Binnenkort is het in ons land verboden om zich op publieke plaatsen te begeven ‘met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat zij niet herkenbaar zijn'. Wie dat toch doet, riskeert een boete van maximum 137,5 euro en/of een gevangenisstraf van één tot zeven dagen. 



Volgens Brems van Groen! is deze wet een schending van de godsdienstvrijheid. Bovendien bestraft het vrouwen die al slachtoffer zijn. Maar daarmee overtuigde ze haar collega's niet. Die hadden meer oren naar de tegenargumenten. De boerka en nikab zijn volgens hen uitingen van radicalisering. Bovendien onderdrukken ze de menselijkheid en broederlijkheid van de vrouwen onder de sluier.


Probleem van 'wat zou ik vandaag aandoen?' opgelost.

De wet voorziet wel enkele uitzonderingen op het verbod om het gezicht te bedekken. Zo valt de motorhelm, net zomin als het lasmasker niet onder deze wet, wat trouwens vroeger al wettelijk bepaald was.  Ook carnavalisten (was trouwens ook reeds door de wet toegelaten), Sinterklaas en de kerstman hoeven niet te vrezen.  Maar wat onze politici wel vergeten zijn is namelijk het steeds meer opkomende  feest van Halloween, waarbij men ook gemaskerd over straat loopt.



Naar schatting lopen er in ons land een tweehonderd vrouwen met een gezichtssluier, maar het is niet duidelijk waarop dat cijfer is gebaseerd.  In Frankrijk heeft de overheid 1.900 vrouwen met boerka geteld.


 "Heb niets om aan te doen!"

Met de stemming van gisteren zijn we het tweede Europese land met een dergelijk verbod. Twee weken geleden ging in Frankrijk het verbod op gezichtsbedekkende kledij op openbare plaatsen (door het Franse Parlement reeds in oktober 2010 goedgekeurd) officiëel van kracht .  In Nederland is onder invloed van Geert Wilders het debat nu volop aan de gang.

(Bron: De standaard)