4/2007 - Elio di Rupo (PS-voorzitter) momenteel Eerste minister (in krant De Morgen):
"Een premier moet het Nederlands minstens begrijpen en de grote lijnen verstaanbaar kunnen verwoorden. Maar denkt U dat de voorzitter van de Europese Commissie vloeiend alle talen van de 27 lidstaten spreekt?"
13/09/2008 - Bart De Wever(N-VA), momenteel burgemeester van Antwerpen:
"Franstaligen zijn hier migranten die zich moeten aanpassen." "Aan Marokkanen en Turken wordt ook een aanpassing gevraagd. Zij krijgen niet te horen: "Jullie zijn talrijk, het Arabisch wordt een officiële taal". Nergens in de wereld zou men dergelijke logica aanvaarden."
"Als zij zich in Vlaanderen of Wallonië willen vestigen, worden allochtonen verplicht een taalcursus te volgen, wat niet meer dan normaal is.Als Franssprekende Belgen in Vlaanderen komen wonen is dit niet verplicht.Straffer nog: als ge er voor zorgt dat er op verloop van tijd meer dan 50% Franssprekende inwoners zijn in een gemeente, kan je dit stukje Vlaanderen opeisen! "
24/8/2006 - Leo Peeters, toenmalig burgemeester van Kapelle-op-den-bos:
"FRANSTALIGEN VINDEN ZICH OOK VANDAAG NOG BETER. ZE KIJKEN NOG ALTIJD WAT MEEWARIG NEER OP ALLES WAT VLAAMS IS. HET FRANS IS NU EENMAAL EEN WERELDTAAL EN DAT WILLEN ZE LATEN MERKEN."
We hebben het voorbije maandag allemaal gehoord: in een radio- en TV-toespraak kondigde Koningin Beatrix van Nederland aan dat ze troonsafstand doet ten voordele van haar zoon kroonprins Willem-Alexander.
Dinsdag stonden alle Nederlandse kranten vol van dit nieuws, vaak met complete kleurrijke bijlages vol historische foto's.
Zonder uitzondering zijn de kranten vol respect voor haar bijna 33 jaar lange regeerperiode.
Een zakelijke, hardwerkende en populaire koningin met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dat is het beeld dat alle Europese kranten schetsten van de Nederlandse koningin Beatrix de dag na dat ze haar troonsafstand bekendmaakte.
Eigenlijk was het verwacht nadat er aangekondigd werd dat de Koningin een toespraak zou houden, maar tegelijkertijd was het toch ook een verassing.
En plots laaide bij onze Noorderburen het Oranjegevoel weer op.
Men gunt het de Koningin ten volle dat ze op rust gaat haar taak overdraagt aan de 'toekomstige koning' Willem-Alexander, welke veel vertrouwen geniet.
De kroonprins heeft zijn wilde jaren gehad, die leverden hem de bijnaam Prins Pils op. Maar die wilde haren is hij al lang kwijt.
Ook zijn echtgenote Maxima is graag gezien.Eerst waren er de bedenkingen over de rol die haar vader in het thuisland speelde, maar zij veroverde al vlug de harten van de Nederlanders en is inmiddels het populairste lid van het koningshuis.Ze is spontaan en sprak al vlug vlot de Nederlandse taal.
(Maar dat is iets voor morgen.)
Iedereen dacht dat ze het op haar verjaardag bekend zou maken of een andere symbolische dag. Maar het is typerend voor haar dat ze zelf het moment kiest. . Beatrix vond het belangrijk dat prins Willem-Alexander en prinses Maxima tijd hebben gekregen om samen hun dochters op te voeden, net zoals zijzelf die tijd ook heeft gekregen. (NCR-redacteur)
Nadat er heel wat commotie was ontstaan rond het fonds Pereos, de omstreden stichting van Koningin Fabiola, werd vrijdag in een brief aangekondigd dat Pereos ontbonden wordt.
Met de stichting wilde Fabiola de successierechten voor haar erfenis ontduiken.
Het lijkt er nu sterk op dat de ontbinding enkel een schijnmanoeuvre is. "De statuten van de stichting Pereos voorzien dat het vermogen bij ontbinding wordt doorgeschoven naar de stichting Astrida van koning Boudewijn en een andere stichting van koningin Fabiola in Spanje. We weten nog altijd niet over welk vermogen het gaat en wat de uiteindelijke bestemming ervan zal zijn", aldus professor fiscaal recht aan de VUB Michel Maus.
Het nieuwe wees gegroet.
Wees gegroet Fabiola. Zo rijk zonder werken. De staat is met u. Geindexeerd zijn uw centen. Gezegend is het haar van uwe vogelnest. Rijk zijt gij bovenal, Fabiola. Vlucht voor ons nu met de vrucht van onze arbeid. Amen.
Dit nog eens om te zeggen wat de Koning gisteren allemaal te zeggen had tijdens zijn toespraak op de traditionele nieuwjaarsreceptie voor de gestelde lichamen (*) van het land op het paleis in Brussel.
De Koning begint ook te beseffen dat het zo niet verder kan met het Koningshuis, zeker nu er aan hun centen gaat geknibbeld worden, en hield gisteren een toespraak, beginnend met zijn steun te betuigen aan de werknemers van ArcelorMittal en het werk van onze premier Elio Di Rupo in de verf te zetten. Volgens de koning heeft deze regering het vertrouwen hersteld, maar geven de problemen van elke dag dat niet altijd correct weer.
De koning ging ook kort in op de commotie rond het koningshuis van de jongste weken. Zo betreurt hij de familiale gebeurtenissen van begin deze maand'.
"Ik kan, als hoofd van de koninklijke familie, niet verzwijgen dat de familiale gebeurtenissen van begin deze maand mij bedroefd hebben en mij een les in bescheidenheid hebben gegeven", zei hij. "De koninklijke familie moet immers in alle omstandigheden een voorbeeld zijn."
Voor zover we konden merken in de passages die tijdens het nieuws getoond werden, allemaal enkel in het Frans. 'Et pour les Flamants, la même chose.'(**)
(*) Het gaat om de overheden van het land, met onder meer de ministers, parlementsvoorzitters, buitenlandse ambassadeurs en vertegenwoordigers van onder meer de rechterlijke macht en de kerk.
(**) Pour les Flamands la même chose ('Voor de Vlamingen hetzelfde') is in Vlaanderen een bekende zinsnede, waarmee de weigerachtige houding van Franstalige Belgen wordt aangeduid om de Nederlandse taal te gebruiken. De zinsnede gaat terug tot de Eerste Wereldoorlog, toen Belgische officieren hun bevelen aan soldaten in het Frans gaven, ook wanneer de soldaten die taal niet machtig waren.
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.