Mijn overtuiging is dat vroeg of laat alle democratische partijen rond de tafel moeten komen, zozeer is de hervorming die het noorden van het land wil bepalend voor de toekomst van het land." zei PS-voorzitter Elio Di Rupo reeds eerder dit jaar en vorige week stelde hij dan ook voor om met negen partijen rond de tafel te gaan zitten.
Bart De Wever van N-VA wil daar echter niet van weten en zegt hierover: "Met negen partijen rond de onderhandelingstafel gaan zitten is tijdverlies. Er moet eerst een akkoord tussen de N-VA en de PS komen en Wouter Beke is bezig met dat basisakkoord."
Maar om tot akkoorden te komen blijft de kloof tussen de Vlaamse en de Franstalige partijen groot.
Di Rupo roept de Vlaamse partijen op tot meer redelijkheid. De Franstalige partijen zijn op dit moment al verder gegaan dan ze ooit zijn gegaan.
Joëlle Milquet, voorzitster van CDH,verklaarde dat de Franstaligen al enorme toegevingen hebben gedaan en dat het aanbod na de zomervakantie vervalt. De Vlamingen echter vinden dat het niet ver genoeg gaat.
De woorden van Madame NON maakten echter geen indruk op de N-VA en ze liggen er niet wakker van de straffe taal van Milquet. "Milquet heeft al zo veel gezegd. Haar partij heeft maar negen zetels, dat zal het verschil niet maken."
Dan is er nog Benoît Cerexhe (cdH), Brussels minister, die als reactie op de verklaringen van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in La Libre Belgique, zegt dat zijn partij nooit een staatshervorming zal aanvaarden die voor Brussel geen statuut voorziet van volwaardig gewest. De minister stelt ook dat de herfinanciering van Brussel gerechtvaardigd zal zijn omdat er elke dag 350.000 pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië in de hoofdstad komen werken en omdat de hoofdstad een vijfde van de rijkdom van het land produceert.
Het zal nog zeer moeilijk worden om tot een aanvaardbaar compromis te komen.
|