De Goede Week
Deze week, de laatste week van de veertigdagentijd die voorafgaat aan Pasen en die begint met Palmzondag, is voor ons Christenen De Goede Week (ook Stille Week genoemd). Het is de week waarin het lijden en sterven van Jezus Christus wordt herdacht.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vandaag is het Witte Donderdag Op deze donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaaltijd herdacht die Jezus met zijn twaalf apostelen hield.
Tijdens deze maaltijd wordt het Jezus duidelijk dat er iemand onder zijn vrienden is die hem verraden zal en vertelt dit tijdens de maaltijd.
Het is dus een bijzondere maaltijd: vooral als Jezus het brood breekt en ronddeelt terwijl hij zegt dat het zijn lichaam is. Hij doet dat ook met de beker wijn. Hij wil dat mensen hem zo blijven herinneren.
Na de maaltijd gaan Jezus en zijn leerlingen de stad uit naar de Olijfberg, waar Jezus tot God zal bidden. Vluchten doet hij niet. Die nacht wordt hij verraden door Judas Iskariot, één van zijn leerlingen. Judas leverde Jezus voor dertig 'zilverlingen' uit aan de joodse religieuze leiders in Jeruzalem. Zij beschuldigen Jezus van godslastering omdat hij zich Gods zoon noemt en in Gods naam zonden vergeeft. Jezus wordt daarna door de joodse hogepriester Kajafas verhoord en daarop door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus ter dood veroordeeld.
De naam 'Witte Donderdag' verwijst naar het witte gewaad dat de priester tijdens de eucharistie-viering draagt.
⇒ Nu lees ik in de krant dat uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door een professor van de Universiteit van Cambridge, blijkt dat het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn discipelen niet plaats had op Witte donderdag, maar een dag eerder. De wetenschapper, zelf een christen, stelt dat de verwisseling van de dagen verband houdt met verschillend gebruik van kalenders. Hij baseert zijn conclusies op onderzoek van bijbelse, historische en astronomische bronnen. Jezus gebruikte net als de evangelisten Mattheus, Marcus en Lucas waarschijnlijk een andere kalender dan Johannes. Het Laatste Avondmaal had volgens de professor plaats op woensdag 1 april in het jaar 33 na de geboorte van Jezus. Jezus zou dan gekruisigd zijn op vrijdag 3 april.
Het Laatste Avondmaal.
Van 'Het Laatste Avondmaal' werden verschillende schilderijen gemaakt, maar het allerbekendste is wel dat van Leonardo Da Vinci.
Dit schilderij is te zien in de eetzaal van het convent van Santa Maria delle Grazie in Milaan en heeft een afmeting van 460 x 880 cm. Da Vinci begon aan het werk in 1495 en voltooide het in 1498. Het schilderij is gebaseerd op Johannes 13:21-26 en geeft een scène van het Laatste Avondmaal van Jezus weer zoals die in de Bijbel wordt beschreven, waarin Jezus aankondigt dat één van zijn 12 discipelen hem zal verraden en toont de reacties van de apostelen "Zij keken elkaar aan, onzeker, wie hij bedoelde", schrijft de evangelist. Alle twaalf apostelen hebben bij Da Vinci een verschillende reactie op deze aankondiging en verkeren in diverse stadia van woede en schok. In overeenstemming met andere afbeeldingen van het laatste avondmaal in die tijd heeft Leonardo de conventie overgenomen dat alle personen tijdens het diner aan één kant van de tafel plaatsnemen, zodat géén van de aanwezigen in de rug wordt aangekeken.
Anecdote: Aan het eind van de vijftiende eeuw kreeg Leonardo da Vinci de opdracht om een muurschildering te maken van het Laatste Avondmaal in de kerk Santa Maria Della Grazie. Da Vinci greep de gelegenheid aan om tijdens het schilderen lustig te experimenteren. Leonardo probeerde een nieuwe fresco-techniek uit, waarbij hij op een droge laag pleisterwerk schilderde in plaats van op een natte. Het doel was om helderder kleuren en een scherper beeld te verkrijgen. Mede daardoor vorderde de totstandkoming van de schildering erg langzaam. In totaal was Leonardo ruim drie jaar bezig voor het Laatste Avondmaal eindelijk af was.
De abt van de kerk had het er moeilijk mee dat Leonardo Da Vinci zo langzaam werkte. Hij had Da Vinci al eens binnen zien komen, twee penseelstreken zien zetten en weer zien vertrekken. Het werk schoot niet op. De abt spoorde Leonardo daarom iedere keer als hij hem zag aan om toch vooral snel door te werken. Leonardo da Vinci was het op de duur zo beu om opgejut te worden dat hij dreigde het gezicht van de abt te gebruiken voor het gezicht van Judas. De abt liet zich niet meer zien.
Leonardo da Vinci's fresco 'Het Laatste Avondmaal'.
Van links naar rechts: het groepje Bartholomeüs, Jakobus de Mindere en Andreas: alle drie perplex; Judas (op de tafel hangend, terugdijnzend, in zijn rechterhand een geldbuidel), Petrus (kwaad, vraagt Johannes om uit te vinden op wie Jezus doelt), Johannes (lijkt in zwijm te vallen); Jezus (onverstoorbaar, berustend, wil gewoon beginnen met de verdeling van het brood en de wijn); Thomas (kwaad), Jakobus de Meerdere (verbijsterd, lijkt Thomas en Philippus tegen te houden), Philippus (zoekt naar uitleg); Mattheüs, Thaddeüs en Simon: in heftig gesprek, waarschijnlijk over het verraad, waarbij Simon degene lijkt met de verklaring.
De nieuwe techniek van Da Vinci gelukte, maar helaas begon de temperaverf al snel af te bladderen.
Door de eeuwen heen zijn door restaurateurs lagen lak aangebracht, waarop met olieverf het werk van Leonardo werd nageschilderd.
Bij een bombardement in 1943 bleef de wand van de refter (eetzaal van het klooster) gespaard, maar de schade aan het gebouw was zo groot dat het werk in een vochtige omgeving kwam. Er verscheen schimmel op.
Bij de laatste restauratie, die na 20 jaar werk in 1999 werd afgerond, is zoveel mogelijk geprobeerd om niet-oorspronkelijke lagen te verwijderen.
Foto na de restauratie van het fresco.
Hieronder de versie van "Het Laatste Avondmaal' van Salvador Dali (uit 1955):
|